Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 221 749
  • 2 381
  •   1
Отговори
# 1 485
  • София
........ Пътеката била четири дена, но ако утре лекарите на смяна преценят че всичко било наред можело да ни пуснат още утре? Но доколкото познавам държавните болници може и да ни държат там докрай.
.......

едит: звъннахме в Пирогов и се разбфахме че ще идем само за превръзка утре. Изглежда друго нямя да му правят

Няма друга специализирана клиника за изгаряния при деца. Иначе за пътеката сте права.

# 1 486
  • София
Здравейте, Проф. Бранков!
Преди около месец на сина ми (на 3 годинки) му беше поставена диагноза лимфангиом. Бяха направени скенер и ЯМР. Всичко започна с болки в ръчичката в раменната област. След два дни се появи и оток, който обхвана и част от мишницата. Последва престой в болница и вливане на антибиотици. Към момента няма оток, подуването спадна драстично, в сравнение с това, което беше в началото. Моля за Вашето мнение, необходима ли е на 100% оперативна намеса на този етап или има друг вариант?

Има, разбира се, но доколкото знам такова не се провежда в България. Но това е много общо - трябва да видя детето и документите.

# 1 487
........ Пътеката била четири дена, но ако утре лекарите на смяна преценят че всичко било наред можело да ни пуснат още утре? Но доколкото познавам държавните болници може и да ни държат там докрай.
.......

едит: звъннахме в Пирогов и се разбфахме че ще идем само за превръзка утре. Изглежда друго нямя да му правят

Няма друга специализирана клиника за изгаряния при деца. Иначе за пътеката сте права.

В крайна сметка тази сутрин ни накараха да останем първо с аргумента да не харчим пари, после с аргумента че раната е сериозна и щели да му правят изследвания, за да му обработят раната под обща упойка утре, иначе болката била трудно поносима и за възрастни, като този аргумент беше изнесен чак след като се опитах отново да се възпротивя срещу хоспитализацията, тъй като не усетих категоричност да е необходима първоначално. Разбира се, като изключим това че днес преди обед му взеха кръв до утте само ще чакаме. За съжаление, нямаме необходимите познания за да преценяваме дали всичко това е необходимо. Можем само да се надяваме, че е така. Лошият ми опит с болници явно ме е направил доста мнителна. Благодаря ви от сърце за отговора! Поне да се настроим психически Simple Smile Бъдете здрав!

# 1 488
  • София
Това за изискването манипулацията при деца да бъде под обща упойка е можело да се каже още в началото. По принцип е правилно, че са ви хоспитализирали.

# 1 489
Благодаря ви, успокоихте ме.

# 1 490
Здравейте д-р Бранков,
Дъщеря ми е на 2 месеца и половина и има петно на бузата, което прилича на хемангиом. Прилагам актуални снимки от днес по-долу.
Когато се роди петното беше малко и кафяво като се виждаха и капиляри.
Личният ни лекар предписа лекарството хемангиол на сироп/гел, но се оказа че няма такъв гел, а само сироп. Този сироп обаче хич не е безвреден - изисква се лекарско наблюдение на пулс, захар, а ние не искаме това.
В интернет намерих все пак подобен гел:
- тимоло гел за очи, който и вие споменавате в някои от тредовете в бг мама.
- пропанолол гел от аптека ерудита - тук има статия, в която обясняват, че са създали безвреден крем за хемангиоми - https://www.eruditabg.com/?pid=89&NewsID=708
Ползвали ли сте такъв крем, имате ли отзиви за него ?

Искам да попитам, какво според вас е това петно - хемангил ли е ? Може ли да третираме с някакъв крем/гел, който обаче да е безвреден. Също има ли според вас нужда от преглед на място ? И ако да къде ще ни препоръчате ?

