COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 662
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 13 020
Но иначе лекарите имат всички предпазни средства... или поне така ни обясняват

От новите заразени в София отново има заразени медици.
От 5-та градска мисля.

Или пък лекарят е хванал вируса отвън 🙄

# 13 021
  • Пловдив
Генералът показва графика  на разликата между случаите в България и Белгия и се тупа в гърдите, че ние имаме толкова малко. Но може би просто в Белгия изследват повече от 100 човека на ден, като у нас.

А може би в Белгия повече хора бяха на ски в Италия и Франция. И тежките случаи са им доста.

# 13 022
Едно също професионално мнение по темата за тестовете. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2799792260134747& … or_composer=false

# 13 023
  • София
Скрит текст:
    Кое точно лъже, Лили? Къде точно го хвана в лъжа и знаеш, че е лъжа, и знаеш коя е истината? Хайде, кажи го!

Кога е казал, че е обикновен грип? Цитирай го като толкова си сигурна!
    Вчера го гледах по ТВ Алфа. Каза, че това е една не особено опасна инфекция и че същото нещо го преживяваме всяка година с грипа.
    Преди малко го слушах по Нова. Иска бързи тестове за ЛЛ. Всеки, които има някакви респираторни оплаквания да бъде тестван. Ако се окаже, положителен се тестват всички контакти.
    Според него, независимо от мерките, независимо от тестовете, ще има вълна подобна на грипната, след което ще следва затихване, до следващата зима.
    Нашата здравна система няма да издържи дори с 4000 заболели. Нормално е при такива масови епидемии да има смъртност /можете да проверите за годините назад, колко са починалите при грип/, но не повече от починалите от грип.
    Това общо взето каза мъдрия доцент.
    За мен остана неясно, създава ли се имунитет реално или теоретично се допуска, че преболедувалите имат имунитет.
    Не разбрах, защо е нужен този Лекарски съвет и защо го прибраха Мангъров там. В момента той е опозиция на всичко, което се прави, предложенията му са нереализуеми, нито физически, нито финансово. Ако има хора, които са готови да рискуват т.е. да не се пазят, да се разболеят и да живеят спокойно след това, мислейки, че са имунизирани, нека потърсят решение, но силно се съмнявам, че ще бъдат много.
    [/list]
    Тестове при ЛЛ? че тях трябва със скафанддри да ги оборудват, ще се сблъскват с много повече потенциални носители,, всеки желаещ ще ходи да се тества, иди доказвай, че не го боли гърлото, а си измисля. А кой да изследва всички контактни? Пак ЛЛ ли?!

# 13 024
    • Бургас
    Аз не разбирам защо Бургас се отчита отделно.
    Днес съобщиха ли за Бургас нещо?
    Днес на обяд сме +1.

# 13 025
    • ГО
    От страницата на Великотърновската болница относно детето на 4г.
    Скрит текст:
    Поради огромният обществен отзвук, който в последните два дни придоби разказът на разтревожени родители в социалните мрежи, които апелираха за помощ и потърсиха съдействие от медиите, споделяме с вас позицията на пряк свидетел на случилото се.

Отново апелираме всички да запазим спокойствие, да бъдем отговорни към възможността на всеки от нас да използва социалните мрежи и медиите, да не създаваме паника, да подхождаме с разбиране към хората, които работят на първа линия, и да им съдействаме да изпълняват спокойно дълга си! 

Споделяме свидетелският разказ без редакторска намеса:

