Отговори
# 3 180
Много добър въпрос, NumLock.

# 3 181
Интересно се получава и в UK - много имунизирани и видимо намаляват случаите. Отчитат леко увеличение, но са увеличили и броя на тестовете. Днес са обявили 64 смъртни случая за денонощие.
В този материал има и карта на страните, в които е спряна АЗ и графики по страни.
Англичаните твърдо защитават мнение, че АЗ не е проблемна.

Тяхното АЗ се прави там, това за Европейския съюз в континентална Европа.

# 3 182
Скрит текст:
Той /Чорбанов/ винаги използа случая да ни запознае с българската ваксина и нуждата от финансиране.
Днес каза нещо, което е много логично.  С висока степен на разпространение /вълна/ и сложена една доза / ваксинацията не е завършена/ се създава супер среда за нов вариант на вирус. Така може да си въртим пандемията доста дълго време, с нови ваксини и нови варианти/щамове.
Не разбрах в Израел какво се случва. Дали вълната си намалява естествено или ваксинирането е постигнало желания ефект.
Честно казано, особена логика не виждам. Доколкото знам, имунният отговор се получава още след първата доза, втората го засилва.
Скрит текст:
Последната утвърдена ваксина пък въобще е с една доза, и, съответно, по-малко ефективна, но се счита, че удобството на едното компенсира минусите при второто. Новите варианти на коронавируса, които се ширят днес, възникнаха и се разпространиха много преди началото на масовата ваксинация в съответните страни - за UK е така, а Бразилия и африканските държави пък въобще не знам да са чак толкова напреднали с ваксинирането. Точно обратното - мутации възникват там, където нищо не пречи на вируса да се размножава и екпериментира, т.е. в страните без противепидемични мерки и с неваксинирано население.
Разбира се, това са си просто мои размишления, нямам намерение да споря с доценти и професори - кандидат-депутати. Само се питам защо са нужни пари за българска ваксина, като по теорията на въпросните господа пандемията ще свърши, когато вирусът мине през 70% от населението и то придобие естествен имунитет, който трае години, може и да е до живот. За какво тогава са ни техните ваксини?
Питам си просто...
Последно, ваксината пази ли от заразяване и разпространяване с/на вируса. Ако отговора е "да", твоите размишления са абсолютно верни, ако обаче е "не", моите са верни.
Иначе въпросът ти е точно в десятката. Hug

# 3 183
Първоначално се твърдеше, че ваксините пазят от заразяване и разпространяване, сега се твърди, че пазят от тежко протичане. Което лично на мен ми звучи по-вероятно. Това означава, че пазят персонално ваксинираните хора, а не обществото като цяло и не би трябвало да играят роля за спиране на пандемията, а само да разтоварват натиска върху здравните системи при вълна от заразяване.

Питам  се просто, защо след като ваксините не пазят от заразяване и разпространяване, ще има коридори за движение на ваксинираните, привилегии и т.н.

Аз също не харесвам Чорбанов, заради доста неща в поведението му, както и някои изказвания. Но това не ми пречи да слушам внимателно и тези, които не харесвам и да извличам полезна за мен информация. В случая интервюто е много информативно.

Едно скорошно интервю с акад. Богдан Петрунов също е много информативно. Имам му доверие, винаги е много точен в изказванията си.
https://nova.bg/news/view/2021/03/07/318327/%D0%B8%D0%BC%D1%83%D … 0%B4%D0%B5%D0%BE/

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 21:55 от Diorela

# 3 184
  • Швейцария
На мен във ваксинационния център ми обясниха, че 95% защита значи 95 човека от 100 не се разболяват, а останалите 5 имат гаранция, че няма да стигнат до болница.

# 3 185
На мен във ваксинационния център ми обясниха, че 95% защита значи 95 човека от 100 не се разболяват, а останалите 5 имат гаранция, че няма да стигнат до болница.

Именно. И не разнасят заразата, а биха могли евентуално да заразят някого в началния етап.

# 3 186
А вие го вярвате?
Не искам да преча на никого да вярва в каквото си иска, щом му харесва и се чувства по-спокоен. Срещу това твърдение, стоят доста информации, че ваксинираните в по-голямата си част,  прекарват по-леко  при заразяване. Но това не означава, че не предават зараза. Къде е логиката, къде са доказателствата, че заразените ваксинирани не предават зараза? Щом си заразен, предаваш заразата, дори да си безсимптомен.

