Имате ли нужда от промяна на дома? Консултирайте се с Диана Кръндева!

• 240 297
  • 3 013
  •   1
Отговори
# 1 155
Аз мога частично да отговоря за интериорния дизайнер. Прави се идеен проект, който визуализира крайния резултат. Първо клиентът трябва да обясни какво харесва и не харесва, от какво има нужда, как си представя жилището, функционални зони в него. ИД дава съвети и предложения, може да отидат заедно в актуални магазини да гледат заедно, да разглеждат каталози заедно. Клиентът избира дали да се вслушва в тях. Избират се цветове, материали, често се работи заедно с архитект в случаите, когато се налага да се бутат стени, и т.н. да се променя архитектурата на жилището.
Някои клиенти искат да имат пълен контрол върху процеса - точно кои материали, точно кои цветове, точно кои мебели. Други оставят ИД да избере конкретните неща, докато клиентът дава само общи насоки. Ако клиентът има любим диван, който задължително ще присъства, може да се направи решение за целия хол или дори цялото жилище според дивана - стил и цвят. Ако се започва на чисто с празно жилище, е друго. Във всички случаи клиентът трябва да одобри всяко едно решение и всяка една покупка, освен ако клиентът не е избрал изцяло да се довери на ИД и не са се разбрали предварително за това.
Няма смисъл от ИД, ако клиентът постоянно противоречи на ИД. Трябва да се намери компромис така, че хем ИД да си свърши работата, хем клиентът да е доволен. Важна е комуникацията и да не се премълчава нищо.
Не знам за България какви са цените и дали се работи като гореописаното, но това горе е моят опит от друга държава.

# 1 156
  • SF
Аз също се интересувам от въпросите, които Kaisia поставя. Дори самата аз искам да изкарам курс за интериорен дизайнер. Не за да се превърне в моя професия, а защото ми е интересна материята.
Хващам се за изречението, че ако клиентът непрекъснато противоречи, няма смисъл от интериорен дизайнер и напълно се съгласявам. Но това противоречие често е продиктувано от ресурсите и от усещането, че дизайнерът гледа да си свърши работата набързо и да поеме друг обект на хонорар.

# 1 157
  • Варна
Повечето от предлагащите услуги интериорен дизайн описват какво съдържа услугата. Диапазонът на цените е много голям. Не искам да конкретизирам точно в тема на интериорен дизайнер. Можете да й пишете лично съобщение.
Във време на Ковид има и предложения за отдалечено консултиране.
И курсове има...

# 1 158
аз лично, не бих си наела интериорен дизайнер , завършил само курс.

# 1 159
Аз мисля, че Esmee спомена курса за себе си, в смисъл че е нещо, което й допада и би й помогнало да си обзавежда апартамента без да претендира да е професионалист, но достатъчно, колкото за собствените й цели.

А за професионален ИД около мен малко хора са ползвали в Бг. Не е евтино със сигурност, но не е и безбожно скъпо предполагам. Въпросът е, че често, когато се започва от нулата - апартамент изцяло на кредит с ремонт и обзавеждане също отначало често хората си спестяват ИД.

Иначе имах много претенциозна колежка, която в крайна сметка беше доволна от ИД, но при нея принципа беше "пълен контрол над всичко" - точно тези цветове, точно тези мебели, така че явно и при критични клиенти има начин да се получи стига да има достатъчно комуникация между ИД и клиента.

# 1 160
  • SF
Аз и сега се изявявам като интериорен дизайнер, без курс. И без хонорар, естествено! Simple Smile Много ми е интересно и приятно да се занимавам с това. Разбира се, това не означава, че сутрин ставам, правя едно кафе и започвам да пренареждам. Simple Smile
Хората се доверяват на приятелки, на "окото на мъжа ми", на идеи от пинтерест, защо не и на дизайнер с курс, ако идеите му са интересни, полезни и приложими.

# 1 161
  • Варна
....Не е евтино със сигурност, но не е и безбожно скъпо предполагам. ...
Зависи, колко е луксозно изпълнението, фирмата коя е. Някои вземат процент от бюджета, други на квадрат...

# 1 162
  • София
Здравейте Диана,
Бихте ли обяснили принципа на работа на инериорният дизайнер. Когато човек се обърне към интериорен дизайнер,какво следва? Изготвяне на проект примерно (за който се плаща,дори и да се откажа)или друго?.Когато се изготвя проект -какво се включва в него- цветовете, или и мебелите и цялостното обзавеждане,които се набавят от дизайнерът .Поставянето на настилки и другите груби работи от кой се поемат-аз ли избирам майстори,или агенцията си има хора с които работи? Или се изготвя проект,плаща се за него и после аз самата си търся изпълнители и мебели? Какви са цените(ориентировачно)-примерно за апартамент 100 кв ? Цената на квадратен метър ли е?Общо взето ме интересува какъв е принципа на работа,и дали бих могла да си позволя чисто финансово да ползвам услугите на интериорен дизайнер.
Имаме една малка вила в едно село,но от доста време си играем на 'счупен телефон",защото не сме на място и не следим работата и изпълнението,и в края на краищата се оказва винаги 'че нещо не сме се разбрали " и като отидем  се оказва че сме дали едни пари за нещо ,което не се е получило както сме го искали и съответно не ни харесва..
От отговори от типа на "зависи" не получавам никаква информация.Не знам защо,хората ползвали услугите на някой интериорен дизайнер,не са показвали тук снимки, и не са говорили за финансовото изражение на нещата(което за мен е най-важното !!!).Видях в един сайт,че има и "идеен проект". Това означава,че се прави проект и после аз сама си го реализирам ,така ли? Много станаха въпросите,но предполагам че на голям процент от хората тук  ще им бъде интересно и полезно.

Здравейте, отдавна чакам такива въпроси и искрено Ви благодаря, защото една от целите ми да участвам тук, е да разсея поне малко заблудата, че да ползваш интериорен дизайнер е много скъпо или безмислено, защото "по принцип всичко си знаеш ...".

Първото, което се прави, след предварителни срещи, консултации (които понякога може и да са безплатни), е идеен проект. С него се уточнява стила, цветността, акцентите и функционалностите в жилището /къщата, вилата/. Той има за цел да предаде и визуализира атмосферата, която дизайнерът иска да създаде, след като е опознал  желанията и вкуса ви. Този проект е с твърда цена, която се заплаща веднага след получаването му. Цените варират наистина много, но в зависимост от големината на обекта следва да са от 350 до 1000 лв. Този проект става ваша собственост и ако чувствате сили да го осъществите самостоятелно, продължавате напред и се изправяте сами срещу лавината от избори, включваща много колебания и възможности за грешки с понякога нелеки последствия. Естествено, върху тази цена влияе съществено сложността на задачата, често и името на дизайнера, а понякога дори самият клиент, защото съм срещала и такива, които смятат, че "ако не е скъпо, не е качествено".

След приемането на идейния проект (със съответните корекции или допълнения) идва време за техническия проект. Той е много съществен и включва мебели, осветление, обзавеждане. По време на изготвянето му се прави и проекто-бюджет за изпълнение и времеви график. Техническият проект се заплаща на помещение и, цитирам една колежка, "ако някой ви каже повече от 250 лв. на помещение, замислете се дали да се съгласявате". В този етап се уточнява дали искате да ви бъде предложен екип от изпълнители за довършителни работи, ремонт, технически части (ел. и ВиК). Повечето от колегите, както и аз, разполагат с такива вече доказали се екипи и имат контакти с доставчиците. Техническият проект се остойностява от специалистите. Така клиентът има вече реална представа от стойността на довършителните работи, ремонта и т.н., и може да сравнява и да избира. Възможно е да се наложи да се смени нещо от предложеното в техническия проект, за да се облекчи бюджета. Винаги има и непредвидени разходи, най-често свързани с наложителни промени или със затруднения, предизвикани от дадени обстоятелства, но те не трябва да надвишават 10% от бюджета.

И идва ключовият момент: клиентът трябва да избере дали иска авторски надзор върху проекта от дизайнера, или не. Авторският надзор включва следене на качеството на довършителните или ремонтни работи и участие в закупуване на мебели, уреди, текстил и аксесоари. Всичко това, разбира се, става с дейното участие на клиента, а аз често казвам: "ще прекараме 3, 6, 9 месеца заедно😀". Тук първостепенно е доверието. Авторският надзор струва 5-10% от общия бюджет. Това често се изплаща, дори е много ценно за клиента, защото отстъпките за количество при мебели, уреди и материали, които дизайнерът има, се правят на клиента. Поне аз работя така.

При дистанционната работа, която обстоятелствата напоследък все по-често ни налагат, след техническия проект се правят консултации, които струват 50-100 лв. на брой.

Зная, че на някои това ще се стори много, на други - малко, а аз мога да си навлека проблеми от гилдията, но съм убедена, че нашата услуга трябва да бъде достъпна, защото работата на интериорния дизайнер е като работата на адвоката - предпазва от грешки, които в крайна сметка излизат скъпо.

# 1 163
  • София
Аз също се интересувам от въпросите, които Kaisia поставя. Дори самата аз искам да изкарам курс за интериорен дизайнер. Не за да се превърне в моя професия, а защото ми е интересна материята.
Хващам се за изречението, че ако клиентът непрекъснато противоречи, няма смисъл от интериорен дизайнер и напълно се съгласявам. Но това противоречие често е продиктувано от ресурсите и от усещането, че дизайнерът гледа да си свърши работата набързо и да поеме друг обект на хонорар.

Надявам се да ви е полезен отговора ми на Kaisia.
Винаги е добре да придобием допълнителни знания. Курсове /особено сега/ - колкото искате. Вие имате усет.

# 1 164
  • София
Повечето от предлагащите услуги интериорен дизайн описват какво съдържа услугата. Диапазонът на цените е много голям. Не искам да конкретизирам точно в тема на интериорен дизайнер. Можете да й пишете лично съобщение.
Във време на Ковид има и предложения за отдалечено консултиране.
И курсове има...

Да, диапазонът на цените е много голям, защото това не е услуга или стока, която можеш да направиш веднъж и после да я продадеш на много хора. И аз не обича отговори, които започват със "зависи", но при нас всичко зависи от материали, обем, количество труд.
Много благодаря за участието ви!

# 1 165
  • София
Аз мога частично да отговоря за интериорния дизайнер. Прави се идеен проект, който визуализира крайния резултат. Първо клиентът трябва да обясни какво харесва и не харесва, от какво има нужда, как си представя жилището, функционални зони в него. ИД дава съвети и предложения, може да отидат заедно в актуални магазини да гледат заедно, да разглеждат каталози заедно. Клиентът избира дали да се вслушва в тях. Избират се цветове, материали, често се работи заедно с архитект в случаите, когато се налага да се бутат стени, и т.н. да се променя архитектурата на жилището.
Някои клиенти искат да имат пълен контрол върху процеса - точно кои материали, точно кои цветове, точно кои мебели. Други оставят ИД да избере конкретните неща, докато клиентът дава само общи насоки. Ако клиентът има любим диван, който задължително ще присъства, може да се направи решение за целия хол или дори цялото жилище според дивана - стил и цвят. Ако се започва на чисто с празно жилище, е друго. Във всички случаи клиентът трябва да одобри всяко едно решение и всяка една покупка, освен ако клиентът не е избрал изцяло да се довери на ИД и не са се разбрали предварително за това.
Няма смисъл от ИД, ако клиентът постоянно противоречи на ИД. Трябва да се намери компромис така, че хем ИД да си свърши работата, хем клиентът да е доволен. Важна е комуникацията и да не се премълчава нищо.
Не знам за България какви са цените и дали се работи като гореописаното, но това горе е моят опит от друга държава.

Да, за такива компромиси е нужна добра комуникация и много доверие. Благодаря ви, не бих могла да го опиша по-добре!

# 1 166
Диана, много хубав и професионален отговор! Беше ми интересно, любопитно и полезно.

# 1 167
  • SF
Повечето бизнесмени наемат дизайнери за луксозните си имоти, за да станат още по-луксозни и впечатляващи.
Ипотечните кредити не покриват разходите за обдавеждане, идеи, акценти и декорации и на "по-обикновените" клиенти им идва нанагорно всичко. Някои ще занесат старите си възглавници и тенджери в дизайнерски проектираното жилище. Няма какво да си говорим - хонорарът на дизайнера дали е на кв. метър, на стая, на ден, на час, на предложение, винаги звучи луксозно. Иначе е чудесно, ако може да се избегнат сблъсъци всякакви с майстори, мазачи и ел. техници и докато съм на екскурзия, някой да ми сглоби масата и шкафа, да ми разопакова лампионите и когато се върна, само да ми ги покаже Simple Smile Работата изглежда малко като преди да отидем на фризьор, да отидем на специалист, който да ни измисли прическата, а после да си платим и самата прическа.

# 1 168
Това за отстъпките е вярно, ние  например, като ремонтирахме санитарните възли, фирмата купи (на тяхно име) фаянс и теракот на много по-ниски цени, заради това, че фирмата им е чест клиент и купува големи количества.

# 1 169
  • Варна
Аз лично бих се възползвала от услуги на дизайнер. Много ми е интересна темата, постоянно следя работи на големи и не толкова големи дизайнери, карала съм и курс защото дизайнът ми е хоби и любов. Никога не съм смятала да се занимавам професионално, достатъчно ми е да задоволявам собствения си интерес. Да, близки и познати се допитват до мен в повечето случаи защото зная къде и какво може да се купи, познания за материали и мога да им покажа приблизително как би изглеждало с някоя картинка от нета. Случвало ми се е да предложа цвят и отговора да е, а не, аз искам да ми е уютно - бежовичко Simple Smile Опитвам да им кажа какво огромно предимство е паркет, само циклене му трябва, но - не, това е соц, тези елхички са демоде.

Наясно съм, когато се купи жилище с кредит, едва ли се стига до услуги на дизайнер, но според мен това са оправдани пари поне за консултация, тук по скоро говорим за постигане на функционалност и добро усвояване на пространството, защото не всичко е цвят, а и едва ли ще е обзавеждане с луксозна мебелировка. В университета изучават материалознание, формообразуване и куп други специалности, да не говорим за опита.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 11:21 от Doris

Общи условия

Активация на акаунт