Онлайн консултации с д-р Милена Янкова – специалист по педиатрия и детска пулмология

• 281 281
  • 4 333
  •   2
Отговори
# 3 870
Здравейте, д-р Янкова. През лятото в опити да установят произхода на фебрилното ми състояние, пулмолозите във ВМА случайно откриха на скенер, че имам БТЕ. Предположиха, че е от прекаран ковид (по време на бременност в 9ти месец). Пия Ксарелто 20 вече 6ти месец. Преди да го спра, предполагам, че ще е хубаво отново да си направя скенер. През декември изкарахме вкъщи ковид за 2ри път. Трябва ли ми направление за скенера, мога ли да отида на частно да ми се направи без документ от лекар?

# 3 871
Д-р Янкова, след прекарана вирусна инфекция, на дъщеря ми (13 години) не й спира хремата. Пуснахме носен секрет и в носа й се установиха две бактерии - Moraxella catarhallis  и Proteus mirabilis. Трябва ли да пие антибиотик през устата или може да се оправи само с капки?
Освен това кашля и гласът й е паднал вече трета седмица.
Не е необходимо да пие АБ. Слагайте АБ капки в носа. Правете инхалации с физиологичен разтвор и Пулмикорт 2х 2мл.
Това са кръвните й изследвания.

# 3 872
Здравейте, д-р Янкова, месец и половина след лечение с антибиотик на ангина от S.pyogenes /А/ детето пак е с подути сливици, жизнен, без темперетура и други оплаквания. Пуснах нов гърлен секрет- S.pyogenes /А/, но този път - Оскъдно. Какво се препоръчва в подобен случай? Пак антибиотик? Носителство ли означава това количество и може ли да заразява околните?
Благодаря

# 3 873
Здравейте, д-р Янкова! Ще Ви бъда много благодарна, ако ми отделите време за отговор. Дъщеря ми на 6г с Мораксела в носен секрет. Всеки път нещата се развиват така- посещава детска градина, засилва се секретът, започва да кашля дразнещо, буквално през 2 сек, поставяне на дексаметазон, следват инхалации с Пулмикорт, физ. р-р, АБ... Опитваме с хомеопатия, но отново се повтаря това. На своя глава започнах Пулмикорт на 12ч от снощи, Ксизал, Калциев глюконат сироп. Утре сме на преглед при нашия педиатър. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря предварително!

# 3 874
Здравейте! Бебето ми е на 3 месеца и от няколко дни е с някакви секрети в гърлото. Диша чисто, храни се, спи си...В нослето слагам физиологичен разтвор, но не почиствам с аспиратор, тъй като то почти нищо не излиза ..Но тези храчки си стоят, понякога го карат и да се закашля. Педиатърът казва да слагаме в нослето физиологичен разтвор и да му давам Коризалия бейби, но секретът продължава да си стои в гърлото му...Вече започвам да се притеснявам, вече от около 5 дена е така. Има ли нещо друго, което мога да направя, за да му помогна?

# 3 875
Здравейте....може ли да ми кажете нещо за кашлица ефикасно – дете на 5 год

# 3 876
  • Враца
Здравейте д-р Янкова! Моля за съвет относно внукът ми, който в момента е на 1г3м! Лятото започнаха да му пожълтяват ръцете и ходилата, като на моменти избледняват, а в други са дори оранжеви. Склерите са бели. Според личната причината беше консумация на моркови и тиква. Спряхме ги от менюто му за 20 дни, но пожълтяването не изчезна. Бяха му пуснати кръвни изследвания и направен ехограф на коремната област, и изглеждат наред. Личния му лекар е обедена, че има причина за пожълтяването, но тя вече няма идея нито какви изследвания да направим, нито към какъв специалист да ни насочи. Прикачвам изследванията, моля да ги погледнете и дадете съвет при какъв специалист да го заведем.

