Имаш ли фитнес цел? Попитай Станимир Михов как да я постигнеш!

• 121 731
  • 572
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте! Реших да започна да приемам протеинов шейк освен да правя упражнения, защото едно че с него залъгвам глада ми за сладко и не ям по два шоколада, и второ - в изследванията ми отдавна излиза нисък белтък, който не качвам само с храната. Въпросът ми е каква е разликата между соев шейк и суроватъчен? Какъв точно трябва да пия, за да има ефект?

# 466
  • София
Здравейте! Реших да започна да приемам протеинов шейк освен да правя упражнения, защото едно че с него залъгвам глада ми за сладко и не ям по два шоколада, и второ - в изследванията ми отдавна излиза нисък белтък, който не качвам само с храната. Въпросът ми е каква е разликата между соев шейк и суроватъчен? Какъв точно трябва да пия, за да има ефект?

Здравейте. Разликите са много, но взимайки предвид споменатото:

Суроватъчен протеин е по-богат на аминокиселини (градивни частици) и съответно се усвоява по-добре от организма, има по-голям шанс да повлияе благоприятно.

Както всяко нещо и двата варианта имат своите предимства и недостатъци, а кой ще се приема се определя на база индивидуални фактори и цели.

Поздрави,
Станимир Михов

# 467
Здравейте! Имам 16 годишен син,  (скоро ще стане на 17г.) който ходи на фитнес три пъти седмично по два часа. Храни се здравословно и за три месеца има видими резултати. Висок е 182 см и тежи 80кг.  Иска да приема  креатин,  (аз имам леки притеснения) като ме уговаря, че ще е под минималната доза. Моля за вашето мнение. ☺️

# 468
  • София
Здравейте! Имам 16 годишен син,  (скоро ще стане на 17г.) който ходи на фитнес три пъти седмично по два часа. Храни се здравословно и за три месеца има видими резултати. Висок е 182 см и тежи 80кг.  Иска да приема  креатин,  (аз имам леки притеснения) като ме уговаря, че ще е под минималната доза. Моля за вашето мнение. ☺️

Здравейте. Няма нужда от креатин, за да постига резултати, но ако е решил да приема, то може да се насочите към по-нисък прием в рамките на 4-5 г/ден  - отново има ефект, дори с този нисък прием.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 11:02 от Рaдост

# 469
Здравейте, знам че няма вариант да се изчистят мазнини само от едно определено място, но все пак реших да задам въпрос, за да получа някакви насоки.
На 35 години съм,.висока 1.75 и съм 52 кг. Смятам че се храня здравословно, тренирам си вкъщи, от 1 месец ходя и на пилатес реформър. Всички ми казват, че съм доста слаба и аз го виждам, проблема е че имам паласки, които просто не мога да изчистя.
Има ли специфични упражнения за тази зона, защото наистина не знам какво да правя, а не мисля че е добър вариант да свалям още килограми...
Благодаря!

# 470
  • София
Здравейте, знам че няма вариант да се изчистят мазнини само от едно определено място, но все пак реших да задам въпрос, за да получа някакви насоки.
На 35 години съм,.висока 1.75 и съм 52 кг. Смятам че се храня здравословно, тренирам си вкъщи, от 1 месец ходя и на пилатес реформър. Всички ми казват, че съм доста слаба и аз го виждам, проблема е че имам паласки, които просто не мога да изчистя.
Има ли специфични упражнения за тази зона, защото наистина не знам какво да правя, а не мисля че е добър вариант да свалям още килограми...
Благодаря!

Здравейте. Разсъжденията са правилни, тук няма нужда от допълнително сваляне на килограми, а от рекомпозиция (покачване на мускулна маса и изгаряне на мазнини, за да се получи преразпределение).

Най-добър вариант е да се тренира за мускулните групи, които са по-слаби и със здравословно хранене и правилните количества може да отидат ресурси в други части на тялото за сметка на паласките.

Това е малко по-дълъг процес спрямо отслабване, но със систематизирана методика се получава.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 11:45 от Рaдост

# 471
Има ли някакви упражнения, с които да се заместят клек и напади (не съм сигурна дали така се казва), които да имат същия ефект, но да не натоварват колената. Четох, че sumo squats били по-щадящи, но моите колена не намират разлика Simple Smile

# 472
  • София
Има ли някакви упражнения, с които да се заместят клек и напади (не съм сигурна дали така се казва), които да имат същия ефект, но да не натоварват колената. Четох, че sumo squats били по-щадящи, но моите колена не намират разлика Simple Smile

Здравейте. Да, клек и напади са многоставни упражнения (натоварват повече от 1 става едновременно), имат големи ползи, но не трябва да са на цената на болки в коленете.

Пример с нападите: те натоварват предна част на бедрата и глутеуса.
Може да обхванем тези две зони с две други упражнения, които не натоварват колене или натоварват минимално, а именно: лег екстензии и ритници на скрипец.

И двете предложения позволяват прогресивно натоварване и могат да дадат страхотни резултати.
Подобно разделение е ефективен начин коленете да "заякнат" и впоследствие пак да опитаме да включим първоначално споменатите упражнения, но без дискомфорт.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 11:46 от Рaдост

# 473
Здравейте, начинаеща съм в тренировките и имам доста за сваляне. Освен скачане на въже и упражнения 3 пъти седмично, реших да включа и въртене на обръч. Днес си взех такъв, който в последствие видях, че е с тежест и теглото му е 1.2кг. След като повъртях известно време, около 5мин, усетих болка в кръста и корема, която дълго време продължи като тъпа болка в зоните. Дали е нормално това като страничен ефект от тренировка с тежък обръч и дали с времето ще отшуми и какво е мнението ви за такъв вид тренировка и какви препоръки имате.?

# 474
  • Sofia
И аз имам такива тежки обръчи и винаги ме боли кръст или бъбреци след въртене.
Вече слагам широк колан и нямам проблеми.

# 475
  • София
Здравейте, начинаеща съм в тренировките и имам доста за сваляне. Освен скачане на въже и упражнения 3 пъти седмично, реших да включа и въртене на обръч. Днес си взех такъв, който в последствие видях, че е с тежест и теглото му е 1.2кг. След като повъртях известно време, около 5мин, усетих болка в кръста и корема, която дълго време продължи като тъпа болка в зоните. Дали е нормално това като страничен ефект от тренировка с тежък обръч и дали с времето ще отшуми и какво е мнението ви за такъв вид тренировка и какви препоръки имате.?

Здравейте. Тези активности не са най-подходящи, когато имаме повече излишни килограми, особено скачането на въже.

Много по-щадящо и ефективно е изкачване на стълби в случая + упражнения със съпротивление.

Относно обръча - починете, докато се възстановите 100%, а след това опитайте само с 1 минута, ако отново има сходна болка - преустановете и го върнете.

В случай че няма болка може да увеличите плавно в следващите дни на 90 секунди -> 120 секунди -> 240 секунди.

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 11:48 от Рaдост

# 476
И аз да питам.
На 41г съм, 1.75м и 53кг. 3анимавам се с класически балет 3ч в седмицата и отделно правя по една доста интензивна за мен фитнес програма от 30мин още 3-4 пъти в седмицата.
Проблемът ми е че постоянно... 4 пъти за 3г имам скъсани мускулни влакна, които зарастват адски бавно.. 7месеца всеки път.
Само един път беше много болезнено да продължа да тренирам и бях спряла за месец, но пак си ме боли доста...
Питам има ли начин да избегна тези травми и ако са вече в направени, как да тренирам докато зарастнат.

Благодаря Simple Smile

# 477
  • София
И аз да питам.
На 41г съм, 1.75м и 53кг. 3анимавам се с класически балет 3ч в седмицата и отделно правя по една доста интензивна за мен фитнес програма от 30мин още 3-4 пъти в седмицата.
Проблемът ми е че постоянно... 4 пъти за 3г имам скъсани мускулни влакна, които зарастват адски бавно.. 7месеца всеки път.
Само един път беше много болезнено да продължа да тренирам и бях спряла за месец, но пак си ме боли доста...
Питам има ли начин да избегна тези травми и ако са вече в направени, как да тренирам докато зарастнат.

Благодаря Simple Smile

Здравейте.

Важно е да се уточни по какъв начин са скъсани влакната, по време на някое упражнение?

Споделете кои са упражненията, които са довели до скъсване.

Поздрави,
Станимир

# 478
Всички пъти е било при някакъв тип разтягане.
Вече се научих да не разтягам студени мускули и разтягам по-сериозно в края на тренировката, но пак успях да скъсам някакви мускулни влакна 2 пъти. 
Моята самоделна програма е : 6×15 български клекове, 3×15 нормални клекове, 4×15 бърпи ( със скок, без лицева опора), 4×15 магарешки ритник на горе и 4×15 с отворено коляно,  45 глутеус мост, 4мин планк на лакти и 10мин разтягане...и на това последно разтягане са ми травмите..

# 479
  • София
Всички пъти е било при някакъв тип разтягане.
Вече се научих да не разтягам студени мускули и разтягам по-сериозно в края на тренировката, но пак успях да скъсам някакви мускулни влакна 2 пъти. 
Моята самоделна програма е : 6×15 български клекове, 3×15 нормални клекове, 4×15 бърпи ( със скок, без лицева опора), 4×15 магарешки ритник на горе и 4×15 с отворено коляно,  45 глутеус мост, 4мин планк на лакти и 10мин разтягане...и на това последно разтягане са ми травмите..

Здравейте. Необходим е комплексен и индивидуален подход, тъй като факторите са много. Все пак някои насоки:

- Разтягане да се изпълнява след тренировка с тежести или когато тялото е добре загрято.
- Да не разтягаме прекалено много и за кратък период от време - плавно да надграждаме както във времето, така и във всяка индивидуална тренировка. За целта е необходимо да се отделят малко повече минути
- Масажи
- Динамично разтягане, тип йога упражнения също са много полезни за заздравяване на връзки и превенция
- Хранителни добавки като колаген тип 2, глюкозамин, MSM, хондроитин (най-често са комбинирани в 1 или в 2 продукта) ще са от полза както за превенция, така и за заздравяване

Поздрави,
Станимир Михов

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 10:09 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт