COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 827
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 20 805
не знам дали някъде е обсъждано назад, че темата е огромна и върви във всякакви посоки, така че ако повтарям някой, ме извинете, но не мога да не споделя как си правят статистиката в Масачузетс - поглеждаш я и виждаш отговорите на повечето въпроси, които биха те вълнували - ясно и точно, подлежащо на анализ и интерпретации, без 2-3 щаба с разнобойни изявления

не знам дали другите щати я вадят по същия начин информацията, този ме интересува в личен план, а и е доста съпоставим с нас като население, така че биха могли да се направят аналогии за процентите на база извършени тестове (населението там е все пак по-малко от България и чисто пропорционално изглежда, че тестват около 10 пъти повече от тук), за да добием някаква представа за реалното състояние и при нас

https://www.mass.gov/doc/covid-19-cases-in-massachusetts-as-of-a … l-1-2020/download

Доста интересно наистина. Населението ми показва, че е 6,9 милиона, което е все пак съпоставимо с нас. 4803 теста за един ден са направили, 1108 позитивни. Доста си е. Но пък това предполага сто човека в интензивно, навсякъде процентът е такъв - 10% от общите или 20% от хоспитализираните. Ако и цифрите в България са сходни - можем ли да ги скрием тези 100 човека на ден? Мисля, че не. Все пак тук се взеха мерки, макар и не перфектните, на 31-я заразен. То само затварянето на заведенията си беше нещо. Да оставим другото настрана. Затова си мисля, че нашите цифри за момента не са такива като в Масачузетс, но можеха да бъдат, ако бяхме лежали на кълка и това е наистина успокоително до някъде.

# 20 806
Меса в Дъблин. .

# 20 807
В България кривата на нарастване не се подчинява на никаква логика, според мен.

В последните дни ръстът беше между 5 и 9% на ден. Преди това беше над 10%. Спад има.

# 20 808
  • София
Скрит текст:
Тези 2 метра са нещо сигурно защитаващо ли? Ако погрешка се доближим до 1,95? Ако някой кихне няма да ни уцели?

Понякога си мисля, че някои си представят вируса като хвърчащи кюфтета. Които щом ги изкашлят, падат на земята и се деактивират. И то без да се насочат към ябълки и друга храна, само към дръжките на вратите и към ръцете. Които като мием и всичко е шест. Колкото по-малко е едно животно, толкова по-опасно може да е, а това даже и животно не е. Невидим враг с перфектни качества. И щом е невидим - или го няма, или няма пък да вземаме мерки, които не ни допадат.

Учените от цял свят са преценили, че вредата от липсата на въздух и слънчеви бани е пренебрежимо по-малка от вредата, която би ни нанесал този вирус.

Всъщност учените изобщо не твърдят подобно нещо. Справка:СЗО. Вие, разбира се, може да си се барикадите вкъщи и да не излизате, докато не се появи ваксина. Но не всички са на Вашето мнение. И всъщност отстоянието е 1 метър, но за по-сигурно нека са 2. Пак справка: СЗО.

Вижте, не искам да убеждавам никого да излиза от вкъщи, щом не желае. Но няма никаква разумна причина да е забранено да се излиза за разходка с членове от семейството. Без да има струпване на хора.
Мярката, която се препоръчва от учените е социално изолиране, а не 2 месеца немърдане от вкъщи.

Viviana91, затворено е всичко, освен дрогерии, хранителни магазини, аптеки. Позволено е излизането с членове на семейството, както и с един човек извън семейството. В Бавария има по-строги правила: позволени са разходките и спортът на открито, но само с членове на семейството.

По същество тези мерки са по-строги от тукашните.

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 01:51 от Не се сърди, човече

# 20 809
Adisun, преди имахме само данните от Китай. Сега когато приближават милион докуменнирани, вече се появиха. Иначе ми се щеше и на мен да бяха останали на нула.

За кривата математикът не беше ли казал, че в България тя не е типична. Но аз не съм гледала това предаване, някой тук преразказваше.

# 20 810
Много ми липсва потребител/ката Корона Залязваща в този момент!!!

Меркел казва да потраем още малко, най-вероятно до 20.04., когато и без това трябваше да приключи великденската ваканция за училищата. При нас е слънчево, и в центъра е пълно с народ. По двама са, обаче най-много.  За меси из църквите не знам как е, май ще са си самички свещениците тази година, като самотният Папа на площада, но аз съм последният човек, който се интересува точно от църквата., така че, не знам точно. Дано и в България вземат разумно решение по отношение на претъпканите църкви по празниците. Би било безумно иначе.

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 12:05 от Account

# 20 811
Това с депутатите наистина обърна мисленето на много хора и почти нямам идея как го допуснаха. Само с Ефекта Дънинг-Крюгер мога да си го обясня. Толкова си повярваха, че са умни и страхотни и целият народ ще ахне в захлас какви чудесни мерки се полагат специално за тях.

# 20 812
Абе учудихме света направо, ще ни изучават след време...Как беше, удряме я с чук отгоре кривата.

# 20 813
  • София
Историята на починалите жени в Благоевград

https://gospodari.com/%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0 … h4SX1jHRzWJ9T1qG8

# 20 814
Ние не излизаме, с две деца сме, едното бебе. Не сме си подавали носа от почти 3 седмици. Много се дразня, като някой ми каже: Ми те децата се побъркват... И моите деца се побъркват, но спазваме взетите мерки.
Има спад, защото не тестват, колко хора казаха,  че са работили или са роднини с някои жертви, а даже не са ги потърсили за карантина или за тестване. Май започнаха да му изпускат края. В пловдив вчера имаше 400 направени тестове за 3 седмици!!!! Представяте ли си - и то 140 били по доктори и сестри. Бог да ни пази!!!

