Моята възрастна котка - гериатрична тема

• 51 749
  • 650
  •   1
Отговори
# 645
  • In the land of Never Never
Благодаря, Amy_nka! Ще отида утре при  ветовете и ще поискам да ми дадат подкожна. Дано да не ми откажат.

# 646
Те няма да ти дадат системата, (ще трябва да си я купиш от аптеката) но могат да ти покажат как да я свържеш и боцнеш. Най-добре е да отидеш с Васко направо и тъкмо ще видиш как се държи по време на системата.
Ти с много по-сложни задачи си се справяла. Simple Smile

# 647
Те няма да ти дадат системата, (ще трябва да си я купиш от аптеката) но могат да ти покажат как да я свържеш и боцнеш. Най-добре е да отидеш с Васко направо и тъкмо ще видиш как се държи по време на системата.
Ти с много по-сложни задачи си се справяла. Simple Smile
Amy_nka,  сега чета поста ти, аз вече ходих при ветовете. Между другото, аз съм много доволна от тях, четири души са, на смени, и са компетентни. Те ме научиха как да изстисквам мехура на Васко, което е най-важното при него. Прегледаха изследването и ми казаха, че уреята му не е висока, и при това състояние би могло да се подобри с добавката. Освен това, този тип система се слага на животни, чиито вени са проблематични, че този тип система става на топка и трудно се абсорбира, че кожата при слагането се отделя от тялото. За това засега ще давам месец през устата, и ще видим после креатинина, надявам се че няма да се вдигне поне. Досега винаги му беше малко над нормата. Лятото не бяхме в София, бяхме в Ахтопол. Там Васко започна да пие необичайно много вода. В Ахтопол има вет, но той носи пробите за изследване в Бургас, един път правихме изследване и имаше някакви абсурдни резултати. Не дадох тогава на Васко , каквото му изписа, като се върнахме в София, направих ново изследване и всичко му беше наред. За това вече не му правя там изследвания. За пиенето на вода, реших че може да е развил диабет, което е признак на диабета при хората. Но се оказаха бъбреците. Ще го наблюдавам , ако няма промяна в поведението, може да пробвам системата . Благодаря много още веднъж! Ще пиша как се развива положението.

# 648
Освен това, този тип система се слага на животни, чиито вени са проблематични, че този тип система става на топка и трудно се абсорбира, че кожата при слагането се отделя от тялото.
Astonished Това са абсурдни изказвания. И много се чудя с каква цел са. Аз може да не съм вет, ама ти си грамотен човек. Почети за ХБН и сама ще се увериш. Изгледай и клиповете. Защо всички американци си слагат системи на котките вкъщи? Имаш достатъчно много инфо и в сайта на асоцияцията за бъбречни проблеми Ирис iris-kidney.com. Не казвам да ми вярваш, ама това което са ти казали за подкожните системи е пълен абсурд, не мога да си представя компетентен вет да ги твърди тези абсурди.

# 649
Освен това, този тип система се слага на животни, чиито вени са проблематични, че този тип система става на топка и трудно се абсорбира, че кожата при слагането се отделя от тялото.
Astonished Това са абсурдни изказвания. И много се чудя с каква цел са. Аз може да не съм вет, ама ти си грамотен човек. Почети за ХБН и сама ще се увериш. Изгледай и клиповете. Защо всички американци си слагат системи на котките вкъщи? Имаш достатъчно много инфо и в сайта на асоцияцията за бъбречни проблеми Ирис iris-kidney.com. Не казвам да ми вярваш, ама това което са ти казали за подкожните системи е пълен абсурд, не мога да си представя компетентен вет да ги твърди тези абсурди.
Много ти благодаря! Прегледах сайта, има нещо като флайер, на четири страници, за диагонстиката, стадиите и лечението, разпечатах го и ще покажа на ветовете.
Освен креатинина, има някакъв втори критерий, за да се определи стадия на заболяването, SDMA. Това е някаква аминокиселина, която мисля, че тук не се изследва. Това което разбирам, че се използват в комбинация още няколко критерия в комбинация, включително кръвно  налягане, образна диагностика на бъбреците, протинурия. Пише, че ако диагнозата е 3-та степен, тогава може да се включат системи, ако е нужно за да се поддържа хидратацията. Васко доста пие вода, давам му и понякога месо, яде само влажна храна, така че е доста добре хидратиран. Аз му виждам реалното количество урина. Няма някаква особена лоша миризма, общо взето.
Ще поискам да направим тези изследвания, като отидем пак за изследване. За сега като че ли Васко стана малко по-активен. Все пак тази добавка, поне трябва да задържи състоянието му, и да не се влошава. Ще видим, ще пиша как е.

# 650
Изследва се. В ЦВК, МВК,... големите клиники, където имат апаратура на IDEXX, включително и вет лабораторията в София. Твоят вет може спокойно да се обади до колега от тези клиники/лаборатория и да получи указания за вземане на кръв, след което да занесеш пробата на място за изследване. SDMA е ранен маркер за определяне стадия на ХБН. При креатинин над 200, стадият е над 2, за съжаление. SDMA може да го потвърди, защото, за разлика от креатинина, не се влияе от протеина и теглото на животното. При по-слаби котки (слаба мускулатура, заради намаляването на протеина), креатининът може да играе и да е по-нисък, а стадият да е по-напреднал.
Другото изследване за определяне на протеинурията никой не го прави в България. Досега никой не е писал в котешката, че някой е определял протеинурията на котка. Просто защото не изследват урина! Кръвното го мерят, слава богу, ако напомниш, че искаш да бъде мерено и имат доплер в клиниката. Малко е трудно, защото котката трябва да е спокойна и ветът да не бърза за никъде, за да мери няколко пъти и да определи средната стойност на кръвното. Това в клиники където се смесва потока котки с кучета и котката не съжителства с куче и чува кучешки вой, лай, може да вдигне кръвното на котката и да обърка резултатите... Всеки стрес вдига кръвното. Почнат ли се лекарства за кръвно, пък, не могат да се пропускат и спират.
На Ирис брошурите (гайдове) са страхотни. Който има коте с ХБН, трябва задължително да си ги прегледа. Много голям труд е събран там и е на разположение на стопаните, за улеснение.

Общи условия

Активация на акаунт