COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 532
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 6 375
  • BG
Скрит текст:
Скрит текст:
В какъв? Приятелско семейство и двамата работят в казина, пуснаха ги в принудителен неплатен отпуск, с две деца са без лев доходи незнайно докога.
Няма значние какъв - какъвто има наличен, каквто прецени работника, все тая. Наистна ли смяташ, че при този силнозарзаен вирук е крайно неотложно казината да рботят? Айде по-сериозно! Знам, че много хора си мислят "на мен не може да ми се случи" или "аз съм млад и ще го мина на крак", ама не мислете само за собствените си д-та! Има хора, които няма да го преживяет, други ще останат с осъкатени дробове и т.н. - точно това е целта на седенето вкъщи - да се минимизират щетите. Иначе ако всичко си върви  по старо му и приятелите ти ходят на работа, разболят се и легнат тръшнати от вируса - кой ще им дава 2 + месеца заплати (толкова е лечението и 21 дена карантина след това)?

И как точно си представяш всички да си седят вкъщи? Уволняват те или те пускат в неплатен отпуск, нямаш спестявания, какво ще ядеш? През 2 поста повтаряш едни и същи неща - стой си вкъщи щом можеш, всеки има глава на раменете си, за да прецени как да си живее живота.
Уволнения не, не е нужно, все пак след тази криза работата следва да премине към нормален режим, не е ужно тепърва да се търсят работници. Ти да не си от тези, които са с айфон, бюст или друга глезотия на кредит?  И не, явно няма всеки глава на раменете си с която да мисли рационално, а мислите само за собственте си д-та и то не много логично. Разбери, че в моменти на криза, като сешната, няма как всеки да е удовлетворен на 100% и здравето и живота на хората е по-важно от това на някой да не му закъснее заплатата с 1 месец! Недоумявам, как може да слагате собственото си заплащане пред живота и здравето на околонте?!
Това може да го каже само човек, който не се чуди с какво ще си храни детето и с какво ще си плати сметките. Аз съм самотен родител и нямам кредити и ипотека, но ако другият месец съм неплатен отпуск (този съм платен) не знам как ще оцеляваме. И заплатата ми не е хиляди, че да спестявам. Ама то много лесно отстрани да лаеш. Не знам кое е по-лошо-да се гътнеш от вируса или от мизерия!

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 13:02 от Stronger and Happy

# 6 376
Някой тук спомена, а и съм говорила с хирург, че през платнените вирусът минава, захапал франзела. Имайте го предвид. Не е въпросът в прането и гладенето, а в големината на молекулата на коронавируса.

# 6 377
Относно новината, която се тиражира последните страници и дни, че в Америка вируса заразява предимно млади:

https://www.nytimes.com/2020/03/18/health/coronavirus-young-people.html

ето го и самия рапорт: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6912e2.htm?s_cid=mm6912e2_w

Нека да погледнем внимателно какво пише вътре:

Общ брой пациенти (между които е проучването): 4,226
Пациенти с известен статус - 2,449 - измежду които са данните по-долу:

6% -  ≥85 г.
25% - 65–84 г.
18% - 55–64 г.
18% - 45–54 г.
29% - 20–44 г.
5% - 0–19 years.

От тях - ХОСПИТАЛИЗИРАНИ - 508 (12% от заразените):

9% - ≥85 г.
26% - 65–84 г.
17% - 55–64 г.
18% - 45–54 г.
20% - 20–44 г.
<1% - ≤19 г.

От тези, 121 пациента са приети в ИНТЕНЗИВНО ОТДЕЛЕНИЕ:

7% - ≥85 г.
46% - 65–84 г.
36% - 45–64 г.
2% - 20–44 г.
0% - ≤19 years

НАЙ-НИСЪК е процента при групата 20-44 г. - 2-4% и най-висок при групата 75-84 г. - 11-31%

Измежду 44 приключени случая, данните за смъртността са:

34% - ≥85 г.
46% - 65–84 г.
20% - 20–64 г.