# 20 815
  • София
Скрит текст:
В Кънектикът е починало бебе на 6 седмици. Смята се, че това е най-младата жертва в света. Sad
Ужасно много ме притесняват смъртните случаи при децата. Знам, че са малък процент, но преди нямаше никакви документирани до 10 годишна възраст. Sad

Също много ме разстроиха историите на пациентите, които не са лекувани навременно и са им отказвани тестове, линейки и хоспитализация. Надявам се Щаба да премисли действията си и да осъзнае, че трябва и да лекуват хората, а не само да пазят здравната система.

Аз съм атеистка и смятам, че не е добра идея хората да се трупат в църквите по време на пандемия. Мисля, че става дума за пари. Ето един цитат:

"Отец Евгений отбеляза, че хората в храмовете са по-малко, защото спазват разпоредбите на властите.
Драстично са спаднали продажбите на църковни свещи, както и даренията, и ако това положение продължи още месец, много от храмовете ще затворят и няма да могат да плащат заплати на своите служители, каза духовникът."
Абсолютно съм съгласна!
ВЪЗМУТИТЕЛНА е идеята само на една каста хора - представители на дадена религия - да се позволява не просто да излизат, не просто да се разхождат, но и да се ТЪЛПЯТ и да предприемат абсолютно антихигиенични действия като целуване на части от тялото, групово целуване на предмети, хранене и поене от един и същи съд... Щом 12 годишното ми дете може да изтърпи вече повече от месец (грипната ваканция в София не е прекъсвана от 27-ми ФЕВРУАРИ!), значи могат и те да изтърпят една година да се молят всеки у дома си!

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 02:06 от Не се сърди, човече

# 20 816
Вируса НЕ СЕ предава по въздушен път, само по въздушно капков. Ако не сте го избистрили.

П. С. Данните са от WHO, не Скопие Wink

П. С. 2 Ковчезите са стари - кораб с мигранти крушира край Италия с около 300 жертви.

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 01:26 от Не се сърди, човече

# 20 817
Мисля, че именно, защото се знае на какъв хал ни е здравната система, се прие толкоз бързо ИП, та и искат да го удължават. Ако трябва да съм честна, аз не бих тръгнала по болници, докато не стигне вече крайни до задух, затруднено дишане и тн. Малко Арена Армеец като опция грам не ми се нрави, та не, тц, мерси, но да не се стига до там, разбира се.
За Мутафчийски, че си сменя мнението - по-скоро му нареждат да си го смени под натиск от обществото.
Мен лично ме притеснява кой ще работи в един момент, ако вдигнат мерките след 10 дена и се заразят по-голям % от населението и ако това стане, ми бая повече ще пострадат и хората, и икономиката..Като следя източници за резултати за антитела от бързите тестове - ми няма особено много хора, да не кажа, че почти няма генерално, които да са го преболедували.
Пак се обсъжда здравето, слънцето, спорта, тичането и не знам си какво..съвсем честно ще кажа, че толкоз спортуващи, колкото сега, никога не бях виждала 😂. Според мен това си е просто инат и "ма сега, като е забранено, искам да го правя пък".
Хаотично действат политиците, но ми се вижда като да е от страх от масово обществено недоволство. Уви, няма някой, който да тропне и да каже твърдо "така ще е за ваше добро", щото ще стане бетер зле с мантрата на "ууу диктатурааа, отнемате ми свободата да пия бири без маски в парка".
БПЦ се излагат. Никога не съм им била фенка, агностик съм по житейска философия, но тия техни действия са си подсъдни.
Иначе едно е факт - нещата са динамични в цял свят, на вируса не му дреме в коя държава сме, нито ква религия изповядваме. Той си има 1 курс на развитие и си го следва, простичко е при него.. И така докато не успеем да го пресечем някакси, което опитваме да направим с известните ограничения, които налагаме.

# 20 818
  • София
И преди съм питала, но да пробвам пак...

Какъв пик очаквате и защо? При мерките, взети в цяла Европа, всичко освен спад е провал в изпълнението. Спад не непременно в броя на случаите, а в процентното увеличение всеки ден.
Няма как да дойде тепърва някакъв пик, че дори и плато.

В България кривата на нарастване не се подчинява на никаква логика, според мен.

Напротив, подчинява се. На модифициран SIR модел / SIRD с наложено ограничение карантина.

# 20 819
Adisun, преди имахме само данните от Китай. Сега когато приближават милион докуменнирани, вече се появиха. Иначе ми се щеше и на мен да бяха останали на нула.

Лили, следя темата и от Италия не съм попадала на случаи на детска смърт. Може и да съм пропуснала, но се чувствам като излъгано дете...

Днес ми се наложи да ходя до община в София. Не са взели никакви мерки за ограничение на достъпа на гражданите. Повечето служители без маски и ръкавици, а са държавни служители, защо не им осигурят?
На връщане през колата забелязах, че повечето магазинчета са отворили и работят. Миналата седмица бяха затворени. За сметка на това нямаше жив човек по улиците, всичко бяло и много красиво.

Общи условия

Активация на акаунт