Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 195 622
  • 2 217
  •   1
Отговори
# 2 175
Здравейте, Проф. Бранков! Имаме момченце на 1г.и 8месеца, което след разждането по съвет на педиатъра забелвахме ежедневно, но много често кожичката се сцепваше и ни беше казано да го мажем с гентамицин.
 ......
 Но в мен има страх, да не изпуснем момента и след време да се наложи някаква инвазивна и травматична интервенция.

Първо, не е трябвало да го забелвате още в новорожденския период. Нанесените травми на ципата восят до фиброзни изменения и вторична патологична фимоза. И второ, засега го оставете на мира, но по някое време го доведете да го видя. Тогава ще мога да ви отговоря подробно.
Много ви благодаря за бързия отговор!

# 2 176
Здравейте, проф. Бранков!
Синът ми е на 13 г. Смятам, че има фимоза, тъй като му е невъзможно да забели кожата.
Къде бихме могли да дойдем на преглед при вас и как става записването на часове?
Вие извършвате ли процедури по обрязване и с какъв метод?
Благодаря Ви предварително!

# 2 177
  • София
Информация за прегледите е под моя отговор.
Извършвам циркумцизия, но ако питате за лазерната методика, не, не я предпочитам.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 11:05 от Рaдост

# 2 178
Здравейте проф. Бранков! Благодаря Ви, че сте тук, че от толкова дълго време помагате на дечицата и съветвате и успокоявате родители!

Ще съм благодарна да ни посъветвате. Синът ни е на близо 4 месеца. Преди два месеца установиха хидроцеле, което посъветваха, че е физиологично и вероятно ще отмине от само себе си. На контролен преглед сме след  4 месеца. Ако в началото десният тестис се подуваше, то днес вече го няма този симтом. Но от седмица забелязвам, че същият десен дестис е доста подвижен- движи се нагоре - надолу свободно, когато бебчо е активен. за разлика от левия, който стои неподвижен. Това движение или обратното, дали е нещо притеснително и има нужда от преглед спешен или отново е нещо физиологично и ще отмине?

# 2 179
  • София
Свободното движение на тестисите е нещо съвсем нормално. Възможно е левият да е по-подвижен поради наличното хидроцеле. То представлява миниатюрна херния с торбичка от коремната ципа, която слиза до тестиса и се пълни с вода. Обикновено се разнася към 1 година.

# 2 180
Сърдечно благодаря за бързия отговор. Бъдете здрав!

Свободното движение на тестисите е нещо съвсем нормално. Възможно е левият да е по-подвижен поради наличното хидроцеле. То представлява миниатюрна херния с торбичка от коремната ципа, която слиза до тестиса и се пълни с вода. Обикновено се разнася към 1 година.

# 2 181
Имам бебе на 6м изцяло на карма.От 3 месеца често се случва да има кървави нишки в акото и слуз. Правихме кръвни изследвания и микробиология на изпражнения всичко е отрицателно правихме и тест за алергии също са отрицателни, имуноглобулин А също е в норма. Изследвахме и клострдии там излезе Антиген +, Токсин А и Б отрицателни и ни казаха че няма нужда от лечение. От два дни започнах да я захранвам с тиквичка и днес пак имаше кървави нишки, като последно имаше преди две седмици. На какво може да се дължи ?

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 14:06 от Цветелина911

# 2 182
Здравейте отново, минаха два месеца и половина от операцията на сина ми на киста на опашката. С отворен метод на зарастване е, нормално ли е в средата на раната да се появи отскоро дупка, видимо спокойна, но понякога излиза течност, която не е гной и леко зацапва бельото? Притесняваме да не е рецидив.
Благодаря Ви

# 2 183
Здравейте проф. Бранков, момиченцето ми на 2месеца от раждането си има тези вдлъбнатини около опашната кост. От болницата където раждах, не ми казаха нищо за тях и реших, че не е притеснително. Напоследък започнах да се притеснявам защото не изчезват, утре имаме час при педиатър-неонатолог, но бих се радвал да чуя и вашето мнение. Благодаря предварително!
⚠️ Снимка в линка –
https://i.postimg.cc/Sst39G0H/20250528-122438.jpg

# 2 184
  • София
Имам бебе на 6м изцяло на карма.От 3 месеца често се случва да има кървави нишки в акото и слуз. Правихме кръвни изследвания и микробиология на изпражнения всичко е отрицателно правихме и тест за алергии също са отрицателни, имуноглобулин А също е в норма. Изследвахме и клострдии там излезе Антиген +, Токсин А и Б отрицателни и ни казаха че няма нужда от лечение. От два дни започнах да я захранвам с тиквичка и днес пак имаше кървави нишки, като последно имаше преди две седмици. На какво може да се дължи ?

Съжалявам, това не е по моята специалност. Потърсете детски гастроентеролог.

# 2 185
  • София
Здравейте отново, минаха два месеца и половина от операцията на сина ми на киста на опашката. С отворен метод на зарастване е, нормално ли е в средата на раната да се появи отскоро дупка, видимо спокойна, но понякога излиза течност, която не е гной и леко зацапва бельото? Притесняваме да не е рецидив.
Благодаря Ви

Ако е в средата на отворената рана, значи почистването на мястото е недостатъчно. Обърнете се към нашия хирург.

# 2 186
  • София
Здравейте проф. Бранков, момиченцето ми на 2месеца от раждането си има тези вдлъбнатини около опашната кост. От болницата където раждах, не ми казаха нищо за тях и реших, че не е притеснително. Напоследък започнах да се притеснявам защото не изчезват, утре имаме час при педиатър-неонатолог, но бих се радвал да чуя и вашето мнение. Благодаря предварително!

Трябва да се обърнете към детски неврохирург. Този проблем е свързан с гръбначния стълб.

# 2 187
Благодаря Ви

Ако е в средата на отворената рана, значи почистването на мястото е недостатъчно. Обърнете се към нашия хирург.
Благодаря Ви

# 2 188
Здравейте проф. д-р Бранков. Имам близначки на два месеца и половина, родени в 37 г.с., планово секцио. Преди около месец на едното бебенце се появи жълтеникав секрет от окото, в последствие под окото взе да се подува и се появи синина. Почнахме с капане на капки за конюктивит и секрета изчезна,а синьото ни казаха че е в следствие на напъване и рев, но вече месец си седи така надуто и синьо без промяна, а когато реве се надува повече. Вчера при педиатричен преглед ни казаха, че това е хемангиом. Има и две червени петънца много мънички като точици по тялото, които са от раждането и едното е леко изпъкнало. Ще съм много благодарна да чуя и вашето мнение.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 12:57 от Rosi Damqnova

# 2 189
  • София
Здравейте проф. д-р Бранков. Имам близначки на два месеца и половина, родени в 37 г.с., планово секцио. Преди около месец на едното бебенце се появи жълтеникав секрет от окото, в последствие под окото взе да се подува и се появи синина. Почнахме с капане на капки за конюктивит и секрета изчезна,а синьото ни казаха че е в следствие на напъване и рев, но вече месец си седи така надуто и синьо без промяна, а когато реве се надува повече. Вчера при педиатричен преглед ни казаха, че това е хемангиом. Има и две червени петънца много мънички като точици по тялото, които са от раждането и едното е леко изпъкнало. Ще съм много благодарна да чуя и вашето мнение.

Тази формация под окото е възможно да бъде някаква съдова малформация, не непременно хемангиом. Малките петна по тялото също са от съдов характер. Аз препоръчвам изчакване. Все пак, какво казват очните лекари?

Общи условия

Активация на акаунт