Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 303
  • 876
  •   1
Отговори
# 255
Дефлацията не е винаги нещо лошо. Това значи, че с парите си можеш да купиш повече. Разбира се хората които печатат пари и взимат лихви това не ги устройва.
Трябва да сме като хамстери на колелото в клетката.

Глупости, дефлацията на първо време изглежда добре за хората, но тя води след себе си спад на икономиката, от там загуба на работни места, стагнация или даже намаляване на заплатите и т.н.

Или просто парите се насочват там където са нужни?

Като къде например? Да се радваш на дефлация е все едно да се радваш на пълен тумбак, защото си изял житото за посев.

Много са опитвали, но неуспешно. Засега едисоновците винаги са имали превес над тесла-вците...

Що, бе? Тесла е допринесъл повече за прогреса. Без променливия ток нямаше да има нищо от днешната действителност.

# 256

Много са опитвали, но неуспешно. Засега едисоновците винаги са имали превес над тесла-вците...

Що, бе? Тесла е допринесъл повече за прогреса. Без променливия ток нямаше да има нищо от днешната действителност.

Тя и Блъди Мери казва същото, поне аз така я разбрах. Smirk

Потребителят с ценния генетичен материал, не са ли те предупредили вече модераторите/администраторите, че е забранено да се пускат последователни постове? Може в един пост да отговориш на няколко предишни, като изтриеш излишното и оставиш само това, на което отговаряш. По-лесно се следи разговора.

# 257
  • Пловдив

Изгубих се в доводите... Минавам за човек с логика, тук не я откривам освен желание за словоблудстване.
Май става някакво зацикляне в темата. Ясно е, че желанието за сделки с недвижими имоти от страна на купувачите поголовно намалява. От друга страна излизат като че ли неадекватни обяви. Май темата е леко неточна като затлавие в момента. Какво се случва е ясно и на децата. Въпросът е какво ще се случи? В по-близкото и по-далечно бъдеще.

Имахте въпроси, отговорих им.
От балансирано и устойчиво развитие имаме полза всички по веригата Не знам къде се губи логиката и как да съм по-ясна.

# 258
Имотите са 100 % корелирани с  БВП, има растеж на БВП, има растеж на цените, има спад на БВП, има спад на цените. от 1990 насам съм смятала корелацията, безотказно близка до 1-ца.

И за къде сте смятали тази корелация? За София, Банско, Кюстендил, Каспичан, Куртово Койнаре, за къде по-точно, защото си мисля, че не е така.
И аз така си мислех, ама си е баш така. За София, по данни на НСИ, те до към 2014 имаха такова наблюдение само за областните центрове, имах някъде на стария комп и редовете, средни цени по НСИ (в лева/кв) и БВП в мил лева, годишни данни. Не знам дали ги пазя. Но за мен беше учудващо висока корелацията, по принцип в статистиката такива високи корелации са рядкост, тази беше около 0,94-0,96.

Онзи със спермата, спад на БВП не е дефлация, а е обобщен показател за икономическа криза, при наличието му имаме криза с всичките й съпътстващи благинки, които изброих вече. Спадът на цените на НИ е само един от страничните ефекти на кризата, и предвид останалите, несъществен, защото при наличие на висока безработица, слабо кредитиране и банкова нестабилност достъпността на имотите е много по-малка от тази при подем, въпреки по-ниските цени. 
Иначе дефлацията - определено не е от фаворитите на икономистите, спъва растежа. ЧС добре го е синтезирала с житото за посев. Но не мисля, че е тук мястото за лекции по икономика.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 22:39 от Анонимен

# 259
Е значи няма такава корелация като обобщение !!!

# 260
Детска радост, шарени бонбонки Mask

# 261
Откъде значи това? Смятала съм само за София, но цените във всички областни центрове вървят ан-блок с тези в София, всеки от своето ниво, като тенденция. И щом за София я има, значи, за всички областни центрове ще я има. Пък който не вярва, ами да не вярва, аз да не съм някакъв месия да убеждавам Тома Неверни.

# 262
За София не споря, както и за големите 5-6 областни града, но за другите НЯМА такава корелация. Уточнявайте ги тия неща де!

# 263
За София не споря, както и за големите 5-6 областни града, но за другите НЯМА такава корелация.
Ами сигурно ако се сметне върху приноса към БВП за същите места, ще има подобна корелация. Защото БВП на Харманли едва ли се е променил особено от 2008-ма досега, особено ако се изчисти от инфлационния ефект.

# 264
За София не споря, както и за големите 5-6 областни града, но за другите НЯМА такава корелация.
Че те в тези градове живее 70-80 % от населението на тази държава, добавям, създава се 70-80 % от БВП на национално ниво, може и повече (ТафТаф, да, и това, благодаря),  и в тях изобщо има пазар на НИ, което автоматично прави корелацията валидна за цялата държава, от гледна точка на статистиката.  А че в Долно Уйно я нямало, какво значение има?! Не съм смятала за Долно Уйно, там дори няма пазар на НИ - да има пазар на НИ значи да има достатъчно голям брой оферти за продаване, не 2-3-5-10.
А ти как разбра, че НЯМА такава корелация - извади динамични редове с цените и БВП на  другите населени места освен София и 5-6 големи областни центрове, и я сметна, или как?

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 23:01 от Анонимен

# 265
За София не споря, както и за големите 5-6 областни града, но за другите НЯМА такава корелация. Уточнявайте ги тия неща де!

Извинявай, ама какъв е обемът (изразен в пари) на сделките в София и големите 5-6 града, спрямо обема в останалата част на страната? 90 / 10? или 80 / 20?  Тогава кое е показателното?

# 266
Щом има корелация с БВП, предстои спад в БВП, оттук следва и спад в цените на имотите, нали така? Simple Smile

# 267
Щом има корелация с БВП, предстои спад в БВП, оттук следва и спад в цените на имотите, нали така? Simple Smile
Ха-ха-ха, ти чак сега ли включи?! Четири кризи със спад на БВП съм преживяла, но не съм забелязала спадът на имотите като страничен ефект да е зарадвал масата безимотни, защото те обикновено са сред първите, останали без работа, доходи и възможности за кредит, и дори и при намалените цени на имотите пак не могат да купят. А който е надиплил 200 К евро в кеш под дюшека, него няма да го мислим, нали? Simple Smile

# 268
Ами да, да забелязвате, че с оглед на сегашната извънредна ситуация вече никой не оспорва идеята за падане на цените? Споровете са не дали, а с колко. И иначе да - точно на по-бедните, които най-много плачеха за срив на цените, сега май няма да им е до правене на удари на имотния пазар.

# 269
Ха-ха-ха, ти чак сега ли включи?! Четири кризи със спад на БВП съм преживяла, но не съм забелязала спадът на имотите като страничен ефект да е зарадвал масата безимотни, защото те обикновено са сред първите, останали без работа, доходи и възможности за кредит, и дори и при намалените цени на имотите пак не могат да купят. А който е надиплил 200 К евро в кеш под дюшека, него няма да го мислим, нали? Simple Smile

От безимотен до безимотен има разлика Wink

Общи условия

Активация на акаунт