Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултации с ерготерапевт

 • 64 331
 • 87
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 47
Здравейте, отново Simple Smile

Руслана, много ви благодаря за отговора и чудесните насоки. Напълно сте права, че се иска обследване на детето. И все си мисля, че трябва да е на живо. Вие специалистите забелязвате неща, които убягват на нас родителите. Исках да попитам все пак предлагате ли онлайн консултации, например във видео разговор да наблюдавате детето и на базата на това да изготвите домашна програма ? Новината, че мислите да правите в консултации в Пловдив е чудесна, много ме зарадвахте Simple Smile Познавам лично поне 10-ма родители, които всячески търсят и искат да започнат сензорна терапия за децата си. Ако можем да съдействаме с нещо, намиране на помещение и оборудване на зала, предполагам това ви трябва ?

Хубав ден!
Здравейте,
Може да ми пишете на ruslanaanastasova@gmail.com  или се обадете на 0888677305.
Може да направим виде консултация през Zoom или  Google meet.
Поздрави
Руслана

# 31
 • София
 • Мнения: 47
Здравейте,
бих искала да ви поделя едно видео, в което представям една от онлайн ерготерапевтичните сесии, които правя с деца с които работя. Можете спокойно да я позлвате.Дано ви хареса


https://www.digipuzzle.net/minigames/quiz/quiz.htm?language=engl … reading/index.htm към последната игра

# 32
 • Мнения: 776
Здравейте, бих искала препоръки отностно развитието на социални умения при дете с дефицит на внимание, което е на 10 години. Ако трябва да отговоря ня въпроси, за да ви ориентирам кое може и кое не може.

# 33
 • Мнения: 140
Здравейте!
Синът ми е на 4 год. с рядък генетичен синдром. Има изоставане в развитието, сензорни и други дефицити, не имитира, не говори, не се обслужва сам. Ходихме на ерготерапия до скоро (от София сме), но заради вирусите вече не смея. Вкъщи ми е много трудно да изпълнявам програмата му, защото детето вече е по-силно от мен 😊. Бих искала ерготерапевт да идва вкъщи.. или поне кабинетът да е по-близо до дома ни.. Ще съм благодарна да споделите Вие къде практикувате.

# 34
 • София
 • Мнения: 47
Здравейте, бих искала препоръки отностно развитието на социални умения при дете с дефицит на внимание, което е на 10 години. Ако трябва да отговоря ня въпроси, за да ви ориентирам кое може и кое не може.

Здравейте, благодаря ви за въпроса.
Със сигурност имам  нужда от малко вече информация за вашето дете, за това в какви дейности се включва, какво харесва да прави, какво може да прави от трите сфери- учене, игра и самооблужване, кои са силните му страни, за да ги позлваме като отправна точка.
Моля свържете се с мен на следния мейл ruslanaanastasova@gmail.com.
За да бъда полезна на вас и на останалите читатели на темата тук, бих искала да ви предложа някой идеи. (имайте предвид, че социалното развитие, върви ръка за ръка с двигателното, езиковото развитие, т.е може да се работи в някоко посоко едновременно).
1. Заедно с детето направете график за дейностите които са част от ежедневието на вашето семейство, добре е да го поставите на видно място, да е леснодостъпно, може да го нпарвите с картинки, с букви или комбинирано.(събуждане, хранене, игра, писане на домашните, домакинска работа, гледане на телевизия или видео игри и време за сън).
2 . Винаги когато има промяна в плана, отбелявайте я в графика и предупредете детете си за това.
3. Редовно давайте обратна връзка за това как се е справило детето ви във всяка дейност (играм учене, помощ в дома и домашните дейности)
4. Когато давате инструкции, нека те са кратки и ясни, може да помолите детето ви да повтори какво се очаква от него
5. Давайте възможност да се включва в дейности,които са в позла на семейството ви (да подрежда масата, да сгъва сълфетки, да сипва, вода в каната, да сложи чаши и др., пазарувайте заедно..)
6. Не бъдете хаотични в ежедневието си, добре да има ясна предаатва защо правите една или друга дейност. Бъдете последователни
7. Събирайте детето си, с деца на неговата връзка, нека децата не са много на брой.

Моля ви свържете с мен, ако искате да обсъдим повече и по-конкретни възможности.
Помнете, децата ни са страхотни!
Поздрави
Руслана

# 35
 • София
 • Мнения: 47
Здравейте!
Синът ми е на 4 год. с рядък генетичен синдром. Има изоставане в развитието, сензорни и други дефицити, не имитира, не говори, не се обслужва сам. Ходихме на ерготерапия до скоро (от София сме), но заради вирусите вече не смея. Вкъщи ми е много трудно да изпълнявам програмата му, защото детето вече е по-силно от мен 😊. Бих искала ерготерапевт да идва вкъщи.. или поне кабинетът да е по-близо до дома ни.. Ще съм благодарна да споделите Вие къде практикувате.

Здравейте,
Да в тези трудни за всички времена, нещата станаха оше по-сложни в посока целенасочена работа с децата.
Аз бих ви посъветвала да обсъдите с ерготерапевта, кои от дейностите в програмата на детенцето ви да правите в къщи, може да не е всичко, но някой по-базисни неща.
Включвайте го в дейности, който да носят смисъл и на него и на вас (пр. да вадите дрехите от пералнята или да ги слагате вътре, да изхвърля боклука в кофата, да подрежда масата, разнира се вискчо това с ваша помощ). ИЗберете едно или две наща, който да правите, за да не се претовари детето и да има обратен ефект.
Може да ми пишете на ruslanaanastasova@gmail.com. Бих могла да направя домашно посещение, това е много важно според мен, защото подхода на ерготерапевтите разглежда триадата- дете-среда-дейности и как те си взаимодействат. Има доста дейности в дома, които да работят в посока сензорна интеграция, трупане на умения за игра, самооблужване.
Поздрави
Руслана

# 36
 • София
 • Мнения: 47
Здравейте мили родители,
Бих искала да предложа на вашето внимание, една статия която написах преди време за това колко е важно да поставяме малките бебета ( и порасналите деца) по корем.

Важно ли е лежането по корем при бебетата?!
Поставянето на бебето  по корем е важна част от всички упражнения, тип игри в  които родителите ангажират малките човечета от раждането до 1-та година, а и след това. Истината е, че много системи се включват в действие когато бебето е по корем и ползите от лежането по коремче при бебетата има положителен ефект върху цялостното развитие на детето.
Стабилност на мускулатурата на торса, визуално проследяване, ръка-око координация, вестибуларна система, това е са основните  сфери за които лежането по корем е от изключителна важност.
Стабилна мускулатура на  торса- когато поставим бебето в легнало по корем положение, това което най-често наблюдаваме е, то да повдигне врата и главата си, някой бебета повдигат и краката и ръцете. Гледката би могла да бъде доста забавна за нас, като възрастни и дори да изглежда че тази позиция до нищо няма до доведе, повярвайте мускулите се задрвавята и укрепват точно в тази позиция. Силните и добре тонизирани  мускули са от съществено значение за концентрация и внимание. Слабите  мускули водят до отслабена/нестабилна стойка на цялото тяло. Това което можем да наблюдаваме в по късен етам когато детето е на 3 и 4 години е- деца подпиращи главите си с ръце или глава поставена  на масата или чина, не добра координация и внимание.
 
Визуално проследяване-Докато мускулите на бебето укрепват и засилват, зрителното поле на бебето започва да се изиства и изравнява.Когато бебето завърта главата си, но мускулите са все още слаби и недоразвити, това води до размазване на образите около тях, защото не могат да се фокусират толкова бързо. Когато мускулите се развиват, поклащането на главата намалява, което позволява на зрителното поле да се изравнява и да стане по-ясно. След това очите и шията започват да работят заедно, за да намират предмети и да определят тяхното местоположение. Това е важно не само  за  добро зрение, но и визуално проследяване. Доброто визуално проследяване подобрява уменията за четене и помага на децата да копират информация от книга или бяла дъска.
 
Ръка-око координация- След развитието на основните мускули и зрителното проследяване,идва ред и на началото на координацията между ръцете и очите. Един от първите обектите, които очите виждат, са ръцете. Очите следват движенията на ръцете, подобрявайки визуалното проследяване на детето и подобрявайки движенията на детето, когато виждат на какво са способни ръцете му.. Това именно  движение началото на координацията между ръце и очи, което е от съществено значение за уменията за писане, отгръщане на листите на книга, участие в игри в час по физическо и др.
  
Вестибуларна система- Много по-лесно е мозъкът на бебето да се  ориентира  за позицията на тялото си, спрямо земята, когато е по корем. Докато са по гръб, гравитацията ги дърпа по начин, който пречи на повечето движения. Когато са по  корема  те са в състояние да устоят на тежестта, като правят неща като повдигане на главата и крайниците, което активира вестибуларната система. Вестибуларната система е отговорна за баланса и координацията. Деца, чиято вестибуларна система не функционира правилно, се борят с координацията, дискриминацията на обектите и дори саморегулирането..
 
