Уволнение след бременност

• 3 426
  • 154
  •   1
Отговори
# 75

Никого не искам да евтаназирам. Има нещо, наречено благотворителност. Никой не Ви спира да се включите в това явление, което полека отново си прокарва път в нашето общество.

Недей дрънка глупости, че утре съдбата може да те изненада. И както плюеш инвалидите и искаш да им се отнемат помощите, може ти да се окажеш сред тях.
Не ти го пожелавам, да не си помислиш нещо.
Ако толкова ти пречат инвалидите, хващай пистолета и почвай да гърмиш.

Впрочем съм имала работодател нае бременна в началото на бремеността и. Не я уволни след 6-ия месец. Излезе си жената в болнични, после майчинство 2 години. После си се върна и шефа си беше много доволен от начина по-който си върши работа.
Малко са такива, които не злобеят, защо детето е болно. Просто казва, няма проблем, погрижи се.
Същия преди време имаше друго поведение. Уволняваше за щяло и нещяло, не толерираше болнични, за бременни да не говорим.
Но бизнеса му страдаше, славата на изрод му се носеше. Работата не вървеше. Клиентите искат нещата навреме да стават, но в един момент господина се оказа почти без хора.
Та се намери някой да му обясни, че не е хванал господ за шлифера и каквото дава това и ще получава.
Промени си поведението и то не привидно.
Сега няма текучество, хората го уважават, той ги уважава. Има разбирателство. Няма работни проблеми, защото хората са обучени и работят с кеф.

# 76
Ако изборът е минимално майчинство от НОИ и такова от социалните, гимнастиките са, за да се добере човек до по-малката мизерия. Болничният влияние върху допълнителните възнаграждения, та там, където се изплащат такива и размерът им си струва, рядко се ползват дълги болнични, камо ли да отсъстваш с месеци без да ти е наложително.
Преди малко каза, че влияе върху майчинството. Сега пък е върху допълнителните възнаграждения....
Влияе върху допълнителните възнаграждения с променлив характер, обвързани с някакъв вид норма. Върху тези със социален характер (ваучери и др.) не влияе.
И тук говорим за жени, които започват работа, за да получават майчинство. Не за жени със заплати от по 3-4 хиляди, за които всеки болничен си е сериозна загуба. Ако знаеш колко жени си изкарват бременността в болнични, без да имат реален проблем, може и да се учудиш.

# 77
Ако изборът е минимално майчинство от НОИ и такова от социалните, гимнастиките са, за да се добере човек до по-малката мизерия. Болничният влияние върху допълнителните възнаграждения, та там, където се изплащат такива и размерът им си струва, рядко се ползват дълги болнични, камо ли да отсъстваш с месеци без да ти е наложително.

Преди малко каза, че влияе върху майчинството. Сега пък е върху допълнителните възнаграждения....
Влияе върху допълнителните възнаграждения с променлив характер, обвързани с някакъв вид норма. Върху тези със социален характер (ваучери и др.) не влияе.
И тук говорим за жени, които започват работа, за да получават майчинство. Не за жени със заплати от по 3-4 хиляди, за които всеки болничен си е сериозна загуба. Ако знаеш колко жени си изкарват бременността в болнични, без да имат реален проблем, може и да се учудиш.
Естествено, че виляе, ако влиза в осигурителния доход. И изобщо не говоря за тия с по 3-4 хиляди. Не е едно и също дали обезщетението се изчислява върху доход от 1200 или 1500 лв. Ако си на минималната, много ясно, че ще си изкараш бременността дома. Малко са идиотите като мен, които от криворазбрана лоялност пренебрегваха себе си.

# 78
Започна да пишеш откровени глупости.
Няма да е зле да се върнеш в тази конкретна тема. В която майка, забременява планирано, още преди да ѝ е изтекъл изпитателния срок....

Между другото, при осигуряване на 1200 лева, сметни си колко осигуровки и данък плащаш, умножи го по 24 месеца и после виж какво ще е обезщетението. И ще видиш, че е по-рентабилно да работиш шест месеца и да излезеш в болничен, отколкото да работиш 24 месеца, да внасяш осигуровки 24 месеца и после да взимаш нетното на 1200 лева (защото всяко обезщетение се ограничава до среднодневно нетното, както предполагам знаеш.)

# 79
Елора, посочи ми къде плюя инвалидите! Аз дарявам доброволно пари, време и труд, на каузи, които съм проучила и за които знам, че има смисъл да се включа в тях, усилията няма да са напразни, а парите ми няма да изтекат в нечий джоб. Аз реално съм помогнала на деца с увреждания, ти какво си направила, че да ръсиш безоснователни обвинения, нямащи нищо общо с това, което съм написала?
Доброволната, осъзната, информирана и конкретна помощ е принципът, по който трябва да се действа. Не да си давам парите на държавата и да се надявам, че накрая ще стигнат до някой нуждаещ се. Защото в ТЕЛК корупцията е страшна и моите данъци отиват при хора, които просто ги мързи и са дали подкуп на някого, за да се водят инвалиди. А има и хора с увреждания, на които не им ги признават, защото не са дали подкуп. Всяка социална, уж солидарна система, се изражда така, дори да е започнала с добри намерения.
А авторката определено не е от нуждаещите се. С мъжа й са си направили бебе, желая им да им е живо и здраво, но да си го гледат с честно изкарани пари, а не да прави врътки да я наемат, да изчака да мине изпитателния срок и тогава да съобщи, че е бременна и с този стаж от няколко месеца да си осигури издръжка в продължение на две години.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 21:52 от winni_

# 80
1. Авторката никъде не е казала, че няма друг осигурителен страж.
2. Кое точно от написаното от мен е глупост!? Че се взема дохода за последните 24 месеца ли или нещо друго?

# 81
  • Варна
Без да се обижда авторката, нищо лично против нея, но и аз клоня към идеята, че е имала замисъл за бременността, работата и майчинските. Прекалено голямо съвпадение е превръщането на договора в постоянен и нейното забременяване. И като не се получават нещата следва вой и възмущение. Човек като се опитва да изиграе някой е хубаво да има предвид, че палачинката може да се обърне и изиграният да е той. Нищо не споменава за бащата, макар че на няколко пъти се писа, че  той е редно да поеме издръжката в такава ситуация. Можеше и да не е уволнена/съкратена или както там се води. Можеше фирмата да фалира примерно и да затвори. Тогава кого щеше да съди?

На мен лично ми е интересен случая, надявам се да се напише развръзката тук. Леко бременеене желая и здрав бебок.

# 82
2. Кое точно от написаното от мен е глупост!? Че се взема дохода за последните 24 месеца ли или нещо друго?
Нещо друго. А именно, че ако си изкараш бременността в болнични, това ще намали размера на обезщетението за бременност, раждане и отглеждане на дете.
Дългите болнични през бременността удрят после обезщетението за майчинство...

Това може да е вярно в конкретни частни случаи, в които говорим за високи заплати, голяма част от които е свързана с реално положен труд (комисионни и др.) или при условия на скорошно чувствително увеличение на заплатата. Това са частни случаи. В общия случай, болничните по време на бременност, не оказват влияние на размера на майчинството.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 21:42 от Нищо лично

