Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 221 616
  • 2 380
  •   2
Отговори
# 1 560
Професор Бранков, здравейте! В края на януари месец бяхме на преглед при вас с момченце на 4 месеца за консултация по повод забелването на пишлето. Както ни посъветвахте - 1месец, без да дърпаме, само мазахме Дипрозон и наистина резултатът е удивителен. Има много голям напредък, но все още не е забелен докрай. Спрях да мажа крема. Как следва да процедираме оттук нататък - да забелвам леко само вечер и да изчакаме да се случи постепенно от само себе си или да направим някаква почивка и отново да мажем кремчето? Предварително много Ви благодаря за помощта!

# 1 561
  • София
Точно така. Забелвайте леко и след 2 месеца елате отново да го видя.

# 1 562
Здравейте проф. Бранков! Моля за мнението Ви-от известно време забелязвам нещо като белег на устната на сина ми (6г.) Днес реших да го опипам и е нещо като топче или уплътнение но не точно -като вътрешен белег. Не е червено или разранено.Той не усеща нищо. Незнам от кога е там, не се забелязва ако не изпъне устни. Според вас притеснително ли е

# 1 563
  • София
Здравейте, проф.Бранков,
смятате ли, че може да се търси проблем с млечна жлеза при момче, на 18 години, без никакви симптоми (подуване, уплътнения и болка няма) , освен депигментация на ареола (розова е, не съвсем бяла) ?

Депигментацията е от 2-3 години. Посещаван е дерматолог преди 2 години и според него в тази зона клетките са специфични и при дразнение (дреха например) в тази възраст, може да се получи този ефект и цвета ще се възстанови.

До този момент това не се случва и въпросът ми е дали се тъси причина в млечна жлеза, защото четох, че и при мъжете може да има казус с нея.
При жените знам, че при промяна на цвета, трябва да се посети лекар, но тук става дума за млад мъж и няма зачервяване, а депигментация .

Благодаря!

Последна редакция: пн, 26 фев 2024, 17:26 от Сойка

# 1 564
Здравейте,попаднах на ваша  пост и исках да ви попитам това на главичката на тримесечното ми бебе дали е  хемангиом.Има ли лечение и дали ще нарасне?От няколко седмици го виждам даже си мислех ,че съм я драснала с ноктите си .От две седмици все такава големина седи?Благодаря!Има ли връзка хемангиома с ушенцето на бебето ,което е родено с мастна тъкан на дясното ухо.

# 1 565
  • София
Здравейте проф. Бранков! Моля за мнението Ви-от известно време забелязвам нещо като белег на устната на сина ми (6г.) Днес реших да го опипам и е нещо като топче или уплътнение но не точно -като вътрешен белег. Не е червено или разранено.Той не усеща нищо. Незнам от кога е там, не се забелязва ако не изпъне устни. Според вас притеснително ли е

Трудно мога да преценя по снимката. Консултирайте се с дерматолог.

# 1 566
  • София
Здравейте,попаднах на ваша  пост и исках да ви попитам това на главичката на тримесечното ми бебе дали е  хемангиом.Има ли лечение и дали ще нарасне?От няколко седмици го виждам даже си мислех ,че съм я драснала с ноктите си .От две седмици все такава големина седи?Благодаря!Има ли връзка хемангиома с ушенцето на бебето ,което е родено с мастна тъкан на дясното ухо.

Вече ви отговорих на лични. Според мен това е пиогенен гранулом.

# 1 567
  • София
Здравейте, проф.Бранков,
смятате ли, че може да се търси проблем с млечна жлеза при момче, на 18 години, без никакви симптоми (подуване, уплътнения и болка няма) , освен депигментация на ареола ?

Депигментацията е от 2-3 години. Посещаван е дерматолог преди 2 години и според него в тази зона клетките са специфични и при дразнение (дреха например) в тази възраст, може да се получи този ефект и цвета ще се възстанови.

......

Така не мога да преценя. Трябва да доведете момчето при мен в Детския център на Токуда.

Не съм убеден в механизма на депигментация при дразнене на областта от дрехата. Впрочем, не ми е попадал досега такъв казус.

# 1 568
  • София
Здравейте, проф.Бранков,
смятате ли, че може да се търси проблем с млечна жлеза при момче, на 18 години, без никакви симптоми (подуване, уплътнения и болка няма) , освен депигментация на ареола ?

......

Така не мога да преценя. Трябва да доведете момчето при мен в Детския център на Токуда.

Не съм убеден в механизма на депигментация при дразнене на областта от дрехата. Впрочем, не ми е попадал досега такъв казус.
Изобщо на тази възраст при момче може ли да има образувание в тази област?

# 1 569
Професор Бранков, здравейте.
Преди седмица водихме при Вас един младеж за контролен преглед след лечение с Елоком крем за отпускане на кожичката. Предписахте още един месец прилагане на крема. Всичко хубаво, но на малкия му се появи обрив около устата, а в листовката е записан, че това е един от възможните странични ефекти.
Тук и въпросът ми - да прекратим ли използването на крема?

Последна редакция: пн, 26 фев 2024, 18:58 от Фея Таралежка

# 1 570
  • София

Изобщо на тази възраст при момче може ли да има образувание в тази област?
[/quote]

Аз изобщо не мога да си го представя. По принцип в медицината всичко може да се случи.

# 1 571
  • София
Преди седмица водихме при Вас един младеж за контролен преглед след лечение с Елоком крем за отпускане на кожичката. Предписахте още един месец прилагане на крема. Всичко хубаво, но на малкия му се появи обрив около устата, а в листовката е записан, че това е един от възможните странични ефекти.

Това е изключително рядък страничен ефект. Всъщност кортикостероидите се предписват именно при алергия.
Или ако се появи обрив, трябва да е някъде по члена. Появата на обрив по устата може да е свързано с друг дразнител.
Все пак, прекратете мазането. Аз сигурно съм ви казал, че на неговата възраст най-вероятният подход към проблема е обрязването.

# 1 572
Професор Бранков, а доктор Гроздева и доктор Лазарова правят ли колонскопия на деца в Токуда, или Пирогов е златен стандарт?

# 1 573

Това е изключително рядък страничен ефект. Всъщност кортикостероидите се предписват именно при алергия.
Или ако се появи обрив, трябва да е някъде по члена. Появата на обрив по устата може да е свързано с друг дразнител.
Все пак, прекратете мазането. Аз сигурно съм ви казал, че на неговата възраст най-вероятният подход към проблема е обрязването.

Благодаря Ви.
Не, не стана дума за обрязване.
По принцип, кожата се е отпуснала доста в следствие на досегашното лечение и може да се заголва почти изцяло. Продължаваме мазането заради това "почти", защото преди да му се появи проблемът, се беше забелил сам изцяло. Детето е на 3 г.

# 1 574
  • София
Професор Бранков, а доктор Гроздева и доктор Лазарова правят ли колонскопия на деца в Токуда, или Пирогов е златен стандарт?

Не съвсем, в Токуда търсете д-р Гроздева. Д-р Лазарова се пенсионира.

Общи условия

Активация на акаунт