Неуважаема г-жо @Marieta Tomova, отбелязвам и NOVA защото случайно попаднах на вашето сутрешно интервю с г-жата относно тази истерия с 4годишното й момиченце и коронавируса за който тя твърдеше, че то има, и й дадохте
    ефирно време за поредните й панически изпълнения. За зла участ бях свидетел на цялата тази ситуация, която се разгира в Спешното отделение на МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов на 23 Март. Ситуацията през моите очи е следната:
    Попаднахме в Спешното отделение на цитираната по-горе болница към 14:00, тъй като приятелят ми имаше болки в сърдечната област. Пристигайки там се наредихме на опашка пред кабинета, като преди нас на опашката имаше двама възрастни господа и техните придружители. Дежурният доктор, ако не бъркам д-р Андреев около 5 мин след нашето пристигане излезна в коридора и попита всеки един от нас с какви оплаквания и проблеми е, за да може да прецени спешността на чакащите. Приятелят ми беше извикан в кабинета, като аз съответно останах в коридора да чакам. Искам да обърна внимание, че до 16:30ч аз бях там без да мърдам от въпросният коридор. Това на което станах свидетел е, че на майката и детето й беше обърнато цялото внимание от лекарите и сестрите в спешния кабинет !! Лично докторът ги заведе в съседен кабинет, където нямам представа дали им правиха снимка или анализи, но той остана там с тях. През това време от някъде се появи дядото на момиченцето (явно бащата на майката) който мъкнейки целият багаж се опита да влезне във въпросният кабинет, защото явно правилата за придружаващите хора да чакат в коридора не важат за него. След като приключиха каквито там манипулации са им правили, вас госпожо заедно с дъщеря ви, ви оставиха в отделна стая. Детето вървеше самостоятелно, а вие го бяхте хванали за ръка. И за да стане ясно, че говорим за вас, ще ви кажа, че вие бяхте с малка синя раница "Декатлон" на гърба, пуловер, косата-вързана на опашка, а детето беше облечено в розово. Дядото държеше якетата и ако не бъркам торба "Била". И ето тук започва вашето госпожо неадекватно поведение ! След като бяхте настанени в 4тата по ред врата след тази на спешното, вие започанхете да изпадате в истерия ! Излизахте в коридора и казвахте на господина (баща ви), който спокойно си седеше на пейката да направи нещо, да вика лекари, че детето се задушавало и умирало. Казахте на медицинския персонал "Вие какво искате, това да е единственото дето умряло от коронавирус в България ли?". Имахте абсолютно истерично и неадекватно поведение !!! Помолиха ви да се успокоите и да се държите по-адекватно в тази систуация. Вие постоянно повтаряхте "Ще го изпуснете това дете, детето умира" и всякакваи такива неща, при положение, че лекарите чакаха да излезнат резулататите, така както и ние чакахме нашите без да викаме в целият коридор, че получаваме инфаркт и умираме! Лекарят и сестрите бяха там и ви помолиха да се успокоите, и че няма никой да изпусне детето. Цялата тази ваша безочлива истерия която днес разбрах че е стигнала и до медиите и тръбите, че детето ви е с коронавирус и трябва да ви се дадат лекартствата които са осигурени от Домусчиев е тотален цирк на личното ви безхаберие !!!
    Ако сте смятали, че детето ви е с коронавирус, защо нито Вие, нито детето Ви, нито продружаващият ви гоподин не бяхте с маски ???? Защо тръбите, по медиите, че не са ви обърнали внимание, при положение, че това не е истина и докторът който беше на смяна и сестрите бяха ангажирани с вас ?
    По същото време на вашата истерия докараха тежко катастрофирало момиче на носилка, която лекарят прегледа и изпрати сестра да я закара да й направят скенер.
    Наясно ли сте, че целият този медицински екип освен вас трябваше да обърне внимание и на останлите пациенти и че никой не ви е зарязал ей така като навсякъде вие тръбите.
    Да ви кажа ли как на собствен ход вие и детето ви тръгнахте по коридора за да ви настанят, все така без маски или други предпазни средства, а пред вас вървеше медицинската сестра?! Все една от тези, които твърдите, че не са ви обърнали внимание ! Да ви разкажа ли за другите откачалки които минаха през кабинета на лекаря и сестрите докато вие истерясвахте и да ви питам, този медицински екип какви нерви и сили трябва да има за да може да оказва тази така нужна на всички ни медицинска помощ ?
    Е госпожо, пожелвам ви крепко здраве на вас и детето ви и дано не си позволявате в бъдеще да създавате национална паника, истерия и да поднасяте невярна информация в медиите и обществото, защото аз бях там! Мъжът ви не беше, а разбрах, че той също е пускал призиви да бъдете спасени.
    На вас ви беше оказана абсолютна адекватна и навременна медицинска помощ и лично аз съм безкрайно БЛАГОДАРНА на целият екип, който вчера беше на смяна в МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов и на д-р Андреев!

P.S. аз бях тази опакованата в коридора в зелено яке с качулка, МАСКА, РЪКАВИЦИ и очила, вярвам сте ме забелязали, докато изкачахте с тръшканията си в коридора на отворена врата. Оставам и с усещането, че този яростен звън, който се разнесе из целият етаж и стресна всички ни, е било ваше дело Simple Smile

# 13 026
    4000-4200 заболели е имало по време на епидемията от морбили.
    Припомняме, 10 смъртни случаи и 900 хоспитализирани само за 2 месеца е равносметката от заразата от морбили в област Сливен.
    Пусках линкове назад, има доста информация в гугъл от тоз период.
    Пак са се ползвали инфекциозни клиними, други отделения са преобразувани.
    Значи може да се справи системата... Освен в частта с респираторите може би, но няма как за всеки да има респиратор.
    Дай линк моля.
    https://econ.bg/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E%D1%82 … .179128_at.3.html

https://news.bg/crime/epidemiyata-ot-morbili-pochti-ovladyana-uv … a-ministarat.html

# 13 027
    .
    Чудя се какво е това нещо. Вече не един човек чета с продължителни болки в гърлото.
    Глобус истерикус? Simple Smile

Хексе, не. Не е такова. Моята болка е като от възпалено гърло. И още по-силна в носоглътката.
    Нямам секрети. Нямам никакво възпаление според изследванията.
    Вземи си един прост Ринолекс и си слагай в носа.

# 13 028
    Чакай народът да изгладнее още малко, а в същото време да му съобщават по двайсетина заразени от тази толкова опасна и адски заразна болест...
    И така още 6 месеца. Докъм септември. Тогава ще започнем да се надигаме към ПИК-а.Sunglasses Joy Отличници Joy Mask
    Май много хора още не са готови да приемат казаното от Мангъров. Къв е тоя, нищо не разбира. Някакъв си медик, инфекционист. Joy Joy
    Загубих половин час днес за брифинга. Много лошо впечатление ми прави ехидно-пренебрежителното отношение на генералисимуса към общественост и журналисти. Не трябва ли да се държи по-човешки в тая ненормална ситуация?

# 13 029
    • София
    Няма как епидемия от каквото и да е, било то и морбили, срещу което има ваксина, да предизвика подобна паника. Ето, в линковете за морбилито се вижда, че веднага е почнала дори Безплатна ваксинация.
    Някак напрежението се тушира рязко.

# 13 030
    Ето промените в ЗДСл..създава се нови чл 51а и чл.64 а..- хоум офис и за отпуските :

# 13 031
    Болната лекарка, лекуваща се във ВМА каза: Тестове, тестове, тестове...

Костов, Мангъров, Аргирова също са за това.

Да не казвам кои не искат, че ще стане грозно...

Да бяхте слушали и Щаба. Генерала каза че всеки ден са и правени бързи тестове.
    Теста е станал позитивен на 21 ден. След почти излекувана пневмония.

# 13 032
    Прочетох няколко мнения за това, че изолацията ни всъщност е напълно фалшива и тъй като отдавна мисля по този въпрос, ще напиша и аз нещо. Аз  и синът ми сме уж в изолация. Не сме излизали поне от 2 седмици, а аз от месец. Обаче мъжът ми работи и всеки ден е навън по 8-9 часа. Отделно ходи до магазина. Не виждам тук някаква полза.
    Тъй като осъзнах, че това просто е безмислено, реших да се опитам аз да се дистанцирам. Отделих се в стая сама. Там спя, работя, храня се, стоя отделно от тях. Когато говоря за нещо с тях, слагам маска. Тъй като аз поддържам домакинството, приготвям храната за всички, дезинфекцирам всички повърхности, както и покупките. И при все това, не мога всеки път, когато някой пипне някъде да тичам и да бърша след него. Нито мога да обясня на котката да спазва дисциплина и да не се качва където й дойде. След нея също бърша, но когато я видя, че се е качила някъде след като е стъпвала и по земята. не мога да стана пазач на всеки, включително и на котката. Защото ако се опитам, от вируса може да не пострадам, но душевното ми здраве ще замине със сигурност.

Не мога да контролирам всичко и всички. Не мисля, че е във възможностите на някой.

Задавам си въпроса: възможно ли е да е толкова сериозно прилепчив да е този вирус, та да се предава и при такива ситуации? Защото ако отговорът е да, значи няма никакъв начин някой да се размине с него. Все пак доколкото знам в Китай не са го прекарали всички 1,5 милиарда китайци. Мисля, че дори в Италия не са го прекарали всички 60 милиона италианци, които са далече по-недисциплинирани.

Значи е невъзможно да се разминеш със заразата само в два случая: ако пътуваш някъде надалече и срещаш ужасно много хора по пътя си, или ако работиш с болни хора.
    Разбира се, не изключвам и възможността да изтегли всеки произволен човек късата клечка и да се зарази без изобщо да разбере, макар че се е ограничил максимално.
    Това би означавало обаче всички завърнали се 200 хиляди да са заразени, а не вярвам да е чак така.....
    Значи все пак е сравнително силно заразен, но не и невъзможен.
    Не знам дали съм права.....
    И да, трябва да се тества абсолютно всеки. 7 милиона теста трябва да се осигурят, но не виждам как ще стане.

# 13 033
    • София
    Иначе генералът вика, че май месец ще охлабваме положението, ако я караме така. Which is nice...
    Ясно е, че у нас се подготвяме за сценарии  - по възможност - без рязък пик като Италия/Испания. Ако ще и до септември ще го влачим, лятоска ще отварят рестрантите, хотелите ще декларират едва ли не ежечасна дезинфекция, ще ни призоват да не пътуваме никъде другаде, освен БГ, ще затворят границата с Гърция (ако там не е ОК) и .... ще се влеем в следващия пандемичен сезон. Кафета и ресторанти, че и дискотеки ще разрешат, ако са на открито и масите са няколко метра, ще учредяват безплатно тротоарно право и така ще се опитат да минат метър. Лятото ще занижат случаите. По Великден ще ги вдигнат, за да не се разхойкат по време на и ок. гергьовден, да няма софри, трапази и пр.
    И това в позитивния сценарии. Па може и да им се получи.
    Негативния го знаете - 12-18 месеца като сега.

# 13 034
    Но иначе лекарите имат всички предпазни средства... или поне така ни обясняват

От новите заразени в София отново има заразени медици.
    От 5-та градска мисля.

Или пък лекарят е хванал вируса отвън 🙄
    Никой не пита как е заразен - на ски, в магазина, жена му, любовницата, екскурзия, пациент, друго. Не може да приемаме по презумпция, че е от прегледи на пациенти.

Общи условия

Активация на акаунт