Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 9

• 40 510
  • 806
  •   1
Отговори
# 75
Понякога не е само от възрастта... В момента съм на 38 г., а имам проблеми от повече от 10 години...

# 76
Здравейте, мисля че развивам вегетативна дистония следствие на хормоналните промени в предменопаузата . Оплаквания - нестабилно кръвно,  стягане в слънчевия сплит, промени в пулса, зачервяване на лицето,  слабост в крайниците, загуба на тегло, реакция към храни, пълна непоносимост към медикаменти и тн симптомите на ВД са много и най разнообразни. МЦ идва на съкратен период от 19-26 дни, но е редовен.

Някой с подобни оплаквания и как се справя с това?

# 77
Liiya, С тази хормонална буря всички сме с такива оплаквания в една или друга степен, като в някакви периоди едни оплаквания са по-силно от други, после интензитета се сменя.
Просто направи нужното - изследва хормони плюс за щитивидна и диабет. Там ще стане ясно какво е.

Аз явно се завъртам в пролетния гаден цикъл. Според мен утежнявато е сезонно след зимата - снижен имунитет, прочие симптиматика букет. Почнаха вълните нощем , буден ето в пет часа със сърцебиене, адски болки в гърдите ( вече съм размер кърмачка). Не можах да спя от болки оня ден. Бях спряла всякакви добавки и вчера от сутринта почнах чая (равнец, турта, невен). Взех си и фемарел, витамин АиЕ. Днес след втората доза чак почна да ме  боли кръста и надолу  ( както е като ще ми идва)и слава богу болките в гърдите станаха по - поносими. Бях го позабравила  това "специфично" състояние Simple Smile . Пак е гадно.

# 78
Реге, и моите станаха като дини, поне да беше лято и да можеше да се излиза навън с рокля Grinning
Сподели моля те отново рецептата за билките, че ми е страшно дискомфортно така. Дали могат да се поръчат от някъде онлайн, не ми се обикаля по аптеки точно сега с този вирус.

# 79
Lemy аз един чай от равнец пия по 3 месеца. После почивам един. По една чаша на ден на гладно. Поне болки нямам в гърдите, но за това пък номерацията на сутиена отиде на горе. От него ли е, не е ли нямам на представа. Пия там. Горчи ми тоя чай, но го меся с пакетче липов да не ми се натрапва горчилката толкова. Кой кво каже правя, пробвам.... оплаквания нямам кой знае какви, та и за ефект някакъв конкретен не мога да кажа.

# 80
Здравейте! Включвам се в темата , защото този месец за пръв път ми закъснява цикъла. На 46 години съм, досега е бил редовен, на 28 - 30 дена, като много ясно усещам кога е овулацията. Този месец нямах обичайните симптоми , които са болки в яйчниците и обилна цервикална слуз. Гърдите ме боляха сякаш ще  ми дойде, а сега омекнаха, все едно ми е дошло. Направих си и тест за бременност, отрицателен е. На лекар сега, в това извънредно положение, не е за ходене.Ще изчакам, струва ми се,че не е спешно. Чудя се дали вече ще е така или е някаква аномалия...
Същата работа....но съм на 48. Закъснява ми с 6 дни. Откачам. Тест ще правя утре.

# 81
Аз пък на 46 съм с ФСХ 6, ама пак ми е на изчерпване запасът. Да не се заблуждваме, възрастта си казва думата!
ФСХ 6 не говори за намалямащ резерв. Или при теб всичко е перфектно, или стойностите на хормоните не винаги са показателни.

# 82
  • София
Аз явно се завъртам в пролетния гаден цикъл. Според мен утежнявато е сезонно след зимата - снижен имунитет, прочие симптиматика букет. Почнаха вълните нощем , буден ето в пет часа със сърцебиене, адски болки в гърдите ( вече съм размер кърмачка). Не можах да спя от болки оня ден. Бях спряла всякакви добавки и вчера от сутринта почнах чая (равнец, турта, невен). Взех си и фемарел, витамин АиЕ. Днес след втората доза чак почна да ме  боли кръста и надолу  ( както е като ще ми идва)и слава богу болките в гърдите станаха по - поносими. Бях го позабравила  това "специфично" състояние Simple Smile . Пак е гадно.

Болките, които описваш в кръста и надолу като тежест ли са или имат конкретно място?
Аз от 3-4 дни съм с болки, а не ми идва. Трябваше, но закъснява. Чудя се дали не е пак киста. С това ИП не съм звъняла на АГ и даже не зная дали приема. Ошашках се. Боли тъпо, кръст, корем, чак се будих нощем, поне не са се засилили. Но усещането е като в болезнена менструация. Взех да се гипсирам- какви ли не мисли ме обзеха-да не е нещо спешно друго. Гърдите ме боляха кански няколко месеца, особено едната, всякакви болки бяха и като набъбнали и режещо и като ударени , побърках се вече.

# 83
  • тук и там
Биотин имам,намерих и астаксантин ли беше у нас....то какво ли не съм купувала .Ноктите ми растат като луди,обаче  на косата не съм забелязала да ми се отразяват нито колаген,нито биотин или подобни.

На мен януари  ми прескочи,мислех да ходя на Аг,ама то покрай този вирус,човек да не смее да отиде до болницата.
След това обаче ми дойде на датата на която трябваше,после  пак си ми дойде..Този месец пак имам признаци на ову,ама ще видим дали ще ми дойде..Та явно е нормално това.На мен за втори път ми се случва.(октомври пак ми прескочи).Иначе цял живот съм била със супер точен цикъл .На 46 съм, и моят ФСХ е окей -към 6 мисля..

# 84
  • тук-там
Аз пък на 46 съм с ФСХ 6, ама пак ми е на изчерпване запасът. Да не се заблуждваме, възрастта си казва думата!
ФСХ 6 не говори за намалямащ резерв. Или при теб всичко е перфектно, или стойностите на хормоните не винаги са показателни.
Фоликуметрията показва 4 АФ на 3-ти ден.

# 85
Днес след втората доза чак почна да ме  боли кръста и надолу  ( както е като ще ми идва)и слава богу болките в гърдите станаха по - поносими.

Болките, които описваш в кръста и надолу като тежест ли са или имат конкретно място?
Аз от 3-4 дни съм с болки, а не ми идва. Трябваше, но закъснява. Чудя се дали не е пак киста. С това ИП не съм звъняла на АГ и даже не зная дали приема. Ошашках се. Боли тъпо, кръст, корем, чак се будих нощем, поне не са се засилили. Но усещането е като в болезнена менструация. Взех да се гипсирам- какви ли не мисли ме обзеха-да не е нещо спешно друго. Гърдите ме боляха кански няколко месеца, особено едната, всякакви болки бяха и като набъбнали и режещо и като ударени , побърках се вече.

Аз съм с обърната матка, при мен болките винаги са отзад по- надолу от кръста, на  младини дори не можех да седя като ми дойде. Наподобява контракции - схваща силно после отпуск и така циклично. Отпред ме боли само ако имам киста( задържан фоликул)  от страната откъдето е.

# 86
  • София
Благодаря-re-ge , да минава всичко, Hug

# 87
  • Нидерландия
Пиша както обещах с отговор към the_demon от тема 8 за тревожност и Седатиф на Боарон, ами изпих само един блистер и ги спрях. Появиха се главоболия и не се чувствах комфортно докато ги пиех.
Но има и вероятност тези оплаквания да бяха заради създалата се ситуация: бях много изнервена че ще ходим на почивка със полет повече от 10 часа както и ситуацията със Корона вируса и това че ни върнаха по рано в къщи.
На всичкото отгоре и куфара ми не пристигна там и трябваше да пазарувам дрехи по необходимост. Шопинг ми е любима терапия но не ако е задължение Wink Общо взето тази ваканция беше голям психически тест от който осъзнах че тревожноста е излишна защото каквото има да става ще става а това дали се или не се тревожиш няма никакво значение. Мисля че лечение срещу тревожност сме самите ние и контрола над мислите си и тяхното регулиране. Има много написани книги за това, както и медитации но на теория.. На практика е голям зор😁 Извинявам се за дългия пост но време колкото щеш🙂

# 88
Madelief, благодаря за отива. Аз си на купих една камара успокоителен /билкови/, които така и не пих... Точно като обявиха изв. положение, реших, че ще ходя да правя изследвания😊. Тоя път, по препоръка на една дама от тук, относно моите вегетативни оплаквания, реших да пусна и инсулин. Е, той излезе висок-15,при норма до 9,5.И Хома-та ми е висок-3,94.Лекаря каза само да махна бързи въглехидрати и захар. И от тогава се чудя какво, кога и колко да ям... Нищо не разбирам от това?! Само се бода с един глюкомер преди и след ядене като наркоман... Попитах в темата за инсулинова резистентност, но там са твърдо за НВХ ВМ, а мен ме боли корем. Освен това съвсем отслабнах и дрехите ми висят като на закачалка. Почнах да пия Инозитол и Неофолик мета - подпомагали инсулиновата чувствителност...Поне започнах да спя по-добре и сърцебиене имах само 1 път засега-тая сутрин за кратко пулса ми стигна 130-усетих го и мерих с апарата да видя. Цикъла ми пък миналият месец дойде на 20-я ден, а тоя месец на 28 ден, луда работа... Майка не беше добре миналата седмица и тичах насам-натам в тая и без това сложна обстановка... И тоя тъп коронавирус.. И работа няма и доходи също... И изобщо последните месеци стреса ми е в повече и не знам кое е първо и кое е следствие.... Ако някой може да помогне с някой съвет, ще бъда много благодарна
..

# 89
  • Нидерландия
Тhe demon: така както го описваш всичко е на нервна почва и пре менопаузата няма нищо общо със състоянието ти.
Цял свят е в тревожност, така че не си сама Wink
Може би точните антидепресанти ще ти помогнат, но само след консултация със психиатър да и то точно сега!
За билките: започни ги като си ги купила, няма да ти навредят.
Ако инсулина ти се е регулирал спри да го мериш че ще психясаш още повече.
За нередовен цикъл: Винаги ми е било чудно защо толкова много съфорумки се впрягат на нередовен цикъл: с 1 седмица плюс или минус и какво от това? Това няма нищо страшно и въобще не заслужава коментар, освен ако няма съмнения за бременност..това ми е казал моят гинеколог, за него тези календари и дати въобще не са от значение.
Пожелавам ти да се успокоиш. Всичко ще бъде наред! Ще видиш... 🌷

Общи условия

Активация на акаунт