Отговори
# 270
Пипилота Simple Smile да, точно. Ако, Мюжгян искаше наказание за прелюбодейците - има си органи на реда и закон в семейното право. Съответният закон в това право защитава излъганата и онеправдана жена, още повече, ако има доказателства. Тя можеше да занесе записа на Жулиде и да подаде молба с оплакване към съответната служба. Така щеше да бъде спазен закона и щяха да й бъдат защитени правата.
Ако, Мюжгян искаше право за себе си - да докаже, че е била лъгана и ако искаше да държи сметка и да получи обяснение, то тя трябваше да говори с Йълмаз и със Зюлейха, евентуално. И да вземе своето решение - или да постави условия на Йълмаз или да поиска развод и да си тръгне с детето.
Това, че Мюжгян изпраща видеото за гледане на Демир и иска да получи възмездие чрез него и чрез неговите реакции, като не споделя нищо нито с Йълмаз, нито казва на Зюлейха - е вече проява на друг тип желание и разкрива друга цел - а именно желание за мъст, без оглед дали ще се пролее кръв и чия. Мюжгян не може да гарантира, че Демир няма да откачи и да иде и да застреля в главата Йълмаз, а после да убие и самата Зюлейха. Дори има голяма вероятност да стане така, имайки предвид традициите в Чукурова, както й каза Бехидже и както й намекнаха Гафур и Сание. Тя самата беше няколко пъти свидетелка на вадене на пищови, на стрелба и като цяло на навика за носене на оръжие. Другият вариант е, Мюжгян да предполага тайно и скрито отмъщение от страна на Демир спрямо Йълмаз. Сега, когато Йълмаз и Демир станаха нещо като партньори срещу други хора, дошли с лоши намерения, то Демир ще има по-голяма възможност да унищожи Йълмаз, който няма да очаква това. Мюжгян мълчи за съществуването на видеото и за това, на кого е изпратено то. Така, Мюжгян ще навреди на съпруга си и на наследството на Керем Али.
Като цяло, в действията й сега не виждам искрено търсене на правота и признаване на такава. Сега виждам опит за използване на гнева на Демир за разправа с Йълмаз и Зюлейха по някакъв начин...Това си е нейн избор и нейно решение. Това ще покаже, до колко тя наистина иска синът й да е щастливо дете.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 19:48 от dana78

# 271
При Сабахаттин няма нужда да ходи някой. Той толкова добре си познава стоката, че за фалшивия бой директно предложи на Шермин да поговори с дъщеря си.
Докато Демир не иска и не иска да повярва, вдигна скандал на Мюжган, изкара я луда, изпращат я при психиатър. Няма нищо чудно в действията ѝ. Хем двете влюбени гълъбчета лъжат, хем я обявиха за болна. Като са наакани, поне да си мълчат или някак си да опитат да замажат положението. Какво си мислите вие, когато хванете някой в лъжа. Че ви прави на глупак, нали. А Мюжган все пак не е глупава, има достойнство и самочувствие, подплатени с интелигентност, образование, професия, авторитет сред хората. Не може да се държат с нея като с дебил. Най - малкото е липса на уважение, за любов вече е ясно, че няма и не е имало. Тоест тя беше много влюбена, а веднага след сватбата - крах на всичко. Целият ѝ свят се срути.
Дана, предположих, че след като във Фекелиеви няма никой, Назире е дошла да помага на другата прислужничка. Нали за Фекели се готви отделно, по рецепти на новоизлюпената му диетоложка.

# 272
Лучия Simple Smile Въпросът е, че Зюлейха и Йълмаз не знаят, че са "наакани"...никой не благоволи да им иска сметка. Мюжгян предаде това право на Демир, а тя ще заеме удобна поза.
Както писах по-горе, като се чувства така Мюжгян - има законни права, които може да предяви пред съответната институция. Може да покаже видеото на Йълмаз и да го "направи на 2 стотинки" Simple Smile, да постави условие или да му тегли една ...и да си тръгне. Но, изпращането на видеото на Демир е нейн хитър ход, за да го остави той сам да се саморазправя с тях, а тя ще стои от страни и ще гледа.
Именно за това си мисля, че Демир няма да й достави това удоволствие да стреля по жена си, както явно очаква Мюжгян. И тя трябва сама да си води битката с Йълмаз, а не да използва Демир, за да го наказва.
Когато човек е направен на глупак и лъган, сам трябва да търси сметка лично и явно или чрез закона, а не да използва други като "оръжие". Аз ако хвана, че някой ме лъже съм директна и говоря именно с човека или хората. Не оставям това на други да се разправят и заради мен.
И Мюжгян, въпреки образованието си постъпва доста глупаво, за съжаление. Не виждам нито интелигентно решение, нито достойнство в постъпката й, а чисто махленско и интригантско поведение и реакция. Ако тя имаше достойнство, щеше да хвърли видеото в лицето на Йълмаз и да му поиска развод и с това видео пред съда да му вземе детето. Точка. А, сега тя иска наказание чрез гняв и разплата. В това няма нищо достойно, нищо интелигентно и нищо образовано. Това е мое мнение. Всеки човек е лъган и понякога е бил мамен, въпросът е как ще реагира на това. Тя за мен реагира като махленка. Жалко, защото много я харесвах.
Да, може и Назире да е там. И двете ще ги хока Бехиджето. Горкият Фекели, не може да хапне човекът на спокойствие Simple Smile.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 20:03 от dana78

# 273
Здравейте! Animal Bee

Според мен, Мюжгян разчита на това, че след като детето е на Йълмаз и от Яман всички знаят, а Йълмаз не знае, когато Демир най-сетне разбере, че има реални отношения между Зюлейха и Йълмаз, ще вземе мерки. Защото той трябва да пази не само Зюлейха, но и детето. И когато тя убеди Демир и той вземе мерки, това ще е в полза на Мюжгян, защото ще държи на разстояние Зюлейха и Йълмаз. Така предполагам мисли Мюжгян, но тя не знае каква е историята. Мюжгян няма шанс не само защото Йълмаз не я обича, а сега Зюлейха е пред очите му и храни надеждите му. Основната причина виждам в това, което по-долу съм написала: на този етап битката вече е за Чукурова, а Чукурова е само една: Зюлейха. Мюжгян не може да се идентифицира с Чукурова. За да победи в отмъщението си, Йълмаз трябва да спечели Зюлейха; само ако си я върне, той ще е победил Демир.

