COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 574
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 2 955
  • София

А може би това е така, защото най-разпространената кръвна група в света е А? Тоест така или иначе повечето хора са кр. група А.
Не не е за това.
 Кръвна група А представена в Ухан (обща популация) 32.16%- представена сред пациентите в болница 37.55%
 Нулева- в Ухан е 33.84% от цялото население (повече от А) - представена сред пациентите 25.80%

сред умрелите 41.26% са А и 25.24% са 0

При извадка от 2000 пациента статистическата хипотеза е добре доказана.
 Аз само се чудя защо интерпретират като по-ниска вероятност 0 да се зарази. По правилно е може би- 0 е по-малко вероятно да попадне в болница.

# 2 956
  • Sofia
Преди малко ми звънна един близък приятел, който работи (работеше вече) като ски учител в Банко. Той е заразен от КоронаВируса, шефа му и още хора от екипа....
Добре че затвприха ски курортите.
Иначе днес си отменихме екскурзията до Тайланд и Сингапур през Юни.
Колко човека са общо, каза ли ви? И като затвориха курортите, всички вече заразени къде се намират?
Един е официално положителният тестван, другите  3-ма чакат резултати, но са със симптоми.
Моя приятел е от гр. Кюстендил, 24г

Интересно - по новините казаха за ску учител от Троян работил в Банско - явно са повече заразените там.

# 2 957
Fentiss, кураж! Пиши как са нещата при теб като се поуспокоиш, което ти пожелавам да стане съвсем скоро. Heart

# 2 958
fanfanito -ако статията е вярна направо са си за линч-ама така е като границите са разградени...то малоумни ще има винаги..а за Бургас ми беше попаднало ,че са италианци-наели апартамент в града за да избягат от Италия..подали ги съседи....
За пътния инцидент Враца.....без коментар.....че не ми стига клавиатурата....

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 14:08 от reninel

# 2 959
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Понеже съм кръвна група 0, а и съм единствената от семейството, дето уж не е рискова, а и задължително работеща, днес отидох до Кауфланд и Лидл за седмичния пазар. За всички, които смятат, че в Северозапада нещата са изпуснати и тук аборигените не са чули за коронавирус.
Кауфланд: полупразен паркинг, на вратата не повече от 20-30 колички, разкачени една от друга. В момента, в който бях готова да се завъртя на пети и да се насоча обратно към колата, предполагайки, че вътре е фраш от народ /поради липсата на колички/, чувам охраната как обяснява на една жена, че не може да се влиза без количка и умишлено другите са прибрани, за да няма струпване на хора. Влизам, вътре рехава работа, никакво презапасяване, всеки взема по 2-3 бройки от основните продукти и това, за което е отишъл, спазва се дистанция, всичко има, всичко е заредено. Това, което ме изненада обаче беше, че 90% от всички вътре бяха с маски и ръкавици, не с едното или другото, а с двете. И да, и пенсионерите. Омотани с шалове, мъж дори със скиорски ръкавици видях, вдигнати яки на поло, всякакви маски, но с маски. Всички, които зареждат стоката, тези на щандовете, касиерки, всякакъв персонал - отново с маски и ръкавици. На касата се изчаква на прилична дистанция, но струпване и няма.
Лидл: още по-рехаво положение. Там всички колички си бяха на мястото, паркинга беше почти празен, вътре също беше много спокойно. Всеки с маска, ръкавици, касиерки, персонал - просто не очаквах, признавам си.
Обнадеждена съм, хоратагледат, слушат, и най-вече - вслушват се в нещата, които се говорят постоянно. Проблемът остават ромите, и това, че всичкото това трябваше да се случи много по-рано.

