Консултации с ерготерапевт

• 97 115
  • 171
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Скрит текст:
Здравейте, имам дъщеря на почти 14г., средна от 3 деца, винаги е била много тиха и привидно спокойна. Казвам привидно, защото задържа емоциите в себе си и се притеснява да ги изразява. Постоянно трябва да прави нещо с ръцете, много обича анти-стрес играчките за мачкане, казва, че я успокояват. Като малка често правеше бели и чупеше каквото хване. В по-ранната и начална училищна възраст забелязахме, че има проблеми- трудности с ученето, особено с математиката, имаше периоди, в които се изпускаше, но го правеше само вкъщи. Веднъж беше изпила почти цяло шише Панадол бебе и ходихме в спешното. Слава Богу нямаше последици. Носи очила и вече незнам колко броя е счупила. Посещавали сме всякакви специалисти- невролози, психолози, психиатър, логопед и няма диагноза. Казват, че е неуточнено разстройство в развитието. Оценката от психолога е леко забавяне в развитието. Иначе е самостоятелна вече, може да си приготвя аламинути, сандвичи. Няма проблем със самообслужването. При нея проблемите са от социален характер. Трудно и е общуването и комуникацията, говори тихо, гледа надолу, няма самочувствие и увереност. Понеже е леко закръглена, постоянно повтаря, че е дебела и грозна, което съвсем не така. Аз постоянно повтарям, че е красива и я питам какво да направя за нея, за да се чувства по-добре, направи си нова прическа с кичури, но това не и помогна особено със самочувствието. Много си говоря с нея. Не иска да посещава курсове, предложих и заедно да ходим на народни танци, хем заради движението, от което много имаме нужда, хем за социализация, но отказва, притеснява се от нови хора. Споделяла ми е, че не се чувства добре в компанията на много хора, мисли си, че всички я гледат и обсъждат. Може би, защото е ставала обект на подигравки в училище. Опитахме да сменим средата и училището, но стана много по-зле. Всеки ден се прибираше разплакана, започна да боледува често и поиска а я върнем в старото училище, защото и е познато и си има приятели. Макар и 2-3  момчета, има приятели,с които имат сходни интереси и разбирания и общуват в училище. Как да и помогна да е по- социална, да общува и с други деца, не само онлайн на английски /любимия и език/ , да има повече самочувствие. Забравих да кажа, че от малка има и страхове, - от животни-кучета и котки и от затворени тесни пространства. Освен това е леко непохватна, често се спъва, бърза да свърши задължението, дори да не е по най- добрия начин. Бърза на тестовете. Не е много ученолюбива. Учи само неща, които са и интересни. Обича да чете книги на английски, има няколко вече. Обича да танцува и да пее, но да не я гледа никой, дори аз, защото се срамува. Телефона ни е болна тема. Знам, че голяма част от проблемите са именно от телефона, защото е много привързана към него, като пристрастена е. Пробвахме с родителски контрол, пробвахме с телефон с копчета, само за връзка, пробвахме и да го прибираме като наказание. Пробвахме да го даваме и като награда. Нищо не помогна. Всеки път става по-зле, затваря се още повече в себе си, едва говори, плаче и т.н. След един такъв изблик говорих много с нея, че телефона е просто един предмет, от който ние не сме зависими и не е редно да плачем за предмети, защото не са живи същества.  Друго, което забравих да спомена е, че трудно изпълнява домакински дребни неща без да и напомням постоянно - като да си оправи леглото, да си подреди бюрото, да си вдигне чинията и т.н. Трябва да повтарям н-брой пъти, докато го свърши. Много се подценява за елементарни неща. Обича да каза - не мога. Доказах, че много неща може като опитва. Но пак и е трудно да го приеме. Цял роман написах. Моля Ви да ме посъветвате - работата с психолог близо година без прекъсване имаше обратен ефект при нея. Имам чувството, че тя се подценяваше още повече и правеше бели, защото се чувстваше различна. В училище получава подкрепа от психолог и ресурсен учител, но и това не и помага. Замислям се да потърся онлайн добър психотерапевт, тъй като живеем в малко населено място и нямаме възможност за често пътуване. Няма ТЕЛК, защото мисля, че това ще я потиска, взимаме само ЛКК от педиатър, за да посещава специалисти в училище. Храната я приема като нещо, което носи удоволствие, един вид като емоционално хранене. В тази връзка често казва, че гладна. Опитах да и обясня деликатно, че храната е средство за оцеляване, а не живеем, за да се храним. Когато няма никой вкъщи може да изяде много храна без да се замисля първо, че си вреди и второ, че е сготвено за цялото семейство, не само за нея.  Може ли по някакъв начин да и помогне ерготерапията?
Здравейте,