Аз съм на ето такава вълна:
С приближаването на финала този постер все повече ме кара да го гледам и да разсъждавам върху него. Липсва само последната част:  Демир или Йълмаз ще остане със Зюлейха и какво ще стане с другия? Тук отсъства Мюжгян. Не знаем как ще бъде извадена от участие на финала, но една от причините, е нейното желание още от самото начало да отидат да живеят на друго място, сега подчертано като намерение от Бехидже. Конкретните събития ще видим, но това е основна нейна и на нейната страна черта – да остават външни, чужди, да теглят навън. Докато на този постер е представен финал тук, в Чукурова.

Основната фигура е Зюлейха. Двамата с Йълмаз „прелетяха“ от Истанбул и тук в работническите бараки свиха своето „първо гнездо“, тяхното дете е заченато там. Птичата символика е началото, в момента познаваме вече една друга Зюлейха. На постера тя е напълно срастнала със земята, полата на нейната рокля обхваща всички герои и всичко това чрез Зюлейха отива в земята, свързва се с предходното. Зюлейха не е спирала още веднага след медения месец от сватбата с Демир да прави опити да бяга: към Истанбул, към дома на Йълмаз, заедно двамата с Йълмаз зад граница. След последния опит Зюлейха е вече тази, която виждаме на постера: здраво свързана със земята, тя е самата земя, следващата Чукурова.

Последният опит на Зюлейха за бягство, когато двамата с Йълмаз искаха да изведат от Чукурова и двете деца:

Следва една важна сцена от 43 еп. 44.50 – 46.25. Зюлейха е в спалнята при Аднан, разочарована от неуспешното бягство; след размисъл тя излиза на терасата и, обърната към градините и земята, подобно на сцените с Хюнкяр и Демир, когато двамата говорят за земята, Зюлейха казва: „Чукурова е моя съдба. Чукурова е моят гроб.“ През цялото време Йълмаз стои отвън на оградата на конака и гледа към нея, не след дълго той и Мюжгян ще се преместят в съседния конак; следва дълбока въздишка на Зюлейха, детето се разплаква, тя се обръща и влиза в стаята; Йълмаз си тръгва. И думи към Аднан: „Единствен мой, скъпи мой. Отсега нататък  моят единствен Йълмаз си ти! Само ти!“
Това е моментът, когато Зюлейха взима решение за оставане в Чукурова. В последните епизоди наблюдаваме нейното поведение да балансира между Демир и Йълмаз, но като не се отказва нито за момент от това да привлича, задържа, насърчава Йълмаз.

Това е много важен момент в усядането на Зюлейха, превръщането и осъзнато в Чукурова, в следваща Хюнкяр. След преместването на Йълмаз и Мюжгян в малкия конак, постоянното общуване без ограда и други препятствия все по-ясно става, че целта на отмъщението и финалът на цялата промяна в Чукурова ще се състоят в конака на Яман. Този конак сега е цитадела, която Демир иска да задържи, а Йълмаз – да завладее. На терасата чака Зюлейха.

Бягството вече не е в дневния ред, сега целта е финал, в който в конака на Яман ще се съберат новото и старото, „предвождани“ от Йълмаз и Демир. В пространството пред него протичат срещи, разменят се реплики, всеки гони другия, Йълмаз каза: „Времето ще покаже кой, кога и къде ще отиде.“
Тук в конака на Яман, в който живеят последователно четири поколения и владеенето на земята има стогодишна история, ще стане свързването на новото с предходното и дългата традиция е гаранция за успешното „вкореняване“ на нововъденията. На постера се вижда как отвеждането надолу преминава през Зюлейха, а самите резултати от модернизацията са фонът от металната решетка зад гърба на героите. Всъщност под полата на Зюлейха, образно казано, става смесването на новото и старото, там са и Яман, и Йълмаз-Фекели; там са децата от двамата бащи, в които присъстват и двамата като старо и ново: единят го е заченал, другият го отглежда, единят ги е създал, другият ги спасява; там се смесва кръвта от едното и другото, за да се роди новото като резултат от двете; мисля, че затова ни показаха спасяването на Азизе от Йълмаз, а сега наскоро той и даде и от своята кръв. Търсени са различни начини да се покаже смесването.   

Началото:
Пътят на Зюлейха от птица до превръщането и в Зюлейха, свързана със земята на Чукурова, ще мине през брака с Демир.

Последната битка се води всеки ден пред конака на Яман.
Тя е за Зюлейха, за трайно оставане в Чукурова, за бъдеще на това място.

Не само Зюлейха, на една от помирителните срещи Йълмаз употреби същата символика на гроб, в който ще легне един от двамата: Йълмаз или Демир, в края на войната. В земеделското мислене земята винаги е двусмислена: в нея погребват, но от нея  прораства и новият живот; земята е гроб, но и плодородната земя. Това е едно много старо сравнение между земята и жената, в които посятото „умира“, за да се роди за нов живот. Когато човек чуе „гроб“ се шокира, но гроб в земята на Чукурова е в пряка връзка с плодородието на тази земя.
В нашата история това, което ще доведе до изстрела, е узнаването за това чие е детето. Доскоро мислех, че Йълмаз ще застреля  Демир. Но след неуспешното бягство, думите на Зюлейха и нейното сегашно поведение, което дава шанс и на двамата, но нейното предпочитание е към Йълмаз,  по-вероятно ми се струва, че Йълмаз ще застреля и Демир, и Зюлейха. Сега ще спра дотук. Но виждам, че такъв изход удовлетворява и двата плана на разказа: човешка история и история на модернизацията в Чукурова, като решението ще бъде в духа на древни митове и фолклора. Ако ни покажат нещо такова, тогава ще се върна пак към тези въпроси.
Приятна вечер!

# 274
Ако легендарната любов между Зюлейха и Йълмаз може да просъществува наред със земята на Чукурова има един единствен начин. Чрез съединяването на децата им. Ако в бъдеще Керем Али и Лейла се съберат, те заедно с Аднан ще притежават Чукурова, носейки в кръвта си  "Зюлейха и Йълмаз"(или). В наше време не ги виждам заедно, независимо от интригите и войните които всеки води сам за себе си. Независимо от това кой и как ще умре.

# 275
Привет Flowers Hibiscus,
Благодаря за споделеното! Flowers Cherry Blossom
Аз за финала нямам предположения, но посочените са напълно логични. Лично за мен, обаче, убийство или убийства няма да доведат до завършек или затваряне на кръга. За мен, затваряне на кръг е: или взаимната любов да победи всички огромни прегради (Йълмаз и Зюлейха на финал) или една силна несподелена любов да предизвика "пожар" в душата на една жена, която е обичала друг и така услилията, каквито и да са те - да имат своето възнаграждение (Демир и Зюлейха на финал). И това трябва да е изживяно. Какво ще стане с другия, това вече не знам.
Но, убийство на Зюлейха и/или Демир от Йълмаз, който ще влезе в затвора и две или три деца - сираци...някак си ми е много "кръвожадно" и няма общо с фундамента на сериала и е далеч от идеята, поне за мен.
Йълмаз до сега е натоварен с две убийства, с цел защита на друг и на себе си - има модел и...не мисля, че ще го направят сериен убиец и то с други подбуди различни от защита, но пък може и да е така...ще видим.
Не съм привърженичка на това някой да бъде убит, защото е много по-трудно да изживееш и изстрадаш грешките си, отколкото просто да спреш да съществуваш.
Както беше споделено: че ако някой стреля сега, след гледане на видеото, то виновни ще са тези, които са извършили прелюбодеяние и са подтикнали към това. Така и аз съм на мнение: че ако на финала се стреля, то вината ще е на тези, които са лъгали, премълчавали и държали в тайна едно дете от баща му, вината ще е в тези, които са отнели сина от бащата и са погазили правото му: да гледа собствения си син как расте, да се грижи за него, да го възпитава и да му даде името и завета си.
Лека вечер, момичета! Nature Moon
П.П. Допълвам се: Сега се замислих и аз за финала. Но, аз виждам нещо като повторение на историята на Фекели, с малки различия, но и с огромни прилики в основните моменти. За мен Зюлейха ще бъде втора Хюнкяр. Сега си мисля, че ако Йълмаз стреля, то това няма да е само заради сина Аднан, ще има и известно предизвикване от страна на Демир, подобно на това от Аднан Яман спрямо Фекели на времето. Кръгът ще се затвори. И ще останат синовете: на този, който евентуално стреля и на простреляния. Но те ще са братя по кръв...от един баща. Историята ще започне от начало, но на друга основа. За тази цел, Зюлейха трябва да е жива, така както е била жива и Хюнкяр, а Йълмаз ще я види отново след години. Поне за сега, това ми се върти в главата. Лично за мен, краят трябва да има нещо общо и с началото на любовта Зюлейха-Йълмаз, носители на новото и със старата история на Фекели-Хюнкяр, представители на земята на Чукурова.

Последна редакция: нд, 23 фев 2020, 00:59 от dana78

# 276
Привет!
Благодаря за споделеното!
Еп. 56, рус. суб.

https://vk.com/cukurova_mavi?w=wall-135783830_64261

# 277
Привет Simple Smile,
Благодаря за преведената серия! Flowers Hibiscus
Набързо прегледах серията и няма сега да пиша всичко, но това, което най-много ми "бодеше" окото беше начинът на разследване и като цяло ситуацията, в която бяха поставени Яман. Сякаш бяха виновни, а уж хората са невинни до доказване на противното. Жулиде трябва добре да си помисли, дали наистина няма "дупки" и недомислици в законите и тогава да се гневи така на Саббахатин. Естествено, законът е основен и институциите въвеждат ред в една правова държава, иначе ще се стигне до анархия, но все пак, понякога законът може да не е справедлив или да не отчете определени обстоятелства, особено емоционални. Значи, Еюп Каракуш набързо го приеха за виновник, въпреки, че Йълмаз ясно каза, че Дженго не бил такъв човек, че да не си връща заем, но Жулиде му каза, да вярва в правосъдието. Кое точно правосъдие - това, която си "затваря очите" за ясни признаци на измама и поемане на вина за пари; това правосъдие, което третира невинни като виновници на база на сплетни и клюки и анонимки или това, което изслушва едната страна, която има власт и пари и раздава присъди на база на неразседвани неща. Точно пък на Йълмаз взе че го каза да вярвал на правосъдието...онова, дето го изкара без доказателства престъпник и длъжник, който убива за пари. Значи, Жулиде не повярвала на Демир и сестрата на Ерджо, ееее....как повярва на Еюп?! Та, даже и документи им искаха да се докаже, че Ерджо бил комарджия и дължал пари. За Дженго защо не се потърсиха доказателства, а само на едни "голи" приказки? Изобщо, смешна работа. И ако бяха разбрали за Гюлтен щяха ли да пазят служебна тайна...амии. Щеше да изтече информация и да я "разнасят" Гюлтен по чаршията. Но, добре беше това, че Жулиде разбра, коя е жертвата, може би се е досетила и за убиеца. Или може Саббахатин после да й каже.
Ужасни Бехидже и Шермин, а и Хатип ага. С нетърпение чакам момента, когато ще си платят за всичко. Тях нищо не ги интересува, кой невинен ще пострада, кой ще наранят. Браво на Наджие, малко даже й беше на Шермин конското, нека я питат, защо разпространява лъжи. Защо ли тези жени са такива фурнаджийски лопати...всички без Берика се усмихват лицемерно на Хюнкяр, а после зад гърба й говорят глупости и се наслаждават на клеветите. Как ми се ще да ги чуе Хюнкяр и да им потърси сметка.
После ще споделя повече. Лека вечер! Simple Smile