# 83
Елора, посочи ми къде плюя инвалидите! Аз дарявам доброволно пари, време и труд, на каузи, които съм проучила и за които знам, че има смисъл се включа в тях, усилията няма да са напразни, а парите ми няма да изтекат в нечий джоб. Аз реално съм помогнала на деца с увреждания, ти какво си направила, че да ръсиш безоснователни обвинения, нямащи нищо общо с това, което съм написала?
Доброволната, осъзната, информирана и конкретна помощ е принципът, по който трябва да се действа. Не да си давам парите на държавата и да се надявам, че накрая ще стигнат до някой нуждаещ се. Защото в ТЕЛК корупцията е страшна и моите данъци отиват при хора, които просто ги мързи и са дали подкуп на някого, за да се водят инвалиди. А има и хора с увреждания, на които не им ги признават, защото не са дали подкуп. Всяка социална, уж солидарна система, се изражда така, дори да е започнала с добри намерения.
А авторката определено не е от нуждаещите се. С мъжа й са си направили бебе, желая им да им е живо и здраво, но да си го гледат с честно изкарани пари, а не да прави врътки да я наемат, да изчака да мине изпитателния срок и тогава да съобщи, че е бременна и с този стаж от няколко месеца да си осигури издръжка в продължение на две години.

Видно е от постовете. Имам чувството, че ако зависеше от теб, ще резнеш всякакви социални пенсии на инвалидите. То щом една бременна жена ти боде очите за 2 години, представям си един инвалид, който цял живот е такъв.
Впрочем по тези социални политики - за инвалидите и майките, може да се прецени една държава.
Не знам каква корупция има в Телк. Обаче има много инвалиди, които не се преструват и е видно, че са такива.
И какво предлагаш. Да се резнат всичките социални помощи и пенсии.
Не ме интересува по какви
По-добре ги разстреляй. Че защо да умират бавно от глад.
За има работници в бъдеще време, някой трябва да ги ражда.
За да ги ражда е необходима социална политика.
Като жена би трябвало да си наясно, че малко ще ти е трудничко в напреднала бременност да работиш. Още по-малко 10 дни след раждането да се върнеш на работа. Това бебе някой трябва да го гледа все пак.
Това са 2 години. Инвалидите са инвалиди до живот.
И щом толкова ти бодат очите това, че НОИ изплаща, нека ти кажа, че утре ти може да ти се наложи да взимаш майчински и ще бъде пак по тази система.
По същия принцип са и пенсиите.
И защо да не са честно изкарани пари?
Каква е разликата между това да работи 8 месеца или 2 години? Все ще има 2 години майчинство.
Да не забравяме, че тя може да има и друг стаж. А и като изтекат 2-те години ще и се наложи да работи. Та и тя ще плаща данъци.
Ще си изчислят НОИ на база колко е работила и толкова ще и платят.
Абе вие престъпница я изкарахте.
Като роди, я замерете с малко камъни да мирясате.
Тя неведнъж написа, че не е  крила плановете си за забременяване.
И да ти кажа корупция има не само в ТЕЛК.
Ти си длъжна данъци да плащаш. Държавата решава за какво да ги харчи и какви социални политики да прави.

# 84
Впрочем по тези социални политики - за инвалидите и майките, може да се прецени една държава.

Ето това е разковничето. Социалните политики са задължение на държавата, а не на работодателя. Осигуряваме се в държавни фондове, за да може ако ни се случи нещо, държавата да се погрижи за нас. Нашата е абдикирала и ситуацията е "работодателят трябва да е социален", "работодателят трябва да се грижи за майки, инвалиди и т.н.". Защо работодателят? Осигуровките не отиват във фонд на работодателя. Само че държавата не може да се грижи адекватно.
А защо не може да се грижи адекватно? Защото от фондовете се харчат повече пари, отколкото постъпват. Защо става така? Ами това е отговора на другия ти въпрос "каква е разликата дали ще се осигурява 8 месеца или 2 години?". Разликата е в дефицита, който ще генерира в съответния фонд. Защото ако аз се осигурявам 10 години на реалната си заплата и изляза в майчинство, моето обезщетение за 2 години няма да формира дефицит. Но ако се осигурявам само 8 месеца, забременея и започна с болничните и после майчинството, ще получа от фондовете много повече, отколкото съм внесла. Това повече откъде идва?
Това е порочният кръг. Хората тарикатеят, защото държавата не се грижи за тях. А държавата не може да се грижи подобаващо за тях, защото те тарикатеят....
Като авторката. Била изградила кариера и сега закономерно сега била планирала деца. Бе ти постоянен договор не си сигурна дали имаш, наричаш трудовите отношения "трудови правомощия", ама си изградила и надграждаш.....
Дано си подсигури майчинството, че без пари с бебе не е лесно. Но пък и дано си извади някой извод от цялата тази ситуация.