Благодаря Ви, че споделихте толкова откровено за дъщеря Ви. От написаното личи колко грижовен и отдаден родител сте и колко усилия сте положили, за да ѝ помогнете.

Разбирам колко е трудно, когато детето има своите особености, а няма „ясна диагноза“ или конкретен път напред. Истината е, че невинаги има чудодейно решение – по-важно е постепенно да върнете усещането за увереност и смисъл в ежедневието ѝ, така че тя да се чувства по-спокойна, приета и способна.

Ерготерапията би могла да бъде полезна именно в това – да подкрепи детето да участва по-активно и уверено в собствените си занимания и в ежедневието, да намери неща, които ѝ носят удоволствие и спокойствие, и да изгради навици, които подпомагат независимостта ѝ.

Ако няма ерготерапевт близо до вас, може да започнете с нещо малко, но значимо:

Опитайте заедно да направите списък с неща, които тя харесва и я успокояват, и с неща, които я плашат или ѝ създават напрежение.

Всяка седмица преглеждайте списъка заедно – какво ѝ е помогнало, какво е било трудно, какво иска да опита следващия път.

Опитайте малки стъпки в посока активност и участие – например готвене, кратки разходки, подреждане на мястото ѝ, слушане на музика, която харесва, рисуване или занимания с ръце (антистрес играчки, глина, плетене и др.).

Целта не е да я променяте, а да ѝ помогнете постепенно да се чувства по-добре със себе си и да има усещане за контрол над това, което прави.

Ако имате възможност да се консултирате онлайн с ерготерапевт, той може да Ви даде конкретни насоки как да адаптирате средата и ежедневието ѝ според нуждите ѝ.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 11:54 от Рaдост

# 166
Здравейте! Моля за съвет. Става въпрос за дъщеря ми на 7г.Здравословно всичко е окей, но почти от бебе се чеше ужасно много. Ползваме козметика за суха и раздразнена кожа--бочко, мустела, себамед в момента, но вече положението е нетърпимо. Когато се преоблича не спира да се чеше по половин час и плаче, казва че и омръзнало и не издържа вече. Когато някой я докосне е същото положение. Как да и помогна. Мисля че в града ни няма ерготерапевт, какво да направя аз за да и помогна. Препоръчайте ми къде в София мога да отида ако е необходимо.

# 167
  • София
Здравейте! Моля за съвет. Става въпрос за дъщеря ми на 7г.Здравословно всичко е окей, но почти от бебе се чеше ужасно много. Ползваме козметика за суха и раздразнена кожа--бочко, мустела, себамед в момента, но вече положението е нетърпимо. Когато се преоблича не спира да се чеше по половин час и плаче, казва че и омръзнало и не издържа вече. Когато някой я докосне е същото положение. Как да и помогна. Мисля че в града ни няма ерготерапевт, какво да направя аз за да и помогна. Препоръчайте ми къде в София мога да отида ако е необходимо.
Здравейте и благодаря, че се свързахте и споделихте ситуацията.
Мога да си представя колко трудно е за дъщеря Ви ежедневно да изпитва подобен дискомфорт и колко изтощително е и за Вас да търсите решение толкова време. Радвам се, че не го игнорирате, а активно търсите подкрепа – това е изключително важно.

От описанието Ви разбирам, че сърбежът е налице от ранна възраст, засилва се при преобличане и допир, а кожата е чувствителна, въпреки грижата и специализираната козметика. Това е сигнал, който е добре да се разгледа комплексно.

Преди да кажа дали и как ерготерапията може да бъде полезна, бих искала да задам няколко важни уточняващи въпроса, защото има случаи, при които първо е необходимо медицинско изследване:

Правили ли сте наскоро консултация с дерматолог и алерголог? Има ли потвърдена или изключена алергия (към храни, материи, прах, препарати)?

Храненето – има ли храни, след които сърбежът се засилва?

Правени ли са кръвни изследвания в последната година?

Педиатърът какво Ви е посъветвал до момента?

Изпробвали ли сте смяна на перилни препарати, омекотители, материя на дрехите (100% памук, без вълна, без синтетика)?

Наблюдавате ли сърбежът да се засилва в стресови ситуации, след емоции или в края на деня?

Споделям го с уважение и внимание, защото описвате не просто периодично чесане, а нещо, което е налице дългосрочно и причинява силен дискомфорт – това е важно да бъде разгледано и от медицинска страна.

Възможна връзка със сетивната чувствителност:
              Възможно е част от реакциите при допир и при смяна на дрехи да имат и сензорна компонента – свръхчувствителност на кожата (тактилна хиперсензитивност).
              В тези случаи ерготерапията може да помогне чрез:
                сензорна оценка/профил
                  програма с дейности за десензитизация
                    подкрепа за саморегулация
                      насоки към родителите за адаптиране на средата

Но е важно да отбележа честно: ако причината е медицинска (кожа, алергия, хистамин, автоимунно и др.) – първо това трябва да се адресира.

Как мога да бъда полезна като ерготерапевт?

Ако желаете, можем да направим:
                      Сензорен профил – за да видим дали има сензорна свръхчувствителност
                      Консултация (онлайн или на живо), в която да получите стратегии за регулация, дрехи, ритуали и адаптации
                      Но честно към Вас – от описанието предполагам, че може да е нужна комбинация от дерматолог/алерголог + ерготерапевт, а не само едното.

Сърдечни поздрави
                      Руслана

# 168
                      Здравейте,
                      Пиша ви да ви попитам дали работите с малки деца.Малкия е на 2 години ,посещава логопед и психолог ,но бих искала да добавя ерготерапия,тъй като в центъра има ерготерапевт,но основно работи със ученици и му е зает графика.Търся допълнително ерготерапевт.Ако не работите или нямате възможност можете ли да ми препоръчате някой ваш колега в района по възможност на Люлин или Надежда
                      Тъй като предполагам на лично съобщение не мога да ви пиша,пиша въпроса си тук

# 169
                      • София
                      Здравейте,
                      Благодаря Ви, че се свързахте! Да, работя с малки деца, но към момента графикът ми е запълнен. В района на Люлин и Надежда бих Ви препоръчала да се свържете с Център „Малки чудеса“ към Фондация „Нашите недоносени деца“ – там работи много добър ерготерапевт с опит с ранна детска възраст.

Дано съм ви била полезна
                      Поздрави,
                      Руслана

# 170
                      Здравейте, синът ми е на 3 години и 3 месеца, т.к. имаше забавяне  с проговаряне на база оценка от клиничен психолог е диагностициран с лека форма на диспраксия и СИД в тактилната част.  Детето работи с  логопед активно  и има  стабилен прогрес, но към момента основен момент е  отказът му да махне  памперса, въпреки че напълно осъзнава и разбира процеса, отказът е волеви. Правихме  консултации и с  ерготерапевт и психолог, но всеки един от тях ни насочва към другия и вече се чувстваме объркани и безпомощни. В детската градина също ни притискат и настояват детето да  е без памперс, което и ние желаем да постигнем, но вече  не знам как да постъпим.  Бихте ли могли да ни насочите към специалист, който може ни консултира, ако Вие нямате възможност.

Предварително благодаря.

# 171
                      • София
                      Здравейте,
                      Благодаря Ви, че споделихте ситуацията – напълно разбирам колко изтощаващо и объркващо може да бъде, когато получавате различни насоки от различни специалисти. Ще се постарая да внесе яснота и конкретни стъпки.

Първо и най-важно – отказът от махане на памперса при деца със сензорни затруднения и диспраксия е много чест и не е знак за инат или липса на разбиране. Обикновено е комбинация от няколко фактора:

Какво е важно да се  уточни преди да започнем работа?

Има няколко ключови момента, които силно влияят на успеха:

- Динамиката у дома: как протича денят, има ли стабилна рутина
                      - Настроенията и нагласите на родителите: колко силно желаете свалянето на памперса и дали детето усеща напрежение
                      - Сензорни фактори: дали детето се чувства сигурно да седне, дали усеща тялото си добре
                      - Социален натиск: понякога натискът от градината само увеличава отказа

Без тази информация е трудно да се даде 100% точна препоръка, но мога да Ви насоча към най-добрите базови стратегии.

Какво бих Ви посъветвала на този етап:

1. Създайте спокойна и предвидима рутина. Децата с диспраксия и СИД процъфтяват в предвидимост.
                      Примерна минирутина:
                      Сутрин става → мие се → сяда за 10 секунди на гърне/тоалетна
                      Закуска → след 20–30 мин → кратко сядане на гърне
                      Игра → след 30–40 мин пак сядане
                      И така през целия ден.

Важно: Без натиск. Без „трябва“. Без напомняне в тежък тон.

2.Играйте с гърнето
                      За децата е важно да свържат тази дейност с удоволствие и смисъл, а не с изискване:

Книжки: „Мечо без памперс“, „Каю и гърнето“.
                      Поставяйте плюшени играчки на гърне.
                      Ползвайте таймерче („пясъчен часовник“, „гърнето звъни“).
                      Позволете му да избере къде да стои (в банята, тоалетната, на подложка).

3.Сензорна подготовка. Често отказът е сензорен – детето:
                      Не усеща добре тялото си
                      Изпитва дискомфорт при седене
                      Има страх от новото усещане

Полезни подкрепи:
                      Подложка за краката (много важно!)
                      Пръстчета стабилно върху земята
                      Подкрепа за таза
                      Топла мокра кърпа за кратко върху корема, за да отпусне мускулатурата

4. Какво се прави по протокол (накратко)

Фаза 1 – Наблюдение 2 седмици

Памперсът остава
                      Наблюдавате кога се случва уриниране
                      Пишете в дневник (на всеки 30 мин записвате)
                      Слагате го на гърне на рутинни интервали

Фаза 2 – Премахване на дневния памперс

Детето остава само с бельо
                      Сяда на гърне през 30–45 мин
                      Инцидентите се приемат неутрално
                      Успехите се празнуват (стикер, песничка, прегръдка)

Фаза 3 – Затвърждаване

Увеличавате интервала
                      Детето започва да казва само
                      Нощният памперс остава за по-късно

Много важно:

Това НЕ е поведенчески проблем
                      Това НЕ е инат
                      Това НЕ е признак за изоставане

Ако желаете, изпратете ми на мейл:

- как протича денят Ви
                      - как реагира детето в различни ситуации
                      - дали приема визуални инструкции
                      - дали има момент на страх от тоалетната

И ще се опитам да дам персонализирани насоки.

На линия съм 💛
                      Сърдечни поздрави:
                      Руслана

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 11:20 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт