COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 568
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 16 485
Въобще не вярвам на статистиките на Индия.
В една река перат,пикаят,децата им играят,хвърлят си боклуците..хигиената им е под въпрос,и искате да ми кажете,че Короната ей така ги подминава?
Прекалената хигиена пък води до намален имунитет, така че може да се окаже, тези с по-лоша такава, в случая, са в по-изгодна позиция.
Няма никакво значение колко са заразените, а това колко са в болниците и колко са труповете.

# 16 486
  • Ispania
Сетих се ....
От следващата седмица определени супер маркети слагат лимит на закупените продукти , и ще следят(не мога да ви кажа точно как), да не се пазарува всеки ден.
Това го казаха преди седмица и половина когато започна всичко, но все се надявахме да не се стигне 😔 чак до такова нещо.
Това много трудно може да бъде постигнато, първо защото пазарувайки, ти пазаруваш за цялото си семейство, никой не те знае с колко човека живееш, може да пазаруваш и за тях, потенциално пазаруваш и за други възрастни около теб. Ако това се въведе, съвсем ще настане суматоха по магазините. Дано не е така. Аз живея сама и не ме грее толкова, но все пак..
Трудно е да , но още в първите дни (преди две седмици), един от най-посещаваните супер маркети(Меркадона), пуснаха същото на страницата си.
Човек (разбирайте един, защото е забранено да вървят или возят двама заедно, изключвайки някои изключения), може да вземе само определен брой от всеки продукт.
И това се прави с цел , да има за всички. Тъй като преди са зареждали по два пъти на ден магазините, а сега зареждат само по веднъж, което пък води до това че стотния клиент например , няма да намери нито месо, нито тоалетна хартия , нито много неща (свекърва ми от седмица и половина не може да стигне до храна за папагал и тоалетна хартия от нормалната )... Хората пазаруват всеки ден и в огромни количества , явно тази мярка все пак е станала необходима 😔.
За следенето ... ако пазаруваш с карта ще се отчита някъде си, а иначе за някакви талони са мислили, но това е само идея някаква.. Общо взето търсят най-доброто решение , за да има от всичко за всички.
И тук е мястото да кажа, че реално в голямите вериги , нищо не липсва , но има хора които живеят на места без въпросните магазини и трябва дА купуват от гореспоменатия магазин.

# 16 487
Забелязвате ли Румъния, колко са дръпнали? Макар, че какво се учудвам, Турция къде стигнаха за дни.

Romania   1,452   +160   37   +11

# 16 488
Цитат
Ако мислите, че горещото време ще спре вируса, тогава защо има случаи в Австралия? Там е лято, хората са по плажовете! Индия също.
Е колко пък да е топло и колко да се разпространява. В Австралия в момента валят дъждове и е 22 - 27 градуса (а вируса обича влагата, при горещо и сухо мазната му обвивка се изпарява и умира по бързо. В Индия наистина е много горещо над 30 градуса. А и аз не знам какви мерки са взели в Австралия. Обаче например там футболното първенство си продължава та май не са взели никакви мерки. А коефициента на репликация на вируса се влияе не само от мерките за спиране но и от топлото време (така смятам). Аз гледам смъртните случаи, (те са показателя до колко хора е стигнал вируса) а не колко случая са обявили в стат.

Хора, няма никакво съмнение че на вируса сериозно му пада коефициента на репликация при топло време. Спомнете си откритието че при топло време израстаците му (ключовете с които отключва аце 2 рецепторите се деформират). Той не умира при топло време (едва при над 60 градуса умира) но по трудно заразява. Неоспоримото док. че там коефициента на репликация заради топлото време е много по нисък от този в България и вируса се разпространява много по трудно защото му е некомфортно, там е факта че при тях  смъртните случаи са 50 пъти по малко на глава от населението а вируса е там месец и половина по рано, и въпреки това убива 50 пъти по малко, е няма как някой да ме убеди че топлото време не влияе на разпространението. Защото броя смъртни случаи показва до колко хора е стигнал. Според мат. модели на база смъртните случаи и изпреварващият ход на разпространение, у нас е стигнал до 2 500 - 3 000. Но ако бяхме Индия с темп. от над 30 градуса щеше да е стигнал до 50-60 месец и половина по късно а не в момента, затова ви казвам че през юни ще сме овладяли нещата. Е, рабира се ако температурите се вдигнат, което е нормално за май и юни.

