Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Помощ при компютърни проблеми или повреди на домакински уреди

 • 15 871
 • 158
 •   1
Отговори
# 150
 • Мнения: 48
Повечето пакети за антивирусна защита - Kaspersky, Avast, Avira, COMODO - включват в себе си и защитна стена (firewall). Тя служи да филтрира трафика в две посоки - от компюртъра към интернет и обратно. Самият Windows има вградена защитна стена, но тя е с много ограничени възможности.

Филтрирането на изходящия трафик работи по следния начин: когато някоя програма или процес на Windows се опита да получи достъп до интернет, стената извежда съобщение: "Еди коя програма се опитва да се свърже с еди кой IP адрес.". И пита какво да прави - да позволи ли връзката, или да я забрани. Плюс опция да запомни отговора и повече да не пита при следващ опит на същата програма. За по-напредналите потребители има възможност за създаване на глобални правила - може да се зададе никоя програма от компютъра да не може да изпраща или получава информация до определен адрес, например до xhamster.com Simple Smile Или да може да се свързва само с определени адреси, а да блокира достъпа до всички останали.

Филитрирането на входящия трафик става с опции в настройките на стената, които предпазват машината от най-често срещаните видове атаки. Например COMODO Firewall може да анализира протоколите, по които външни програми се опитват да се свържат с компютъра и да блокира тези, които ги нарушават - например използват техниката за препълване на входящите буфери. Може и да блокира фрагментирания трафик, който дава възможност за подмяна на оригинални IP-пакети с модифицирани такива, без компютърът да разбере, че не получава точно това, което му е изпратил отсрещният сървър.

Съвсем груб и елементарен пример - когато се опитвате да се свържете с някой сайт, да речем с abv.bg, компютърът Ви първо изпраща запитване до т.нар. DNS сървър: Кой IP адрес отговаря на името "abv.bg"? След като получи отговора (който в случя е 194.153.145.104),  компютърът се свързва с него и изпраща името и паролата, които въвеждате за достъп до пощенската си кутия. Ако потенциалният хакер има достъп до трасето, по което се осъществява комуникацията (да речем, дошъл е с едни клещи нощеска, срязал е мрежовия кабел, който излиза от Вашия апартамент и отива към доставчика и е включил двата края в един рутер, към който е включил и своя компютър, той може да модифицира Вашия трафик и да върне на първоначалното запитване за адреса на abv.bg адрес на свой сървър, където е качил страница, изглеждаща по същия начин като тази на abv.bg, но в която той може да получи Вашата парола. Използването на фрагментиран трафик е един от начините да направи това.

Вероятността някой да използва срещу Вас толкова сложни атаки е много малка, защото осъществяването им изисква влагане на ресурси, които не оправдават получения резултат. Все пак firewall-ът дава възможност да включите различни защити, ако имате причина да се чувствате застрашен. А някои от тях са включени и по подразбиране. Но някои от тези защити (блокирането на фрагментирания трафик, защитата срещу APR-spoofing) в определени мрежи, при определени мрежови карти могат да доведат до чувствително забавяне на нормалния трафик, както и до прекъсването му в някои случаи. В моя случай при използването на вградената мрежова карта на един компютър и включено блокиране на фрагментирания трафик се губеха около 20% от всички IP пакети с малки размери и всички с големи размери. Като резултат връзката с интернет прекъсваше за няколко секунди на всеки няколко минути. При включване на същата машина към мрежата с външна (USB to LAN) мрежова карта този проблем не се появяваше. И клиентът трябваше да избира между два варианта - или да даде още 50 лв за такава карта, или да му изключа с три клика конкретната защита.

Вие би трябвало да знаете поне коя защитна програма ползвате. И можете да потърсите в google информация дали тя включва защитна стена и как да я изключите. Например търсене на "how to disable kaspersky firewall" (без кавичките) ще ви покаже инструкция как да изключите временно защитната стена на Kaspersky. Ако не можете да се оправите с инструкциите, можете да пуснете същото търсене в YouTube, където във втория намерен клип можете да видите какво точно трябва да направите.

Пълното изключване на защитната стена за постоянно не е добра идея, защото тя често се ползва и за блокиране на достъпа до интернет на платените програми, които имате инсталирани на компютъра си, но не сте ги купували Wink Ако ги стартирате при изключена стена, те ще се свържат с авторите си, ще проверят въведената лицензионна информация, ще установят, че е невалидна и ще престанат да работят. Но по време на теста на скоростта на интернет няма никакъв проблем да забраните временно firewall-а си.

Последна редакция: пн, 12 окт 2020, 22:39 от mi6o_i_pe6o

# 151
 • Мнения: 60
Здравейте , за да проверите какво имате инсталирано на компютъра :

https://www.sync.com/help/how-to-find-out-what-antivirus-and-fir … puter-windows-10/

След като видите какво има , пишете и ще намерим инструкции за това как се изключват и включват.

Не ги изключвайте за постоянно. Дори Уиндоуската версия си е достатъчно добра за нормален потребител. Да една истинска антивирусна , е къде , къде по добра , така че е хубаво да имате , но.....не е задължително.

# 152
 • Мнения: 3 995
Мисля, че тук преди време се обсъждаше настройка на универсално тв дистанционно, но глупавата търсачка не може да ми намери мненията! Затова ако може пак да попитам...
Значи опитвам да настроя едно дистанционно и ръчно, и автоматично, и никак не ми се получава. За ръчното настройване пише: да се натисне setup, после бутона за дивайса, който искаме да настроим (т.е. тв) и да въведем код. Ако кодът е правилен ще се запамети, ако е грешен ЛЕД светлинката ще мигне 6 пъти. Разултатът е, че който и код да въведа, лед-а не светва изобщо, но пък и дистанционното не работи. При автоматичното търсене пък пише, че когато тв-то "отговори", трябва да се натисне mute бутона за запаметяване на текущия код. Само дето като стигна до този момент и натисна съответния бутон, отново копчетата на дистанционното не работят. Даже имам чувството, че дистанционното продължава да сканира кодове, въпреки че се опитвам да натисна mute максимално бързо... Не знам какъв му е проблемът. Може ли някой да помогне? HAMA е дистанционното. Тв-то е Philips (всъщност е тв монитор).

# 153
 • София-Младост
 • Мнения: 18 830
С едно такова НАМА и у нас не се получи...

# 154
# 155
 • Мнения: 1 454
Здравейте , опитах да върна до фабрични настройки Уиндоус таблет .
Оказа се трудна работа.Angry
Влязох в Биос и сега не мога да мръдна от там. Тъч скрийна не работи на този екран ,само мога да движа с двойното копче нагоре надолу в мейн менюто.
Как да изляза от Биос?
Таблета е световно неизвестна марка, този -
https://www.notebooksbilliger.de/odys+cosmo+win+9+tablet

# 156
 • Мнения: 5
Здравейте, трябват пи съвети спешно или препоръка за специалист! Тази нощ получих код за потвърждение за влизане във фейсбук, което няма как да стане, защото съм спала. Днес не успявам да вляза в имейла си. Той е хакнат, а от там и профилите, в които съм регистрирана с него, вкл. и фейсбук. Промених основната поща във фейсбук и паролите на всичко, но 5 минути след като го направя, някой ми сменя паролата в социалната мрежа. Това се случва няколко пъти и сега не мога да вляза изобщо. Моля ви за съвет, препоръка за специалист или контакт, на някой, който разбира!

# 157
 • Мнения: 60
Здравейте Ани7979.
За жалост трбва или да си почистите компютъра от вирус. Някое хлапе , си игра на хакер и е вкарало троянец. Което означава че ако си сменяте паролата през същтото устройство , той може непрекъснато да ви сканира.
Най добрия вариант е просто да форматирате всички дискове и да сложите ново копие на уин.

Другия ви вариант , който ми се вижда доста по вероятен е някой който иска да си прави шега с вас ? И има достъп до вашите устройства.....

Запомнете , винаги си инсталирайте антивирусна програма , или поне използвайте вградената в уни такава.

Относно регистрацията ви в фейс... само техен администратор може да ви помогне. Тоест пишете е майл и обяснете, отнема време да разгледат случайа , но ще ви помогнат.

Колкото и да ви помагат обаче , трябва да се научите да си пазите личните данни , с подоящи програми, Било те платени или безплатни.

# 158
 • Мнения: 60
Здравейте Susie , извинте ме че отгворих първо на дамата с хакнатия Е мйел , просто ми се видя по спешно Simple Smile

Така по принцип това което описвате , не би следвало да става.
Въпреки това независимо каква е марката просто задръжте бутноза за включване и изклюване достатъчно дълго докато направите "твърдо" изключване. Не се притеснявайте не е проблем.

След като направите това , провайте пак да влезнете в биос. И вижте дали пак ше направи същият проблем.

Според мен става въпрост за обикновенно "забиване" , кото ще се оправи след рестарт.

Общи условия

Активация на акаунт