COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 763
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 1 290
Хванаха Мутафчиев на тясно и не му се получи измъкването. Па после кажете, че няма нещо гнило

https://www.facebook.com/groups/NTD.BG/permalink/656787668215053/
А колко пъти се зададе този въпрос? Те само повтарят въпросите, леко ги променят и пак и пак. Е на човек му писва на края. Излезте вие да отговаряте ежедневно на един и същ въпрос.

# 1 291
Мен лично ме притесни това, че линейки карат хора в много тежко състояние, слагат ги на респиратор и те умират.
Ами да. Като ги лекуват по телефона, така е. Вземаме лош пример от другите държави, за жалост.
Така е, защото е нарушен основен принцип на медицината - Да се лекува активно заболяването още в най-ранен стадий, за да не се стига до тежките усложнения и смърт накрая.
Какво правят лекарите в момента? Указанията са - чакайте вкъщи да се влошите и тогава ни се обадете да ви приберем и лекуваме. Ясно е, че лечението в момента е само едно - азитромицин и хлорохин. Но това лечение се прилага само в болницата на тежките случаи. Да ама нали тежките случаи, преди да станат тежки са били леки. Ако ги лекуваха още като леки, щяха ли да станат тежки? Защо се чака заболяването да мине в тежката си фаза за да почне да се лекува. Защо не се лекува още в леката си фаза, за да не премине в тежката?
Защо този основен въпрос не го задава никой от мисирките които са на брифингите на Щаба?
Защо не зададеш този въпрос директно на Мутафчийски по имейл? Напълно адекватно е да се задават такива въпроси, а не да му се изпращат вицове (в буквален смисъл), както се оказва, че се прави.

Аз питах МЕС  - отговор не получих. А Мутафчийски отговаря на такива въпроси с “Няма да отговоря ня този въпрос”.

# 1 292
  • Bulgaria
Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес. Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна лаборатория на 28 януари 2020 г. е проведено първото изследване на проба за COVID-19, а във ВМА първият тест за новия коронавирус е извършен на 2 февруари т. г.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/obsho-15-899-tes … -napraveni-u-nas/

Не знаех, че са тествали още през януари.

Въпросът не е колко теста са направени, а колко човека са тествани. Защото знаем, че на 1 човек и по 4 теста са правени, вероятно има случаи и с повече. Само Домусчиев си беше направил май 3 сам и после кой знае още колко са му направени.

# 1 293
Относно Южна Корея - те много бързо започнаха лудо тестване и карантиране на всички позитивни и така прекъсваха веригите + че там заповядаха носенето на маски навсякъде.
Някой има ли информация относно маските. Безплатно ли се раздават в Корея. На каква цена могат да се намерят там.
[/quote
]Подходът Южна Корея за справяне с Covid19
https://m.youtube.com/watch?v=tYtFFK30ueI

# 1 294
  • София
Не знам дали сте коментирали за починалия българин в Англия.Приеха детето ми в болница и ви изпуснах.
Та да кажа за него,познаваме го лично..не вярвайте на всичко написано в пресата.Малко ме съмнява да е починал от ковид(беше зависим).

Всички починали ги пишем умрели от Ковид, не само зависимите...
Имаше един виц във фб: Мъж, блъснат от влак, умря от корона-вирус.

# 1 295
Сега чета за Швеция, че реалният брой умрели от вируса е по-висок от съобщения. Шведското Обществено здраве съобщава, че по-вероятния брой умрели е 750, двойно повече от официално съобщеното. Причината за това вероятно е късното съобщаване на смъртните случаи вследствие на корона вируса. Според държавният епидемиолог, който бе споменат по-рано в темата, няма нищо за криене, просто не се съобщават навреме смъртните случаи.

А в България да не мислиш, че се съобщават? Там даже умишлено не тестват. Виж предния ми пост

Не, не мисля, че се съобщават всички случаи в България. Или защото умишлено се крие, или защото като в Швеция минават дни преди да се регистрират и съобщят официално по надлежния ред. За Норвегия съм сигурна, че се съобщават, защото там болниците съобщават веднага, пуска се новина за поредния умрял в еди-коя-си болница буквално минути след като болницата е съобщила на близките. Официално в полунощ всеки ден се съобщават цифрите, но журналистите ъпдейтват постоянно страниците си с прясна информация от болниците и старческите домове, където смъртните случаи са настъпили. Понеже не са толкова много случаи там, почти всеки си има собствена статия. Даже прочетох три статии, където три от първите жертви бяха споменати поименно и имаше кратко интервю с роднини.

# 1 296

Задаваните от журналистите въпроси са под всякаква критика. Едно и също всеки ден, няма две мозъчни клетки да го схване и на следващия ден да зададе друг въпрос. Не са гении на мисълта, определено.

Явно и на мен ми липсват мозъчни клетки. Я обясни на бедната душа кое точно му е тъпото на въпроса?

На журналистите ще им се подпалят компютрите от висене в бг мама и фейсбук, с надеждата някой да им помогне най-накрая да зададат въпроса, с който ще успеят да компрометират генерала, тъй като те нямат капацитет да го измислят сами. И това е така, защото от както е започнал с брифингите, генерала буквално показа на всички на какво ниско ниво е журналистиката в България - а това те не могат да го преживеят. Сърдят се, че ББ ги нарича "мисирки", сърдят се, че генерала всеки ден подчертава в национален ефир, че вече n на брой пъти е отговорил на зададените въпроси и се чудят по какъв начин да му го върнат. Е да, но изобщо не са му на нивото и това се вижда повече от ясно по време на брифингите. Ама нищо де - нека се напъват.
А този въпрос, който журналистката зададе е обсъждан тук в миналата тема. Т.е. пак са преписвали, но ние и друго не очакваме - те толкова си и могат
А защо не присъстват добри и доказани журналисти на брифингите, не се ли сещаш? Е, някои знаем защо. Аз лично съм изпращала въпроси към журналист, който присъства на брифингите. Не, не ги зададе. Защото ако ги зададе, на следващ брифинг няма да присъства.

Може и така да е - не споря. Само че, по тази логика на Беновска кариерата трябваше да е приключила преди доста години. А, като я гледам още си обикаля и си задава тъпите, дразнещи, провокативни въпроси

# 1 297
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Разбирам напълно вашето притеснение и недоволство. И аз същото го мисля. Дано не ни се налага да се борим за медицинска помощ...ще е страшно.
Но.. нека все пак сме реалисти. Държавата не може да функционира без парламент и МС.  Нали разбирате  какво ще настъпи при евентуалното им разпадане.
Предполагам,  сигурна съм,че в другите държави също си пазят и изследват президенти, МП и т.н. Това, че не ни го съобщават не означава, че не се прави.
Както се казва, армия без командване няма. Идва саморазправа и хаос. Предполагам, че не искаме това да се случи.
П.П Предполагам, че и президентът го тестват но не се обявява..няма И нужда.

Разбира се, парламента трябва да работи. Хората може би се ядосват защото ги лъжат и то некадърно. Преди няколко седмици (когато още им гледах преките изяви) щабът и излизащи пред народа твърдяха, че няма нужда да тестваме хора без симптоми. Дни наред го повтаряха. Оп, депутатите ни се притесниха, тествайте ги всички, това със или без симптоми няма значение и беше за народа само.

Хора, айде спрете се вече с това тестване на парламента.
Нека да обясня и вече да се спре тази спекулация - парламентът се тества, точно защото трябва да работи и не може да си седи по домовете под карантина. Ако има болни там и изпозаразят останалите депутати, кой ще гласува закони, които в момента са важни? Кой ще гласува Извънредно положение, кой ще гласува новия бюджет, кой ще гласува за какво да се ползват пари от заема, ако се наложи?
Стига вече, разберете - конституцията на България изисква ЛИЧНО присъствие на депутатите, разбирайте КВОРУМ при гласувания на закони! Няма как да го направят дистанционно!
тя, Конституцията, предвижда много други права на гражданите, които извънредното положение ги отнема.
значи тя, Конституцията, може да отнеме/промени и задълженията на аПартамента (в случая). то за това се нарича "извънредно положение". при някои държави първият е президента. при нас не е така. а пък ако стане военно положение нещата придобиват друг характер.