Благодаря ви предварително ! Ето и снимките по-долу:

# 1 491
Д-р Бранков, с риск да ви досадя, за последно ще ви помоля за коментар, като се надявам че не злоупотребявам с добротата ви
- днес след обработване на мехурите и поставяне на сребърна превръзка, ми съобщиха че детето ще остане до петък, като трябва да сме благодарни, защото сега пък пътеката била всъщност пет, а не четири дни
- като основен аргумент за непускане (бих преживяла още ден без сън, но още две нощи ще са изключително мъчителни) посочиха опасността от заразяване с грип у  дома, така че с чиста съвест можело да ни пуснат чак в петък, когато ще се направи и следваща превръзка. Тоест идеята е да обитаваме тук вместо вкъщи.

Всичко това е разбираемо, но грип може да се хване и в детското отделение особено когато аз не спя, а детето се буди постоянно, липсата на почивка не компрометира ли повече имунитета?

Чета в статии на немски и английски, че по правило ня запад хоспитализират трайно при пет процента изгаряния при дцеата, като втори тип изгаряне обикновено не изисква болнично лечение, а повърхността на ръката, която е засегната при нас със аигурност е под 0,5 процента, ако цялата повърхност е 1 процент. В България има ли някакви стандарти или просто се преценява грубо? Ако има такива кой решава за тях?

Не искам да звуча неблагодарно за положените грижи, но обърканата комуникация с болничното заведение от самото начало, както и подадените сигнали, че престоят ни ще бъде доста по-кратък оставят в мен горчив привкус и носят някои белези на изнудването.
Трудно ми е да си представя че в 21-ви век нещата трябва да се случват по този начин, пък дори и в държавна болница, макар че аргументът, че има къде къде по-зле наистина е необорим.

Монополът в лицето на въпросното отделение не представлява ли голям риск от злоупотреба с тревогите на родителите или преувеличавам нещата вследствие от липсата на сън и умората. Със сигурност е добре че го има това място и специалистите в него със сигурност са добри, но това оправдава ли такива непрозрачни процедури и комуникация с родителите на пациентите. Това ли е съвременният подход за наблюдение след лечение на маломерни изгаряния при малки деца?

Сега разбрах че превръзката която са му сложили ще се смени чак след 5 дни. Тоест единствено ше ни пазят от грип и ще ни мерят температурата тук явно

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 14:18 от magi g

# 1 492
  • София
Здравейте д-р Бранков,
Дъщеря ми е на 2 месеца и половина и има петно на бузата, което прилича на хемангиом. Прилагам актуални снимки от днес по-долу.
Когато се роди петното беше малко и кафяво като се виждаха и капиляри.
Личният ни лекар предписа лекарството хемангиол на сироп/гел, но се оказа че няма такъв гел, а само сироп. Този сироп обаче хич не е безвреден - изисква се лекарско наблюдение на пулс, захар, а ние не искаме това.
В интернет намерих все пак подобен гел:
- тимоло гел за очи, който и вие споменавате в някои от тредовете в бг мама.
- пропанолол гел от аптека ерудита - тук има статия, в която обясняват, че са създали безвреден крем за хемангиоми - https://www.eruditabg.com/?pid=89&NewsID=708
Ползвали ли сте такъв крем, имате ли отзиви за него ?

Искам да попитам, какво според вас е това петно - хемангил ли е ? Може ли да третираме с някакъв крем/гел, който обаче да е безвреден. Също има ли според вас нужда от преглед на място ? И ако да къде ще ни препоръчате ?

Както описвате появата на петното, това най-вероятно е хемангиом. Това личи и по снимката. Може да използвате крема на Ерудита, но знайте, че той трябва да се ползва поне 6 месеца. Всички описани препарати съдържат вещество, което понижава кръвното налягане. Така че и при ползване на крема трябва да следите дали бебето не е склонно към сънливост. В такъв случай прекратявате нанасянето на крема за 2 - 3 дни. Гелтим има по-ниска концентрация и употребата му изисква по-дълго време.