# 278
Добър вечер!

Много интересни коментари, момичета, благодаря ви! 🌺
И на мен краят ми е адски интересен. Какво ли ще измислят сценаристите... 🧐 Въобще дали този сезон ще е финален или дали ще има и трети сезон? Скоро ще разберем финал ли ще очакваме или има още до развръзката. А още един кулминационен момент предстои- Йълмаз да разбере, че Аднан е негов син. Ух, нямам търпение за това. 😀

Напоследък погледите на Зюлейха са все такива.
Така гледа Мюжгян, Демир, Хюнкяр. Само Йълмаз и Йълмаз младши биват гледани с любов от нея. 😀

Демир всеки ден се влюбва в нея, вярва ѝ.

Но какво ще стане, когато види това?

Дано пуснат втори фраг.

Хубава вечер! 😊

# 279
Здравейте! Animal Bee
Благодаря за всичко споделено!
В 56 еп. ни показват може би, че отмъщението/ модернизацията в своя най-разгърнат и активен етап е към своя край. Старите враговете още не са приятели, но вече не са врагове. Сега заедно ще защитават и прочистват от чужди, ще довършват започнатото. Йълмаз и Демир платиха по половината от цената за честта на Зюлейха. Цената ще се плати от продажба на земя! защото „Зюлейха“ е Чукурова, нейният еквивалент е земята на Чукурова. Силите са в равновесие, Йълмаз и Демир имат по 50 процента шанс, но кой ще спечели цялата Зюлейха? Мюжгян обяви война на Зюлейха и затвори пред нея вратата на своя конак; може би затова Зюлейха не присъства на дружеската вечеринка. Сега битката за Зюлейха може би ще бъде пренесана изцяло в конака на Яман: Демир се обяснява в любов на Зюлейха, а Йълмаз гледа към тяхната спалня. Дали започва нов етап в битката за Зюлейха на територията на Демир? Най-интересният въпрос: как ще реагира Демир на видеото, а заедно с него и Хюнкяр; каква политика ще поемат? Но също и реакцията на Йълмаз? Ще стане ли тази борба открита или пак ще бъде маскирана зад други неща? Постигнаха примирие за едно, но войната за/срещу Зюлейха продължава.   

Делото за смъртта на Ерджо даде възможност да видим двете семейства отвътре:
Йълмаз си въобразява, че да убиеш един насилник е всичко, но не е. Особено когато други са поели заедно с теб защитата докрай на момичето, трябва да знаеш, че и други мъже биха направили същото – случаят се е паднал на теб, не си единственият, който пази честта на Гюлтен. Докато Зюлейха каза само на Йълмаз какъв добър човек е, други казват същото и за Демир. Маниакално желание на Йълмаз да вкара Демир в затвора. Случаят с Ерджо много добре описва какво семейство са с Мюжгян; историята с Гюлтен и убийството на Ерджо е непосредствено преди брака и лъжата между Йълмаз и Мюжгян е оттогава. Техният брак започна с лъжи, бездушие и големи думи; като си помисля как говореше за любовта Фекели, когато отидоха да искат Мюжгян от майка и, и празните обещания, които даваше Йълмаз, не ми е трудно да си обясня защо стигнаха дотук. Как можеш да се ожениш, без да кажеш на жена си, че си убил човек! Не е ли бъдещата ти жена твоят най-близък човек? Тя едва сега научава какво се е случило, докато тогава я лъгаха "благородно" две седмици. Защо беше нужна тази лъжа, а и тя не е единствена. Но при тях така тръгна, за Йълмаз най-близкият човек е Фекели, а „татко“ лъже и маже, Мюжгян за тях е нещо  странично. Докато Зюлейха се държи като чужда, все едно е възглавничка на дивана, но защото тя иска да е така, Мюжгян от самото начало е поставена на дистанция от самия Йълмаз, въпреки нейното желание да е част от семейството. При тях стабилната двойка са баща и син, докато останалите са на голямо разстояние: Бехидже интригантства и можеше да провали Йълмаз, двете с Мюжгян знаят същата тайна като Фекели, но и те си мълчат за свой интерес; изобщо семейството е странно, между членовете на това семейство няма спойка.
Различна е атмосферата в Яман. Тук има дух на сплотеност и подкрепа, но тук центробежна със своите чувства е Зюлейха. Тя се вълнува единствено от това Йълмаз да не влезе в затвора, малко се притесни и за себе си, но да помисли за Демир, въобще не и мина през ум.

