COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 600
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 20 835
Може да е мутирал вирусът.

Защо още не правят тестове в Пловдив?

# 20 836
  • В заешката дупка
И преди съм питала, но да пробвам пак...

Какъв пик очаквате и защо? При мерките, взети в цяла Европа, всичко освен спад е провал в изпълнението. Спад не непременно в броя на случаите, а в процентното увеличение всеки ден.
Няма как да дойде тепърва някакъв пик, че дори и плато.

За пик се говори когато се достигне максималния брой на активни случаи (обикновено инфектирани, но може и хоспитализирани, примерно), което е общият кумулативен брой минус излекуваните/прекарали болестта. Точно в този пик се предполага, че здравната система ще е най-натоварен, особено когато става дума за пик на хоспитализирани (и критични случаи). От там насетне почва спускане надолу по кривата на активните случаи, което едновременно се дължи на забавяне растежа на нови случаи, но и увеличаването на успешно изкаралите  болестта. Когато се говори за “изравняване на кривата” се има предвид точно кривата на активните случаи. Така се изграждат и математическите модели, в различни вариации - песимистични, оптимистични - върху които и да се базира подготовката на здравната система.

Ето това са графики на активни случаи със съответния пик ( в песимистичен и оптимистичен вариант):

Това са графики на кумулативните случаи:

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 01:46 от ЧеКа

# 20 837
Каза, че капацитетът е 1200 на ден, но правят по 400-500 на ден. Толкова им изпращат по места.

Adisun, за съжаление има. И в Иран има починало дете. От китайските статистики единствено групата под 9 беше пощадена. Всички останали, включително и най-младите, бяха с много по-висока смъртност отколкото при грипа, като при най-възрастните вече нещата бяха много зле.
Казаха че капацитетът ще стане 1000-1200 когато заработят лабораториите в Плевен и Пловдив и може би още някъде. Плевенската още не е заработила а апаратурата и кадрите са налични, сигурно нямат реактиви. В Пловдив са далече още от отваряне и така...

На нито една китайска статистика не вярвам.

# 20 838
За пика днес прочетох едни 5000 човека за България тук, но не помня от кого. Това е реалистичната прогноза и за мен при тези мерки. Дори и да са повече никога няма да ги обявят. Но и за толкова ще е мноооого тежко. Надявам се повече хора да даряват, държвен резерв няма. Вече сме на минус по груби сметки.

# 20 839
не знам какво общо има Корнелия Нинова, освен да ѝ е опряла нож на врата?

Депутатите от няколко седмици се разправят, че в сградата, в която се намират и банките и вентилацията и коридорите няма как да се осигури физическа дистанция и да работят безопасно. Даваха се много предложения, всички от които бяха отказвани от Корнелия Нинова, според която всичко беше опит за диктатура и опит да се закрие парламента. Виж, аз не съм почитател на Герб, нито съм им говорител, но все пак знам кой се опита да вземе някакви мерки, с които да бъде избегнато това, което се случи и кой се опита да играе игрички и да трупа евтини политически точки. Редно е сега Корнелия Нинова да плати за всички тестове.

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 01:45 от Не се сърди, човече

# 20 840
  • Варна
Да си плащаме данъци, тестове, да даряваме и да оборудваме болниците. Държавният бюджет къде е?
С тези темпове ще ни тестват след години. Ще спазят ли препоръките на СЗО за масов скрининг?

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 01:45 от Viviana91

# 20 841
Не ги следя тези работи, Лили. Но отговорността винаги е в този, който управлява и има мнозинство. Да не би всички прищявки на опозицията да се изпълняват? Ами не. Тя затова е опозиция. Иначе щеше да управлява.

Да си плащаме данъци, тестове да даряваме и да оборудваме болниците. Държавният бюджет къде е?
С тези темпове ще ни тестват след години. Ще спазят ли препоръките на СЗО за масов скрининг?
Ще има, към опашката на епидемията. Така казаха.

# 20 842
  • София
Така и не разбрах кого тестват и кога и къде.
Също не си представям как ще падне ИП при тази глобална картина. Не че не си давам сметка да си в ИП какво е.
И въобще скоро не виждам светлина в тунела.

# 20 843
Ами ето, че не си запозната с подробностите, но това не ти пречи да си възмутена. А в случая не знам дали герб могат да решат нещо такова за парламента без опозицията. Аз затова казах, че главните виновници сега като че ли останаха малко встрани, а щаба буквално между чука и наковалнята.
На мен ми ставаше лошо всеки път като ги гледах тези депутати, просто беше въпрос на време да се случи това, което се случи. За вируса няма депутатски имунитет, той обича местата, където се събират много хора.

# 20 844
За пика днес прочетох едни 5000 човека за България тук, но не помня от кого. Това е реалистичната прогноза и за мен при тези мерки. Дори и да са повече никога няма да ги обявят. Но и за толкова ще е мноооого тежко. Надявам се повече хора да даряват, държвен резерв няма. Вече сме на минус по груби сметки.
Как така няма държавен резерв? Какво стана с бюджетния излишък? Някой знае ли изобщо колко и за какво се харчи в момента? Тестове и апаратура не виждам да са купили...лекарства, само на дарени се кара...леглата и дюшеците са от казармите едно време....

Абе тези да не се канят да оберат каквото има и да хвърлят оставката? В мътна вода, риба лесно се лови.

# 20 845
  • При семейството си
Хайде да изчакаме колко ще са положителните тестове в НС и изобщо развитието, преди да ни става лошо и за тях.

# 20 846
Не знам дали видяхте окончателните цифри за днес в Испания: 8195 нови случая и 923 нови смъртни случаи. Исрено се надявам това да е пик и да тръгнат надолу. Дори и в Италия нямаше чак такива цифри.

# 20 847
То точно от чакане се стигна да тази ситуация. Реално можехме да минем и без това.

Вивиана, Кунчев каза, че тестват според указанията на СЗО.

Боби, линк? Това ако са данни за милион, са явно някакви много стари, защото в момента сме с 1200 тестана милион.

# 20 848
Скрит текст:
Сега пък 2--4 часа във въздуха. Уж днес от СЗО, цитирани от маса БГ ммедии - не можело по въздуха да се заразиш...., нито чрез храната
Това са данни от преди не повече от седмица от вирусната лаборатория тук в Испания ( тя е с 3 ниво на опасност, в Ухан е 4 ниво най-високото, изследващо най-смъртоносните вируси). Не им вярвай на българските новини.

Стига вече! Какви български новини? Линк към scientific brief на СЗО с дата 29.03.2020: https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/modes-of-trans … n-recommendations

Мисля, че всички осъзнават сериозността на положението и не е необходимо да нагнетяваме обстановката с неверни данни!

# 20 849
Не знам дали е грехота... но в момента не ме интересува ни Великден, ни Гергьовден... ни политика....нито ми се празнува, нито ми се яде, нито ми се пие.
Само искам този ад по- скоро да свърши. Имам чувството, че времето е спряло.
И след извънредното положение ще живея дълго време със свито на топка сърце. Да не ме хване... да не умра...детето ми...приятелят ми... котката...
Желая ви здраве и късмет !!!

Общи условия

Активация на акаунт