Брекети – къде, какви, за колко? -тема 13

• 65 095
  • 831
  •   1
Отговори
# 615
  • Mediterraneo
Аз пък не знам дали бих взела изобщо решение за вадене на зъби! И съм много благодарна, че не се наложи да го мисля.

# 616
Аз пък не знам дали бих взела изобщо решение за вадене на зъби! И съм много благодарна, че не се наложи да го мисля.
Аз за себе си бях решила - ако няма начин без вадене, просто няма да го правя. Но вътрешно бях сигурна, че с напредване на технологиите в тая област, няма начин да няма начин! И се оказах права.

# 617
Аз за себе си бях решила - ако няма начин без вадене, просто няма да го правя. Но вътрешно бях сигурна, че с напредване на технологиите в тая област, няма начин да няма начин! И се оказах права.

Arwen, би ли споделила как се лекуваш тогава, преди да съм пристъпила към вадене? Откровено казано, ортодонти вадят зъби и при хора с далеч повече място от мен, за себе си знам дори, че седмите ми зъби са на позиция на осми, толкова назад, а пък предните ми са извън костта отпред, вместо вътре в костта, само венец отпред ги държи, отново понеже зъбите ми са наредени гъсто и няма място. Всичко това при все извадени мъдреци. Любопитна съм каква е тази технология, и за всеки ли е приложима? Ходила съм при много специалисти, и всичките са единодушни, че без вадене няма как.

# 618
Ами просто попаднах на специалист. Освен това, имайте предвид, че с възрастта зъбите се разреждат по естествен начин. Аз вече нямам контакт на моларите (и моите мъдреци са извадени), при все, че предните горе и долу, са един върху друг. Ако ми бяха вадени и зъби, не си представям как това нямаше да се отрази на пълнотата на устата и формата на устните. Просто щеше да хлътне всичко. Ако искате, ще дам координати на лично, за да не се смята, че го рекламирам.

# 619
  • Mediterraneo
Същото бях решила за дъщеря си- ако трябва да се вадят зъби, оставям нещата така. Да си решава тя като стане пълнолетна и да започва лечението си.Така ще направя и при малката, която със сигурност също ще има нужда от брекети.

Последна редакция: пн, 12 окт 2020, 21:59 от Тарталета

# 620
Аз също избрах да не вадим. Това определи избора, най-прехвалените искаха, е... Можело е без. Да, мръднаха леко, но само ние забелязваме. Сега втора серия с малката, лошото е, че тази лекарка вече не работи

# 621
Същото бх решила за дъщеря си- ако трябва да се вадят зъби, оставям нещата така. Да си решава тя като стане пълнолетна и да започва лечението си.Така ще направя и при малката, която със сигурност също ще има нужда от брекети.
Особено пък за децата. Да им вадя зъби, докато се развиват - не. Като пораснат, да преценяват за собствената си уста. Пък и кой знае какво ще се измисли дотогава.

# 622
Надявам се всеки да вземе най-доброто решение за себе си или децата си. Моите родители ме пощадиха, но при мен въпросното естествено разреждане на зъбите е просто една химера, даже напротив, сбутаха се повече. Моят случай явно е специфичен с малки челюсти и огромни, но наистина огромни зъби. Устните ми пак ще останат издадени напред, дори и след ортодонтското лечение. Моята лекарка го нарече протрузия на устните, мисля на английски се води overjet protrusion, за който му се рови в нета.
https://www.youtube.com/watch?v=7BKE3Kq9JY0&feature=youtu.be

# 623
Надявам се всеки да вземе най-доброто решение за себе си или децата си. Моите родители ме пощадиха, но при мен въпросното естествено разреждане на зъбите е просто една химера, даже напротив, сбутаха се повече. Моят случай явно е специфичен с малки челюсти и огромни, но наистина огромни зъби. Устните ми пак ще останат издадени напред, дори и след ортодонтското лечение. Моята лекарка го нарече протрузия на устните, мисля на английски се води overjet protrusion, за който му се рови в нета.
https://www.youtube.com/watch?v=7BKE3Kq9JY0&feature=youtu.be
Аз също съм с тази "диагноза" и изобщо не съжалявам ,че взех решението да си извадя 4 здрави зъба.С изпъкнали устни съм,и по никакъв начин не виждам да са се променили.

# 624
  • Mediterraneo
Разликата, че ти си взела решението за себе си.

# 625
Тогава за какво се мъчих 2 години с брекети, за да слагам сега пак, смисъл какъв? Да отметнат родителите ми, че са "решили" този въпрос, да кажем на 40%, мълчаливо оставяйки ме да решавам сама второ лечение с вадене. На осъзнати години, сама да се реша да премина през вадене, вместо някой да го е решил вместо мен във възраст, в която е ежедневие да имам рани по лактите и коленете, и има кой да ме извини от училище ... И сега като костното развитие вече е приключило, и резултатът от второ (!) лечение ... отново ще бъде на да кажем 70% задоволителен ... и все пак по-добре от сегашните 20% (след разваляне и на първото лечениие)
Ако бях на моите родители, за себе си, с моите огромни зъби и малко грацилно лице, с всички обяснения и замервания, които ни предоставиха... или трябваше да вадим, или изобщо за какво пари на вятъра, с конска муцуна. Сакън да съм майка на някое с разредени или сбутани зъбета с нормални проморции, ще търся 10 мнения за вадене с точно замервания да докажат, че не може без вадене, а не просто за улеснение на ортодонтския животец.
Та голяма файда, че сама съм си взела решението за себе си.
Да не навлизам в темата, че изобщо ортодонтски проблем, ако си действително образован и отговорен родител, започва да се следи от много по-ранна възраст от 18 - как се кърми и храни детето в ранна възраст, как спи, как диша, как поникват постоянни зъби, как се развива. За да може ако се забележи нещо, да се адресира навреме и щадящо, на 18 брекети да не би да е по-безобидно от вадене на зъби, това местене и разграждане на костна тъкан в устата...

Последна редакция: вт, 13 окт 2020, 04:44 от Анонимен

# 626
По принцип родителите са виновни за всичко. Дори за това, че сме се пръкнали на тоя свят, така че...няма какво да го обсъждаме Joy. Каквото и да направят - виновни са.

# 627
  • Русе/ София
Здравейте, понеже провокирах противоречиви коментари за избора, решението, кой и кога трябва да го направи и пр. искам да обясня ситуацията при нас.
Генетична унаследеност тип 2 - от майката естествено:))) - големи зъби, малка челюст, струпване на долни зъби - къде препендикулярни, къде един зад друг.....и като капак -обратна захапка.  Zabraven Profil e напълно права, че зъбите на детето се следят от най ранна възраст. Моето беше първото със скоби в градинската група (5-6 г).  Захапката слава Богу я оправихме.
Съмненията и колебанията ми се дължаха и на факта, че преди 35 години, моят ортодонт беше пред същия избор. Оправи ми обратната захапка и когато трябваше да реши как да процедира със струпаните долни зъби каза: „ По -добре криви, ама твоите“...и спряхме до там. Сега си давам сметка, че тогава възможностите са били толкова – нямаше брекети и други модерни устройства – имаше само апаратче.....той не е можел да направи много. Зъбите се местеха с конци....сигурно идея нямате какво беше по наше време. Wink
Така моите зъби отдолу си останаха струпани и много трудно поддържащи се...По късно ми се наложи да махна 4-те перпендикулярно растящи мъдреца, които се опитваха още да ги сгъстят Wink Не искам да причиня това на детето си.
Ходихме на няколко консултации – дали са светила или не, е без значение...Достатъчно е, че аз имам доверие на ортодонтите, към които се обърнах и независими един от друг те бяха напълно единодушни за ситуацията. Получих подкрепа и с мнението на нашия зъболекар, който много ценя. Та това е в общи линии – изборът е направен и е за доброто на детето – за да има контакт между страничните зъби, да може да се храни нормално, да се усмихва свободно и да бъде щастливо. Някои неща изискват време, но важно е да направиш първата крачка в правилна посока.

# 628
  • Mediterraneo
Ох, сега се оказахме и недействително образовани и отговорни родители, ти да видиш!
Профиле, съжалявам, че така се е получило при теб, ама не сме виновни ние. Не знам родител ли си, дано си по- отговорен от споделилите, че не смятат да вадят зъби на децата си!

# 629
Тук сега взеха да се описват някакви екстремни случки и доказване кой е по-по-най родител. Идеята е човек да мисли и преценява с главата си, да чете и да се интересува, а не да защитава доверието към тоя или оня ортодонт. Заставам зад мнението си, че не бих тръгнала да вадя здрави премолари нито от моята, нито от устата на децата си. Това е. А като пораснат и решат - могат да си ги извадят всичките и да си сложат златни, ако им харесва - тяхна си работа. Както и всеки един възрастен човек е свободен да реши.
По повод на по-горното мнение за мъдреците - няма място за сравнение между мъдреци и останалите зъби, нали сме наясно? Естествено, че мъдрец е за предпочитане да се извади, дори и да е здрав.

Общи условия

Активация на акаунт