ТАКА, ЧЕ МОЛЯ ВИ преди да спускате новини, които целят да ПРИТЕСНЯТ хората, първо прочетете внимателно за какво става въпрос и тогава размахвайте пръст, че видиш ли - младите също са еднакво застрашени като възрастните.

С няколко думи - измежду ~4500 човека болни са хоспитализирани 508 човека. 121 от тях са стигнали до интензивно отделение и само 2% от тях са били на възраст 20-44 г.

# 6 378
  • София
Скрит текст:
В какъв? Приятелско семейство и двамата работят в казина, пуснаха ги в принудителен неплатен отпуск, с две деца са без лев доходи незнайно докога.
Няма значние какъв - какъвто има наличен, каквто прецени работника, все тая.
При нас има забрана за платен отпуск.
И пак да си задам резонен въпрос - средно статистическо българско семейство по доходи. Оглеждаме 4 големи деца. Единият излиза в неплатен отпуск, просто защото няма избор. Или отива на борсата (в по-добрия случай). Някакви идеи? Кредити? Смяна на попрището?
И към raptor - не, държавата няма да даде никакви пари на никого. И не няма да има отлагане за нищо. И ако ни дадете пример как е трябвяло да спестим за 6месеца живот, наистина ще съм благодарна.
И да, здрави сме, не сме боледували от грип никога. И да - седим си вкъщи отговорно. Което не отговаря на нито един от моите въпроси по-горе.
Измисляте си го предвид вашето домакинство. Като за начало максимално свиване на всякакви разходи, вкл. изключване на глезотиийки изразходващи да речем хранителни стоки.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 13:52 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 6 379
Подготвяли вариант магазините да работят сутрин само за възрастни.
Бойко Борисов посочи още, че Щабът обсъжда и мярка, с която магазините за хранителни стоки да работят сутрин от 05.00 до 08.00 часа само за възрастни хора.
от ТУК
Как точно ще стане това?
Предполагам, както се случва в другите държави, така и тук.

# 6 380
Някой тук спомена, а и съм говорила с хирург, че през платнените вирусът минава, захапал франзела. Имайте го предвид. Не е въпросът в прането и гладенето, а в големината на молекулата на коронавируса.

Ама тая молекула не си лети във въздуха като муха! Вие как си го представяте това? Тя е в пръските от кашлица / кихане, тя не си лети самостоятелно, моля ви! Маската спира пръските при кихане/кашлица.

# 6 381
За маските - изгледах клипчето за направа на маска от хартия за печене.
Направих си такава, за да ида до магазина. Става много лесно и дори не ви трябва телбод, а само ластичета.
Хартията се прави на ветрило по дължината и. И както е свита във всеки край поставяте по едно по голямо ластиче, което ще служи за закрепване, после завивате края и стягате с друго ластиче. И вече имате маска. Ако нямате ръкавици - слагайте найлонови торбички, които може да захванете с ластичета също. Мислех, че така ще е трудно да боравя с телефон или да плащам, но се получава. Говоря най вече, че тези предпазни средства могат да свършат работа за еднократни излизания до магазина.
Скрит текст:

# 6 382
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Няма значние какъв - какъвто има наличен, каквто прецени работника, все тая. Наистна ли смяташ, че при този силнозарзаен вирук е крайно неотложно казината да рботят? Айде по-сериозно! Знам, че много хора си мислят "на мен не може да ми се случи" или "аз съм млад и ще го мина на крак", ама не мислете само за собствените си д-та! Има хора, които няма да го преживяет, други ще останат с осъкатени дробове и т.н. - точно това е целта на седенето вкъщи - да се минимизират щетите. Иначе ако всичко си върви  по старо му и приятелите ти ходят на работа, разболят се и легнат тръшнати от вируса - кой ще им дава 2 + месеца заплати (толкова е лечението и 21 дена карантина след това)?

И как точно си представяш всички да си седят вкъщи? Уволняват те или те пускат в неплатен отпуск, нямаш спестявания, какво ще ядеш? През 2 поста повтаряш едни и същи неща - стой си вкъщи щом можеш, всеки има глава на раменете си, за да прецени как да си живее живота.
Уволнения не, не е нужно, все пак след тази криза работата следва да премине към нормален режим, не е ужно тепърва да се търсят работници. Ти да не си от тези, които са с айфон, бюст или друга глезотия на кредит?  И не, явно няма всеки глава на раменете си с която да мисли рационално, а мислите само за собственте си д-та и то не много логично. Разбери, че в моменти на криза, като сешната, няма как всеки да е удовлетворен на 100% и здравето и живота на хората е по-важно от това на някой да не му закъснее заплатата с 1 месец! Недоумявам, как може да слагате собственото си заплащане пред живота и здравето на околонте?!
Това може да го каже само човек, който не се чуди с какво ще си храни детето и с какво ще си плати сметките. Аз съм самотен родител и нямам кредити и ипотека, но ако другият месец съм неплатен отпуск (този съм платен) не знам как ще оцеляваме. И заплатата ми не е хиляди, че да спестявам. Ама то много лесно отстрани да лаеш. Не знам кое р=е по-лошо-да се гътнеш от вируса или от мизерия!
Не съм казала, че е лесно, а че следва да се мисли рационално и глобално, не само за себе си. Живеем в общество и сме в определена зависимост като вид. Ти как предлагаш да се спре вируса? Всеки да си ходи на работа и накрая като в джунглата - който оцелее оцелее, другите - да не са се заразявали? Така ли? Ако намериш предложение, в което хем да се спре вируса, хем живота на хората да е както преди ще ми е много интересно да го чуя, мисля и на ръководствата на доста държави също Simple Smile .

# 6 383

Как се казва тоя хирург и къде работи?

# 6 384
Да се вгледаме в това, което предлага държавата. Не е прието. Да се даде 60%от заплатата само на работниците, които работодателя смята да съкрати. Но той да поеме осигуровките на 100% (работодателя де). Което автоматично означава не 60, а доста по-малко %. Въпрос на добра воля е да се възползва. И отлагането на някои плащания ще е само и евентуално за срока на извънредното положение. Проблемът ще дойде месец след това.
И да - ограничили сме всичко. Никакви глезотии. Всичко е на минимум. И да, пренасроихме се за часове. И определено никой не ни опрости таксите дължими за курсове и прочие.
Да не се приема като мрънкане този мой пост. Просто приемете, че няма никакви отговори и всичко е хипотеза. И че после всеки ще се спасява поединично, колкото и да сме обединени сега.

# 6 385

Ама тая молекула не си лети във въздуха като муха! Вие как си го представяте това? Тя е в пръските от кашлица / кихане, тя не си лети самостоятелно, моля ви! Маската спира пръските при кихане/кашлица.
Затова ли затвориха асансьора в нашия супер? Лети си като стой та гледай, както в асансьора, така и в ГТ. Иначе защо ще спазваме социална дистанция? Защото сме далекогледи?

# 6 386
  • Там,където се събуждам щастлива.
Имаше изследване, че молекулата живее до 3 часа във въздуха и до 3 дена на някои повърхности (пластмаса).

Както и изследване как един преносител е бил в автобус в Китай, далеч от други хора. Слязал и хората продължили с автобуса. Почти всички са били заразени.

# 6 387
Затова ли затвориха асансьора в нашия супер? Лети си като стой та гледай, както в асансьора, така и в ГТ. Иначе защо ще спазваме социална дистанция? Защото сме далекогледи?

Тя ако лети 2/3 от света щеше да е изпонатръшкан вече!

# 6 388
Не мога да я проумея тази еуфория за хлороквин-а, честно.

# 6 389
Аз го казах това. Наистина през дупките на тъкан плат вирусът ще премине с лекота, но платнената би спряла капките.

Общи условия

Активация на акаунт