Под носа на Зюлейха Мюжгян затвори вратата на дома си; в това време Демир и Хюнкяр ще гледат филма. Четиримата откриха нова чиста  страница на отношенията, но в отсъствието на Зюлейха и Мюжгян; след току-що приключилата офанзива за честта на Зюлейха филмът ще върне отново въпроса за нейната чест. Зюлейха не иска конфликт с Мюжгян, тя иска друга Мюжгян: кротка, леко глупава, неразбираща, пак отиде за заглаждане на отношенията, но сега не се получи; и без да е видяла филма, от реакцията на Мюжгян Зюлейха разбра ситуацията. Мюжгян е наясно, че Йълмаз и Демир не са чукуровски тип мъже и няма да се стрелят заради Зюлейха, както не са го направили и досега. Освен това тя вижда, че активната страна е Зюлейха и затова очаква помощ от Демир, да я спре. Мюжгян знае, че основният въпрос е детето, тя помни годежа си, а след като научи чие е детето, вече има пълното обяснение за поведението на Зюлейха тогава. Ако Мюжгян каже на Йълмаз каквото знае за детето, нещата ще вземат друга посока. Сега Мюжгян иска Демир да възпира Зюлейха, за да не се отваря въпроса за детето, да остане така, както е било и досега. Мюжгян чу как в присъствието на Зюлейха пред вратата и Аднан каза на Йълмаз „тате“, Мюжгян знае, че в близък следващ момент Зюлейха ще каже на Йълмаз, че Аднан е негов син, тя това иска да предотврати чрез възпрепятстване на контактите между двамата.

Едно от местата за "невинни" срещи с Йълмаз вече е забранено.
Все по-близо до конака на Яман.

# 280
Привет Nature Closed UmbrellaNature Dash,
Благодаря за споделеното! Flowers Hibiscus
И моите впечатления от последния епизод.
Ще започна с част от диалога между Хюнкяр и Демир от 55 епизод и това, което чува Зюлейха. Някои моменти в този разговое я подтикнаха за среща с Йълмаз.
...
Демир: Вече няма причина да пазим това в тайна. Мълчахме заради Гюлтен, но тя вече се омъжва за Четин.
Хюнкяр: Не, синко, и без това нищо няма да намерят под това.
Демир: Майко, а ако намерят? Не знаеш ли сериозността на прокурорката? Тя всичко възприема сериозно и ни мрази. Омръзнаха ми и Бехидже, и Мюжгян, и Йълмаз, и Фекели! Всички ми омръзнаха!
Хюнкяр: Добре, добре, успокой се, успокой се, синко!
Демир: Ей, Богу, ако прокурорката ме притисне, ще кажа истината. Ще кажа, че Йълмаз е убил Ерджумент. И нека тази хитруша Бехидже дойде на себе си. И аз няма да имам вреда от тази работа. Аз ще кажа истината, ще пострада Йълмаз. Защо аз трябва да мисля, стига вече!
....
Оттук някои моменти са изключително важни и за отношението към случая и на самия Демир, което отношение после беше променено чак впоследствие - след замесване на името на Зюлейха в историята.
Значи, Демир в първоначалния момент след възобновяване на случая е нямал намерение да мълчи вече за Гюлтен, защото нейният статут е на път да се промени и тя ще се омъжи за мъж, който е наясно с цялата ситуация. Именно бракът й с Четин, както бях писала и преди, ще "изчисти" честта й, ще узакони самата Гюлтен и точно поради тази причина за изнасилването може да се говори много по-лесно от преди, когато тя беше сама в това отношение.
Демир в онзи момент беше с ясното намерение да каже на прокурорката за Йълмаз, а дали щеше да каже цялата истина и за Гюлтен и за мълчанието на Яман, можем само да гадаем. Демир можеше да разкаже цялата история, а можеше и да пропусне да каже за Гюлтен и да остави това да направи самия Йълмаз впоследствие.
Но, намерението на Демир беше да разкаже на прокурорката за Йълмаз, като "вече няма причина да се мълчи и за Гюлтен, която ще се омъжва". Това го каза самият Демир. Какво се промени? Демир отиде в офиса на прокурорката и там Хатип ага му разказа за слуховете, които се ширят по улиците на Адана - че Зюлейха е нападната/изнасилена от Ерджо и Демир го е убил. Демир поговори и с бръснаря и разбра, че нещата са по-различни вече. Оттук тръгна и промяната в решението за прикриване на истината. Не заради самата Гюлтен и честта й, не и заради Йълмаз - че бил искал да спаси невинно момиче от гавра, а заради честта на Зюлейха и името на Яман. Защото ясно дадоха дискусията между него и Хюнкяр - ако след тези слухове, Демир отидеше и издадеше Йълмаз с обяснението за Гюлтен, то това можеше да се счита от прокуратурата за прехвърляне на вина от Демир  и съответно от Яман към врага - Йълмаз и към едно невинно слугинче - Гюлтен. Точно за това и Демир каза на Гафур, че няма как той да иде да си "признава", защото веднага ще заподозрят, че Демир е "платил" на Гафур да поеме вината му. Демир нямаше намерение вече да пази честта на Гюлтен, поради променения й статут. Демир я запази сега, защото иначе нямаше да повярват на думите му след клеветата и щеше да стане по-лошо за всички. Направи ми впечатление, че Хюнкяр пропусна много важна част от историята - че Ерджо щеше да застреля Гюлтен. Не само че я изнасили, но и искаше да я убие, а Йълмаз я спаси. Така, Хюнкяр леко пропусна и своето бездействие в храстите, претегляйки, кое ще е угодно за тях. Тогава тя не мислеше за Гюлтен, щеше да я жертва, ако Йълмаз не беше се съвзел. Хюнкяр стоеше в храстите и слушаше думите на Ерджо към Гюлтен: "Мъртвите не говорят." Така че, както бях писала и преди - Хюнкяр претегляше възможностите в полза на Яман, вместо с викове да спре Ерджо, та се стига до там, раненият Йълмаз да намери сили да се изправи, та да спаси Гюлтен. Така че, тези хвалебствени слова за защита на Гюлтен от страна на Яман са ми леко преувеличени, при условие, че Хюнкяр щеше да я жертва тогава, а Демир сега - защото "вече няма причина да пазим това в тайна" (думи на самия Демир).
Точно това имаше предвид и Йълмаз с разказа си за Четин пред Зюлейха. Той усети, че "отнетата чест" на Гюлтен вече не я заплашва морално в такава степен и с такава сила (в обществото), както преди, когато нямаше годеник. Точно и за това, той правилно предположи, че Демир може и да го издаде. Демир не го издаде, защото разбра, че клеветата е "включила" вече и честта на Зюлейха и каквото и да било друго подобно твърдение ще се счита за прехвърляне на вина.
Много добре беше показан и момента с името на Яман по отношение на братовчеда - насилник. Яман скриха за убийството и именно поради честта си и достойнството си в обществото. На въпроса на Жулиде към Сание: "Казват, че Ерджо притеснявал/нападал жени в конака?" (по спомен цитирам), Сание отговори: "Как така, госпожо прокурор! Госпожа Хюнкяр ще пусне ли такъв човек в конака?! Невъзможно!" Именно и оттам е реалният и обясним страх на Яман още след изнасилването. И Саббахатин и най-вече Шермин знаят какъв е бил Ерджо. По думи на Шермин: "Няма лошо дело в Истанбул, в което той е е бил замесен", а Саббахатин разказа на Йълмаз, че Ерджо е изнасилвал други жени и се е спасявал с парите на семейството си. Та, ако всичко беше излязло наяве още тогава, не само честта на Гюлтен щеше да пострада, но и на Яман. Че са пуснали насилник в конака си, знаейки това.
За семействата: съгласна съм, че в семейство Фекелиеви, само Йълмаз и Фекели са силната спойка. Мюжгян трябваше да знае истината за Ерджо, съгласна съм, но често пъти хората си мислят, че премълчавайки дадена история, те предпазват човека. Така че, аз за себе си съм сигурна, че Фекелиеви сториха това, смятайки, че го правят за нейно добро. Не са го направили със зла умисъл, напротив. За другите неща, да...Мюжгян беше държана настрани, но и тя сега прави същото и то за своя угода. Бехидже е външен човек, тя стана част от семейството впоследствие и тя сега играе своята игра, мислейки си, че помага на Фекелиеви срещу Яман, но се оказва, че играта без нужната информация, може да загрубее.
При Яман - Зюлейха още в началото беше изолирана от майка и син. Те си правеха срещите за тайни разговори в конюшнята и я лъгаха, мамеха и нарочно я държаха в невидение по много въпроси. Тя не беше една от тях, никога не е била. Оттам тръгна така и занапред. Сега, Зюлейха е като сувенир в големия конак, защото така вече е свикнала и Демир я третира така - както вече бях писала. Не виждам у него желание с действията си да я спечели. Зюлейха беше не само лъгана в това семейство, но и емоционално тормозена, така че разривът там е голям. Когато е послушна, с нея се държат добре, когато не е послушна я чака наказание. За Демир тя мисли, когато той наистина е застрашен, както стана, когато беше в затвора. Сега, нямаше причина да го мисли толкова, защото в крайна сметка каквото и да струваше, щеше да се изкаже истината, ако не бяха намерили начин да закрият досието и Демир нямаше как да пострада.
За Мюжгян писах доста. Не мисля, обаче, че тя има основание да мисли, че Демир и Йълмаз не са чукуровски тип мъже, защото те са се стреляли заради Зюлейха. Нима Мюжгян не помни разказите на Йълмаз, нима не е виждала белезите по тялото му, нима и не видя със собствените си очи как Демир стреля в Йълмаз, заради Зюлейха. Заради Зюлейха стана престрелка у Фекелиеви, една лекарка - хирург изпадна в нервна криза, хвърчаха стъкла и куршуми в самите стаи. Как така да не са се стреляли?! Демир не стреля ли пак у Фекелиеви в самата къща и стая в присъствието на две бременни жени? Стреля. Нима Йълмаз не нахълта у Яман с оръжие и стрелба, когато стреляха по Фекели? Майката на самата Мюжгян беше свидетелка. От всичко това, лично аз си мисля, че е много наивно и глупаво от страна на Мюжгян да си мисли, че никой няма да стреля. Дори, напротив. Тя е виждала много с очите си, чула е доста неща, беше предупредена и от Бехидже и от Сание и Гафур. Мюжгян играе опасна игра и ако няма стрелба, то това няма да е нейна заслуга, а на самоконтрола на другите. Във всички случаи гневът на Демир ще е насочен и срещу Йълмаз - физически или в стопанската сфера, което ще коства много и на семейството на самата Мюжгян. Може да коства много и на собствения й син. Съгласна съм, че основен момент е истината за Аднан. За мен, даже това е основен момент и за състоянието й и за ревността й. Именно тази тайна я промени изцяло.
По повод на това, че Йълмаз има маниакално желание да вкара Демир в затвора - не мисля така. Маниакалното желание не признава липса на доказателства, няма и морални "спирачки". Ако имаше такова желание, Йълмаз още тогава, а и сега щеше да действа или като Шермин или като Бехидже - или да пусне слух и да се постарае да го "раздуха" или да напише анонимка. Йълмаз споделяше мнението си пред Фекели и пред самите Яман. Неговото подозрение и преди и сега почиваше на определени логични изводи, но в случая - грешни. Все пак логика имаше, а не някаква маниакална обсебеност. Отначало, полицията заподозря Демир именно поради естеството на отношенията му в последно време с Дженго и най-вече поради показанията на Шермин. Напрежението между двамата бивши приятели беше огромно и се чуха и закани за убийство от страна на Демир. Йълмаз логично прие, че полицията има право, прие, че Шермин няма как да лъже за подоно нещо. После, когато оневиниха Демир, Йълмаз го прие... с неохота, но го прие. Сега, обаче, когато се появи отново моделът - приета вина за пари, изплува и споменът за Хюсеин. Йълмаз отново изказа това подозрение само пред Фекели и пред самите Яман. Когато Демир беше пределно честен с него и се закле в децата си, Йълмаз повярва.
Не мисля, че има някаква маниакалност тук, а просто подозрение по логика и по това, какво самият Йълмаз е преживял от действията на Демир. Той му каза в лицето своята гледна точка: "Ти си Демир Яман, от теб очаквам всичко". Това си е мнение на база на опита на Йълмаз. Но след клетвата, Йълмаз прие, че е сгрешил.
Хубав ден на всички! Flowers Cherry Blossom

