COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 394
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 4 935
Хора, два пъти вече плача по телефона, с моята майка! Миналата седмица разбра, че брат ми работи от вкъщи (home office) и се юрна по София, да му готви и пазарува. 😟
Пътува си обратно до провинцията в деня, когато онзи сватбар се връщал от Италия, само че тя с автобус, но пак се спуках да се притеснявам.
Казах ѝ, че искам да я видя жива.
Че няма кой да я погребе. Смее се, "то не заровен никой не е останал". 😨
Иначе е абсолютно енергична, дори работи по морето лятото, летя сама до Англия, но пусто, подценява вируса и ситуацията, не може да се затвори вкъщи.
Как да ѝ говоря за глоби? Не е глупава,  счетоводител е по професия, цял живот с хора е работила, ходи на кафе, по празници на ресторант с бабите, на екскурзии... гледам във Фейсбук коментирала нещо относно Домусчиев... какво да я правя? Колко още инфарктни клипчета и новини да ѝ пратя?

Ах, тези мамини синове, гладни ще умрат! Шегата настрана, брат Ви също трябва да се включи в борбата, а не благосклонно да приема вкусните гозби на мама.

Аз не бих подценявала интелигентността на Вашата майка и точно там бих я атакувала. Ще намерите слабото и място, Вие най-добре я познавате. Горе главата, Вие трябва да сте разумната!

Използвам възможността да се изкажа по въпроса за Домусчиев. Колко нагло от негова страна да се лекува в частна болница!

# 4 936
  • В.Търново
Този е пълен дебил според мен Rolling Eyes
Ама той е много зле..........Sob

# 4 937
Не познавала, никого когото се ваксинира, но подозира... че са най-зле...............

Не познавам, защото никой не се ваксинира. Вероятно са под 2% от населението на България, а в световен мащаб - още по-малко.

Но, подозираш ,че са най-зле ? Стига глупости!!!

# 4 938
AIDA_N... Е как пък си толкова сигурна? Все щял да се намери някой. Точно за пенсионерите, които тука се обсъждат доста в тази тема, много често няма кой даже и един хляб да иде да им купи! Има много самотни хора, не е толкова просто. С такава категоричност ги дрънкате тия неща...

# 4 939
  • MI
Аида, италианските медии ги четох, никъде не пише подобно нещо! В Ломбардия готвят нови по-рестриктивни мерки, защото още не намалява, ти не та не! А днес и липсват данни от един регион при това, написано е ясно. Да, не от най-проблемните, но намалява поне малко общото число. Нито са намалели, нито са толкова трагични колкото в началото се изкара. Горе-долу колкото се очакваше, рано е за резултат от карантината.

# 4 940
  • Далечният изток
AIDA_N... Е как пък си толкова сигурна? Все щял да се намери някой. Точно за пенсионерите, които тука се обсъждат доста в тази тема, много често няма кой даже и един хляб да иде да им купи! Има много самотни хора, не е толкова просто. С такава категоричност ги дрънкате тия неща...
Сестра ми има две възрастни комшийки на етажа. В понеделник им казва - кажете какво да ви купя, но вие не излизайте от вас, ще ми казвате всеки ден какво ви трябва, ще ви купувам, но вие не излизайте навън... Така .... едната казала - кисело мляко, другата - хляб. Купила им, занесла им. На следващия ден - никакви ги няма... Сестра ми вика - тия не ми се обадиха, а си отидоха до магазина... Днес съответно - пак са си излезли. В моя квартал - същата работа - ама си ходят като да не казвам какво, ама няма маски, няма предпазни средства, леля Снежка с бастуна си ходи усмихната из квартала.... нямам думи... И другите де, имам чувството, че те са тези, дето са с тази настройка - "абе вие ли ще ми кажете аз какво да правя...".

Последна редакция: чт, 19 мар 2020, 01:53 от AIDA_N

# 4 941
Оставете пенсионерите на мира! Вие и гешев ще ги убиете със затвора, на който ги обричате.
Много пенсионери ще умрат тая пролет, заради безчовечното и унизително отношение към тях, не заради вируса.

Е, то за тяхно добро се прави. Те са най-уязвими от този грип. А ако се продължат мерките по-дълго от месец, ако не грипът, то гладът и безпаричието ще ги съсипят пенсионерите. Нали разбирате, че като колабира държавата, ще спрат социалните плащания и...

Пиша от тел. и не мога да сгъна чаршафите, за което се извинявам.

Последна редакция: чт, 19 мар 2020, 18:55 от bubanka

# 4 942
Сестра ми има две възрастни комшийки на етажа. В понеденик им казва - кажете какво да ви купя, но вие не излизайте от вас, ще ми казвате всеки ден какво ви трябва, ще ви купувам, но вие не излизайте навън... Така .... едната казала - кисело мляко, другата - хляб. Купила им, занесла им. На следващия ден - никакви ги няма...
Това е чудесно, но е само един пример възможен. А и тези жени не са под карантина. Аз говоря за хора в карантина, че не е ясно какво се случва и кой се грижи. Защото хайде съседите веднъж за хляб ще идат като сестра ти. Ама 20 дена да пазаруват и да обгрижват бабите ме съмнява мнооооого дълбоко. И пенсията кой ще им я вземе от пощата без пълномощно? А лекарствата? И ако сестра ти вземе, че напазарува на баби в карантина после и тя ли ще е в карантина?

# 4 943
  • Вестерос
Скрит текст:
парламента не го спазват.
днес, при Президента също имаше бая паплач.

пп. има ли някъде пояснение какво се разбира под "възрастни хора" ?

Никъде, такова законово понятие няма.
Малолетен (недееспособен) - всички лица до 14 г.
Непълнолетен (ограничено дееспособен) - всички лица между 14-18 г.
Пълнолетен (дееспособен) - всички лица над 18 г.
Очевидно, за възрастни се говори за лица над 18, тъй като някое семейство може да има 3-4-10 деца, нали?
Не знам какво не разбра под няма понятие "възрастен" в закон.
Ако приемем, че е над 18, какво -баща, майка и синът им на 20 няма да може да са заедно пред блока ли? А 10 деца или младежи под 18 може да са заедно.. И между другото Законът за младежта споменава лица от 15 до 29 годишна възраст из членовете си.
Заповедта е писана от пишман юрист Triumph

# 4 944
Всичко е много неясно и очевидно се пише на парче.

# 4 945
  • Далечният изток
Това е чудесно, но е само един пример възможен. А и тези жени не са под карантина. Аз говоря за хора в карантина, че не е ясно какво се случва и кой се грижи. Защото хайде съседите веднъж за хляб ще идат като сестра ти. Ама 20 дена да пазаруват и да обгрижват бабите ме съмнява мнооооого дълбоко. И пенсията кой ще им я вземе от пощата без пълномощно? А лекарствата? И ако сестра ти вземе, че напазарува на баби в карантина после и тя ли ще е в карантина?

О, аз за това изобщо не се притеснявам... И това е наистина най-малкият проблем. Ще се намери начин, сигурна съм. Това да е най-големият проблем... Ама така като гледам, не е, за съжаление. Хора под карантина държавата няма да ги остави, така мисля...

Последна редакция: чт, 19 мар 2020, 18:56 от bubanka

# 4 946
Синът на приятелско семейство в Испания е дал положителен резултат за Covid-19, на 23 години е.
Седми ден е с много висока Т  и суха кашлица. Каза имам жестоки мускулни болки, никога не съм изпитвал такива.
Дано по бързо да се оправи. От това което разказва не протича много леко и при нас младите. Дано хората в България и младите (от които и аз съм част) да осъзнаят (тези които все още не са осъзнали какво става) че това не е просто грип, няма конспирация, няма преиграване на всички държави по света, светът не е луднал, вирусът е истински и съществува (днес водих безумни такива спорове във фейсбук, и се учудвам че има все още хора които смятат така). И наистина да проявят самосъзнание и да съдействат на властите в ограничаването на епидемията, като стриктно изпълняват препоръките. И най вече: Стойте си вкъщи. В тези извънредни времена не е време за непукизъм, отричане на авторитети, анархия и разсъждения тип: "те ли ще ми казват на мен какво да правя, знам ги що за стока са".

Simple Smile Аз самият що съм я плюл по форуми и из фейсбук властта, но сега стриктно изпълнявам всички препоръки. Защото живеем в извънредни времена. Според мен всеки който почете малко от тази и от миналата тема и всичката информация в тях, още от самото начало когато вирусът беше просто "Китайският вирус" а не световна епидемия, няма как да продължава да не вярва, да твърди че е просто грип, конспирация, света е полудял и т.н.  

Мацки, нямам време да чета, защото от няколко дена уча с петокласника!
Нещо за това дали преболедувалите създават траен имунитет?
Това е много важно!
Аз мисля че по голямата част създават някакъв имунитет, иначе Китай вече преди 1 месец съобщи че при тях има близо 200 регистрирани случаи на повторно заразяване но е съмнително дали е така защото в най тъмните времена при тях хаоса беше пълен. Зазиждаха хора по домовете, други пък насилствено ги караха в болници, лекуваха болни в дрововете на болниците, окачваха им с-мите по дърветата. Съмнявам че става дума за повторно заразяване в тоя хаос, а просто са пуснали и обявили неизлекувани докрай хора за излекувани за да отворят място в болниците за новите случаи. И после недоизлекуваните отново са се влошили, отново са ги тествали, позитивен резултат и са ги обявили грешно за повторно заразени. Така си мисля може и да греша и при една част от населението да не се изгражда имунитет. Но дори и да е така вероятно е много малка част.
https://www.vesti.bg/sviat/blizo-200-sluchaia-na-povtorno-zarazi … onavirusa-6106144
Един страничен пример в линка за повторното заразяване, колко бързо и неусетно се случват нещата. Видеото от новините как съобщават че преди по малко от месец е починал 4-ти човек от вируса в Италия а днес само за 1 ден са починали над 400 !!!!!

По назад в темата (четох я донякъде, не мога да я изчета цялата) какво се случва в Германия. Немците днес също властите са им набивали канчетата че не осъзнават пред какво са изправени и се държат безотговорно. А уж немците се славят като дисциплинаран народ. Поне аз така винаги съм ги възприемал И са ги наплашили с Италия. Тя се превръща като плашилото за всички защото там положението вече ще надмине Китай по брой починали, и то със страшно много, защото те ще изпреварят Китай дори още преди да са преминали пика си.  Днес са записали черни рекорди по нови случаи и починали.

Немски министър е държал реч в стил ген. Мутафчийски, за да се опитат да вразумят безотговорните какво се случва. Меркел също е направила обръщение към нацията в което е призовала мерките да се спазват. Надявам се че това което предвижда института Робърт Кох че след 3 месеца вируса в Германия ще е достигнал до 10 000 000!!!! Няма да се сбъдне. Дори си мисля че това е нарочно малко преувеличено предвиждане което може и да е част от тръгнала в Германия стратегия за сплашване на народа за да осъзнае че това което се случва по света не е някакъв майтап и лекомислените да се вразумят, за да не се стигне до там заразените да станат 10 000 000. От друга страна немците спешно строят болница за лекуване на болни от коронавирус.

Дори Тръмп е обърнал плочата и сега говори че САЩ се намират в състояние на война с невидим враг
и че ще трябва да взима тежки решения да затваря цели отрасли от икономиката които доскоро са вървяли отлично. Спомнете си какви ги плямпаше преди няколко седмици. Беше яхнал вълната "това е просто грип" и даже съветваше всички болни да ходят на работа. (Коментирахме в старата темата колко безумни му бяха изявленията). Как се промени светът само за няколко седмици, а не години.

Това което Пюър разказва за неадекватните изяви на шведският Мутафчийски ми е като някаква комедия. Представям се ако толкова неадекватен се държеше Мутафчийски или Кунчев какво щяхме да сме ги направили в темата.

Дано лекарството дойде по бързо и този кошмар да свърши. По назад в темата има обнадеждаващи новини за японско лекарство което дава резултат. А лекарство е много нужно, не може в 21 век да се случва всичко това. Спомням си колко скоро празнувах новата 2020 г. Ако някой на 31 декември ми беше разказал предварително какво ще се случи само през първите 2 месеца и половина от годината, щях да му да кажа че гледа твърде много филми и главата не го слуша.

Не знам дали сте коментирали в темата и тези изкл. тревожни данни изнесени от Форбс. Тях пък още повече не мога да повярвам да се сбъднат.
https://nova.bg/news/view/2020/03/17/281647/форбс-теч-на-прогнозни-данни-за-коронавируса-от-goldman-sachs/

Последна редакция: чт, 19 мар 2020, 02:15 от Анонимен

# 4 947
AIDA_N, няма да те цитирам, че съм от телефон и става ужас. Но само да кажа, че това се случва в момента, което казваш че няма да се случи. Ето аз ти давам пример с леля ми. Те са сега в карантината за пътували и никой не ги е питал кой ще пазарува. Тоест държавата ги е оставила. Те са намерили кой. Но можеше да не намерят. Не може да се разчита на субективното, че някой хора ще намерят как да се оправят. Пак ли ще бъде всеки да се оправя сам за себе си и в това? Голям проблем. Хем заключен да си, хем оправяй се как си щеш.

# 4 948
  • Далечният изток
Целта на карантината е човекът да няма контакт с никого, нали така... Иначе се обезмисля. Ама ние само за гърлото си мислим и с това мислене сме в това положение... Щото всичкото ни правене е без мисъл правено. И аз спирам с коментарите по този въпрос. Като са ти казали да нямаш контакт с никого - значи с никого. Точка. Поставям се веднага на мястото на тези хора, не съм нито безчувствена, нито някакъв изрод. Еми карантината е карантина бе, 14 дена, айде сега.... Ей ще умре някой от глад ли?!  Стига.... А и ходиха по опашките по 6 часа висяха да си купят тоалетна хартия и брашно, и макарони... Цинична съм, знам, ама това е българската реалност.

# 4 949
Спомням си колко скоро празнувах новата 2020 г. Ако някой на 31 декември ми беше разказал предварително какво ще се случи само през първите 2 месеца и половина от годината, щях да му да кажа че гледа твърде много филми и главата не го слуша.
Аз пък от години си разсъждавам колко ни е крехка цивилизацията и колко лесно някакъв катаклизъм може да ни изкара от строя. Дори мисля, че можеше и много по-зле да е, например да не отнася само възрастните, а всички наред. Не че съм го очаквал точно сега да се случи, и дори не съм очаквал да се случи докато съм жив, но го приемам като нещо очаквано.

Общи условия

Активация на акаунт