Забележете и още нещо, новите случаи в Индия срещу тези в България за изминалият ден са 60 пъти повече в България на глава от населението, а ме съмнява че нашият миниатюрен капацитет от лаборатории и обучен персонал е по голям от този на Индия за откриване на болни. Просто там коефициента на репликация на вируса е много по нисък. Разбира се и мерките играят роля, там вероятно са по строги, след като бият с пръчки неспазващите ги, но и топлото време дава своят огромен дан вируса там да има месец и половина преднина и да е убил 50 пъти по малко хора на глава от населението.

Последна редакция: нд, 29 мар 2020, 02:44 от Анонимен

# 16 489
  • Там,където се събуждам щастлива.
https://www.ploshtadslaveikov.com/psihiatarat-prof-georgi-onchev … zum/   

Едно мнение, което изцяло споделям. Нашият шанс!

# 16 490
Някой знае ли колко стотици милиона губи България на ден от "мерките"? За един прЕател питам.

Чак пък стотици милиони на ден... Вземи направи поне една бакалска сметка на база на БВП, който е 50 милиарда евро, като разделим на 12мес и после на 30 дни, се пада около 150мил на ден. Ама не са толкова, защото казаха, че не работят 12% от фирмите, значи макс 50 мил. От тях България губи 10% плосък данък и разни други данъци, и повече от 20 милиона на ден едва ли е загубата.
В момента в България страдат най-вече услугите /извън туристическите и ресторантьорството/, които имат сравнително малък дял от БВП, вече като дойде лятото и няма сезон ще е доста повече.
И пак не забравяй, че държавата България губи приходи към бюджета под формата на данъци, тия стотици милиони дето ти се въртят в главата са загуби за някой бизнесмени.

Между другото само преди 10г. брутния вътрешен продукт е бил с 30 милиарда по-малко, т. е около 25, пък не сме умрели гладни..., така че споко, ще го преживеем и сега.

Последна редакция: нд, 29 мар 2020, 02:22 от Анонимен

# 16 491
И аз съм съгласна, колко неща преоткрихме вкъщи. Чуваме се с приятели и семейството всекидневно по няколко пъти. Даже децата ни се сближиха, вече играят заедно (по принуда) и си говорят преди да заспят. За съжаление в понеделник съм на работа, но няма да се виждам с хора.

# 16 492
  • Ispania
Вирусолозите НЕ могат да потвърдят на сто процента , че с топлото време вируса ще изчезне. Просто очакват да реагира както другите “корони” до сега, но реално няма сигурност за неговата реакция в такъв период.
(Това го каза вирусоложка по националната телевизия на 13 април)

# 16 493
# 16 494
Най-после някой да им го каже, ама дали ще го чуят...Изключителна глупост - да разпръснем болните с корона възможно най-равномерно из градовете и всички болници, та една да не остане чиста и хората да ги е страх да припарят.

# 16 495

Ами прав е и не е професорът, защото в колко града, освен в най-големите пет, шест, остана повече от една държавна болница?
Ако не се съвместяват нещата къде да денем корона вируса?
Националния щаб прави каквото може в българската действителност.

# 16 496
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Snezhana Petrakova,
Американците имат най-сбърканата здравна система в целия свят. Да не отваряме тема и за социалната им такава или че там всеки втори е с кредит и на една или две заплати от това да спи на улицата.

Изкажи си доводите,заради които смяташ,че са най-сбърканата здравна система в целия свят.Това ти мнение звучи като да имаш сериозни доводи с подкрепени доказателства и лични преживявания.Иначе излиза малко празни приказки..
Не съм чула толкова лесно да се спи на улицата,хората винаги намират решение на проблемите си.Пари също.

Вируса не се влияе от температурите.От седмици при нас(Флорида) е 30С,вируса не само,че не се е "покрил",ами се разпространява като ураган.Вижте статистиките за Маями,Форт Лодердейл..все горещи градове.Въобше не се надявайте на топлото време,нищо няма да промени ситуацията.Решението е едно и е медикаментозно.Няма друг изход.

# 16 497
Вирусолозите НЕ могат да потвърдят на сто процента , че с топлото време вируса ще изчезне. Просто очакват да реагира както другите “корони” до сега, но реално няма сигурност за неговата реакция в такъв период.
(Това го каза вирусоложка по националната телевизия на 13 април)
Simple Smile Е как го е казала на 13 април, освен ако не виждаш в бъдещето най вероятно имаш предвид 13 март. Никой не твъри че ще изчезне, вируса изчезва само при 60 градуса, но разпространението му се забавя. Спокойно, дори и сега да не го твърдят на 100% вирусолозите, защото не са го виждали досега как се разпространява вируса през лято, като видят какво ще стане през лятото в Европа ще потвърдят че топлото време смъква коефициента на репликация на вируса.