Последна редакция: пн, 24 фев 2020, 14:42 от dana78

# 281
Привет!
Не бях гледала серията онлайн, та най-после я изгледах с рус. суб.
Чудя се на Мюжгян - обявява война на Зюлейха. В една война първо са важни целите, трябва все пак да се стремиш към спечелване на нещо. Тя обаче заявява, че не я интересуват нито Демир, нито Йълмаз. Rolling Eyes В трея заявява, че ще покаже истината на Демир. Да де, ама истината  не беше любовна среща. Вярно е, че Зюлейха спонтанно прегърна Йълмаз, но то си беше от тревога.
Важни са и средствата. Все пак и по време на война има някакви правила. Средството в случая е лентата, която изпраща на Демир - в нейните очи това е доказателство - компромат (казвам: в нейните очи, защото тя  не остана до края на срещата, а прегръдката я срина и тя си тръгна). Тя разбра по-късно, че за срещата има конкретен повод и той касае свободата на Йълмаз и честта на Гюлтен, обаче въобще не вникна в сложността на ситуацията. Не направи връзка, просто всички факти вкарва в един калъп - Йълмаз не й принадлежи. Това средство демонстрира безпомощност. И на преден план излиза ... просто отмъщението, първичната страст да унищожи Зюлейха на всяка цена. Тук е и основната й грешка. Зюлейха е в мислите на Йълмаз, но в действията си той се опитва да бъде съпруг и родител (даже при прегръдката на Зюлейха той първоначално се поколеба, след това протегна ръце да я прегърне, но последва успокоение и отпращане). С това си действие Мюжгян губи Йълмаз окончателно. Едно действие никога няма едно единствено следствие. А едно от следствията в случая ще се върне към нея самата като рикошет и ... първа ще падне във войната. Но образът й е показателен, как една  жена, погълната от омразата, се саморазрушава. Той, процесът вече е започнал и се вижда в безумния й поглед, а на моменти - пълна апатия, и в истеричните й викове и обвинения.

# 282
Привет!
Благодаря за коментарите!
Йълмаз повярва след клетвата, а клетвата се наложи защото Йълмаз не спираше да повтаря, гледайки Демир в очите, че е убил Дженго. Нямаше подозрение, а твърда увереност. Като чу клетвата, а Демир я повтори, много бързо се разколеба. Йълмаз по предубеденост и без никакви доказателства обвини Демир. Той реално не е търсил истинския убиец - кой може да е убил Дженго - ами Демир, разбира се, няма кой друг. В болницата попита Еюб и много ясно от него се чу "Ха". Пак нищо. Не зная колко Хатиповци, Хасановци, Халиловци и пр. има в Чукурова, но името на убиеца започва с "Ха", а не с "Де".

Самата Гюлтен защити и Хюнкар, и Демир пред Зюлейха в зимната градина. Отговорът на Зюлейха - ами тук си се родила, длъжни са да те защитят. Хюнкар плати дълга на Гаффур /част, защото той скри истинския си дълг/, но пред никого не е казала - друга тема е, но се сетих, понеже не беше длъжна да плаща.
Зюлейха сама се постави извън семейство Яман, защото не я интересуват нито Демир, нито Хюнкар. За нея те са врагове и само в случая с Фекели прояви любопитство - знаем защо. Как ще споделят нещо с нея като или се подиграва на Хюнкар или я обижда.
Колко пъти преди сватбата на Йълмаз Зюлейха излъга Мюжган, че не е имала нищо с бъдещия младоженец. Мюжган повярва, но сега очите ѝ вече са отворени, затова ѝ затвори вратата на дома си.

Демир без Фекелиеви не би могъл да направи нищо друго, освен да разкаже истината за убийството на Ерджо. Яманови и Фекелиеви заедно скриха истината, криха я цяла година. И само заедно можеха да я скрият отново.
Браво на Хюнкар, че свика семейния съвет. Радвам се, че когато звънна телефонът, Фекели каза на Йълмаз - "зная кой е". Межу бащата и сина и между майката и сина има взаимна обич, затова споделят помежду си и се доверяват. Зюлейха не обича двамата Яман, при Мюжган има разлика - за нея Фекели беше като баща и се обичаха като баща и дъщеря. Сега Мюжган разбра, че Фекели е крил нещо, което "не засяга" Мюжган и че край нея няма нито един искрен човек. Е, може ли да има семейство, когато някой от членовете му е в изолация. Не в самоизолация като Зюлейха - на мен това много ми пречи, защото тя е единствената в сериала, чийто мисли /почти изцяло/ са тайна. А когато проговори или лъже, или спестява част от истината. Кога призна пред Демир, че обича само Йълмаз и ще го обича до края на живота си...
Много ми хареса разговора между Демир и Йълмаз в колата, на връщане от Емел. Със сълзи се смях /и пак се смея/, защото изглеждаше като разправия между двама братя - "Ти защо ми взе играчката? А ти защо взе моята?" Joy Също и думите на Фекели, че ако не спрат да враждуват, ще изгубят всичко, което имат, защото някой трети ще ги победи и ще спечели.
Хареса ми бащата Гафур и как едно дете го очовечава. Не купи обувки за всички деца, но благодарение на Юзюм зарадваха трите жени с храната, която занесоха.
За Жюлиде и гафа с Еюб не ми се пише - нищо ново относно турското сериално правосъдие. Хатип си влиза в затвора като у дома си, а по - рано Хюнкар се моли за две минути среща с Демир. И Зюлейха пусна заради Аднан.
Оставих накрая онази с малките свински очички, защото ми е адски противна, даже повече от Шермин. Защо? - нямам обяснение - Шермин забърка милион интриги и поразии, а тази с една спечели личния ми приз за гад на годината. Сега чакам да "убеди" Шермин, че Демир не е убиец на Ерджо и да откаже да съдейства за преместването на Жюлиде. За последното - ако все пак има малко разсъдък в главата ѝ. Но серията беше една от най - хубавите в целия сериал досега.
По повод въпроса кога Мюжган е изпратила лентата на Демир, се колебая между два варианта - или преди да избухне скандала с убийството на Ерджо или след като чу, че Фекелиеви ще продават земя и имоти, за да платят 2.5 милиона за честта на Зюлейха.

Последна редакция: пн, 24 фев 2020, 23:56 от LU4IQ

# 283
Привет Flowers Four Leaf Clover,
Благодаря за всичко споделено! Flowers Hibiscus
Катя + 1.
За Мюжгян: "Тя разбра по-късно, че за срещата има конкретен повод и той касае свободата на Йълмаз и честта на Гюлтен, обаче въобще не вникна в сложността на ситуацията. Не направи връзка, просто всички факти вкарва в един калъп - Йълмаз не й принадлежи. Това средство демонстрира безпомощност. И на преден план излиза ... просто отмъщението, първичната страст да унищожи Зюлейха на всяка цена."
За Йълмаз: "Зюлейха е в мислите на Йълмаз, но в действията си той се опитва да бъде съпруг и родител (даже при прегръдката на Зюлейха той първоначално се поколеба, след това протегна ръце да я прегърне, но последва успокоение и отпращане)."
Напълно ни съвпадат усещанията!

Пак прегледах серията, Еюп не казва точно "Ха"...на турски Хатип не се произнася с Х, както ние го казваме, а звучи като "Аа" - Ааатип ага, някак издължено. Което "Ааа" много напомня на въздишка и изобщо не може да се свърже с име. Ние като зрители знаем за Хатип и този звук от устата на Еюп за нас може и да е достатъчен, но за Йълмаз като герой, който няма нашият поглед - не е.
За Мюжгян и кога праща лентата: като дават ретроспекцията ми се струва, че тя е с бялото поло, когато праща лентата. Тя беше с него, когато разбира от Бехидже, че те ще имат среща (седяха навън и тя беше наметната с шал, но се виждаше бялото вълнено поло) и когато разбра за убийството и плащането на парите за честта на Зюлейха и Гюлтен. Веднага след срещата, след като отиде в болницата беше с черно поло. Така че, това е станало, според мен, след като разбра всичко тя. Или още преди Бехидже да отиде у тях и да й каже за срещата. Но в този ден, когато беше с това бяло поло. Simple Smile
При всички положения, Мюжгян е безразлична, какво ще се случи и със Зюлейха и с Йълмаз. В такова положение, човек никога не може да е сигурен, че няма да има физическа разправа и то от най-тежките. Мюжгян много добре чу зад паравана разказа на Зюлейха, какво е преживяла - отнемане на дете, заставяне насила и т.н. и въпреки това се реши да й създаде проблеми, вместо да говори лично с нея конкретно и да й покаже записа, искайки обяснение.
Мюжгян, обаче, не я интересува нищо вече. Тя е решила да използва гнева на Демир за отмъщение. Не се изправя лично и директно срещу Йълмаз и Зюлейха, а действа без достатъчно информация, но делегирайки средството за реакция на друг - на Демир. Това ми подсказва, че тази жена не е добре с нервите и няма идея какво ще се случи или какво точно е забъркала, както и това: тя има друга цел, различна от доказване на правотата си. Една от тях е: както вече беше споменато - да запази тайната за Аднан и Йълмаз да не разбере, че има и друг син. Другата ми е много неприятна: мисля, че Мюжгян иска Зюлейха да бъде наранена и отново да й бъдат отнети децата, тя иска Зюлейха да страда като майка. Може би, както тя страдаше. А, дали Йълмаз ще го занулят, явно не я интересува. Всичките й приказки за щастлив Керем Али сега ми звучат напълно лицемерно. Тя дори и за детето си не мисли, за съжаление.

Последна редакция: пн, 24 фев 2020, 19:32 от dana78

# 284
При второто питане на Йълмаз "Кой уби Дженгавер", Еюб се надигна, няма въздишка, а усилие и каза "Ха", както го казваме ние при гръмогласен смях "ха-ха-ха" - примерно, а не както казваме "х" в "халка"- 54:48. Все пак имаме напредък. Преди да умре, Дженго половин час разказва приказка и точно когато Йълмаз го попита, той предаде Богу дух.
Ако на лентата има дата с час, Демир - Хюнкар може да се сетят, че тогава двамата говориха за прокурорката, Йълмаз и пр. и да свържат срещата им в горската вила с техния разговор. Мисля, че или Хюнкар ще го убеди, или Демир сам ще реши, но няма да предприеме нищо нито срещу Зюлейха, нито срещу Йълмаз. Заканите и стрелбите толкова се износиха, че на никого няма да са интересни. Надявам се от втория фрагман да си проличи дали е така. Последния път, когато Демир грабна пистолета, едва не се самоуби, не би трябвало да е забравил. Още повече се надявам да не чакаме гледането на прословутата лента до края на серията.

Общи условия

Активация на акаунт