# 85
Елора, явно ти виждаш себе си и нас като добитък, който да бъде доен от държавата. Е, аз виждам нещата по по-различен начин.
Никого не искам да разстрелвам, какви глупости пишеш и в какво от написаното от мен го виждаш - с конкретни цитати. Аз реално съм помагала и продължавам да помагам, по своя воля, със свои средства. Докато други явно си мислят - "О, аз съм си дал данъците, това вече не е моя работа".
Ако зависеше от мен, да, от държавата щеше да остане само армия, полиция и съдилища. А с парите, които не са ни отнети под формата на данъци, ще можем да помагаме на хората, които са в нужда по една или друга причина. Ти замисляш ли се колко средства от бюджета отиват за издръжката на администрация, която се занимава само с преливане от пусто в празно, без реално да помага на никого, а всъщност обикновено и пречи? И също ако не трябваше да се занимаваме с формулярчета и други глупости, колко по-продуктивни можехме да сме, съответно да разполагаме с още повече средства, с които да помагаме на хора, които не могат сами да се издържат поради старост, болест и т.н.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 22:18 от winni_

# 86
По конкретно зададения въпрос. Кога точно разбраха за бременността ти? Дали е било преди 17.02? На мен ми се струва, че се е случило следното. Сигурно си казала за бременността веднага, след като са ти потвърдили, че договорът е безсрочен. В този момент са решили да ти го прекратят от 08.02, което могат да направят без твой подпис. После ти пускат нов договор от 17.02 пак с изпитателен срок. Въпросът е - ако на втория договор няма твой подпис, той може ли да се счита за валиден? Нищо лично , има ли такава законова възможност? Ако, примерно, самият факт, че си ходила на работа след 17.02 го прави валиден, може би имат законов вариант до го прекратят едностранно в изпитателен срок. В същото време сигурно ще твърдят, че не си ходила на работа от 08.02 до 17.02 и ти ще трябва някак да го докажеш.  
Относно тарикатлъка - за съжаление е национален спорт, именно поради толерирането му под всякакви форми. Според мен, тарикатлъкът на голям брой работодатели, които не осигуряват служителите си на реални заплати, сами настояват да плащат всичко над МРЗ на ръка, всъщност имат по-голяма роля в ненатрупването на достатъчни средства в социалната система, от жени, които си търсят работа, която просто да им осигури майчинство.
Winni във всички високоразвити държави благотворителността и доброволчеството само допълват социалните системи и в никакъв случай не ги заместват. Това, че нашата държава не работи добре, не означава, че солидарният модел е грешен и неефективен.  Във всички добре функциониращи системи, осигуровките и данъците  са по-високи от нашите и сивият сектор е в много по-незначителен размер.

# 87
Нищо лично, явно около мен са все частни случаи.

# 88
Всъщност TafTaf, солидарната система далеч не е най-добра и е най-несправедлива. В някои страни изобщо няма социално-осигурителна система и хората си живеят повече от добре. Има частни фондове и осигуровки. И там, когато влезеш в болница, си клиент и получаваш обслужване като клиент, който им е важен. Но като се разболееш, отсъствието ти от работа си е за твоя сметка. Като се пенсионираш, каквото си спестиш - това е. Но пък не плащаш пенсиите на още 5-ма през трудовия си път. И не спонсорираш тарикати.
Всяка система си има предимства и недостатъци. Но за мен държава, в която и държавните структури и осигурените масово се надцакват и взаимно се крадат, не е за солидарна система.

А на въпросът за трудовия договор, аз там съм малко скептична. За да има трудов договор с дата 17.02, това значи че някъде между 14.02 и 17.02 в НАП е подадено уведомление за този договор. Т.е.този договор не е от началото на март. Някъде между 08.02 и 14.02 е подадено и уведомлението за прекратяване на предишния договор, който за мен е прекратен напълно законно.
Сега въпросът е за колко дни от февруари ще ѝ платят. Защото, ако и платят само до 08.02, тогава тя ще трябва да докаже, че и след 08.02 е ходила на работа. Дали може, тя си знае.
Просто е нейната объркана дума срещу... нищо. Няма е другата страна от историята. Можем само да гадаем.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 23:00 от Нищо лично

# 89

Ето това е разковничето. Социалните политики са задължение на държавата, а не на работодателя. Осигуряваме се в държавни фондове, за да може ако ни се случи нещо, държавата да се погрижи за нас. Нашата е абдикирала и ситуацията е "работодателят трябва да е социален", "работодателят трябва да се грижи за майки, инвалиди и т.н.". Защо работодателят? Осигуровките не отиват във фонд на работодателя. Само че държавата не може да се грижи адекватно.
А защо не може да се грижи адекватно? Защото от фондовете се харчат повече пари, отколкото постъпват. Защо става така? Ами това е отговора на другия ти въпрос "каква е разликата дали ще се осигурява 8 месеца или 2 години?". Разликата е в дефицита, който ще генерира в съответния фонд. Защото ако аз се осигурявам 10 години на реалната си заплата и изляза в майчинство, моето обезщетение за 2 години няма да формира дефицит. Но ако се осигурявам само 8 месеца, забременея и започна с болничните и после майчинството, ще получа от фондовете много повече, отколкото съм внесла. Това повече откъде идва?
Това е порочният кръг. Хората тарикатеят, защото държавата не се грижи за тях. А държавата не може да се грижи подобаващо за тях, защото те тарикатеят....
Като авторката. Била изградила кариера и сега закономерно сега била планирала деца. Бе ти постоянен договор не си сигурна дали имаш, наричаш трудовите отношения "трудови правомощия", ама си изградила и надграждаш.....
Дано си подсигури майчинството, че без пари с бебе не е лесно. Но пък и дано си извади някой извод от цялата тази ситуация.
Може ли да ми обясниш как фирмите се грижат за инвалиди. Много ми стана интересно.
Ако се осигурява една млада жена само 8 месеца, може да е 2 години майчинство, но после пак ще работи. Та за какъв дефицит говориш?
Това вече го писах, но не го отчете.
И като говорим за инвалиди, познавам няколко, които работят и не са легнали на държавата. Нито пък майките са легнали.
Да, взимат си социална пенсия заради заболяването, но имат право и да работят и от заплатата им се удържат данъци.
Държавата не иска да се грижи подобаващо и хората тарикатеят.

Елора, явно ти виждаш себе си и нас като добитък, който да бъде доен от държавата. Е, аз виждам нещата по по-различен начин.
Никого не искам да разстрелвам, какви глупости пишеш и в какво от написаното от мен го виждаш - с конкретни цитати. Аз реално съм помагала и продължавам да помагам, по своя воля, със свои средства. Докато други явно си мислят - "О, аз съм си дал данъците, това вече не е моя работа".
Ако зависеше от мен, да, от държавата щеше да остане само армия, полиция и съдилища. А с парите, които не са ни отнети под формата на данъци, ще можем да помагаме на хората, които са в нужда по една или друга причина. Ти замисляш ли се колко средства от бюджета отиват за издръжката на администрация, която се занимава само с преливане от пусто в празно, без реално да помага на никого, а всъщност обикновено и пречи? И също ако не трябваше да се занимаваме с формулярчета и други глупости, колко по-продуктивни можехме да сме, съответно да разполагаме с още повече средства, с които да помагаме на хора, които не могат сами да се издържат поради старост, болест и т.н.
Ох, стига си се перчила колко си била помагала.
Колкото до останалото - нездрав идеализъм му се вика.

Общи условия

Активация на акаунт