Онлайн консултации с педиатър - д-р Нели Митева

• 33 662
  • 553
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, д-р Митева! Много съм притеснена и моля за вашето мнение! Синът ми на 3г и 10 м. от събота е с температура до 39.3 градуса. След прием на температуропонижаващи спада и след няколко часа се покачва отново. Няма др. симптоми като хрема или кашлица. Вчера пуснахме кръвни изследвания и нивото на левкоцити е мн ниско - 2.38,при долна граница 4. Днес пуснахме отново изследвания в др. лаборатория, но левкоцитите отново са ниски. Според педиатъра е вирусна инфекция и затова са ниски левкоцитите. Ще повторим изследванията след 5 дни. Вие какво смятате, може ли да е вирус, без др симптоми и дали може това да е причина за левкоцитите. Много се притеснявам да не се касае за сериозна и страшна болест. Прикачвам файл с изследванията

Здравейте! Аз също съм на мнение, че най-вероятно се касае за вирусна инфекция от изследванията. Но кой вирус точно е причинител - не може да се каже на базата само на тези изследвания. Щом няма други оплаквания детето - включително зачервено гърло, хрема, кашлица, болка в ушите, да го болят ръчичките, крачетата, да има увеличени лимфни възли и други, смятам, че на този етап би трябвало да нямате причина за безпокойство за по-сериозно заболяване.

# 181
Здравейте д-р Митева. Имам въпрос относно дете на две години и половина. Кърмена е до 1г и 3 м, храни се добре и рядко е боледувала, но от както започна ясла нещата се промениха. Последното боледуване започна със задна хрема, после сополи, кашлица и без температура или влошаване стана бронхит. Много упорит с два антибиотик се изчисти накрая. В началото на март беше по - същият начин. Може ли да ми напишете нещо с което да укрепен след изписването на толкова антибиотик и да подкрепи белите дробове? Нещо друго което ме притеснява е, че има много силно обоняние и когато помирише нещо неприятно започва да прави физиономии все едно иска да повърне, също така като преяде малко казва че и много лошко на коремчето. Дали това е проблем и трябва ли да я заведа на друг специалист? Благодаря ви!
Здравейте! По отношение на инфекциите след тръгването на детска ясла - това се среща при всички деца, тъй като имат много контакти с други преносители на инфекции и имунитетът им не е напълно изграден. Обичайно това често боледуване се прекратява едва към 7г.в. Има различни препарати, които могат да засилят имунитета й - Имуно бимби, Дефендил, Биозин, които са доста добри, но моят съвет е да се заредите с доста търпение, тъй като, докато посещава детско заведение, ще боледува по-често.

# 182
Здравейте! Аз също съм на мнение, че най-вероятно се касае за вирусна инфекция от изследванията. Но кой вирус точно е причинител - не може да се каже на базата само на тези изследвания. Щом няма други оплаквания детето - включително зачервено гърло, хрема, кашлица, болка в ушите, да го болят ръчичките, крачетата, да има увеличени лимфни възли и други, смятам, че на този етап би трябвало да нямате причина за безпокойство за по-сериозно заболяване.

Лекарката, която вчера го е прегледала, казала на мъжът ми, че вижда обрив по дъгите на гърлото. Изписала е Джуниър ангин и Авирон кидс, Вит Ц и температиропонижаващи при нужда. Аз погледнах гърлото, но не виждам нищо. В случай, че детето не го боли гърлото, възможно ли е това да е причината за високата температура и ниски левкоцити?

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 10:37 от Mamma

# 183
Добър ден  чувам различни мнения от педиатъри относно това дали е правилно или не е да се дава имуностимулант в моя случай Имунобор Кидс Актив преди поставянето на ваксина морбили, рубеола и паротит. Вие какво мислите има ли някакъв проблем да се дава преди и след поставянето й?
Здравейте! Не смятам, че има нужда въобще да се дава имуностимулант преди поставяне на ваксина, но не би трябвало да навреди, ако решите да давате.