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 07:46 от margi_vr

# 3 877
Добър ден, доктор Янкова, може ли да се ползва към днешна дата пулмикорт със срок на годност декември 2023?

# 3 878
Здравейте, д-р Янкова! Ще може ли да коментирате рентгеновата снимка на сина ми, която е правена след изкаран Ковид и Грип А. Снимката е правена на 26 януари и пи АБ до преди 10 дни, но от два дни детето е с температура около 37-37,7, слаба кашлица, хрема и нощно изпотяване и треска при ниска Т около 37 градуса. Целият става мокър вечер. Вчера му пуснахме изследвания, които според мен (до колкото разбирам) говорят за бактериална инфекция. Ще ви прикача рентгена и изследванията. Моля Ви за съвет, защото вече се виждам в чудо с това болно дете от 1 месец! Притеснява ме да не би да е бил с пневмония и да не се е доизлекувал...... т.е. да не е разчетена правилно снимката, а ме е страх за няма месец да го снимам два пъти. АБ беше Клацид от 250 за 7 дни.

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 12:44 от ДидиДан

# 3 879
Здравейте д-р Янкова, можете ли да ми препоръчате абсорбиращо лекарство за дете на 1 г и 10 м за разнасяне на буца останала от ваксинация. Опитахме с риванол, а след това и с мед, но няма ефект ☹️ Предварително благодаря

# 3 880
Здравейте др Янкова.
От вчера малкия които е на 3 ги 3м е със температура 38.5
Даже преди малко му я мерих 39.4
След това вечерта започнах и аз да вдигам температура.
Лицето му е червено.
Отпадналост и липса на апетит.
През някакъв период ляга и заспива.
Правих си днес комбиниран тест за ковид и грип отрицателен е.
Аз имам болка във гърдите и се появиха храчки..
Малкия не посещава детска градина аз си го гледам. Нямаме много досек на хора.
Според вас от какво може да е така.
Да добавя редуваме нурофен и панадол плюс витамин с ампула 1 бр На ден.

# 3 881
Здравейте д-р Янкова,
Детето ми беше с кашлица близо 10 дни. Сутрин и вечер. Отдаваха го на заден секрет и гърло.Проследявано е и всичко беше наред- кашлицата беше почти изчезнала. Но почти. Преди два дни изведнъж започна да повръща и да го боли корем, вдигна лека Т 37,5, но общото му състояние се влоши. Сега е на АБ, на снимка се разчита пневмония. Детето е по- добре, но не кашля, а само от време на време има храчки.
Въпроса ми е трябва ли да започне да кашля влажно или може да се оправи без да се появи кашлица?

# 3 882
Здравейте д-р Янкова, можете ли да ми препоръчате абсорбиращо лекарство за дете на 1 г и 10 м за разнасяне на буца останала от ваксинация. Опитахме с риванол, а след това и с мед, но няма ефект ☹ Предварително благодаря
От колко време е бучката

# 3 883
Здравейте д-р Янкова,
Детето ми беше с кашлица близо 10 дни. Сутрин и вечер. Отдаваха го на заден секрет и гърло.Проследявано е и всичко беше наред- кашлицата беше почти изчезнала. Но почти. Преди два дни изведнъж започна да повръща и да го боли корем, вдигна лека Т 37,5, но общото му състояние се влоши. Сега е на АБ, на снимка се разчита пневмония. Детето е по- добре, но не кашля, а само от време на време има храчки.
Въпроса ми е трябва ли да започне да кашля влажно или може да се оправи без да се появи кашлица?
Не знам каква е тази пневмония без кашлица…

# 3 884
Здравейте д-р Янкова, можете ли да ми препоръчате абсорбиращо лекарство за дете на 1 г и 10 м за разнасяне на буца останала от ваксинация. Опитахме с риванол, а след това и с мед, но няма ефект ☹ Предварително благодаря
От колко време е бучката
Вече повече от година НЕ минава. Правихме компреси, после чакахме да се разнесе после пак правихме компреси и вече си мисля, че трябва да се използва някакво лекарство.

Общи условия

Активация на акаунт