Също няма и 100% гаранция, че няма да влязат в болница. Изслушайте интервюто с акад. Петрунов - той каза, че негов приятел, професор, който е ваксиниран, е в болница. Вероятността от тежко протичане е по-малка. Но 100% гаранции няма.

Все пак целта е и да се поуспокои народа, че много му дойде.

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 22:40 от Diorela

# 3 187
  • София
На мен 95% ми звучи идеално.

# 3 188
Диорела, всички знаем в България как някои хора - известни личности, професори, общественици и всякакви “звезди” - влизат в болница заради ковид. Във ВМА по едно време беше по-скоро алеята на славата, отколкото инфекциозна клиника.

Та в този ред на мисли, това че на акад. Петрунов приятел професор е влязъл в болница след ваксина нищо не ми казва. Нямам идея дали е там, защото е зле или по друга причина.

Знам много добре, обаче, какви са регулациите на FDA и EMA. За да стигне до пазара едно лекарство, то минава през сито и цедка. И за да напишат, че 100% от ваксинираните НЕ стигат до болнично лечение 2/3 седмици след втората доза, значи е така. Тези данни първо ги обявява производителят, след това независимо т.нар. raw data се анализира от регулатора. Да не говорим, че продължават да се събират данни и като вече е на пазара.

Та със сигурност вярвам повече на разработилите ваксината и регулаторните органи, отколкото на подобен разказ.

# 3 189
  • Швейцария
И аз това мисля. Няма ваксина, която да ти даде 100% гаранция, че няма да се разболееш. Грипната е 50-60% и аз пак си се ваксинирам всяка година. А тази ако ми дава 95% съм много доволна. А колко разнасяш вируса е друг въпрос. След като нямаш симптоми, не кихаш и не кашляш срещу хората, носиш си маската, спазваш дистанция, каква е вероятността да заразиш някого? Кой е по-зарАзен, ваксинираният, който реално не е болен, или неваксинираният подсмърчащ и кашлящ човек? Той вирусът не се предава с мисъл, а по въздушно-капков път. Отделно от това, колко тежко ще го караш зависи и от това, колко вирусен товар си поел, т.е. какво число вируси си поел. На един ваксиниран организмът му се справя с вируса веднага и той няма как да носи и предава голям вирусен товар така или иначе.

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 23:14 от JennyBG

# 3 190
  • София
Аз даже бях болна и понеже не кашлях и не кихах, не заразих никого. Дори мъжа ми, с който си спяхме на едно легло.

# 3 191
Нямам намерение да се правя на голям разбирач по темата. Внимавам какво казват експертите, особено тези с доказан авторитет. Акад. Петрунов казва ( 17-19 мин.), че независимо от ваксинирането, се предава заразата. Цялото интервю е много полезно, той казва, че КВ предизвиква системни автоимунни заболявания и преболедувалите трябва да се наблюдават поне 1 година. Много хора вече били с т.нар. дълъг ковид.
Каза и, че тенденцията е коронавирусът от пандемичен, да стане ендемичен и ще трябва да се ваксинираме срещу щамовете всяка година, както срещу грип.
Но няма проблем, на който не му се отделят 20 мин., не е нужно да го слуша.

Наскоро имаше и информация, че основният вариант на щама, не е толкова заразен и затова не всеки член от семейството се е заразил от него, но британският е много по-заразен и всички от семейството се заразяват.

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 23:59 от Diorela

# 3 192
Последни данни за безсимптомно боледу/предаване. https://yourlocalepidemiologist.substack.com/p/noteworthy-covid1 … mtj87qUn50riJlC1o

# 3 193
  • Швейцария

Благодаря, valeriq.k. Ето, минимум 72% намалено предаване след иРНК ваксина. И то само след първа доза. На мен това ми звучи обнадеждаващо. Тя науката си работи, но хората си знаят тяхното. А как ще го предадеш, като не си болен, е мистерия. И тези изследвания го доказват.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 00:48 от JennyBG

# 3 194
За мен най-показателна е кривата на Израел, както и тази на Великобритания.
Предпочитам и тези на Австралия и Нова Зеландия, ама кой ни пита нас.
Допуснаха адски високи стойностни на заболели и разпространение, а ваксини няма и с тези темпове 40 години ще трябва за защита на общостта. То тя и не ще ваксина в масовия случай. Въобще, уникални сме във всеко едно отношение в България.

Общи условия

Активация на акаунт