COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 681
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 12 660
Момичета малко тъп въпрос. Аз от началото на темата чета редовно, сега обаче се обърках. От ден два имам болки в гърба и раменете. Реших, че си внушавам, а и доста се залежах, но днес се появи и диария. Вчера звънях на личната, тя ме пита за основните симптоми, казах и че няма, нито задух, нито температура, нито ме болят гърдите. Тя ми каза да съм изчакала да видим, защото по всяка вероятност е настинка. Ама сега с тази диария, взех да си вкарвам филма? Има ли някой, като мен?

Не се вкарвайте във филм. Мен и гърдите ме болят, както и главата.

# 12 661
  • Пловдив
Имам въпрос относно декларациите за вход/изход от градовете:
Вчера разпечатах на служителите декларациите по стария образец, сложих подпис и печат на нашия филиал на фирмата, но днес разбрах за нови декларации. Разпечатах образеца, но никъде не виждам печат на фирмата. Къде да го поставя? Или са без заверка от работодател? И ако да, къв е смисълът изобщо, то всеки може да си я попълни...

Ще трябва да им издадеш служебни бележки.
Декларацията се попълва по една зя всяко излизане и влизане в града, полицаите ще ги прибират.
А служебната бележка я показват.
И аз парвих втори път. Добре че сме малко хора.

# 12 662
Нещата в Испания отиват от лошо към по-лошо.. Disappointed
Явно единственото нещо, което можем да направим е да поддържаме имунната си система и да се надяваме да оцелеем. Ние вкъщи спряхме повечето боклуци, които по -принцип ядем и започнахме витамини,омега 3 и джинжифил,повече пресни зеленчуци
Когато всичко това приключи , се надявам цял свят да изолира китайците ! Да пускат само товари и ако някой трябва да излезе от там ,  щателен медицински преглед и карантина поне 2-3 семици! А дано ,ама надали.. Angry

# 12 663
  • Bulgaria
Ню Йорк използва ударно Витамин C срещу COVID-19.

https://www.actualno.com/world/nu-jork-izpolzva-udarno-vitamin-c … HlvgsIIK-VdIO0ok4

# 12 664
  • постоянно
her_76 , къде живееш ? Къде е "Тук е ....." ?
Извинявам се . Тук е в ОК. Hug

# 12 665
Фактът, че 17 дни по-късно на борда на кораба, се намира вируса, не може ли да се дължи на влажността, например?

Според мен се дължи на абсолютна измишльотина, освен ако в рамките на 72 часа назад някой заразен без маска не е ходил из кораба.
И  как са го открили? Помахал им е от палубата?   
Корабът през тези 17 дни запечатан ли е бил,  т.е. не е  посещаван от други хора?
Доста въпроси може и трябва да се зададат преди да обявим тази информация за достоверна.

На вас кое най-много ви липсва в изолацията?
Ходи ми се на планина.

Ходи ми се на работа.... изненадах ли ви? Laughing
Този вирус започва да ме нервира.

# 12 666
Banshee Генерал Мутафчийски го съобщи сутринта.

# 12 667
Аз от две седмици съм с болки в гърлото и гърдите, от вчера с лек задух. Нямам температура и кашлица. Днес звънях на личния лекар, предписа ми антибиотик, ако задухът се задълбочи, да звъня на 112. Да се надяваме да не се стига дотам. За ковид нямам мераци да се изследвам, по-скоро бих искала рентгенова снимка.

Е как така ще пиеш антибиотик? Нали вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици? На вируса антибиотик не върви, а това ще е само вирусно, без значение какво точно. Я го изхвърли и карай с хомеопатия или какво беше там......Нали ми се смееше, че лекувам вирусните инфекции с антибиотици. Ти като по-умна не трябва да правиш такива грешки.

# 12 668
Сега чета, че принц Албърт и принц Чарлз са заразени от този вирус. И Харви Уейнстейн също.
Интересното е, че Камила била с отрицателен тест. Толкова за силно заразния вирус, който покосява наред който срещне.
От статистиките ясно личи как вирусът покосява различно мъже и жени. И като заразени, и като смъртност. Мъжете се заразяват повече и сред починалите са поне двойно повече.

# 12 669
Banshee Генерал Мутафчийски го съобщи сутринта.

Е, добре.
Изключено е да борави с грешна или непълна информация, защото е генерал Мутафчийски. 
Да си припомним ли какво говореха някои в началото на епидемията?

# 12 670
  • на пъпа на Златията
Аз май ще дочакам това, което чакам:
Цитат
Бургазлии ще имат свободен достъп да се изследват за коронавирус
http://www.desant.net/show-news/52639?fbclid=IwAR3AN7HbQTyIo08A3 … _FAJFV716SueRwb3k

Как свободен  достъп до тест ?
И как свободен достъп  до болнично лечение ?

И "братята" ли които не са осигирени?
Значи в Англия и другаде ги оставиха на  стаден имунитет ние тук да ги обгрижваме ?

Макар и достатъчно  фалшиви от тестовете , ще останат ли тестове за  здравно осигурените?
Ще останат ли свободни легла в болниците от тях в болниците ?
Нямаше ли едно изискване да си платиш осигуровките поне 3 години назад?

Значи за един пенсионер  дето е работил 40 г  с 200 лв пенсия , , няма да има място а за тия свободен достъп с нито ден трудов стаж   ще има ?

# 12 671
Sunshine_Reggea, за мен пък, ако не можеш да прекараш 2 седмици сам със себе си и "изтрещиш" на 10тия ден, значи наистина има нещо в психиката, дето не е стабилно. Хората, които са окей със себе си, нямат проблем и да останат малко сами, а да си го признаем, че всъщност повечето хора не са и реално сами, ами с мъж/жена, деца и тн. Имаше мнение нагоре, че тия, които толкова полудяват и 2 седмици вкъщи им смазва психическото здраве, вероятно имат някакви нерешени личностно проблеми, не могат да си посрещнат страховете и да останат сами и според мен това по-скоро са дефицити, а не норма. Здравите психически хора не следва да изтрещя толкоз лесно, било то и екстроверти. Кофти е, ако всичко, което ти носи удоволствие, е продиктувано от външни фактори и ако бях така, определено бих се замислила защо Simple Smile

По принцип съм съгласна. Да видим след два месеца изолация кой ще е на 'ти' със себе си и кой ще е със здрава психика. Човекът е преди всичко социално обусловен и принудителното затваряне, когато това не е  продиктувано и търсено от индивидуална потребност, е пагубно. Външните фактори в момента ги предпосатвя с диктат щабът. Колкото и интровертни, екстровертни или амбивертни да сме, всички имаме нерешени личностни проблеми, които нарастват лавинообразно предвид ситуацията.
    Като офф-топик ще добавя, че в Америка продажбата на огнестрелно оръжие е достигнала своеобразен пик.

# 12 672
  • Русе
Чудя се, след като Камила е дала отрицателен тест, дали не се е заразявала или го е преболедувала на крак. Всъщност установяват ли преболедуване на болни, които са оздравели и са дали два отрицателни теста.

# 12 673
Нещо ново за детето от Търново?

# 12 674
Това мнение на лекар ми беше много интересно:

Бързите тестове се основават на имунохроматографски метод за измерване на наличието на два вида антитела, които организмът създава при среща с коронавируса. Те са:

1. IgM, характеризиращи бързият отговор на организма, които се позитивират около 24 часа след началото на вирусната репликация и изчезващи след преболедуване. Те показват активна инфекция.

2. IgG, характеризиращи имунната памет и оставащи до края на живота. Те са налични както в хода на активната инфекция, така и след излекуването на организма.

Наличието на положителен тест за IgM, и отрицателен за IgG означава, че пациентът е заразен с коронавирус преди по-малко от 72 часа. Тези хора трябва да се изолират и да се проследят контактните им. Подлежат на повторно тестване след 7 до 14 дни.

Тестът е положителен за IgG и положителен за IgM при хора, заразени преди повече от 72 часа. Те също трябва да се изолират и да се проследят контактните им и да се тестват повторно.

Тестът е положителен за IgG, но отрицателни за IgM, при хора, които са преболедували инфекцията с коронавирус и са създали траен имунитет. Те не са заразни за останалите и не могат да се заразят отново, поради което не се нуждаят нито предпазни средства, нито се налага каквито и да е ограничения в придвижването им. Те вече са част от стадния имунитет.

Специфичността на бързите тестове е 100%. Това означава, че те не могат да дадат положителен резултат, ако сме заразени с друг вирус.

Чувствителността на тестовете е над 87% за IgM антитела и над 97% на IgG антитела. Това означава, че тестът ще се позитивира и при наличието на нищожна концентрация на имуноглобулини в кръвта.

Фалшиво отрицателни резултати са под 3%. Това означава, че при трима от 100 изследвани тестът може да покаже отрицателен резултат въпреки наличието на антитела.

Real-time PCR тестът показва наличие на коронавируса в организма. Позитивира се веднага след началото на вирусната репликация, което обикновено е около 24 часа след заразяването. Извършването на теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. В идеални условия показателите за специфичност, чувствителност и отклонения са несъществено по-добри от тези на бързите тестове.

В повечето случаи обаче материалът за изследване не се взема от лаборант в лабораторията, а отдалечено, от лица нямащи нищо общо с изследващата лаборатория. Преносът на материала изисква специална среда и температурен режим. Всяко отклонение от начина на вземане на материала, транспортната среда и температурния режим може да причини грешен резултат. Именно съмнението за грешни резултати кара лабораториите на ВМА и НЦЗПБ да повтарят всеки тест по няколко пъти в двете лаборатории. Този тест ще бъде отрицателен не само при хора, които не са заразени в момента, но и при хора, които са прекарали инфекция с коронавирус със или без симптоми.

Бързите тестове могат да се правят във всяка една лаборатория на страната и освен, че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути) са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек. Те са много подходящи за повторно тестване и доказване на преминала инфекция.

Теоретично тестът може да се направи и в лекарския кабинет, но на практика това е трудно постижимо, защото методиката понякога налага специфично пипетиране. Лично на мен ми отне два дни да се науча да извършвам теста без грешки в преданалитичния период.

Ние, лабораторните лекари, можем много да помогнем в борбата с епидемията, защото колкото повече хора тестваме, толкова е по-добре за всички.

Общи условия

Активация на акаунт