Видин, Монтана или Враца? Защото аз имам страшни опасения за хората тук...
Аз имам опасения за всички хора, не само тук. Не знам защо тук се смята за най-......как да кажа, наистина пропаднал и занемарен район, но не е точно така. Предполагам, заради ромите, но те са навсякъде, и вчера писах, не са само тук. Притеснена съм за съпруга си и възрастната си майка, но съм притеснена и за сина с в София, защото според мен там вероятността да се заразиш е много по-голяма предвид числеността на хората, състоянието на ГТ, по-голямото присъствие на чужденци и куп други фактори. Ние тук се придвижваме с автомобили, ГТ не ползваме, проблемът са ромите, начинът им на живот и пълната им незаинтересоваост и липса на всякакви хигиенни навици.
Абсолютно съгласна съм с теб. Аз също живея в този регион на България, знам че не е само тук, но се притеснявам, че все още хората масово са по центъра, по градинки, струпват се по баничарници и т.н. Затова и те попитах за кой град става въпрос, за да се успокоя малко, ако се окажем от един град.
Ето това вече е за ...не знам какво:
Цитат
Болни със съмнение за коронавирус от Видин са катастрофирали на път за "Пирогов" между Враца и Мездра.
Трима души от Видин сами решили да потърсят лекарска помощ, след като установили всички симптоми на COVID-19.
Видинчаните са пътували с лек автомобил “ Мазда 6“ в посока София, когато след разклона за Руска Бела , шофьорката се почувствала много зле и изгубила контрол над возилото. Колата е изхвърчала от пътното платно и спряла в полето край пътя.
В колата с нея пътували съпругът ѝ и техен семеен приятел.
Пред  наш репортер, съпругът на жената сподели, че е международен шофьор и се е завърнал преди дни от Италия.
И тримата са със съмнения коронавирус, защото имат висока температура и изпитват затруднение при дишане, за това тръгнали към "Пирогов" да си направят изследвания.
На мястото на инцидента има полицейски екип и пристигна линейка със специално оборудван спешен екип.
Движението на Е-79 между Враца и Мездра се извършва нормално, тъй като катастрофиралият автомобил е извън пътното платно.
Значи вместо да се обадят по телефона, както трябва и както се говори вече колко - месец, че и повече, тези трима ...пийп тръгват сами за Пирогов, най-голямата и спешна болница за страната, за да си "направят тестове"???? По пътя ще спират, там докато обяснят какво искат и защо идват ще се омешат с още пациенти, с достатъчно персонал, които няма да са защитени и които после трябва да се карантинират, и това защо - защото Ганьо си е Ганьо, Ганьо не мисли за останалите, той гледа собствения си г@з, а за другите - кучета ги яли. Престъпно безумие!

# 2 960
  • София
https://offnews.bg/zdrave/aleksandrovska-varna-darenieto-ot-222- … a-otg-724183.html

От Александровска върнали дарението от онази фирма, която искаше предимство за служителите си.

Само аз ли съм кьорава като чета статията за кръвните групи или за АВ числата са най-малки?

# 2 961
Току що прочетох статия, че при корона вирус в началната фаза може да се пробва да се подпомогне лечението с Тами флу. Тъй като сайта не е от най сериозните, та се чудя дали евентуално, ако при някои от близките ми започнат симптоми на грип да купувам и да пие.
Дори не съм сигурна, че личната лекарка ще ми вдигне, ако при нужда й звънна, а искам при първи симптоми да действаме и да не губим време в препращане или чакане по доктори.

До колкото четох, това било специално разработено след друг развихрил се вирус. Не знам дали не е изкупен вече от аптеките.
https://www.actualno.com/interest/lekarstvoto-sreshtu-grip-tamif … m-news_15168.html

Чух и до някъде добри отзиви за Авирон Рапид.

# 2 962
От океана с информация до сега успях да филтрирам следното :
Препоръките са :
При симптоми свързани с :
1.Болки в гърлото
2.Температура
3.Отпадналост
4.Хрема
5.Кашлица

НЕ посещавайте Личния лекар.
Обадете се по телефона или на 112 за инструкции и домашно лечение.
Когато предходните симптоми се обострят и ескалират до затруднено дишане - обадете се на тел.112 за настаняване в лечебно заведение.
Болеста създава имунитет !!!
До сега са известни само 178 случая от общо 100 000 на повторно заразяване.

# 2 963
Christinа, а момчето как се чувства? Какви са му били симптомите?

Fentis ❤🍀 Мисля те! Всичко ще е наред!

Откраднаха почти 50 хил. маски от болница  

Крадци са нахлули в болница в Кьолн и са откраднали почти 50 хил. маски, предназначени за медицински клиники в целия град, предава германската медия Deutsche Welle.
Полицията твърди, че крадците са взели маските от логистичния център на клиниките в града. Кражбата е била забелязана от служител, който веднага е информирал властите, които непосредствено след това са проверили всички други пакети с оборудване за клиниките.
„Това е нов клас кражба“, заяви говорител на болницата пред германската новинарска агенция DPA.
„Говорим за неща, които обикновено струват центове, но явно вече има пазар за тях“.
Говорителят допълни, че въпреки кражбата не се очакват дефицити на медицинско оборудване в Кьолн.
Това не е първият случай на кражби, свързани с пандемията от новия коронавирус. Полицията информира, че по-рано от Долна Саксония са били откраднати 1200 маски. В северната част на Рейн-Вестфалия пък бяха откраднати множество дезинфектанти за ръце, които също вече се намират трудно в магазините след началото на епидемията.
В Берлин при подобна кражба от детското отделение в местна клиника бяха взети дезинфектанти, респиратори, ръкавици и дори защитни костюми.  

https://www.bulnews.bg/article/371216

# 2 964
  • София
......защото Ганьо си е Ганьо, Ганьо не мисли за останалите, той гледа собствения си г@з, а за другите - кучета ги яли. Престъпно безумие!
Абсолютно! Сега е важно всеки да спаси собствения си з*****к, да си спаси малкия бизнес и да не изгуби парите за екскурзията. Качва се в самолета и лети, за да не прежали пустите пари. Вчера натоварили едни умници за Кипър, закарали ги и от Кипър ги върнали с обратния полет. Ама, Ганьо поне е летял, че пари е давал.

# 2 965
  • София
Само аз ли съм кьорава като чета статията за кръвните групи или за АВ числата са най-малки?
АB e 9.1% в контролната група и 10.03% в болницата.

# 2 966
Ми вижте, аз моите пенсионери съм ги подсигурила, и то преди карантината. Смешно се вайкате чак сега за хората, дето не могат да ходят. За тях се тръбят навсякъде телефоните за социален патронаж, отделно се организират по входове и райони доброволци! За носене на храна и лекарства. Има няколко групи във връзка с вируса, и много много групи за помощ от преди това. Който е много загрижен, пък никой не го е спрял да помогне, и преди, и сега. Но с акъл и мнения във форума и наддумване....не става! Псевдоакъл.

А ти дали знаеш ние дето апелираме да им се помага дали не им пък и помагаме или по-лесно да вярваш че само си тръбим и нищо не правим. За наще родители и баби може и да сме се подсигурили, но това не означава че има такива, които са сами - или всеки да си гледа неговия г*з викаш. Не всички възрастни хора могат да следят постоянно новините и да знаят телефоните, няма да започвам, че има възрастни, които не знаят и как да наберат. И точно защото има призив да им се помага има толкова доброволни групи и хора, които се отзовават. Не прави чест да се има такова отношение към възрастното поколение. Не казвам да се юрнеш да правиш каквото и да било, това е въпрос на избор дали ще се помага или не. Просто изказването беше някак не много уважително.

# 2 967
Защо се допуска обсъждането на лекарства от неспециалисти? Този чул, оня разбрал, а някой може да се отрови! За болен от грип - да няма Тамифлу! Спрете се!

# 2 968
Струва ми се престъпно да пътуваш по това време, за съжаление чувам за хора, които още имат намерение да летят из Европа.

Престъпно е, но мен лично тук в тази тема вчера ме "посъветваха" да се "прибирам в България". Satisfied

# 2 969
Може да съм пропуснала, обаче колко е заразен КВ? Имам пред вид, че за да се разболее човек трябва количеството вируси, което попада в тялото да са над определена стойност.  За някои зарази е по-висока, за други по-ниска. Напр. ебола беше с висока степен на заразяване, т.е от практически нищо.
Този вирус като грипа ли е? Знам, че протича по тежка, но колко висока е бариерата? И за нея знам, че е индивидуална, но приблизително от какъв порядък?

Общи условия

Активация на акаунт