Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 920
  • 810
  •   1
Отговори
# 660
Според мен забрави за ремонт на целия покрив. Не съм в София, тук сумата започва от 10-12-13 хиляди лева! В София ще е нагоре. Минимум е това.

Сега не е и сезон за ремонти.
Пари в касата на брока има ли, колко, решение има ли за ремонт....трудно ще е.

Не коментирам наемните ви отношения, защото има отделна тема за тях. И защото вие ще си прецените какво що.

Нии събираме в момента пари за ремонт на покрив. Решение на ОС имаме. Парите в касата не стигат.

# 661
Ако не друго, погледнете си договора - обикновено има една стандартна клауза, че наемателят е длъжен да уведомява наемодателия за всички, така да ги наречем - проблеми/посегателства и т.н. с имота.
Течащ таван/покрив е голям проблем, течаща вода през лампата - още по-голям. Като гръмне инсталацията, става много-много зле.
Обадете му се и говорете с него.

Може да е и по-ниска сумата за ремонт, ако е частичен, т.е. някаква "кръпка" над апартамента. Но времето (дъжд/сняг) просто възпрепятства каквито и да било ремонтни дейности. Няма майстор на покриви, който е с ума си, да се качи сега да прави ремонт. Отделно си се изисква технологично да е сухо, а не мокро.

# 662
Наема за това е нисък, защото е с доста несъвършенства. Говорете си с хазяина. Кое как трябва с нея да се разберете.  Но както са писали посред зима и при тези дъждове няма много опции, може някой да измисли нещо временно.
Вие сте на зор, другите няма да бързат и да действат за разрешаване на проблема  ви.

# 663
А, да, може и така...кръпка или частично. Но пак трябва решение на ОС, пари от касата...

# 664
Наема за това е нисък, защото е с доста несъвършенства. Говорете си с хазяина. Кое как трябва с нея да се разберете.  Но както са писали посред зима и при тези дъждове няма много опции, може някой да измисли нещо временно.
Вие сте на зор, другите няма да бързат и да действат за разрешаване на проблема  ви.

Дефакто ние сме на зор, но проблемът е общ и това е още едно поредно доказателство, че българите са скотове - сигурно нямало да искат да се съберат повече пари за ремонта. Говорих със съседа ни отдолу, който е баща на хазяина ни. Той каза, че със сигурност ще го оправи сам със собствени средства, в касата на блока имало ~1000 лв. Те може и да са достатъчни за нещо, но мен какво ме интересува, че собствениците не са събрали пари във фонда за ремонт и възстановяване? Общите части са част от етажната собственост, както и покривът. Аз дори бих дала пари нищо че съм само наемател, за да се направи ремонта...

Директно от ЗЕС:

Извършване на неотложен ремонт

Чл. 49. (1) В случаи, когато сградата или отделният вход в режим на етажна собственост се нуждаят от неотложен ремонт, с решение на управителния съвет (управителя) незабавно се отпускат финансови средства от фонда по чл. 50.
(2) Когато във фонда по чл. 50 липсват средства или средствата са недостатъчни, председателят на управителния съвет (управителят) незабавно свиква общото събрание по реда на чл. 13, ал. 1 да приеме решение за набиране на средства за извършването на ремонта.
(3) Ако общото събрание не бъде свикано или не вземе решение по реда на ал. 2, председателят на управителния съвет (управителят) или заинтересованите лица уведомяват кмета на общината или района за обстоятелствата по ал. 1.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Кметът на общината или района или оправомощено от него длъжностно лице извършва проверка и издава заповед в срок до един месец от уведомяването по ал. 3, с която задължава собствениците да осъществят в определен срок ремонта по ал. 1, но не по-късно от три месеца. Заповедта се съобщава на председателя на управителния съвет (управителя) и може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на етажната собственост.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Когато заповедта по ал. 4 не е изпълнена в срок или е допуснато предварително изпълнение по нея, неотложният ремонт се извършва от кмета на общината или района в срок до три месеца от изтичане на срока за ремонт по ал. 4. В тези случаи въз основа на заповедта и платежните документи за извършените разходи се издава изпълнителен лист в полза на общината или района за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс.

# 665
за спешен ремонт(което е в случая) не е необходимо решение от общо събрание - собственикът може сам да ремонтира и после блокът трябва да ги събере и възстанови. Това е опция, ако има шанс да си прибере после парите все пак. Покриви и през зимата могат да се ремонтират, просто трябва да няма лед

# 666
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Наема за това е нисък, защото е с доста несъвършенства. Говорете си с хазяина. Кое как трябва с нея да се разберете.  Но както са писали посред зима и при тези дъждове няма много опции, може някой да измисли нещо временно.
Вие сте на зор, другите няма да бързат и да действат за разрешаване на проблема  ви.

Дефакто ние сме на зор, но проблемът е общ и това е още едно поредно доказателство, че
българите са скотове
Скрит текст:
- сигурно нямало да искат да се съберат повече пари за ремонта. Говорих със съседа ни отдолу, който е баща на хазяина ни. Той каза, че със сигурност ще го оправи сам със собствени средства, в касата на блока имало ~1000 лв. Те може и да са достатъчни за нещо, но мен какво ме интересува, че собствениците не са събрали пари във фонда за ремонт и възстановяване? Общите части са част от етажната собственост, както и покривът. Аз дори бих дала пари нищо че съм само наемател, за да се направи ремонта...

Директно от ЗЕС:

Извършване на неотложен ремонт

Чл. 49. (1) В случаи, когато сградата или отделният вход в режим на етажна собственост се нуждаят от неотложен ремонт, с решение на управителния съвет (управителя) незабавно се отпускат финансови средства от фонда по чл. 50.
(2) Когато във фонда по чл. 50 липсват средства или средствата са недостатъчни, председателят на управителния съвет (управителят) незабавно свиква общото събрание по реда на чл. 13, ал. 1 да приеме решение за набиране на средства за извършването на ремонта.
(3) Ако общото събрание не бъде свикано или не вземе решение по реда на ал. 2, председателят на управителния съвет (управителят) или заинтересованите лица уведомяват кмета на общината или района за обстоятелствата по ал. 1.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Кметът на общината или района или оправомощено от него длъжностно лице извършва проверка и издава заповед в срок до един месец от уведомяването по ал. 3, с която задължава собствениците да осъществят в определен срок ремонта по ал. 1, но не по-късно от три месеца. Заповедта се съобщава на председателя на управителния съвет (управителя) и може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на етажната собственост.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Когато заповедта по ал. 4 не е изпълнена в срок или е допуснато предварително изпълнение по нея, неотложният ремонт се извършва от кмета на общината или района в срок до три месеца от изтичане на срока за ремонт по ал. 4. В тези случаи въз основа на заповедта и платежните документи за извършените разходи се издава изпълнителен лист в полза на общината или района за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс.

обикновено се опитвам да помогна, но сега рязко ми мина желанието.

все пак, успех с евтиния наем и скотовете наоколо.

# 667
Не я плашете, може и за по-малко пари да се направи Simple Smile Зависи разбира се от размера на покрива, вида покритие и какъв точно е проблемът. Може и с кръпка да стане, щом само в една стая и само на 2-3 места мокри и капе. Но трябва да се види от майстор и разбере какво е точно. И да, сезонът не е най-подходящ, особено с последните прогнози за дъждове и сняг тепърва, но и просто да си седите и чакате пак не става.
Иначе оправянето на покрива е задължение на целия вход, парите ги дават собствениците от общата каса. Хазяинът като собственик плаща за ремонта, организира съседите, ръчка и настоява, и въобще бута нещата. защото другите не ги интересува, че у вас/него тече.
Ако не се уреди бързо, просто търсете друго жилище. Няма как да поддържате това, както и да живеете на мокро, влажно и мухлясващо място. А и ако сега не избягате, утре хазяйката като нищо ще ви изкара вас виновни за мухъла в апартамента.

Мдаа, последното изказване е доста грозничко.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 21:21 от птица

# 668
Съжалявам, но това е факт. Има проблем в блока, но хората не искат да си поемат отговорност. Какво, аз ли да тръгна да ги възпитавам, когато са станали на 45-50-60+ години? Не е редно. Нали сме недоволни, че не се спазват законите? А защо първо не погледнем себе си дали ги спазваме?

# 669
Имам същия проблем...Дали найстина е актуална статията ? В търсене съм на добър адвокат

# 670
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Съжалявам, но това е факт. Има проблем в блока, но хората не искат да си поемат отговорност. Какво, аз ли да тръгна да ги възпитавам, когато са станали на 45-50-60+ години? Не е редно.
Нали сме недоволни, че не се спазват законите? А защо първо не погледнем себе си дали ги спазваме?

във връзка с последното изречение - регистрирали ли сте договора си за наем?

има милиони начини да се реши един проблем. наричането на другите "скотове" не е един от тях.
обобщението "българите са скотове" повдига друг въпрос.

# 671
Скрит текст:
Съжалявам, но това е факт. Има проблем в блока, но хората не искат да си поемат отговорност. Какво, аз ли да тръгна да ги възпитавам, когато са станали на 45-50-60+ години? Не е редно.
Нали сме недоволни, че не се спазват законите? А защо първо не погледнем себе си дали ги спазваме?

във връзка с последното изречение - регистрирали ли сте договора си за наем?

има милиони начини да се реши един проблем. наричането на другите "скотове" не е един от тях.
обобщението "българите са скотове" повдига друг въпрос.

На въпроса: да.
На другото - не искам да водя спор и става спам. Ще поемат хазяите от тук нататък. Ние пазим апартамента перфектен, нямаме никакви нарушения и закъснения за повече от 5 години.

# 672
в тази връзка да питам закона за етажната собственост каква тежест има? дали като истински закон? с наказания при неспазване? защото ние съвестно събираме пари по фонд Ремонти , от години,  но чувам че много блокове все още не го правят?

# 673
Съжалявам, но това е факт. Има проблем в блока, но хората не искат да си поемат отговорност. Какво, аз ли да тръгна да ги възпитавам, когато са станали на 45-50-60+ години? Не е редно. Нали сме недоволни, че не се спазват законите? А защо първо не погледнем себе си дали ги спазваме?

Каква отговорност очаквате да поемат хората - сега и веднага някой да ви оправи покрива, че ви капе, с тона който пишете тук, не мисля че ще намерите съседи, които да се трогнат от проблемите ви.

# 674
Нищо ми няма на тона, аз искам да живея в правова държава и хората да познават и спазват законите, за да ни е по-лесно и приятно на всички. Ако твърдото ми мнение по този въпрос не ви харесва или не ви допада как го изразявам, няма проблем, това си е вашето право на мнение. И както посочих, има си заложен текст в съответния закон за неотложен ремонт.

Общи условия

Активация на акаунт