# 184
Здравейте д-р Митева. Имам въпрос относно дете на две години и половина. Кърмена е до 1г и 3 м, храни се добре и рядко е боледувала, но от както започна ясла нещата се промениха. Последното боледуване започна със задна хрема, после сополи, кашлица и без температура или влошаване стана бронхит. Много упорит с два антибиотик се изчисти накрая. В началото на март беше по - същият начин. Може ли да ми напишете нещо с което да укрепен след изписването на толкова антибиотик и да подкрепи белите дробове? Нещо друго което ме притеснява е, че има много силно обоняние и когато помирише нещо неприятно започва да прави физиономии все едно иска да повърне, също така като преяде малко казва че и много лошко на коремчето. Дали това е проблем и трябва ли да я заведа на друг специалист? Благодаря ви!
Здравейте! По отношение на инфекциите след тръгването на детска ясла - това се среща при всички деца, тъй като имат много контакти с други преносители на инфекции и имунитетът им не е напълно изграден. Обичайно това често боледуване се прекратява едва към 7г.в. Има различни препарати, които могат да засилят имунитета й - Имуно бимби, Дефендил, Биозин, които са доста добри, но моят съвет е да се заредите с доста търпение, тъй като, докато посещава детско заведение, ще боледува по-често.
Благодаря Ви! Да сигурна съм че е така и с каката съм минала през това, но толкова бързо не е правила бронхит, толкова упорит.  А относно чувствителността й към миризми, като бебе беше изолирана ешерихия, пак без симптоми и тогава изпи един антибиотик но лекаря каза, че няма нужда от друго, защото може да е външно и докато няма проблем само да наблюдаваме. Може ли от това да има някакви проблеми сега?

# 185
Здравейте Д-р Митева,бих искала да ви попитам за малката,която е на 10 месеца. Все още не може да пази добре равновесие,като е опряна някъде е добре,но се ибръша рязко и залита. Благодаря предварително.
Здравейте! Смятам, че за тази възраст е нормално и нямате място за безпокойство, при условие, че до момента детето Ви се развива нормално. Simple Smile Лека вечер!

# 186
Благодаря Ви! Да сигурна съм че е така и с каката съм минала през това, но толкова бързо не е правила бронхит, толкова упорит.  А относно чувствителността й към миризми, като бебе беше изолирана ешерихия, пак без симптоми и тогава изпи един антибиотик но лекаря каза, че няма нужда от друго, защото може да е външно и докато няма проблем само да наблюдаваме. Може ли от това да има някакви проблеми сега?
Еднократно даване на антибиотик (един курс на лечение, имам предвид) и в подходящи за килограмите на детето дози не би трябвало да навредят. По отношение на обонянието - просто някои хора са по-чувствителни към определени миризми. Освен това, нормално е, когато преяде, да й е тежко на коремчето и да казва, че я боли Simple Smile

# 187
Лекарката, която вчера го е прегледала, казала на мъжът ми, че вижда обрив по дъгите на гърлото. Изписала е Джуниър ангин и Авирон кидс, Вит Ц и температиропонижаващи при нужда. Аз погледнах гърлото, но не виждам нищо. В случай, че детето не го боли гърлото, възможно ли е това да е причината за високата температура и ниски левкоцити?
Ако детето има промени в гърлото (херпангина, катарална ангина и други), да, това може да обясни високата температура и лечението е абсолютно адекватно за една вирусна инфекция Simple Smile

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 10:38 от Mamma

# 188
Здравейте, д-р Митева!
Излязоха и останалите резултати от IgE и диференциалната кръвна картина на дъщеря ми. Прилагам снимка. Може ли да ми ги разчете те, моля Ви, защото малко се стреснах, като ги видях...
Предварително Ви благодаря!
Здравейте! Според референтните граници на лабораторията IgE са завишени, но не мога да бъда сигурна,че са коригирани спрямо възрастта, тъй като според доста източници това са нормални резултати за дете на възраст като Вашето. Освен това, еозинофилите от ДКК са в норма, което навежда на мисълта, че е по-малко вероятно да се касае за паразитоза. Въпреки това, не смятам, че е било излишно приемането на Зентел или че може да навреди на детето Ви. От останалата част от ДКК няма нищо особено, което да е притеснително. А детето имало ли някакви оплаквания след започването на антибиотика?

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 10:38 от Mamma

# 189
Здравейте д-р Митева,
Дъщеря ми, която е на 9м преболедува да се надяваме уроинфекция причинена от ешерихия коли. Беше на болнично лечение 9 дни на антибиотик венозно, сега следва да пуснем отново изследвания и да видим дали е унищожена напълно бактерията. Въпросът ми е как да поддържаме максимално добре интимната ѝ хигиена, тъй като когато ака седнала всичко става в изпражнения и попадат във влагалището, и със сигурност замърсяват и пикочните пътища?

Благодаря
Здравейте! Бих препоръчала по-честа смяна на памперсите, а след ходене по голяма нужда - измиване на дупето възможно най-бързо, а не само избърсване с мокри кърпи. Би трябвало детето да е гледано на 6-месечна възраст на абдоминална ехография и предполагам няма нищо притеснително, което да предразполага към уроинфекции?

# 190
Д-р Митева кога най-късно трябва да го заведа на ортопед?6 + месеца сме?
Краен срок не бих могла да кажа, но идеята е да не се забавя прегледът твърде много, тъй като ако детето Ви има нужда от ортопедична корекция, тя ще се осъществи значително по-лесно, когато детето е по-малко. Така че, когато имате възможност, осъществете я Simple Smile

# 191
Здравейте! Според референтните граници на лабораторията IgE са завишени, но не мога да бъда сигурна,че са коригирани спрямо възрастта, тъй като според доста източници това са нормални резултати за дете на възраст като Вашето. Освен това, еозинофилите от ДКК са в норма, което навежда на мисълта, че е по-малко вероятно да се касае за паразитоза. Въпреки това, не смятам, че е било излишно приемането на Зентел или че може да навреди на детето Ви. От останалата част от ДКК няма нищо особено, което да е притеснително. А детето имало ли някакви оплаквания след започването на антибиотика?
Благодаря Ви за успокоението, Д-р Митева! Simple Smile
За сега няма никакви оплаквания, но педиатърката ни още не и е изписала антибиотик, а каза само 7 дни да пие Бисептол. Каза нещо за антибиограма (ако не се лъжа) и след това ще го изпише. Няма ли да стане много-първо Бисептол 7 дни и после антибиотик...? Колко време след приема на лекарствата мога да повторя изследванията с урина и кръв, за да съм сигурна, че вече на 100% е добре?
Вие сте истинско съкровище! Simple Smile Хубаво е човек в тези времена да има на кого да се довери! Бъдете жива и здрава и все така в помощ на младите майки, като нас! Simple Smile

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 10:39 от Mamma

# 192
Здравейте д-р Митева,
Дъщеря ми, която е на 9м преболедува да се надяваме уроинфекция причинена от ешерихия коли. Беше на болнично лечение 9 дни на антибиотик венозно, сега следва да пуснем отново изследвания и да видим дали е унищожена напълно бактерията. Въпросът ми е как да поддържаме максимално добре интимната ѝ хигиена, тъй като когато ака седнала всичко става в изпражнения и попадат във влагалището, и със сигурност замърсяват и пикочните пътища?

Благодаря
Здравейте! Бих препоръчала по-честа смяна на памперсите, а след ходене по голяма нужда - измиване на дупето възможно най-бързо, а не само избърсване с мокри кърпи. Би трябвало детето да е гледано на 6-месечна възраст на абдоминална ехография и предполагам няма нищо притеснително, което да предразполага към уроинфекции?
Да, беше на абдоминална ехография и всичко беше наред, доктора не откри нещо притеснително. Ние вече почти не използваме мокри кърпи, сменяме памперса на около 2 часа през деня и при наакване, като я мием с измиващо бебешко олио след ходене по голяма нужда. Започнахме и вечерно време да ѝ правим промивка със смрадлика. Най се притесняваме, когато във влагалището ѝ има акита, тогава отива отново на чешмата или в леген да покисне малко за да се отмият. Не съм сигурна, дали това е най-оптималното решение, но не смея да ѝ бъркам.

# 193
само месно пюре чисто към отделен зеленук...или има готови месно-зеленчукови?и на ден колко общо трябва да е яденето освен кърменето..а кашите за сутрешна закуска кога може?
Има готови месно-зеленчукови пюрета (на Ганчев например), но Вие и сама можете да си приготвите - има различни рецепти в интернет. Започнете с пилешко най-напред. Първото хранене в деня си остава мляко, второто е каша, третото е пюрето и останалите до вечерта са с мляко.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 10:39 от Mamma

# 194
Има готови месно-зеленчукови пюрета (на Ганчев например), но Вие и сама можете да си приготвите - има различни рецепти в интернет. Започнете с пилешко най-напред. Първото хранене в деня си остава мляко, второто е каша, третото е пюрето и останалите до вечерта са с мляко.
Благодаря ви д-р Митева!

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 10:36 от Mamma

Общи условия

Активация на акаунт