Предложения за родители-Ако детето ви е все още  бебе, не се колебайте и за миг, мека прекараме малко време по корем и то всеки ден. Когато едно бебе е по корем има много неща които ние родителите може да направим за да бъде забавно на бебето. Може да го държите с ръка през коремчето и гърдите и да люлеете в  това положение напред назад, поставете бебето върху терапевтична топка ,като придържате цялото тяло с поставена ръка върху гърба.. Ако детето ви е вече по-голямо има подходящи игри които включват лежане по корем- игра на пропълзяване под различни предмети, препятствия, може да се преструваме на различни животни-четириноги или без крака и др..

# 37
 • София
 • Мнения: 47
Добро утро мили родители,
Бих искала да ви споделя една страхотна и лесна за организиране игра, с която можете да забавлявате вашите деца в къщи. Освен това е подходяща за деца, които имат затруднения със захвата, концентрацията и включването в игри.
https://www.facebook.com/aprenderafazer1/videos/2969817679740713 … l=admin_todo_tour"

Поздрави
Руслана
Вашия Ерготерапевт

# 38
 • София
 • Мнения: 47
Здравейте,
днес бих искала да предложа на вашето внимание, дейности в който бихте могли да включите вашите деца, като целите са следните:
- развиване на умения за самостоятелност, самооблужване, грижа за другия
- развиване на "невидимите" умения свързани със сензорната ситема/сензорна интеграция
- включване на децата в дейности, който са част от ежедневнието на семейството и заедно с това цел и средство за равиване на умения, които по една или друга причина са изостанали
•        Изхвърляне на боклука
•        Миене на пода с моп (включва изтискване на мопа, търкане на пода)
•        Зареждане на пералнята с дрехи за пране
•        Работа в градината, плевене
•        Махане на чаршафи, калъфки на възглавници, които са за пране
•        Оправяне на леглото
•        Чистене с прахосмукачка
•        Сгъване на прането
•        Миене на съдове
•        Готвене (особено разбъркване и наливане в съдове)
•        Избърсването на масата
•        Чистене на прозорци
•        Миене на колата
•        Миене на всякакви предмети с гъба или изстискване на мокри дрехи, подсушаване на съдове с хартия или гъба
•        Поливане на растенията със бутилка с пръскало (напр. бутилка от препарат за прозорци)
•        Простиране на прането и използване на щипка
•        Следване на рецепта
•        Приготвяне и опаковане на храната за училище
•        Сортиране, разпределяне на покупките
•        Изваждане на приборите от съдомиялната или прибиране на измитите прибори/съдове по местата им
•        Подреждане на масата за обяд/вечеря

Ако имате нужда от консултация, за това каква е причината детето ви да не може да се включва в дейности от ежедневието на вашето семейство, как да ангажирате детето в игри подходящи за неговата възраст, справяне с обучителни затруднения, двигателни затруднения, не се колебайте да се свържете с ерготерапевт.
Поздрави
Руслана

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 23:00 от Руслана Анастасова

# 39
 • London
 • Мнения: 6 721
И аз имам въпроси.

Ще ми е интересно да споделите упражнения, техники как да помогна на сина си да кара успешно колело. Той го подкарва, но много странно.... с единия крак върти педала. Сякаш не балансира двата крака при карането. Другият му проблем е трайно да хваща химикала правилно, иначе знае как се прави, но не му е удобно и хайде пак с цяла длан, а иначе пише и рисува що годе успешно и по този начин, който си знае.  Тук имахме назначен час с ерготерапевт ( ние сме в чужбина ), но покрай локдаун го оставихме за след време. Иначе моя син е в аутистияния спектър,  почти всички домашни дейности, които изброихте ги върши имайки предвид, че е едва на 6..... това му е хоби да е като един малък иконом у дома.

# 40
 • София
 • Мнения: 47
И аз имам въпроси.

Ще ми е интересно да споделите упражнения, техники как да помогна на сина си да кара успешно колело. Той го подкарва, но много странно.... с единия крак върти педала. Сякаш не балансира двата крака при карането. Другият му проблем е трайно да хваща химикала правилно, иначе знае как се прави, но не му е удобно и хайде пак с цяла длан, а иначе пише и рисува що годе успешно и по този начин, който си знае.  Тук имахме назначен час с ерготерапевт ( ние сме в чужбина ), но покрай локдаун го оставихме за след време. Иначе моя син е в аутистияния спектър,  почти всички домашни дейности, които изброихте ги върши имайки предвид, че е едва на 6..... това му е хоби да е като един малък иконом у дома.

