COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 996
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 13 140
Ако правилно помня той каза, че точно тези, които вече отделят вируса, но нямат симптоми, произвеждат едните антитела, които се хващат. 
Не така- Тези които отделят вируса се хващат с антигенните и то в началните симптоми.Никой тест не хваща безсимптомните,които просто няма да се изследват ако нямат картина или съмнения.А тези за които иска Мангъров са за антитела-там трябва вече да имаш 7-8 дни симптоми/igm/-той си го каза м-у другото иli вече си го боледувал/IgG/

# 13 141
Та ще си пиша до безкрай, някой може ли да ми обясни спокойствието на Тръмп?
Ами той си каза човека, че април ще свърши драмата, явно чака април 🤔
Какво се чака от Тръмп да стане тогава?
https://dariknews.bg/novini/sviat/predskazanie-na-trymp-koronavi … rez-april-2211139

# 13 142
  • София
Мери Ан, благодаря за съвета! Разбирам те прекрасно какво пишеш, обаче в реалния живот е така - всяко измерване дава грешки, и се налага да се избира между никакво или някакво. Според положението е. Решаваш какво ти е важно към конкретния момент. Примерно, дали да чакаш пет часа за чевермето или да пуснеш кюфтета в тигана за един час.

# 13 143
  • на пъпа на Златията
Доц. Мангъров има частна лаборатория "Лаборатория-медицински решения". Нали той настояваше за масов скрининг за Ковид-19. Дали ще e чрез неговата лаборатория?
Ми Генерала каза че няма нищо против.  Мангъров си купува тестовете продава си ги прави си ги . Ако някой има пари  да ходи всеки месец да се изследва. Ама държавата не е длъжна да  прави после още два теста   pcr , за кефа на някой и с предимство и без пари .  .Ако някой има  1000 лв на месец да си прави тестове през ден .

# 13 144
  • София
Не знам защо, но на мен вече ми мина апокалистичното настроение и вече си мисля, че до месец всичко ще си възвърне предишния облик.

# 13 145
Тайланд затваря границите си заради пандемията. Само тайландски граждани и дипломати могат да влизат в страната - но само с актуален здравен сертификат.

Ей това с актуалния здравен сертификат и за България трябва да го въведат. Кой от форума пращаше въпроси към журналистите?

# 13 146
Много ми беше интересно да прочета информацията за вторичните бактериални инфекции при умрелите и ако се докаже, че са умрели от тях а не от самия вирус, заради резистентност на тези бактерии към антибиотици, то това би било скандал от международна величина.

# 13 147
Не знам защо, но на мен вече ми мина апокалистичното настроение и вече си мисля, че до месец всичко ще си възвърне предишния облик.
И аз мисля, че на всички ще им писне и ще им е все тая, дали ще се заразят или ще психясват по къщите.

# 13 148
За Япония някой не се ли беше включил вчера или онзи ден,че са затворили училища още февруари и освен това са затворени всички граници за всички...
 И на мен тази статия за антибиотиците ми беше интересна и наистина дали е така ..като сравнеие с Испания примерно ...Те и у нас май масово се пият..

# 13 149
Скрит текст:
мама Нана,  кое точно ми е нулата в разбирането ? Ти сама казваш, че толкова ни били възможностите. Е, значи е въпрос не че не съществуват тестове (някой назад постна и част от статия за белгийски университет и лаборатория, минали са изпитания и одобрение), а че по някакви причини няма как да си ги позволим. Едното е като да има в магазина мерцедес, а ти да не можеш да си го купиш, защото парите не ти стигат, не можеш да си го доставиш и т.н.

С бързите тестове ще се хване една сериозна група хора - тези, които нямат симптоми, но са заразени и пръскат вируса. Дори тези белгийци си признават, че имат 70 процента достоверност на отрицателните и това не е много добре, все пак е по-добре от никакви тестове.

ОбърнИ внимание малко на различните потоци информация, при това относно конкретните типове тестове (пак казвам, типове, защото сега тестват с "бавния", който е друг тип от"бързия") и ще започнат да ти се изясняват нещата. А аз нека съм с разбиране 0, щом така те устройва.
Когато не мога да си купя мерцедес, търся компромисен вариант. В крайна сметка на мен ми трябва кола, не задължително мерцедес. Не вдигам рамене и не казвам, че трябва да ходя пеша.
Не коментирам вида на тестовете. Това го казвам от първия пост по въпроса.

Коментирам, че обръщайки се към някое светило, го правим с цел да ни покаже възможност за решаване на проблема, базирайки се на знанията и опита си. Ако светилото  не може да даде адекватно решение съобразявайки се с възможностите или дава такова, което води до загуби, които не могат да бъдат допуснати, можем да го заменим с друг.
В крайна сметка за една пъпка хората търсят второ мнение и намират решение.

Публикувам мнението си, но ако това е вярно, всичко се изяснява.

Доц. Мангъров има частна лаборатория "Лаборатория-медицински решения". Нали той настояваше за масов скрининг за Ковид-19. Дали ще e чрез неговата лаборатория?
Ми Генерала каза че няма нищо против.  Мангъров си купува тестовете продава си ги прави си ги . Ако някой има пари  да ходи всеки месец да се изследва. Ама държавата не е длъжна да  прави после още два теста   pcr , за кефа на някой и с предимство и без пари .  .Ако някой има  1000 лв на месец да си прави тестове през ден .[/spoiler]

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 21:51 от Mama_Nana

# 13 150
  • Mediterraneo
Чувала съм от българи в Италия, че местните пият лекарства (антибиотици) за щяло и нещяло(във връзка с поста на потребителката с резистентността).
А такива изследвания попадали ли са ви за Испания, защо тя е втората най-пострадала страна в Европа, за сега?

Никакъв шанс да е за щяло и нещяло в Испания. Тук АБ първо не се изписва изобщо с лека ръка, а в аптеката е немислимо да вземеш АБ без рецепта. Не го вярвам и за Италия, ама да кажат живеещи там!

# 13 151
Имам същото усещане.
И не, не мисля, че подсъзнателно успокояване.

# 13 152
  • София
Това мнение на лекар ми беше много интересно:

Бързите тестове се основават на имунохроматографски метод за измерване на наличието на два вида антитела, които организмът създава при среща с коронавируса. Те са:

1. IgM, характеризиращи бързият отговор на организма, които се позитивират около 24 часа след началото на вирусната репликация и изчезващи след преболедуване. Те показват активна инфекция.

2. IgG, характеризиращи имунната памет и оставащи до края на живота. Те са налични както в хода на активната инфекция, така и след излекуването на организма.

Наличието на положителен тест за IgM, и отрицателен за IgG означава, че пациентът е заразен с коронавирус преди по-малко от 72 часа. Тези хора трябва да се изолират и да се проследят контактните им. Подлежат на повторно тестване след 7 до 14 дни.

Тестът е положителен за IgG и положителен за IgM при хора, заразени преди повече от 72 часа. Те също трябва да се изолират и да се проследят контактните им и да се тестват повторно.

Тестът е положителен за IgG, но отрицателни за IgM, при хора, които са преболедували инфекцията с коронавирус и са създали траен имунитет. Те не са заразни за останалите и не могат да се заразят отново, поради което не се нуждаят нито предпазни средства, нито се налага каквито и да е ограничения в придвижването им. Те вече са част от стадния имунитет.

Специфичността на бързите тестове е 100%. Това означава, че те не могат да дадат положителен резултат, ако сме заразени с друг вирус.

Чувствителността на тестовете е над 87% за IgM антитела и над 97% на IgG антитела. Това означава, че тестът ще се позитивира и при наличието на нищожна концентрация на имуноглобулини в кръвта.

Фалшиво отрицателни резултати са под 3%. Това означава, че при трима от 100 изследвани тестът може да покаже отрицателен резултат въпреки наличието на антитела.

Real-time PCR тестът показва наличие на коронавируса в организма. Позитивира се веднага след началото на вирусната репликация, което обикновено е около 24 часа след заразяването. Извършването на теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. В идеални условия показателите за специфичност, чувствителност и отклонения са несъществено по-добри от тези на бързите тестове.

В повечето случаи обаче материалът за изследване не се взема от лаборант в лабораторията, а отдалечено, от лица нямащи нищо общо с изследващата лаборатория. Преносът на материала изисква специална среда и температурен режим. Всяко отклонение от начина на вземане на материала, транспортната среда и температурния режим може да причини грешен резултат. Именно съмнението за грешни резултати кара лабораториите на ВМА и НЦЗПБ да повтарят всеки тест по няколко пъти в двете лаборатории. Този тест ще бъде отрицателен не само при хора, които не са заразени в момента, но и при хора, които са прекарали инфекция с коронавирус със или без симптоми.

Бързите тестове могат да се правят във всяка една лаборатория на страната и освен, че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути) са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек. Те са много подходящи за повторно тестване и доказване на преминала инфекция.

Теоретично тестът може да се направи и в лекарския кабинет, но на практика това е трудно постижимо, защото методиката понякога налага специфично пипетиране. Лично на мен ми отне два дни да се науча да извършвам теста без грешки в преданалитичния период.

Ние, лабораторните лекари, можем много да помогнем в борбата с епидемията, защото колкото повече хора тестваме, толкова е по-добре за всички.

Цитирам този пост и съм болднала специално за тези М.
ако е така, както го казва, значи нещата не са чак толкова зле с тестовете, колкото ги изкарват.

не мога да наберя другото за тестовете на белгийците.

# 13 153
Не можете да хванете идеята, защото мисленето ви е на дребно, както на почти всички повлияни от медийната психоза. И не сте способни да погледнете стратегически.
Целта на бързите тестове не е да се слагат диагнози на отделни хора, а да се изгради статистическа картина какъв процент от хората са заразени, естествено в рамките на допустима статистическа грешка. Ние сега правим нещо без изобщо да знаем къде сме. Съответно като не знаеш накъде си тръгнал , как ще разбереш накрая стигнал ли си или не.
И понеже дават резултат на около 5тия - 7мия ден от активна болест-как точно ще разбереш кои са наистина отрицателни, и кои фалшиво отрицателни? 🤔

Това ще се компенсира от хора, които са накрая на болестта, но пък дават положителни тестове , които след 5 дни биха били отрицателни. Статистиката си е наука, има как да се постигне резултат много близък до реалния , с достатъчно голям брой тестове. Не е нужно да имаш 100% са сигурност за всеки тест, за да извлечеш полза от проучването.
След като сме още в началото - какво точно ще проучиш? 🤔
Какви отговори ще получиш сега? 🤔
Как ще разбереш какъв процент е грешката, за да си правиш някакви изводи? 🤔
Ама дай да се тестваме, казваш.

# 13 154
Имам същото усещане.
И не, не мисля, че подсъзнателно успокояване.

И аз така, още от самото начало. Дано сме прави. Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт