COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 917
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 150
Не съм съгласна сега цялата вина да се приписва на населението, а от щаба едва ли не целите в бяло. Не всички имат къса памет:

"Коронавирусът е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който сега идва".
Проф. Мутафчийски преди 2 седмици.

Още тогава предупредих, че тактиката с "успокояването" на народа е много погрешна, т.е. народът пак се юрна да пазарува така или иначе, подплашен не толкова от вируса, колкото от карантината, като същевременно много хора не се страхуват от вируса и не се пазят, защото им се внуши, че е лек грип.
Сега ще отнеме малко време докато всички се пренастроят и разберат сериозността на ситуацията.

# 151
Това споделено от лекар във фейсбук. Не е лъжа и в профила си го е публикувал, лекар е , бе изобщо пълна проверка направих.
Та...лекарите нямат защитно облекло и се страхуват. Прави са, Май сме единствената държава , която не осигури защита на медиците. Чета обаче и че много доброволци са се записали в Александровска болница, дано е вярно, ще ни трябват такива хора. Има надежда донякъде, винаги сме изплували и обединявали в тежки моменти. Дано да е така и сега.
Но този лекар сякаш отива на ....

Йордан Петров обнови състоянието си.
4 часа ·
Мили мои приятели !!!

Искам да знаете ,че за мен беше чест да дружим и се забавляваме във ФБ и в живота.В понеделник отивам на работа без никакви предпазни пособия в лекарския ми кабинет,освен обикновенна неефективна маска,защото няма от къде да се снабдим с такива,което означава почти сигурно заразяване и не дай Боже смърт.Напускам утре семейството си докато не отмина тази зараза.Ще живея сам.Искам да се обърна към вас да бъдете дисциплинирани и отговори,да носите маски и да спазвате указанията на щаба за извънредни ситуаций.Така ще запазите вашия живот,на вашите близки и на нас хилядите лекари който съвсем съзнателно ,испълнявайки дълга си в понеделник отиваме да се изложим на инфекцията.Много от нас лекарите ще загинат ,но това е нашата съдба.Клели сме се пред Бог да се борим за живота на нашите пациенти.Утре ще отида в нашата черква с костюм и бяла риза да ме опее свещеника приживе,както нашите четници са отивали преди почти сигурна смърт в бой с поробителя.Облечени в бели ризи и с най - хубавите си дрехи.Защото не дай боже при смърт от Коронавуруса нито някой ще те облече нито ще те види .Сандъците са запечатани.Прощавам на всички който са ме мразили и ви моля и вие да ми простите.Ако нещо се случи с мен помогайте на семейството ми поне с отношение.
Бог да бъде с нас лекарите и с вас пациентите!!! Гороко на обречените и Бог да се смили над душите им.Молете се непрестанно на Бог ,само той има силата да ни спаси.Правете молебени и всеки в себе си да се помоли за спасението на нас ,на света ,на България.Амин !!

# 152
Мен ми се струва, че зад тази "загриженост" да не ходят болните до спешното освен ако не са вече много зле личи отново факта, че хората си мислят само за себе си в случая, хич не им дреме ще умират ли другите или какво. Ако можеха в клетки щяха да ги затварят болните, за да не ги заразят едва ли не. Много се прекалява вече. Тя тая тотална карантина, която я мечтаете не става току така. В Китай не са ги просто заключили хората, те там ги наблюдават, следят им състоянието ,носят им храна, мерят им температурата, дезинфекцират. А тука ако може всеки да си умира тихо у тях си, да не безпокои народонаселението.

# 153
  • Брюксел / София
Аз мисля, че Мутафчийски смени плочата и започна да говори колко е сериозна ситуацията след първия смъртен случай. Мисля, че тогава мернах, че когато е видял снимката на белите дробове на жената бил казал, че такова нещо не е виждал. Сега естествено няма смисъл да се връщаме назад, това няма да помогне. Призивът му за строги мерки от тази вечер е адекватен. Дано по-бързо се оправи и организацията как точно трябва да се процедура и системата да заработи. Защото ако сега не сработват нещата при 37 случая, не ми се мисли какво ще е след две седмици.

# 154
  • София
Това споделено от лекар във фейсбук. Не е лъжа и в профила си го е публикувал, лекар е , бе изобщо пълна проверка направих.

Може ли линк, защо и аз търсих, но не намерих. Може би вината е в мен, че не съм много емоционална.

# 155
Цитат
Аще когато казаха, че няма страшно от китайския вирус, че няма да дойде тук, още тогава трябваше да седнат и да подготвят мерките. Фаза 1,2,3. Бизнес, здравеопазване и т.н. А не да ми се хилят от екрана и да ми казват, какво беше?... Просто грип. Да, грип, ама дано не е испански.
Точно това написах и аз в старата тема. Имаха 2 месеца от началото на епидемията да подготвят всичко необходимо и като план при възникване на кризисна ситуация, и като икономически мерки за подпомагане на бизнеса при нужда от затваряне на обекти и т.н. с надеждата вируса никога да не стигне дотук и плановете и мерките да не виждат бял свят. Но не, нямаше далновидност, никой не си зададе въпроса който ние които пишехме от началото на старата тема си задавахме: а ако вируса дойде тук, какво правим, защото той има качествата да стигне до нас. Само седяха и гледаха и сега всичко в последният момент се прави на пожар и със закъснение. Дори се оказва че няма стройна организация за изследване по домовете. Забележете частните болници са готови да откликнат и техните специалисти да се включат но казват: ами чакаме да се създаде организация. Организация обаче никой не създава.

Гледам че Борисов написал във фейсбук че живота е преди икономически загуби. Адмирации затова, така е. Обаче къде е стройната организация за овладяване на епидемията. Иначе и Борисов го е докоснало до сърцето и душата изказването на Мутафчийски. Както и мен ме докосна. Simple Smile Цитирам:

"Моля, изгледайте брифинга на генерал Мутафчийски!"
"Гледайте го - гледайте с разума, сърцето си и всичките си сетива. Чуйте упрека му, болката му, гнева му. Осъзнайте отговорността му - неговата и на всички лекари, медицински сестри, санитари, учени, полицаи, щаб, РЗИ, местни власти. Слушайте всяка дума! Сега всичко зависи от нас, защото държавата - това сме ние!"

"Единни трябва да бъдат и институциите в борбата срещу пандемията, така че българските граждани да имат непоколебимо доверие в държавата в този момент и да са сигурни, че ще тя ще работи изцяло в техен интерес,
това заявих в телефонен разговор с президента Румен Радев. Човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби. В хода на разговора подчертах, че за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство".

Simple Smile И той призовава като мен, всеки който не е гледал изказването на Мутафчийски да го види на видео. Всичко това чудесно, ама се надявам наистина да въведат стройна организация за тестване по домовете. Това е изключително нужно. Имат всички необходими предпоставки откъм специалисти, частните болници изравяват готовност да помогнат просто трябва към силните думи, които всички приветстваме и харесваме, да има и силни дела.

https://www.standartnews.com/zarazata/borisov-zhivott-e-predi-ik … agubi-417654.html

# 156
# 157
Да, да, понеже дотогава никой не умираше по света, 1 милиард души в Китай бяха поставени под карантина ей така, защото си нямат друга работа, чак когато починала първата жертва в България, чак тогава осъзнали колко е сериозно. Тези хора са професионалисти, а не идиоти в крайна сметка и както ние, които сме следили подробно какво се случва, така и те са били абсолютно наясно. Но много добре си спомням, че Кантарджиев каза, че той и колегите му решили, че сега било най-важно да успокоят хората и тогава започнаха да се леят песните за грипа. Ами не, професоре, вашата задача е да казвате истината, а "успокояването" го оставете на политиците.

lovely, ти ако искаш ходи до спешното с леки симптоми, няма лошо, но да не се учудиш, ако те пратят обратно да си лежиш у вас.

# 158
Nikola Tesla написа нещо много логично. Да, всъщност точно това е идеята. От РЗИ пращат мобилни екипи по домовете, за да може ако някой евентуално е болен, да не изпозарази сума ти народ още. Обаче нещо се къса по веригата..РЗИ...Не искат. И всъщност не ни мислете нас, аз не искам да се оплаквам. Утре ще звъннем в Рамус да изпратят екип и да го изследват. Обаче, помислете-колко хора ще се направят платен тест. Колко хора ще извикат екип вкъщи, за да не сеят евентуална зараза в лабораторията? Защото без положителен тест съветите за 14-дневна каранткна не при всички са приложими. Има хора, които, ако не си вършат работата в това извънредно положение, повярвайте ми, много зле ще стане за всички нас. Та, да си седиш вкъщи, да се лекуваш и да чакаш не винаги става. Та така, това исках да ви кажа, не се надявайте многп-много на адекватни мерки. Бъдете здрави!

Няма да са много хората, които ще си платят тест. Аз, примерно, не работя в момента и не мога да си позволя да дам 200 лева за тест....

# 159
  • София
Да се запиша, благодаря. В отпуска съм, аз бях първата, която си взе 30 дни платен годишен, но сега преценихме и се  разпускаме  частна фирма сме. По един ще дежури на ден, поне на телефоните да е. Толкова.   До кога.. един Господ знае, нещата започнаха да излизат извън контрол, няма маски, няма спирт, що пък няма чист спирт не ми е ясно, до колкото зная у нас се произвежда.. хм.. няма ръкавици , няма дезинфектантни  кърпи и още много неща няма, що ги няма...хм ... нали трябва да ги има, нали вече сме в пандемия.. Още мога да питам, но няма да питам, имам си свое мнение, кой какви ги говори по ТВ и по цял ден е на екрана и как едва ли не се кълне , че всичко се  прави, да ама, не, Не визирам ген. Мутафчийски!!  Ще следя  кой какво препоръчва. Благодаря!

# 160
  • София
Гледам че Борисов написал във фейсбук че живота е преди икономически загуби. Адмирации затова, така е. Обаче къде е стройната организация за овладяване на епидемията. Иначе и Борисов го е докоснало до сърцето и душата изказването на Мутафчийски. Както и мен ме докосна. Simple Smile Цитирам:

Той да мълчи, че не ми се иска да казвам какво заслужава. Напече се положението и се скри зад гърба на Мутафчийски и институциите. Кои институции? Нали той раздаваше заповедите като някой бей към министрите.
Тука вече не е да се похвалиш как си се сетил да накараш държавните предприятия да шият защитни облекла 3 месеца след началото и да се лигавиш с маска на очите. Че ние и маски нямаме. Нямало спирт и ще отпуска от държавния резерв. В България има поне 10 спиртоварни. Можеха да ги компенсират да не произвеждат ракия, а спирт. И как работодателите да осигурят маски, ръкавици, и дезинфектанти, след като няма?
Големите компании могат да се информират и да вземат мерки. Факт е, че много фирми въведоха дистанционна работа, облекчиха служителите си, защото бяха информирани, но не от българската държава.
Ами една малка малка българска фирмичка? С 2-3 служители? Затварят. И нямат възможност да плащат на работниците, затова ги уволняват.

Дотук с възмущението ми, че нещо много взех да се ядосвам Laughing
Спокойствие, хора. Приемете нещата откъм добрата им страна. Имате възможност да гледате филми, да четете книги, да обърнете внимание на родителите и децата си, да общувате повече със семейството си, да спестите от излишни харчове по магазини. Ако щете и да се научите да месите хляб. Laughing

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 03:08 от АРТЕМИС

# 161
Не съм съгласна сега цялата вина да се приписва на населението, а от щаба едва ли не целите в бяло. Не всички имат къса памет:
"Коронавирусът е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който сега идва".

Проф. Мутафчийски поне обърна плочата.

Само за сравнение изказванията на държавния шведски епидемиолог Андерс Тегнел : Laughing

- вирусът няма да стигне до Европа
- вирусът няма да стигне до Швеция
- ще получим само няколко привнесени случая
- този вирус е далеч по-безобиден от сезонния грип
- пикът в страната ще бъде сега в събота (изказано в четвъртък 5/3)
- пикът вече ще бъде във вторник (изказано в неделя 8/3)
- нас вече не ни интересува броят на заразените в страната (изказано в сряда 11/3)

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 13:22 от Анонимен

# 162

Още тогава предупредих, че тактиката с "успокояването" на народа е много погрешна, т.е. народът пак се юрна да пазарува така или иначе, подплашен не толкова от вируса, колкото от карантината, като същевременно много хора не се страхуват от вируса и не се пазят, защото им се внуши, че е лек грип.
Сега ще отнеме малко време докато всички се пренастроят и разберат сериозността на ситуацията.

Simple Smile Аз ако си спомняш, обяснявах когато ги приказваха тия глупости че това е грешна тактика, имаща за цел да спре изчезването на лекарства от аптеките и презапасяването с хранителни продукти за което пък теб те обвиниха, защото докато от щаба обясняваха че това е просто грип, ти обясняваше че това не е вярно. Grinning
Но тази тактика беше грешна още тогава, а виждаме резултатите от нея и сега, защото тогава обяснявах че тая тактика има само пасиви, няма позитиви. Защото първо тя не работи, обикновенният човек гледа празните стадиони (тогава още спорта не беше напълно спрян), гледа хазмат костюмите, гледа карантинираните многомилиони градове и си казва: добре де, нали е просто грип, защо тогава се играе пред празни трибуни, лекари лекуват с хазмат костюми и многомилионни мегаполиси са поставени под карантина "Тия нещо ме работят, това не е никакъв грип ами явно дори е по тежко отколкото го изкарват медиите щом ме лъжат, затова отивам да купя половината аптека и хранителен магазин преди това чудо да дойде тук и да стане страшно".

А пасивите още тогава ги виждах, като се включи една потребителка която взе да ни обяснява как това е по безобидно от грип, каква е тая истерия, тя няма да си променя начина на живот и да си отмени почивката в Италия заради нещо по безобидно от грип. И какво да и кажеш в онзи момент: да и вадиш стат. за смъртността, да и показваш видеа от болниците на Китай (тогава Италия вече беше почнала да гори но не беше стигнала сегашните мащаби та да и показваме снимки от италианските болници и разкази на италианските доктори за сериозността на положението). И тогава казах че тази тактика на щаба е изключително погрешна защото тя позитиви няма: (не спира изчезването на лекарства и запасяването с храна) а има само негативи, защото каквото и да кажеме на тая потребителка тя накрая с пълно право ще ни тегли една м.йна и ще ни каже: сега аз на вас ли да вярвам анонимните всезнайковци във форума или на проф. Кантарджиев от щаба който казва че това е по безобидно от грип. Е защо да си отменям почивката за нещо по безобидно от грип. И е права да вярва на щаба а не на разни анонимни потребители във форум.

Но пак казвам няма смисъл вече да гледаме назад и пак да им вадиме грешките, въпреки че пасивите от тези грешки продължават и днес, защото заради облъчването в началото "с по безобидно от грип" допринесоха много за липсата на дисциплина в българският народ, чието канче му набиха днес, че отказва да си седне на д-то Grinning

То не е смешно ама трябва да гледаме и от веселата страна.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 03:41 от Анонимен

# 163
"Най-екзотичният" пазар за животни в света. Ухан, преди епидемията. Потресаващо е.
*Не се препоръчва за вегани, любители на животните и въобще за нормални хора.
P.s. Не зная дали watch party повторението няма да има някакъв краен срок за гледане.

https://m.facebook.com/watchparty/495208464506937/

# 164

UK напълно са откачили. Бива идиотизъм и меркелщина, но това е далеч под нормите за нормалност.
Брекзит не е равнозначно на КоронаЕкзит!!!

Общи условия

Активация на акаунт