Здравейте,
Балгодаря че се обръщате към Ерготерапевт!
За да може един човек да кара колело, е нужно преди това да има няколко фактора на лице: да  сме сигурни че тази дейност е интересна на детето, да има стабилност на торса, да е развито усещането за пространство, координация на движениета на двете части на тялото, проприоцептивната система да е добре разбита, да може да пази равновесие и баланс, да има добра кординация око-ръка, добър очен контакт. Разбира се важно е да сте подбрали правилното колело за вашия син, да е удобно, да може да стига до земята с крака, правилен терен за каране (може да изберете леко нанадолнище), придържайте седалката, учете го да спира, може да пускате видеа с хора които карат колела, за да види как изглежда отстрани.
Ако вашия син не е карал тротинетка , баланс колело или колело с три гуми, може да предложите, макар да е на 6г.
Помнете че винаги първо се работи за глобалната моторика и след това за финната (захвата на молива). Може да купите специални хващачи, които се слагат на молив, те помагат на децата да поставят пръстите на правилното място, много често обаче децата не ги харесват, за това може да намотаете около молива ластици или нещо друго което да напомня на детето да постави пръсти на това място. Бих ви предложила да рисувате на ветикална повърхновт, не само на маса.
Дано съм била полезна, пишете ако имате още въпроси
Поздрави сърдечни
Руслана

# 41
 • София
 • Мнения: 47
#Ерготерапия
Здравейте,
Тъй като все още не е много ясно какво е Ерготерапия и кога може да се обърнем към ерготерапевт, бих искала да ви запозна Simple Smile
“ Кога помага ерготерапията?-
 Вероятно не е никак лесно за един родител да избере правилния подход към детето си или да намери подходящ специалист, който да отговори на въпросите които родителите имат, свързани с развитието на техните деца. Именно поради тази причина, бихме  искали да ви дадем малко информация кога помага ерготерапията.
Фокуса на ерготерапевтичната практика е върху основните сфери на дейност характерни за всяко дете:
Самообслужване
Обучение
Игри

Тези три сфери имат базисно значение за развитието на всяко дете, и именно за това те са обект на стимулиране и развиване. Често пъти, за да се включи детето в различни дейности, то трябва да има развити определени умения- баланс и координация, двигателно планиране, пространствена ориентация, сензорно базирано планиране, фина моторика, сензорна интеграция и др.
Ако забележите че вашето дете изпитва затруднения с  включването с ежедневни дейности или самостоятелното изпълнение на дейности характерни за възрастта, то имате основание да се консултирате с ерготерапевт. Ерготерапевт може да помогне когато едно дете изпитва затруднения с:
дейности в дома, училището и приятелската компания
Има нужда от непрестанно присъствие на родител по време на игра
Затруднения при игра на имитация
Неизследва и не играе целенасочено и функционално с играчки
Повтаря една и съща игра/дейност многократно с часове
Не се включва в играта на други деца системно
Трудно се концентрира и задържа вниманието си в една дейност
Трудно следва вербални инструкции и завършва дадена задача
Трудно научава нови игри/дейности/училищни задачи
Тича безцелно в стаята, без да задържа вниманието си върху предмет или игра
Непрестанно се движи, скача
Често се спъва, пада, блъска се в предмети
Трудности с училище или детската градина
Неиграе с топка
Трудно координира двете половини на тялото
Не може да държи молив/маркер/ножица
Трудности със обличане/събличане, обуване/събуване, закопчаване/откопчаване, миене на ръце, къпане и др.

Трябва да помним, че децата са различни и определени умения и включването в дейности се случват индивидуално, въпреки това, ако смятате, че детето ви изпитва затруднения с гореописаните умения, моля свържете с ерготерапевт.

# 42
 • София
 • Мнения: 47
Здравейте,
Ето как помага #Ерготерапията

Ерготерапията  помага на хората изправени пред различни предизвикателства- социални, здравни, психически, да участват в ежедневни дейности, които са важни за тях, като бъдат максимално самостоятелни при изпълнението им.

Ерготерапевтите могат да помогнат да се върнете към живота, който обичате. Ние осъзнаваме, че едно заболяване или временна невъзможност за участие в любими дейности, могат да бъдат опустошителни и че огромна част от терапевтичния процес включва възможността да участвате в ежедневието си по начини, които са важни и значими за вас.
Играта е водещ метод в ерготерапията, тя е организирана така че да следва детето, да използва силните му страни, за подобряване на слабите, следва нуждите му и подпомага цялостото му социално и физиеческо развитие.

 Как работи ерготерапевтът с деца:
  Установява съвместно с родителите и детето трудностите, с които то се сблъсква при изпълнение на  ежедневните дейности.
  Подбирa значими за детето дейности/игри и ги адаптира, ако това се налага, с цел да стимулира неговото развитие и независимост.
  Прави оценка и препоръчва оборудване и адаптиране на околната среда с цел обезпечаване на достъпност, независимост и безопасност.
  Стимулира положителни модели на поведение при деца, които изпитват затруднения в ежедневната си комуникация
  Работи с деца със сензорни нарушения или дефицит на вниманието с цел подобряване на техните умения и включването им в дейности, които биха имали положителен ефект
   Извършва цялостен подбор на значими за детето дейности.
  Ерготерапевтите спомагат за компенсирането на трайно увредени функции чрез адаптиране на домашната и училищната среда.

Нашата роля е да  бъдем ваш партньор, като помагаме на детето и цялото семейство да установи своите терапевтични цели - и след това да работим с вас, за да намерим точните интервенциите, оборудването, които работят най-добре за ВАС, за да стигнете до там, където искате да бъдете.

# 43
 • Мнения: 13
Здравейте!
Дъщеря ми е вече голяма, завърши магистратура, но има един страх от изпити, сега съответно от интервюта за работа. Справя се с изпитите, защото е умна, но ѝ е много притеснено, нервно. Не желае да учи повече, дори за магистратурата с голямо колебание се записа и то защото бакалавърската степен е прекалено обща. Склонна е към депресивни състояния.
Аз прочетох статия за диспраксията и отбелязах неща, които забелязвах в моята дъщеря, но все обяснявахме с интровертност, притеснителност, сврухчувствителност и наследена от баща ѝ разсеяност. Имам предвид неща като: не може да каже, дори в гимназията вече, от колко часа им е примерно голямото междучасие, като студентка все не помни от коя точно дата им е ваканцията или на коя дата си е купила билет да се прибере - все казва: Момент, ще погледна и ще ти кажа; когато решава задача често не получава верния отговор, защото ако на предходния ред на уравнението е било числото 37, на следващия ред тя го преписва като 73, отивала съм да занеса чадър или нещо друго забравено в училище и я откривам да стои в класната стая в междучасията напълно индиферентна към другите деца - те тичат, говорят, смеят се, тя си стои на чина и гледа нанякъде ...
Не знам, дали не е прекалено късно. Какво мога да очаквам да се подобри при нея, ако работи известно време с ерготерапевт? Към момента основното, което ме притеснява, е, че се чувства неуверена и се притеснява от изпити и всякакви подобни изпитания.

# 44
 • София
 • Мнения: 47
Здравейте!
Дъщеря ми е вече голяма, завърши магистратура, но има един страх от изпити, сега съответно от интервюта за работа. Справя се с изпитите, защото е умна, но ѝ е много притеснено, нервно. Не желае да учи повече, дори за магистратурата с голямо колебание се записа и то защото бакалавърската степен е прекалено обща. Склонна е към депресивни състояния.
Аз прочетох статия за диспраксията и отбелязах неща, които забелязвах в моята дъщеря, но все обяснявахме с интровертност, притеснителност, сврухчувствителност и наследена от баща ѝ разсеяност. Имам предвид неща като: не може да каже, дори в гимназията вече, от колко часа им е примерно голямото междучасие, като студентка все не помни от коя точно дата им е ваканцията или на коя дата си е купила билет да се прибере - все казва: Момент, ще погледна и ще ти кажа; когато решава задача често не получава верния отговор, защото ако на предходния ред на уравнението е било числото 37, на следващия ред тя го преписва като 73, отивала съм да занеса чадър или нещо друго забравено в училище и я откривам да стои в класната стая в междучасията напълно индиферентна към другите деца - те тичат, говорят, смеят се, тя си стои на чина и гледа нанякъде ...
Не знам, дали не е прекалено късно. Какво мога да очаквам да се подобри при нея, ако работи известно време с ерготерапевт? Към момента основното, което ме притеснява, е, че се чувства неуверена и се притеснява от изпити и всякакви подобни изпитания.
Здравейте,
ерготерапията има какво да предложи за състоянието на дъщеря си, но се чудя дали психолог  или така наречените "life coutch няма да се по-добрия избор, но имайте предви, че вашата дъщеря трябва да е съгласна и заявката да идва от нея, а не от вас.
Поговорете с нея, обяснете и своите тревоги, тя да сподели своите и нека фокуса на разговор да е към това,какви са нейните силни черти, силни качества, кога и как ги използва, в какви ситуации, нека помисли, дали е самостоятелна, в какви дейности е самостоятелна и в какви има нужда от съдействие.
Пишете ми на мейл,ако има имате още въпроси
Поздрави
Руслана

Общи условия

Активация на акаунт