# 1 298
  • на пъпа на Златията

Ами аз мога да предположа, че причините са финансови и липса на места в болниците. А както се оказа, хлорохин и азитромицин се дават само в болнични условия. Преди това - парацетамол и чай, а и молитви евентуално.....
[/quote]

Ми не е вярно .
Моя личен лекар ме пита преди какви антибиотици съм пила и ми каза да си ги купя.
Явно някои лични лекари  не са в час.
Трябва да се въведе  някаква санкция когато си сменяш личния лекар . Значи не си доволна от него и да вземе да върне парите  които са му давани  заради теб .

# 1 299
Д-р Славина Манева, която работи в Мадрид, обяснява за "Дойче веле" защо в Испания положението е така трагично - жертвите са над 10 300. Говори се, че заразените са 7 милиона.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/04/4050429_d-r_slavina_mane … t4M2ADF7Igg3BCS7I

Ами права е жената:

"Много е важно да се инвестира в спешната медицина. Там отношението към лекарите - и в Испания, но и в България - не е достатъчно добро. Това е много тежка специалност, а не е добре заплатена. Трудно е да се намери специализиран персонал с опит, защото никой не издържа. Сега обаче цял свят ръкопляска именно на тези медици. Те не искат да им се пляска, искат да си вършат работата добре и да се чувстват признати от обществото."

Не се чувстват признати, цял народ роптае, че трябвало да си стои вкъщи заради тях. Помолиха хората 'Стойте си вкъщи, ние ще стоим тук'. Апелът им е към нас!

# 1 300
Махат глобата от 5000 лв, вече ще е 300-1000.

# 1 301
Не знам дали сте коментирали за починалия българин в Англия.Приеха детето ми в болница и ви изпуснах.
Та да кажа за него,познаваме го лично..не вярвайте на всичко написано в пресата.Малко ме съмнява да е починал от ковид(беше зависим).

Всички починали ги пишем умрели от Ковид, не само зависимите...
Имаше един виц във фб: Мъж, блъснат от влак, умря от корона-вирус.

Ок, да кажем аз съм диабетик, ходя си с апаратче, взимам си лекарствата, спазвам си предписанията, мога да си живея спокойно по правилата до 80. Хваща ме коронавирус, заради съпътстващия ме диабет съм рискова, не се справя организмът ми, развивам пневмония и умирам. Е, от кво съм умряла? От диабета, с който мога да си живея още 50 години или от Ковид?

Накратко - да, хората със съпътстващи заболявания са рискови, но те могат да си живеят цифра години с тях, ако не се сблъскат с това вирусче. Адекватно е да се брой, че той е реалната причина за смъртта им в този момент.

# 1 302
  • Буркина Фасо
Мерките, които прилагаме сега са стандартни противоепидемични. Да се спори дали действат е безумно, действали са и преди 100 години по време на Испанския грип, действат всяка година по време на грипната епидемия, когато разпускаме училищата, действат и сега. Държавите, които ги прилагат не следват някакви китайски модели (китайците не са открили топлата вода), а прилагат единственото, с което реално разполагаме при вече напреднала фаза на епидемията - физическа дистанция и ограничаване струпването на хора.
така де , но при 200 случая на 10 хил. народ се обявява грипната ваканция и съответно епидемия.
сега много  по-рано от 200 случая , но забележи на 7 млн. народ  се обявява пандемия ?!?!

# 1 303
Отивам, аз лично два пъти пуснах линк с информация за амбулаторното лечение.
Интересува ме не амбулаторното лечение, а това в къщи. Стигнем ли до "амбулаториите".... Sad
Какви са тези антивирусни препарати и има ли ги в аптеките? Произвеждат ли ги БГ фармацевтични компании?  Ремантадин действа ли в този случай и има ли го в аптеките?

# 1 304
  • Bulgaria
И аз не мога да го разбера това "успокоение". Не били починали от ковид, а от инфаркт или белодробна емболия, или бъбречна недостатъчност. Но това се случва точно заради ковид, защото ако не беше атакувал организма нямаше да се стигне до там. А, това за ревизирането на броя на починали в Италия въобще не искам да го коментирам. Това по някакъв начин ще промени ли нещо, ще ги върне ли към живота? Или трябва да ни успокои, че някакво предшестващо заболяване причинило смъртта, но това нямаше да се случи без ковид?

Общи условия

Активация на акаунт