Адоралова, трябва да се мисли в перспектива. Първо в Маями едва ли през януари и февруари е било 30 градуса дори в момента в края на Март не е, и 2-ро през лятото вируса ще се разпространява точно толкова успешно в затворена среда с климатик колкото и през зимата. Та от тази гледна точка топлото време може и да не спре вируса, но числата от Индия показват че топлото време сериозно смъква коефициента на репликация. Месец и половина преднина и въпреки това 50 пъти по малко мъртви на глава от населението.

# 16 498
  • Индия/България
Забележете и още нещо, новите случаи в Индия срещу тези в България за изминалият ден са 60 пъти повече в България на глава от населението....
Тесла, много ми се иска да си прав, защото вчера  цифрата направо стана плашеща,  но то всъщност е обяснимо според математическия модел.
Аз съм склонна да се съглася с теб  за репликацията при високи температури, имайки предвид (и като пряк свидетел) на факта, че небивалото повсеместно стълпотвпрение по време на фестивала Холи (9-10март) почти не се отрази на статистиката. Който има представа, знае за какво мазало става въпрос и че при такава близост на другарчето, при такъв заразен вирус, няма как да ти се размине...Да не говорим, че иде реч за хиляди хора на 1място...в почти всеки град на Индия. Силно се надявам да се окажеш прав. А времето тук действително е над 30, в Калкута стига и до 37 даже. Сухо и горещо. Мен повече ме плаши мусонът като стане влажно..да не стане втори бум, подобен на Италия... Интересно, че в Гоа, където е бъкано от испанци и португалци - имаше май само 2случая..

Видях, че някои пак възроптават за Ганга...Ей, голяма драма с тая река. Ами, приемете, че това е тяхното закаляване. Ние си имаме Черно море (сякаш в него не п**каят..), те пък си имат Ганга. Това е техният имунитет и в пряк, и в преносен смисъл. Майката Природа е помислила за всички..само дето ние не помислихме за нея. И пак да кажа-тестват ни масово, особено в момента. Точно, защото знаят, че ако не го направят, ги чака крахът от свинския грип. А Индия (за протокола) беше една от страните, в които той взе най-много жертви в глобален мащаб. Тъй че никак не им е все едно. Още повече пък на премиера Моди...

Последна редакция: нд, 29 мар 2020, 06:23 от Bandit Queen

# 16 499
  • София
Adoralova,
Скрит текст:
Snezhana Petrakova,
Американците имат най-сбърканата здравна система в целия свят. Да не отваряме тема и за социалната им такава или че там всеки втори е с кредит и на една или две заплати от това да спи на улицата.

Изкажи си доводите,заради които смяташ,че са най-сбърканата здравна система в целия свят.Това ти мнение звучи като да имаш сериозни доводи с подкрепени доказателства и лични преживявания.Иначе излиза малко празни приказки..
Не съм чула толкова лесно да се спи на улицата,хората винаги намират решение на проблемите си.Пари също.

Вируса не се влияе от температурите.От седмици при нас(Флорида) е 30С,вируса не само,че не се е "покрил",ами се разпространява като ураган.Вижте статистиките за Маями,Форт Лодердейл..все горещи градове.Въобше не се надявайте на топлото време,нищо няма да промени ситуацията.Решението е едно и е медикаментозно.Няма друг изход.

Какви доказателства? Ей сега как пък не ще търся доказателства. От обща култура пиша. От това което съм гледал, слушал, чел. Най-добрия ми приятел е там, както и най-добрата ми приятелка. Устроени са, добър живот имат, страхотни професии и са много начетени. От тях също съм слушал много.
Та значи, първо знаеш, че там живеят масово живот на кредит. Няма друга страна в света която да е свързана така с банките (визирам ипотечни кредити) както американците. Второ, имат сериозен пенсионен проблем от години и той само се маскира във времето, а истината е, че хората масово нямат спестявания. Повечето нямат индивидуална спестовна сметка. А за здравните осигуровки не искам да отварям дума. Там може да си умреш на пейката пред болницата ако нямаш пари/осигуровки или им ставаш роб после за цял живот. Вече си имаш кредит към банката, хайде после и към чичо доктор. Говоря за обикновения, средно статистически човек, не за богатите, не и за най-бедните. Отделно там хората масово нямат вяра в докторите и не ходят на доктори, а се самолекуват (повечето защото не могат да си го позволят), нямат вяра и във властта като цяло. Не съм сигурен, но поне едно 20% от американския народ нямат здравни осигуровки.
Покрай този коронавирус обаче могат да си решат много от тези проблеми и да обърнат нова страница, а Тръмп да влезе в историята. А дано, ама надали...

Общи условия

Активация на акаунт