Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултации с аюрведа специалист

  • 46 917
  • 296
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
  • Мнения: 136
Здравейте,
По повод последния въпрос на Vici за храносмилателните проблеми, винаги ли става въпрос за липса на "огън", когато има проблеми с храносмилането? И това има ли връзка с киселинноста на стомаха - ниска или висока киселинност?
Имам симптоми на подуване на стомаха (на пълен и на празен стомах)и не мога да определя дали имам ниска или висока киселинност (излишен или недостатъчен огън). Правих един тест с хлебна сода за определяне на киселинността и той показа, че имам ниска киселинност. Но в същото време установих, че малко хлебна сода облекчава подуването. Нямам киселини, но често огладнявам, с изключение на сутрин. Имам слабост към солено, кисело и люто. Проблемите възникват на периоди и не мога да ги свържа с храната, но като възникнат, най-добре се чувствам като ям печени филийки, банани, ориз и други подобни твърди и непикантни храни. Течната храна не ми понася добре по принцип. Нямам парене и болка, основният проблем е че подуването притиска нещо и направо ме задъхва ако ходя или работя нещо физически. Тренирана съм и не се изморявам лесно.

Доколкото разбирам, при вас става дума за недостатъчен огън. Можете да опитате да го увеличите с дъвчене на щипка кимион на зърна 15-20 мин преди храна - дъвче се бавно и упорито докато стане на вода, след което се преглъща. Това би трябвало да облекчи или дори премахне подуването след хранене. Много е важно обаче и да не преяждате, всеки огън ще се задуши ако се затрупа с много дърва.

# 286
  • София
  • Мнения: 663
Много благодаря за отговора. Още от днес започвам с кимиона. И без това много го обичам.
Означава ли това, че всички подправки са полезни за увеличаване на огъня? Например къри, черен пипер. А какво ще кажете за горчивките? А солено, кисело и ферментирало?

# 287
  • Варна
  • Мнения: 136
Много благодаря за отговора. Още от днес започвам с кимиона. И без това много го обичам.
Означава ли това, че всички подправки са полезни за увеличаване на огъня? Например къри, черен пипер. А какво ще кажете за горчивките? А солено, кисело и ферментирало?

Зависи какъв аюрведичен тип сте и какви дисбаланси имате в момента. В мрежата има такива тестове, можете да разберете до известна степен вашия тип, както и кои подправки са подходящи или неподходящи.

# 288
  • София
  • Мнения: 663
Направих си няколко теста. Всички ме изкарват с основна даша Вата. В един сайт ми дава 80% Вата, а другите две по 10%. В друг - 11 точки Вата и по 3 останалите две. Значи доминиращо съм въздух под налягане хаха.
Имам проблем с храносмилането, който се появи след прием на антибиотици и пробиотици преди 2 години. Имам преглед от гастроентеролог + ултразвук и поставена диагноза Синдром на раздразненото черво. На ултразвук всичко е наред с изключение на прегъната жлъчка, но без камъни. Според същия лекар всичко ми е наред, само трябва да намаля нивото на стрес.
Субективно храната ми действа по два начина - или ми става тежко (протеини и мазнини), или огладнявам през 2.5-3часа. От една година съм на нискомазнинна растителна храна с достатъчно калории. Основният ми симптом е подуване в областта на слънчевия сплит и притискане на нещо, което ми повишава пулса и ме задъхва. Това се случва и след хранене и на гладен стомах. Имам много газове в стомаха в такъв момент. Все едно съм глътнала балон. Нямам болка и парене. Може да има и психологическа компонента - от март месец ми се повиши нивото на тревожност и тези симптоми станаха почти ежедневие. Преди това за 2 години съм имала около 10 инцидента. Казвам тревожност, а не стрес, защото при стрес реагирам бурно и действено и нямам такива оплаквания.

Заинтригувана съм от аюрведа и бих желала да науча повече неща. Дори и книжки може да прочета. Как се разбира дали проблемът е от основната даша или от някоя друга. В моя случай - дали има дисбаланс във Вата (основният ми тип) или в Пита (храносмилането).

# 289
  • Варна
  • Мнения: 136
Направих си няколко теста. Всички ме изкарват с основна даша Вата. В един сайт ми дава 80% Вата, а другите две по 10%. В друг - 11 точки Вата и по 3 останалите две. Значи доминиращо съм въздух под налягане хаха.
Имам проблем с храносмилането, който се появи след прием на антибиотици и пробиотици преди 2 години. Имам преглед от гастроентеролог + ултразвук и поставена диагноза Синдром на раздразненото черво. На ултразвук всичко е наред с изключение на прегъната жлъчка, но без камъни. Според същия лекар всичко ми е наред, само трябва да намаля нивото на стрес.
Субективно храната ми действа по два начина - или ми става тежко (протеини и мазнини), или огладнявам през 2.5-3часа. От една година съм на нискомазнинна растителна храна с достатъчно калории. Основният ми симптом е подуване в областта на слънчевия сплит и притискане на нещо, което ми повишава пулса и ме задъхва. Това се случва и след хранене и на гладен стомах. Имам много газове в стомаха в такъв момент. Все едно съм глътнала балон. Нямам болка и парене. Може да има и психологическа компонента - от март месец ми се повиши нивото на тревожност и тези симптоми станаха почти ежедневие. Преди това за 2 години съм имала около 10 инцидента. Казвам тревожност, а не стрес, защото при стрес реагирам бурно и действено и нямам такива оплаквания.

Заинтригувана съм от аюрведа и бих желала да науча повече неща. Дори и книжки може да прочета. Как се разбира дали проблемът е от основната даша или от някоя друга. В моя случай - дали има дисбаланс във Вата (основният ми тип) или в Пита (храносмилането).

С нискомазнинно хранене само задълбочавате проблема. Вата обича топла, мазна и прясна храна. Най-добре е да включите гхи в храната, както и да избягвате зеленолистни, особено в сурово състояние. Вечер не яжте нищо сурово. Избягвайте също картофи, тиквички. Спазвайте тези неща и ще се чувствате значително по-добре.

# 290
  • София
  • Мнения: 663
Благодаря много.
Винаги съм обичала мазни въглехидрати.
Картофи и тиквички заради калия ли? А банани? Ям много и от трите напоследък.
 Това, което казвате означава ли, че трябва да подсиля Вата и да успокоя Пита?

# 291
  • Мнения: 9
Здравейте. При пречистване на организма от токсини възможно ли е обостряне на симптомите?
Какво ви е мнението за хранителната мая, може ли да се консумира при дисбаланс на всички доши?

# 292
  • Варна
  • Мнения: 136
Здравейте. При пречистване на организма от токсини възможно ли е обостряне на симптомите?
Какво ви е мнението за хранителната мая, може ли да се консумира при дисбаланс на всички доши?

Да, възможно е влошаване на оплакванията. В такъв случай е добре да се намали темпото. Хранителната мая няма нищо общо с Аюрведа Simple Smile

# 293
  • Мнения: 6 328
Аз съм си правила тест за дошите и обикновено излиза , че съм комбинация от тях.
Със сигурност имам нужда от огън, но то аз и без теста си го усещам.

Да попитам, Емил Викторов, Вие разглеждате ли ведическите карти и  Накшатрите, в които са разположени личните планети при своите пациенти/ клиенти?

# 294
  • Варна
  • Мнения: 136
Аз съм си правила тест за дошите и обикновено излиза , че съм комбинация от тях.
Със сигурност имам нужда от огън, но то аз и без теста си го усещам.

Да попитам, Емил Викторов, Вие разглеждате ли ведическите карти и  Накшатрите, в които са разположени личните планети при своите пациенти/ клиенти?

Не, все още не съм готов да прилагам ведическата астрология.

# 295
  • Мнения: 9
Здравейте, аюрведа как лекува феномен на рейно?

# 296
  • Варна
  • Мнения: 136
Здравейте, аюрведа как лекува феномен на рейно?

Синдромът на Рейно е признак за повишени токсини в тялото. Лечението започва на първо място с пречистване на тези натрупани токсини и е строго индивидуално.

Общи условия

Активация на акаунт