Отговори
# 255
Добро утро!
Дана, Йълмаз беше в затвора заради убийство, а не за грешни обвинения. Зюлейха сега отиде да го пита вярно ли е. Въпреки че едва ли се е съмнявала - тя чу и за Бехидже, и за Гюлтен и затова няма причина да мисли, че Яман клеветят Йълмаз. Между двете ситуации няма нищо общо, освен факта за убийството.
Мюжган със собствените си очи видя, каквото видя. Е, лошото е, че не чу, но нали още веднъж трябва да я шокират - начинът по който научи, че Йълмаз е убил Ерджо, наистина беше шокиращ - в присъствието на Фекели и Бехидже зад вратата.
Помирение заради бъдещето на децата може ли да стои по - високо от настояще, което безпощадно напомня, че Йълмаз и Зюлейха са заедно, независимо от съществуването на семействата и децата им. За Йълмаз съвместимо ли е помирението за бъдещето с настоящето. И как се нарича жена, която инатливо продължава да настоява за нещо за което няколко пъти получи категоричен отказ - визирам Зюлейха.

Няколко фенски клипчета

https://www.instagram.com/p/B8z4os_gvTK/

Рейтингът по нисък от миналата седмица, а серията беше много хубава.

Скрит текст:

# 256
Здравейте Simple Smile
Лучия Flowers Hibiscus Йълмаз беше в затвора заради убийство, но беше осъден с двете най-тежки присъди: смъртна и после променена на доживотна, заради грешно обвинение. Йълмаз не беше осъден, като човек, който е защитавал и честта и живота на годеницата си и своя, а като човек, който е комарджия и дължи пари на лихваря. Впоследствие му приписаха и престъпленията на групата на лихваря.
Не знам, кое точно не е ясно в моите коментари. Simple Smile Не говоря за задържането на Йълмаз и за подвеждането му под отговорност, а за присъдата, тежестта на която зависи от естеството на обвинението. Ако Йълмаз беше осъден на база на самозащита, то присъдата щеше да е много по-лека - няколко месеца или години. Това не устройваше Хюнкяр, която ясно си призна. С липсата на свидетелско показание от страна на Зюлейха разследването изслуша и прие само версията на близките на лихваря, които излъгаха за Йълмаз и за цялата ситуация и съответно следствието тръгна в тази негативна за него насока. Той беше съден като престъпник, а не като годеник, който е защитавал и чест и живот.
Отделно, това е сторил и Демир преди 20 години. След убийството на Аднан, Фекели се е предал и е щял да бъде подведен под отговорност (така или иначе), но ако свидетелите са били искрени, то Фекели е щял да бъде съден за убийство при самозащита, а не за предумишлено убийство, като жертвата уж е нямал оръжие. За доказана самозащита се дава много, много по-лека присъда. Това не е искал Демир, защото е желаел отмъщение за баща си и да заграби земите на Фекели. Както стана ясно и от думите на Хюнкяр и Фекели и от тези на Демир.
Оттук, знаейки и за двата случая и за факта, че Йълмаз е смъртен враг на Демир, Зюлейха избра да говори с Йълмаз. Както за да разбере истината, така и да го предупреди.
От подслушаното Зюлейха не може веднага да си прави изводи и да свърже цялата история, но има страх от преживяни вече ситуации и чути такива за Яман.
В случая тя не беше права, Яман си действаха напълно честно и почтено, но тя за себе си е нямала гаранции за това, имала е съмнения. Не я оправдавам, но разбирам напълно подбудите й.
Това, Зюлейха и Йълмаз да са заедно, независимо от семействата и децата им е заложено в основата на историята и е лайтмотив на сериала. Иначе нямаше да има нито сериал, нито да гледаме с интерес.

"Ще сме свидетели на една любов непознаваща граници.... История за безгранична любов, бореща се със смъртта, която на инат продължава да таи надежда въпреки всички тирании и изпитания, през които преминава в Чукурова...."

Йълмаз се опитва да бъде семейство с Мюжгян и да крие любовта си към Зюлейха. Иска да бъде баща, да даде на сина си бъдеще, но няма как да "изтръгне" чувствата си. Така не става, по заповед, на сила или човек да си каже - стоп. Както каза Фекели и на любовта и на омразата не можеш да им кажеш, кога ще се появят и кога да изчезнат. Виждам опити и при Зюлейха. Но именно близкото им съжителство ги подтиква да се виждат, очакват да се видят.
Съгласна съм, че всичко това е нечестно по отношение на Мюжгян, но лично за мен, както вече съм писала многократно, тя можеше да вземе и много по-различни решения, а не да се "бута" доброволно при бившата на Йълмаз, която е все още в сърцето му и Мюжгян го знаеше още в момента, когато разбра и за писмото. Това желание на Йълмаз за местене можеше да й даде много ясен мотив или да си тръгне или да го накара да избира.
Зюлейха имаше много по-ограничен набор от възможности. Тя поиска развод, заплашиха я. Сега се опитва да се примири с брака си, но й се иска и да вижда Йълмаз.
Но, съгласна съм, че Зюлейха трябваше да остави Мюжгян на мира. Все пак има някакви граници.
Фекели е живял със съпругата и децата си, но е обичал Хюнкяр и то 40 години дори без да знае, че тя е имала чувства към него, без да е имал физическа връзка с нея. Засичали са се. Той се е вълнувал, Хюнкяр също, без той да го знае.
Но, тяхната история е много по-различна от тази на Зюлейха и Йълмаз, защото те не са си признали любовта, не са имали и физическа връзка, докато Йълмаз и Зюлейха - да, те бяха преди годеж, всички знаеха, че ще се женят. И двамата бяха разделени от една трагедия и сега е много трудно в емоционален план.
Аз лично, не мога нито да ги съдя, нито да ги хуля, защото си мисля, че двамата носят голям товар и не искам дори да си мисля, какво бих направила на тяхно място.
Още по-малко, лично аз, не мога да заставам и да защитавам един морал, който е бил нарушен в едната си част - още в началото. Това се отнася до Яман.
За Мюжгян много критикувам Йълмаз. Той има своята огромна вина спрямо Мюжгян, както и Мюжгян има своята много по-малка, но все пак съществена роля за своето положение. Винаги съм се убеждавала в максимата, че "това, което си направиш сам на себе си, никой друг не може да ти го стори", особено, когато човек е свободен и има право на избор. Това е мнението ми Simple Smile
Да видим сега Бехидже как ще се държи. Не разбрах, тя дали чу за Гюлтен или не? Значи: Шермин пусна слуха, разду го, а Бехидже написа анонимката. Мисля си, че дори и без анонимка, на базата на целия слух, който се раздуха, Яман пак щяха да бъдат привикани. Дори е логично да има анонимка, след като има такъв слух. Да видим и какво ще стане с прокурорката, дали Бехидже има връзки и дали сега няма да се кротне, като е виновна и да изостави Шермин в това нейно желание за отстраняване на Жулиде.
За лентата, какво си мисля: нали трябва прожектор за гледане на лентата. На времето не всеки е разполагал с такива. Даже, Йълмаз поръча камерата от чужбина. Човек си взема прожектор, ако има камера. Сега, Демир може да няма такъв и ще му трябва време да набави...часове, дни. Дали някой ще се намеси междувременно? Simple Smile
Хубав ден Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 13:45 от dana78

# 257
Тук пропуснах "Помирение заради бъдещето на децата може ли да стои по - високо от настояще, което безпощадно напомня на Демир, че Йълмаз и Зюлейха са заедно, независимо от съществуването на семействата и децата им."
Могат ли да пазят помирението при съществуващите отношения между Йълмаз и Зюлейха. Без превод няма да го коментирам повече, защото не зная какво точно говориха четиримата. И все пак помирението е между Демир и Йълмаз, но причината за враждата Зюлейха и чувствата между нея и Йълмаз никой не може да отмени.
Грешното обвинение преди две години Хюнкар ли го съчини. Тя си свърши нейната работа, но намесата на бандитите остана неотчетена от Фекели, а и от самата Хюнкар. И Зюлейха я забрави. А как биха се отразили евентуални показания на Зюлейха никой не знае и аз няма да гадая. Зюлейха срещу бандитите - твърде неравностойна борба, за да си внушавам и вярвам в нейната победа. Още един факт, който удобно беше забравен - Вели, а преди това бандитът на лихваря пред вратата на имението.
Какво постигна Зюлейха с бързането да се срещне с Йълмаз, видяхме. Но все пак искам да чуя и разговора ѝ с него. Тя няколко пъти беше свидетел на оклеветяването на Демир, но ако продължава да съди за мъжа си по постъпката му преди 20 години, означава само едно - нула разбиране на мотивите му - тогава и сега. Повърхностното и първосигналното стоят в основата на всичките ѝ действия. Само да я покажат замислена и вече зная какво ще последва.

# 258
Лучия Simple Smile Грешното обвинение преди две години беше поради вина на Хюнкяр, която не даде на Зюлейха да свидетелства. Това, какво би станало - думата на Зюлейха, срещу думата на престъпниците, хора на лихваря - можем да гадаем, но е факт, че Хюнкяр възпрепятства честно съдебно разследване, като не позволи на ключовия свидетел - Зюлейха да разкаже верията си. Това е незаконно и подсъдно пък за самия адвокат, който не защити интересите на Йълмаз, а на "плана" Хюнкяр.  Един дори и служебен защитник щеше да изиска свидетелски показания от Зюлейха, щяха да я привикат с полиция, както направиха сега. Оттам, можеха да привикат и Вели, а и снахата на Зюлейха, можеха да привикат и собственичката на дома - онази "мадам". Щяха и да искат доказателства, че Йълмаз е играел комар, че е бил престъпник.
Хюнкяр много добре знаеше, че бандитът ще иска мъст за брат си. За това и не даде на Зюлейха да иде и да говори, за това и остави Йълмаз без защита още след като Зюлейха каза "да". Така Хюнкяр обезпечи изслушването само на бандитите и на тяхната лъжлива версия, както и "оголване" на гърба на Йълмаз, ако искат да го убият. Хюнкяр ясно си призна сама, че е направила така, че да остави Йълмаз в затвора. Това са и нейните думи и нейното признание. Тя самата каза, че е виновна в това, така че аз спирам до тук Simple Smile.
СЦ ясно показаха всичко черно на бяло - както като действия, така и чрез думите на самата Хюнкяр и аз няма какво повече да дебатирам по въпроса. За мен е ясно. Simple Smile
Бандитите вече си отмъстиха с постигане на най-тежка присъда за Йълмаз, защо да го убиват. Отделно - пребиха до смърт майстора. И така си постигнаха своето.
Фекели няма как да отчита ситуацията с бандитите, защото той не познаваше Йълмаз тогава, а се включи в историята, когато единствено Демир вече имаше изгода от смъртта на Йълмаз.
Не казвам, че Зюлейха си прави изводи само на база на стари истории. Ясно е, че Демир и Йълмаз са врагове. Зюлейха не знаеше цялата ситуация и истина и е логично да си мисли, че единият враг ще се възползва от информация за другия, ако може да го вкара в затвора. Аз не мога да я виня за това, че няма целия поглед, който ние имаме като зрители.
За мотивите на Демир преди 20 години е ясно - отмъщение за убийството на бащата, унищожаване на врага Фекели и заграбване на замите му. Демир не отрече и Хюнкяр го каза ясно. Тук място за интерпретации - няма, всичко беше изказано от самите Яман.
Лично за мен, Зюлейха трябваше да говори първо с Гюлтен и да накара нея да предупреждава Йълмаз, а да не се меси лично. Но, драма да става и филм да има Simple Smile. Да видим нататък Simple Smile.

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 15:02 от dana78

# 259
Дана, аз с измислени тези не мога да споря - кого можели, но не извикали да свидетелства, е решение на сценаристите.  Ти няколко пъти през последната седмица писа, че ако обвинят Демир, той ще издаде Йълмаз и ще е прав... Да, но сценаристите тръгнаха по друг път. Защото в слуха присъства "изнасилване на Зюлейха". И за Демир е невъзможно да оневини себе си, а да забрави "изнасилената Зюлейха" за която говори цяла Чукурова. Същото е и със случая преди две години - няма как да знаеш какъв точно резултат би имало след евентуално свидетелство от Зюлейха.
Зюлейха можеше да пита първо Гюлтен, да. Но това при условие, че спре и помисли две минути преди да хукне при първия сигнал за тревога. "това, което си направиш сам на себе си, никой друг не може да ти го стори" се отнася в пълна сила за Зюлейха. Първосигналното изключва каквато и да е логика.
И за мотивите не ме разбра - убийството на Ерджо е преди около година. Светна ли червената лампичка на Зюлейха, че ако е искал, Демир 100 пъти досега е могъл да издаде Йълмаз. Но не го е направил. Защо? Защото преди 20 години подкупил лъжесвидетели ли? Къде видя интерпретации Rolling Eyes
Какво е потвърдила Хюнкар няма никакво значение за сегашната ситуация.
Вели и бандитите бяха опасност и за Зюлейха - видяхме го, показаха ни го. Не съм споменала дума за убийство на Йълмаз, но ако те го бяха спипали преди да иде в затвора, точно това го очакваше. И после следва това "Бандитите вече си отмъстиха с постигане на най-тежка присъда за Йълмаз, защо да го убиват. Отделно - пребиха до смърт майстора. И така си постигнаха своето."

Фекели няма как да знае за бандитите, защото има много спестено от истината за цялата история на Зюлейха и Йълмаз. Хюнкар обаче постъпи така, както ѝ диктуваше разумът. Каза само "да, вярно е". Защото ѝ е ясно, че никакви смекчаващи обстоятелства нямаше да бъдат чути. Заради избирателния разказ на Зюлейха, изчистен изцяло от нейните собствени действия.

# 260
Лучия Simple Smile не ме разбираш явно. Тук не говоря за интерпретации, нито за измислени тези, нито дали Зюлейха би могла да помогне на Йълмаз с показанията си или не.
Аз говоря за конкретните действия на Хюнкяр по делото на Йълмаз. Тя имаше право да го издаде, защото той беше издирван от полицията, но нямаше право да задържа свидетел в своя угода и така да насочва следствието в грешна посока. Това е единият от греховете й към Йълмаз.
Това ясно го дадоха и нито си измислям тези, нито градя някакви предположения.
Хюнкяр възспря ключов свидетел от даване на показания. Факт.

Дали показанията на Зюлейха щяха да оневинят Йълмаз или да му намалят присъдата, това не се знае и аз за това не споря. А за това, че Хюнкяр нарочно не рискува с тази възможност за честен процес чрез пускане на Зюлейха като свидетел. Нейният план би имал успех, ако Йълмаз е в затвора от 20 години до живот или изобщо да го няма на този свят при вече сключили брак Зюлейха и Демир. И планът "Хюнкяр" би бил застрашен, ако Йълмаз излезе скоро...както стана сега, защото и спомени и чувства са още налице. И тайната й е на път да излезе наяве.
За Ерджо - Демир може и 1000 пъти да е искал да издаде Йълмаз, но ситуацията преди година е била различна от сегашната и Зюлейха ясно го чу...заради новия статут на Гюлтен - ще се омъжва.
Преди година Гюлтен нямаше годеник, който да знае за изнасилването и да я приема, като по този начин да "изчисти" честта й до някаква степен, както се счита по традиция. Така че, оттук тръгва и страха на Зюлейха, която чу думите на Демир - че сега вече може да се говори за убийството и да се издаде Йълмаз, защото до сега се е мълчало заради Гюлтен, но сега тя се омъжва.
За Вели: Той беше заплаха за Зюлейха и тайната за детето. Т.е. и за Яман. Той нямаше общо с делото на Йълмаз, а и нямаше достатъчно сила и смелост да тръгне да убива Йълмаз. Вели искаше пари. На него бедна и бременна Зюлейха не му беше от полза. Той тръгна след нея, като е разбрал, че е снаха в богата фамилия.
Бандитите: Хюнкяр имаше нужда от Зюлейха като снаха и майка на наследника, а ако беше предала Йълмаз на бандитите, то нямаше как да изнудва Зюлейха с живота му. Те щяха да го убият и точка. Край. Как тогава Хюнкяр щеше да принуди Зюлейха да се омъжи за Демир? С какво щеше я изнуди? С нищо. Най-много да й предложи да се омъжи за Демир от отчаяние, за да има детето баща...но дали Зюлейха щеше да се съгласи, това Хюнкяр нямаше как да знае, а тя иска да играе на сигурно.
Действията на бандитите нямат нищо общо с желанието на Хюнкяр да остави Йълмаз в затвора.
Общото е само до толкова, че тя направи така, че да бъдат чути само техните твърдения и Йълмаз да бъде изкаран престъпник, за да му се даде дълга присъда. В услуга на плана "Хюнкяр".

Аз лично приключвам с тази дискусия за ролята и влиянието на Хюнкяр за липса на справедлив процес на Йълмаз в полаза на плана й. Дадоха ясно нещата. Дадоха и собствените й думи към Фекели, когато казваше истината за Аднан - "Аз издадох Йълмаз на полицията и направих така, че да остане в затвора". И то не само чрез възспиране на Зюлейха, ами и чрез заповед към началника на затвора да унищожи законната молба на Йълмаз за помилване и друг процес.
Тук коментирам ролята на Хюнкяр. Действията на Зюлейха са обект на друг анализ.
Който в каквото си иска може да вярва. Аз лично следвам това, което показват в сериала и думите на самите герои, както и логиката в действията и реакциите им.
Flowers Blossom

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 18:16 от dana78

# 261
Здравейте! Animal Bee
Неравностойно е да коментираме преди появата на превод, защото очевидно ние се ориентираме различно в съдържанието.
Поставям пред себе си някои въпроси, които не се нуждаят от превода. Повече ме интересуват по принцип, но, разбира се, виждам ги и в конкретната история.

Първо, една основна философия на закона, която беше напомнена от прокурорката в 54 еп. едновременно с възбуждането отново на делото за смъртта на Ерджо: „Никой не може да наказва никого със собствените си ръце.“ Това е, което се отнася и за двата случая, в които Йълмаз извършва убийство. Когато действието е в защита от насилие или на своя или живота на друг, законът съответно има свои решения, които защитават извършителя. Основното е да се сезират съда и правосъдието. И в двата случая Йълмаз не прави това. Бягството, прикриването на случилото се остават далече от поведението на човек, дошъл от Истанбул в провинцията, който уж налага съвременни разбирания в местната култура. Сега делото на Ерджо изплува от улицата и получи нови акценти като към честта на Гюлтен беше добавена и честта на Зюлейха, които героите тръгнаха да защитават, но убийството и убиецът останаха скрити. При друг случай с Йълмаз беше коментиран въпроса за саморазправата от гледната точка на лекаря, който има власт над живота и може ли той чрез нея да решава кой да живее и кой да умре. Сега ще чакаме да видим какво още ще се случи с нашите герои и тогава ще правим равносметка. Защото и сериалът като цяло трябва да възпитава. Саморазправа имаше и в случая, когато Йълмаз пак с благородни намерения цапардоса един мъж в едно заведение, последва стрелба и...За мен началната грешка на Йълмаз беше, че той не се предаде след инцидента в Истанбул. Там са могли със Зюлейха да доказват това, което е било възможно да докажат, там са могли да действат така, както те са разбирали нещата. При намесата на други хора всеки следва своя интерес. Сега сме свидетели на повторение, когато отново се намират причини да не се яви  Йълмаз пред съда. Възможно е това един ден да му излезе по-скъпо.

Тайната среща на Зюлейха и Йълмаз.
Това, че те се виждат тайно, вече показва, че и двамата са наясно защо. Никаква голяма любов няма значение; ако беше толкова голяма, те нямаше да са семейни с други партньори и тайната среща има едно единствено определение:  изневяра. Йълмаз излъга Мюжгян къде отива; нея той изпраща на психиатър, но сам добре се грижи за нейната диагноза; тази среща с нищо не е по-различна от другата, която събра тримата пред родилното; и сега Йълмаз тръгна, без да знае защо го вика Зюлейха, точно така, както и тогава. Ако Зюлейха се пази от лошите Яман, Йълмаз, на когото Мюжгян каза много пъти, че не иска Зюлейха в дома си, не иска да се среща той с нея и т.н., на нея той защо не каза, че отива със Зюлейха на среща, от която зависи живота. За Зюлейха изневярата е по-дълбока, защото тя не само предава Демир като свой съпруг, но и като страна в дело, в което мъжът и любовникът са противници, според това, което тя чу от Демир. Тази среща е същото, което доведе Мюжгян да се оплаче на Демир във фирмата и чухме коментара на Гафур за последствията. Тази среща е въпрос на чест: честта на Зюлейха и тази на Демир, на честта на тяхното семейство.  Ще ми е интересно развитието и по двата начина: ако заснетото стигне до Демир и да видя как той ще действа,. Но също и това, ако срещата остане в тайна, така както и опитът за бягство, а така даде кураж на двамата безгранично влюбени  за още по-смели действия. Дори второто решение ми изглежда по-интересно. 

В този момент обаче е важно да видим една друга страна на събитията. Общото решение и ръкостискането включват споразумение с цел да се опази честта на Гюлтен, честта на Зюлейха и Йълмаз да бъде прикрит като убиец на Ерджо. Фактически убиецът се прикрива зад въпросите на честта. За своята част от удоволствието Демир трябва да плати и още няколко милиона.  Удоволствието на Демир ще е пълно, ако получи и записа на срещата. Там той ще види, че за всичко това е платил и със своята чест, над която Зюлейха и Йълмаз се надсмиват. Ако случаят с Ерджо не беше решен чрез въпроса за честта, тайната среща нямаше да има такова значение. Но когато честта е издигната толкова високо и всички заедно приветстват това, а в същото време този, който няма никаква вина е така обруган от двамата от облагодетелстваните, това се превръща в една нечистоплътна история. Ще бъде интересно развитието нататък, както казах, и с двата възможни изхода. Невинната Гюлтен ще се отблагодари на Демир, когато излезе писмото от сандъка и. Така и тримата, защитени от споразумението за бъдещето, казват „благодаря“  на Демир и му се надсмиват. По-нататък, когато излезе писмото от сандъка на Гюлтен или истината за детето излезе по друг начин, е възможно да се създаде реципрочна ситуация, ако  Йълмаз види в това състоял се преди съюз между Зюлейха и Демир. Как би постъпил Демир сега и как в една бъдеща ситуация Йълмаз – тъй като и в двата случая това би било въпрос на чест, ще е интересно да се види.

Когато Йълмаз влезе в затвора с неговото дело се занимаваше Демир – изцяло на добра воля, която се изчерпа, когато Зюлейха, станала вече негова жена, се държеше не като такава. Който не е разбрал, че Демир не е Хюнкяр, че има три плана, а не един, и те постепенно се отварят един към друг, не може да разбере това. Зюлейха знае това, тя разбра, че до края на първи сезон Демир не е знаел, че тя се омъжи за него с уговорка, направена с Хюнкяр, според която Демир ще спаси Йълмаз, но самият Демир не е знаел какво се очаква от него. Затова Зюлейха днес не може да го обвинява, нито да бъде оправдавана тайната среща чрез тогавашните отношения. Тогава действаща чрез адвоката остана Хюнкяр, но сега действащото лице е Демир и Зюлейха вече може да различава действията на Хюнкяр от тези на Демир. Затова за тайната среща Зюлейха не може да се позовава на това, как е действала Хюнкяр преди. Развитието на случая Ерджо в сегашния момент, когато Демир направи всичко възможно в полза на другите, а самият той беше направен жалък от уговорената от Зюлейха тайна среща, може да я накара да изпитва единствено срам. От Йълмаз не очаквам нищо, нито угризения към Мюжгян, нито такива към Демир, който му прикрива престъплението. Да не му разваляме радостта, че с жената на врага е направил нещо зад гърба му.

За коментарите, че двамата могат да бъдат приятели, моето мнение е: никога. Двамата са много различни, но не допълващи се, а успоредни хора. От единия лъха студено и неуютно, той е отмъстителен  и завистлив, в него виждам обидения доказващ се мъж; другият е всичко обратно на това. Достатъчно е само човек да види как единият извади жена си от психиатрията, а тя имаше много повече нужда от лечение и тя оцени неговата любов, докато другият бута своята натам, вместо да и даде любов. Не си представям приятелството на такива двама души.

На тази среща Йълмаз искаше всички в Чукурова да чуят,
че преди да се ожени за Зюлейха Йълмаз му е казал, че те са мъж и жена.

За това ръкостискане Йълмаз е забравил въпросите на честта.
Зюлейха е жена на Демир, но той се среща тайно с нея.

# 262
Привет Simple Smile,
Напълно подкрепям мнението, че Йълмаз трябваше да се предаде след самозащитата от лихваря; трябваше и сега да не помисли нито за Гюлтен, нито за честта й, а да иде и да направи най-доброто за себе си - да докаже неизбежна самоотбрана, след като вече е бил атакуван, а Гюлтен можеше и да си тегли въжето и Яман да оберат напълно правилните и основателни упреци на обществото за безхаберие и престъпна небрежност. Rolling Eyes
Това, че Йълмаз се крие зад честта на Гюлтен е напълно грешно твърдение, за мен. Той ясно каза, защо го е направил - защото Гюлтен му спаси живота. Още преди Йълмаз да се свести в колата, Фекели беше върнал пистолета на Хюнкяр, а тя си прибра Гюлтен. Още тогава е имало споразумение между Фекели и Хюнкяр, а Йълмаз го продължи.
„Никой не може да наказва никого със собствените си ръце.“ Така е, и Йълмаз си понесе последствията и отговорността от убийството на лихваря, през удара и последвалата стрелба с онзи пияния за обидните думи, та до изстрела по Фекели при сборичкването за пистолета. Йълмаз си призна и пое отговорност и за инцидента с детето, което блъсна и за Хамине. За разлика от него, Демир не е поел никаква вина за нищо, което той стори до този момент.
Демир се измъкна от вина и наказание за предприемане на незаконни действия: от лъжите и подкупите по случая Фекели, през наемането на убиец за Йълмаз в затвора и незаконния натиск върху държавни служители...през опитите за убийства и на Фекели и на Йълмаз - многократно, та до раняването на Гюлтен, в опит да убие Йълмаз и до саботаж на спирачки с опит за убийство, когато бяха ранени две жени, едната от които уж обичаната от него Зюлейха. Само случайността, а не липсата на желание и умисъл, не направи Демир многократен убиец. Но, той пое ли някаква вина? Не. Плати ли си за незаконните действия - пак не. Къде е тук възпитателната позиция на сериала? Че ако имаш повечко късмет и пари или си от богат род, то може и да ти се размине?
Опитите да се внуши, че Йълмаз, видите ли е някакъв закоравял престъпник, който се крие зад въпроси за чест са напълно несъстоятелни, за мен, имайки предвид както даденото до сега в сериала, така и казаното от герои и коментирано от тях. Ако, Йълмаз беше престъпникът, за когото се спряга - зъл и подмолен, то той щеше да се скрие и за всичко друго, което волно или неволно, най-вече стори. Ако Йълмаз беше завистливият отмъстител, то той нямаше да пропусне да издаде Демир за всяко едно негово престъпление. Ако Йълмаз беше студен и лош човек нямаше да има приятели и две жени, които го обичат заради това, което е, независимо от грешките и кусурите Simple Smile. Къде са те при Демир? Единственият му приятел беше предаден от егоизма и гордостта Демирова и оцени Йълмаз. А, служителите му се кланят и го гледат с опулени очи, защото ги е страх. За разлика - подчинените на "неуютния" Йълмаз се обръщат към него с "бате".
Йълмаз ясно каза, че е готов да си плати за стореното с Ерджо. Но, тук няма как да не се спомене Гюлтен и нейната история, а това ще я погуби морално. Йълмаз си е плащал за всичко до сега и няма и причина сега да не е готов да плати, но той знае, че ще "завлече" и Гюлтен, за да излезе истината. Факт. А, Демир...той пое ли някаква отговорност за нещо? Не. Даже след като стреля в Йълмаз след престрелката у Фекелиеви, той искаше да бяга, а не да понесе последиците. Simple Smile
Въпросът за честта е насочен към две жени - Зюлейха и Гюлтен. Тук Демир няма пряка връзка, нито пък някой му се присмива или се възползва от него, нито го обругават. Срещата между Йълмаз и Зюлейха се състоя преди и двамата да разберат, че Зюлейха е спрягана като изнасилена от Ерджо и че това ще има такова въздействие.
Къде се видя присмехът, къде се видя надсмиването на "облагодетелстваните" Зюлейха и Йълмаз?
Много голям и напълно ненужен патос и "оплакване" на Демир върху всякаква липса на подобни неща, дадени и показани в сериала. Rolling Eyes
Ако ръкостискането при споразумението е нечистоплътно от едните "облагодетелствани", които тайно са се видяли по повод на драматичен момент, то е много по-нечистоплътно от страна на облагодетелствания с детето на един друг баща, който не знае, че то съществува. Нима Демир не поруга честта на Йълмаз първо, като не прие думите му, че със Зюлейха са мъж и жена и направи постъпки към нея и второ - като угодно прие за свое неговото дете само по съгласие на майката, като така игнорира правото, името и честта на бащата - Йълмаз.
Аз също не очаквам от Демир вина или угризения към Йълмаз, който не само, че прикри куп негови изстъпления, а даже премълча и опита за убийство от страна на Гафур, човек на Демир. Не очаквам и не видях и до сега, той да чувства угризения и чисто човешка емоция за това, че един баща не знае, че има дете. Няма как това да се очаква от егоист като Демир. Той няма никаква жал, че държи една жена в плен на нещастен и нежелан брак. Няма и капка благодарност към Фекели, който не само, че не разказа на всички за незаконните деяния на Демир преди години и така заслужено да го обругае и честта му и да изкара наяве чернотиите на баща му, но и го спаси от несправедливи обвинения - два пъти, а можеше и да не го прави.  
Да, Демир извади жена си от психиатрията, където сам я набута след опита й за самоубийство, следствие на непрекъснат и системен психологически тормоз и издевателстване. Голям герой, няма що. Аплодисменти, моля! Simple Smile
А, другият - Йълмаз направи грешка да се свърже с жена, която се съгласи на едно - семейство и той да е до нея, но после поиска и друго - любов, което знаеше отдавна, че няма как да получи, защото Йълмаз не й е казвал, че я обича.
Това, самата Мюжгян си го причинява.
Пътят й е открит, за разлика от този на Зюлейха, която беше държана под ключ като животно, стискана за гушата, душена и заплашвана с пистолет. Изнудвана и плашена с гробове и убийства, ако поиска развод. Ето това е Демир.
Да, Йълмаз и Демир са много различни. Но аз бих дала други определения, въздържам се, защото не искам да развалям все пак определения тон в темата.
И накрая: по темата за Зюлейха и срещата с Йълмаз за Ерджо. Сега действащото лице - Демир преди 20 години е натопил и унищожил врага си - Фекели чрез насочване на обвинението в грешна насока...сега можеше да стори същото и срещу другия си враг - Йълмаз. И Хюнкяр и Демир имат в миналото такива прояви. Така че, Зюлейха не можеше да бъде сигурна и да пренебрегне заложен модел на поведение и от майка и от син, само по отделни чути реплики. Да, тя сгреши. Трябваше да получи някак повече информация и да не се ангажира лично.
Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 23:19 от dana78

# 263
Момичета, добър вечер!

Имаме фрагман.
https://youtu.be/tT9D0rFYT0I

Май пак видеото ще остане за другия епизод.
Демир и Йълмаз отново работят заедно. 😱😱😱 Дори Яманови са на гости на Аккая. 😱

# 264
Ирина Flowers Hibiscus благодаря! Да, май така ще стане пак. Онази сцена с Хюнкяр и Демир пред прожектора ще е финална. Гледам Хатип ага нещо замисля, има някакви двама, които гледат лошо. Мисля, че може би се заформя някаква друга линия на развитие...може Йълмаз и Демир да работят известно време заедно и по въпроса с убиеца на Дженго.
Пропуснах да пиша за Демир и Йълмаз като приятели в един "друг свят", ако мога така да кажа. Демир хареса и характера и уменията на Йълмаз, преди да се "сблъскат" за Зюлейха. Йълмаз също се възхищаваше на Демир. Те двамата станаха врагове по други причини. Но, това е мое мнение. Несподелената любов извади негативни черти в  единия, а в другия ревността и наранената гордост.
Хубава вечер на всички! Nature First Quarter Moon With Face

Превод на фрагмана:

https://vk.com/cukurova_mavi?z=video-135783830_456240752%2Fe2e21 … l_wall_-135783830

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 23:09 от dana78

# 265
„Имало едно време в Чукурова“, 55 еп., бг.суб.

https://vk.com/club113691288?w=wall-113691288_189277
https://ok.ru/video/1420712479428
Благодарности за превода и субтитрите! Flowers Tulip

Благодаря за фрагмана!
Войната свърши;
влакът продължава своето пътуване.
Демир влюбен с всеки ден повече - нищо ново под слънцето;
тримата заедно пазят родината -  е това е вече нещо ново;
обединени срещу такива като Хатип - крайно време беше;
да се готвят Бехидже, Шермин...
Демир гледа филмче за Зюлейха и Йълмаз,
Йълмаз гледа в прозореца на Зюлейха и Демир.
И мирът се вижда, че скоро ще свърши. Smile

# 266
Привет Simple Smile
Благодаря за превода! Flowers Hibiscus
Ето един коментар от рускините, който ми се стори забавен и в тона на Ваня от предходния пост Simple Smile

"Зуля достойно себя повела в операции по спасению чести Яманов и жизни Маза и за это получила объяснение в любви от Демира и страдающий взгляд Маза под окном)))
В Чкурова появились внешние враги ...Это заставило двух стратегов Чукурова ,Фека и Хю , вместе попить кофе и опредлить свои дальнейшие совместные действия...
А так то вообще и не очень хотелось им встречаться))))
Маз и Дем в полной боевой готовности и в этот раз не друг против друга , а рядом.
А тут как раз новоиспечённый режиссёр Чукурова решил продемонстрировать свой дебютный фильм..."

Joy

# 267
Привет!
Благодаря за фрагмана, за всички преводи, за субтитрите и за коментарите! Flowers Bouquet
Всички на една маса, временно военните действия са прекратени, явно лентата пътува яваш, яваш Laughing Не виждам Зюлейха - пак ли е в кухнята при Назире. Wink

Извън враждата Демир и Йълмаз не могат да са приятели, но като бизнес партньори никой и нищо не може да им се опре. Докато ги мачкат семейните проблеми, работата, особено за Демир, е между другото. Иска ми се най - после да разкрият Хатип, но заради лентата едва ли.

# 268
Привет Simple Smile,
Поведението на Мюжгян ми е много интересно. Тя е изпратила записа, който може да предизвика много сериозни проблеми както за Зюлейха, така и за Йълмаз. Дори, застрашаващи живота им, защото Мюжгян познава характера на Демир, знае и естеството на видеото. Разбирам желанието й да разкрие истината, но това желание не трябва да бъде самоцел. Изненадва ме спокойствието й, дори непукизмът й, при условие, че Демир всеки момент може да изгледа видеото и да отиде и да застреля Йълмаз, да речем. Тогава Мюжгян няма да има нищо, от това, за което уж мечтае. Няма и да го има, ако си вземе багажа и си тръгне, показвайки това филмче на когото трябва - на Йълмаз. Фактът, че тя е толкова спокойна, това, че даже е отишла в женския клуб и е рамо до рамо с Бехидже ми сочи, че Мюжгян вече е променена. Може би винаги е имала тази черта, но сега се "показва на повърхността"...червените подметки от първата среща...скритата черта, това, което не знаехме за Мюжгян. Дали е възможно, Мюжгян вече да има много по-различна цел, а не щастливо семейство и любовта на Йълмаз. Ако тя наистина обичаше Йълмаз, то щеше да се притеснява за живота му и за това, какво може да причини видеото. Правотата й нямаше да има значение за друг освен за Йълмаз. Не разбирам изобщо защо набърква Демир. Тук тя има работа с Йълмаз и Зюлейха. Лично за мен, тя трябва да покаже именно на Йълмаз своята гледна точка, да поговори с него и да вземе решение за себе си. Обръщането винаги към Демир - и след историята с кърменето, и веднага с шала, сега и с видеото, лично за мен, показват една друга и много по-зловеща цел на Мюжгян, много по-различна от достойната таква - да покаже правотата си. Тя това може да го стори пред Йълмаз и Зюлейха - тези, които я нараняват и действат зад гърба й.
Намесването на Демир, имайки предвид характера му, досегашните му прояви, това, което тя е видяла и чула, лично за мен вече не е търсене на правота, а търсене на мъст и реванш.
Тя очаква той да накаже Зюлейха, да накаже и Йълмаз. А, тя да си стои кротко и чака без да дава никаква идея, че се случва нещо, без да предприема тя директен и конкретен подход към съпруга си и Зюлейха.
Лично за мен, търсене на правота е когато човек се изправи лице в лице и директно с доказателствата за истината пред съответните лица. Подклаждане на реакция от друго лице и оставяйки търсенето на правотата от друг и чрез друг, за мен вече е некоректно поведение и има друга цел. Защо Мюжгян толкова държи да уведоми Демир? Да му покаже, че не е "луда", да му покаже, че той няма право да се доверява на жена си или да го използва като "маша" за възмездие над Йълмаз и Зюлейха? Какво й пука на Мюжгян какво мисли Демир за нея, какво й пука Демир доверява ли се на жена си или не...и за мен отговорът е, че Мюжгян търси начин да се разплати с Йълмаз и Зюлейха. Ако търсеше правото си, то тя щеше да говори с тях или заедно или поотделно, да ги разобличи и да поиска сметка, като и да съобщи решението си.
Ето, дори и Наджие - още когато не беше излязло решението за развод между Шермин и Саббахатин и те още бяха съпрузи, Наджие взе мерки срещу Хатип и Шермин, разправя се с двамата сгрешили, към тях двамата конкретно беше насочен гневът от нейна страна, а тя не ходи до Саббахатин да му разказва и да му обяснява за Шермин, да му казва да си държи жената и да го "насъсква" за реакция, а тя съответно да си трае пред Хатип, чакайки Саббахатин да му потърси сметка.
Жалко е за мен, че Мюжгян се насочи към една неприятна игра, подмолна и тепърва ще става и непочтена, като виждам, че е замесена и Бехидже. А можеше да излезе както с вдигната глава от ситуацията, както доказала правотата си на Йълмаз, така и в позиция да поставя условия. Сега тя сама ще си навреди и ще загуби тази битка...от сега е обречена. Поне за мен е така.
Лучия Simple Smile, тя Назире е у Фекелиеви, тук е другата жена. Горката, и нея ще я стресират Simple Smile.

# 269
Привет! Hug На мен ми писна вече от отмъщенията, войните  на главните и интригите на пешките. Ако ще я карат все така да приключват с този сезон. 3ти сезон ако има то да е "след 20 години"примерно.  Аман от Шерминки, Хатипи, Бехиджета и пр., и за капак Гафур. Grinning  А пък от Мюжгян въобще не го очаквах, не подлежи на коментар изобщо. Яд ме е не на нея, а на сценаристите, че така я очерниха. Все пак се надявам на чудо и действията и не бъдат с фатален край, може пък записа да се повреди някакси. Stuck Out Tongue Winking Eye Не е като да не сме виждали такива случаи.

Общи условия

Активация на акаунт