За този малък хемангиом не е необходим сиропът Хемангиол. Затова ви съветвам да започнете с този крем. Но е добре след 2 месеца да доведете да видя детето. За това време правете снимки на 2 седмици за да проследим развитието.

# 1 493
  • София
............
Монополът в лицето на въпросното отделение не представлява ли голям риск от злоупотреба с тревогите на родителите или преувеличавам нещата вследствие от липсата на сън и умората. Със сигурност е добре че го има това място и специалистите в него със сигурност са добри, но това оправдава ли такива непрозрачни процедури и комуникация с родителите на пациентите. Това ли е съвременният подход за наблюдение след лечение на маломерни изгаряния при малки деца?

Сега разбрах че превръзката която са му сложили ще се смени чак след 5 дни. Тоест единствено ше ни пазят от грип и ще ни мерят температурата тук явно

Не искам да коментирам политиката на отделението. Разбира се, че с превръзката може да си бъде у дома. Вие трябва да решите дали ще искате да ви изпишат преждевременно, макар че това може да създаде конфликт.
По принцип това не е по моята специалност. Потърсете от мое име проф.Аргирова и говорете с нея.

# 1 494
Благодаря ви от сърце! Нямам възможност да оставям детето тук и не знам как да стигна до нея, но ви благодаря!
Сега ме уведомиха че утре го искат гладен и жаден и ще погледнат превръзката (сребърната) и тогава можело да го пуснат. Не можах да задам повече въпроси, но научих че евентуално отново ги упояват (по преценка на лекаря) за въпросния преглед. Иначе, четох, и пътеката е съвсем редовна - на хоспитализация подпежат всички изгаряния при деца под 5 години, независимо каква степен и размер.

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 09:33 от magi g

# 1 495
  • София
Проф. Бранков, благодаря ви от сърце Heart Eyes

# 1 496
  • София
Проф. Бранков, благодаря ви от сърце Heart Eyes

Хубава и успешна година ви пожелавам   Simple Smile

# 1 497
Здравейте д-р Бранков! Имам момче на 2 месеца и половина, досега не съм правила опити за постепенно забелване, въпреки препоръките на педиатъра, тъй като доколкото съм се информирала, не трябва да пипам там и с времето по естествен начин ще се отлепи. Педиатърът каза, че ако до една година кожичката не е напълно забелена, ще трябва да използва "силови методи". Пълно е с противоречиви мнения. Правилно ли постъпвам като не я издърпвам назад и каква е вероятността да направи някаква инфекция заради това, че кожичката е слепена, тъй като ме наплашиха, че може да стане голям проблем ако не го забелвам?

# 1 498
  • София
Здравейте д-р Бранков! Имам момче на 2 месеца и половина, досега не съм правила опити за постепенно забелване, въпреки препоръките на педиатъра, тъй като доколкото съм се информирала, не трябва да пипам там и с времето по естествен начин ще се отлепи. Педиатърът каза, че ако до една година кожичката не е напълно забелена, ще трябва да използва "силови методи". Пълно е с противоречиви мнения. Правилно ли постъпвам като не я издърпвам назад и каква е вероятността да направи някаква инфекция заради това, че кожичката е слепена, тъй като ме наплашиха, че може да стане голям проблем ако не го забелвам?

Правилно правите. Ако поддържате редовна хигиена няма да се получи инфекция. Все пак състоянието на кожичката трябва да се контролира, защото може да възникне вторична патологична фимоза вследствие запарването. А за това ви трябва специалист, а не лл.

# 1 499

Правилно правите. Ако поддържате редовна хигиена няма да се получи инфекция. Все пак състоянието на кожичката трябва да се контролира, защото може да възникне вторична патологична фимоза вследствие запарването. А за това ви трябва специалист, а не лл.

Благодаря ви, олекна ми! Имам още един въпрос - при самото къпане на бебето трябва ли да се издърпва кожичката леко, колкото да се изплакне или трябва да се мие само отвън на този етап?

Общи условия

Активация на акаунт