COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 370 695
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 815
Много интересно наистина да тролиш от Австрия, която  няколко месеца държа вируса под контрол и да се правиш, че това не се е случило. Нищо, по-важното е да измисляш разни неща, за да ме коментираш мен. Joy

А всъщност няма никаква мистерия, нито магия. Там, където се спазват мерките и се прилагат средства за контрол - там хората се справят. Там, където не ги спазват, рано или късно случаите се покачват. Някои хора вече 8 месеца след началото на пандемията продължават да обсъждат теорията на инфекциозните заболявания, дали заболяванията са заразни, дали физическата дистанция помага и т.н.

# 28 816
  • При семейството си
От починалите видяхте ли жената на 36 г с хронично неврологично заболяване?
Нещо ме озадачи- от кога и невржлогичното заболяване влезе в рисковите и какво точно хронично може да е, че да е утежнило коронавируса или го пишем, за да не кажем, че няма придружаващи такива и да се уплашим много, не че някой вече го е страх.

На мен също ми направи впечатление, че неврологично заболяване е често, като придружаващо при обявен смъртен случай. Също Габи писа за МС, като странична реакция от ваксината...Дано Лейка, Габи, Хеликаза или някой, който е по-наясно, може да даде повече разяснения.

По-напред беше публикувано, че е от Лъки, починалата 36 годишна жена, ако не се лъжа, там беше влезнал вирусът, в дом за хора с увреждания.

Имам чувството, че някои, покрай Ковид, разбраха, че има и млади хора, че и деца с хронични, сериозни заболявания.
Все ни лъжат нас, излекуваните не били съвсем излекувани, починалите не били с никакви заболявания. Сравнявайки ни с Великобритания по смъртни случаи, някои установиха, че ни се “губят” някъде около 40 000 заразени.

# 28 817
UK
Лекарите са изследвали мозъка на баща на две деца, който е станал най-младият пациент в света с инсулт поради коронавирус.
31-годишният Омар Тейлър прекара шест седмици в болница в Колчестър с коронавирус, пневмония, сепсис, дихателна недостатъчност и инсулт.
Възстановяването му изуми лекарите и семейството му, които го определиха като „чудо“, когато излезе от болницата.
Г-н Тейлър заяви, че се надява случаят му да е от полза за бъдещото лечение на пациенти.
Случаят е помогнал на медиците да разберат влиянието на вируса върху мозъка.
Консултантът по инсулт д-р Джоузеф Нге се грижи за г-н Тейлър и е съавтор на доклада за British Journal of Hospital Medicine.
Той каза, че се надява, че това повишава информираността за потенциалния риск пациентите с Covid-19 да получат инсулт.
„Омар е най-младият пациент, който сме открили в медицинската литература и е получил инсулт, причинен от вируса“, ​​каза той.
„Случаят му е много интригуващ и ще го помня до края на живота си.
"Ние научаваме повече за вируса всеки ден и сега знаем, че той може да предизвика възпалителна реакция, която може да доведе до инсулт, дори при много млади пациенти, като Омар."
Изображенията на мозъка на г-н Тейлър показват необичайни характеристики при толкова млад пациент, който не е имал предишни рискови фактори за инсулт, добави той, като "множество микрокръвоизливи" предполагат индуцирана от Covid-19 "цитокинова буря".
„Той получи най-тежкия инсулт, който можете да получите, и мозъкът му беше атакуван от двете страни“, каза д-р Нге. "По-голямата част от пациентите ще се нуждаят от 24-часова грижа след този вид инсулт."
Г-н Тейлър от Би Би Си: „Много съм щастлив, че екипът от лекари се интересуваше толкова от моя случай и се надявам, че той може да бъде от полза за лекарите в бъдеще, когато лекува пациенти, които са в подобно критично състояние като мен и спасява животи като моите . "
Той прекара 20 дни на вентилатор в реанимация, преди да бъде преместен в инсултното отделение и в крайна сметка изписан.
Страница за набиране на средства, създадена от приятел, е събрала близо 19 000 британски лири, които семейството използва за финансиране на ежедневни терапевтични сесии у дома в Роуддж, близо до Колчестър.
Съпругата му Кейтлин, която се обучава за медицинска сестра в болницата, заяви, че е "невероятно горда" от него.
Г-н Тейлър е оставен със слаба дясна ръка и ограничена реч, но "наистина се е подобрил" и "работи толкова усилено", каза тя.
Той се надява скоро да се върне на работата си като регионален директор на Care UK.

https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-essex-54019467

# 28 818
А моля, не ме слагайте в групата на отричащите мерките и дори конкретно маските. Всяко нещо си има своята роля и значение когато се прави с мисъл и мярка. Категорично мисля, че в Испания, Италия, Германия, Австрия, Великобритания, САЩ дори, формата на локдаун която се наложи не бе излишна, дори напротив, беше крайно необходима и идващите месеци ще го докажат, защото ще се повтори. Същевременно еквивалентните мерки в България, Унгария и на още няколко места бяха неоправдани и изпълнени по такъв дивашки начин, щото сега се чудим, защо хората вярват в какви ли не теории на конспирациите. Но така е то, когато на ключови постове са сложени хора необразовани, глупави и самонадеяни.

Моите предвиждания са, че ни чакат тежки месеци до около януари. Ако избутаме някак докъм втората половина на ноември, ще е повече от добре.
Протоколите за лечение в Европа са явно подобрени и въпреки огромния брой заразени, в болниците още е спокойно. Но това ще се промени до месец. От януари очаквам и първите ваксинации, което ще облекчи ситуацията. До месец и нещо се надявам да разполагаме и с валидирани антиген тестове, което ще е game changer.

# 28 819
За да си против локдауна в България, първо трябва да е имало такъв в България. Не че за теб това има някакво значение, де. Но аз повече по този въпрос няма да споря, защото след толкова страници наистина не виждам смисъл, особено пък с човек, който дори не е бил в България по това време.

# 28 820
  • При семейството си
В повечето случаи, когато се споменава в темата локдаун, карантина и подобни, се има предвид времето на извънредно положение, на извънредните мерки, което време го имаше почти във всяка държава, включително и България, под една или друга форма.

# 28 821
  • София
Само не пак за пейките, моля... Само не пак за тези пейки!
Че стане ли дума за ИП в България, то веднага се обявява за страшен локдаун, защото били забранени парковете и пейките. Това е то - най-важния довод.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 12:11 от NumLock

# 28 822
То по тази логика и в Швеция е имало локдаун. Шведите също бяха помолени да не пътуват, да работят от вкъщи, да не общуват с хора от рисковите групи, да спазват дистанция,забрана за събиране на повече от 50 човека, затворени гимназии и университети, заведенията с ограничения и т.н. все набор от мерки, които между другото никак не са малко и не са много по-различни от тези в други държави.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 12:13 от LillyM

# 28 823
Ако, или когато учените успеят да направят коронавирусна ваксина, няма да е достатъчно, за да се унищожи заболяването.

Изследователските лаборатории и фармацевтичните компании пренаписват правилника за времето, необходимо за разработване, тестване и производство на ефективна ваксина.

Към днешна дата само една инфекциозна болест при хората е напълно унищожена - едра шарка - и това отне 200 години.

Останалото - от полиомиелит до тетанус, морбили, паротит и туберкулоза - ние живеем с или без, благодарение на ваксинациите.

Русия заяви, че изпитанията на нейната ваксина Sputnik-V са показали признаци на имунен отговор при пациентите и масовата ваксинация ще започне през октомври. Китай заяви, че е разработил успешна ваксина, която се предоставя на неговия военен персонал. Но бяха изразени опасения относно скоростта, с която са произведени и двете ваксини.

Но не са в списъка на ваксините на Световната здравна организация, които са достигнали фаза три клинични изпитвания - етап, който включва по-широко тестване при хора.

Британският производител на лекарства AstraZeneca, който има лиценз за ваксината на Оксфордския университет, увеличава глобалния си производствен капацитет и се съгласи да достави 100 милиона дози само за Обединеното кралство и вероятно два милиарда в световен мащаб - ако се окаже успешен. Клиничните изпитвания бяха поставени на пауза тази седмица, след като участник имаше подозирана нежелана реакция във Великобритания.

Pfizer и BioNTech, които твърдят, че са инвестирали над 1 млрд. Долара в своята програма Covid-19 за разработване на иРНК ваксина, очакват да бъдат готови да търсят някаква форма на регулаторно одобрение още през октомври тази година. Ако бъде одобрено, това ще означава производство до 100 милиона дози до края на 2020 г. и потенциално над 1,3 милиарда дози до края на 2021 година.

Има около 20 други фармацевтични компании с клинични изпитвания в ход.

Не всички от тях ще успеят - обикновено само около 10% от ваксиналните опити са успешни. Надеждата е, че глобалният фокус, новите съюзи и общата цел ще увеличат шансовете този път.

СЗО работи с групата за реагиране на епидемиите, Cepi, и Алианса на ваксините на правителства и организации, известни като Gavi, за да се опитат да изравнят условията.
До момента най-малко 80 богати държави и икономики са се присъединили към глобалния план за ваксини, известен като Covax, който има за цел да събере 2 млрд. Долара (1,52 млрд. Паунда) до края на 2020 г., за да помогне за закупуването и справедливото разпространение на ваксини по целия свят. САЩ, които искат да напуснат СЗО, не са една от тях.
Чрез обединяването на ресурси в Covax участниците се надяват да гарантират, че 92 държави с по-ниски доходи, в Африка, Азия и Латинска Америка, също ще получат "бърз, справедлив и справедлив достъп" до ваксините Covid-19.

Съоръжението подпомага финансирането на редица изследвания и разработки за ваксини и подпомага производителите при увеличаване на производството, където е необходимо.

Имайки широко портфолио от опити за ваксини, подписани по тяхната програма, те се надяват поне една да бъде успешна, за да могат да доставят два милиарда дози безопасни, ефективни ваксини до края на 2021 г.

Колко ще струва?

Докато милиарди долари се инвестират в разработването на ваксини, още милиони са обещани да купят и доставят ваксината.
Цените на доза зависят от вида на ваксината, производителя и броя на поръчаните дози. Фармацевтичната компания Moderna, например, съобщава, че продава достъп до потенциалната си ваксина на доза между 32 и 37 долара на доза (24 до 28 британски лири).
AstraZeneca, от друга страна, заяви, че ще достави ваксината си "на цена" - или няколко долара на доза - по време на пандемията.
Институтът за серум в Индия (SSI), най-големият производител на ваксини в света по обем, е подкрепен със $ 150 млн. От Гави и фондация "Бил и Мелинда Гейтс", за да направи и достави до 100 милиона дози от успешните ваксини Covid-19 за Индия и страни с ниски и средни доходи. Те казват, че таванната цена ще бъде $ 3 (£ 2.28) доза.

Но в повечето случаи е малко вероятно пациентите, получаващи ваксината, да бъдат таксувани.

Въпреки че фармацевтичните компании ще правят ваксината, те няма да са тези, които решават кой да бъде ваксиниран първи.
„Всяка организация или държава ще трябва да определи кого първо имунизира и как го прави“, каза сър Бий Мене Пангалос - изпълнителен вицепрезидент на AstraZeneca пред Би Би Си.
Тъй като първоначалното предлагане ще бъде ограничено, намаляването на смъртните случаи и защитата на здравните системи вероятно ще бъдат приоритетни.
Планът на Гави е, че страните, подписали Covax, както с високи, така и с ниски доходи, ще получават достатъчно дози за 3% от населението си - което би било достатъчно за покриване на здравните и социалните работници.
Тъй като се произвежда повече ваксини, разпределението се увеличава, за да обхване 20% от населението - този път като приоритет над 65 години и други уязвими групи.
След като всеки получи 20%, ваксината ще бъде разпределена според други критерии, като уязвимост на страната и непосредствена заплаха от Covid-19.

Държавите имат срок до 18 септември да се ангажират с програмата и да извършат предварителните си плащания до 9 октомври. Все още се водят преговори за много други елементи от процеса на разпределение.

Идеалната ваксина трябва да изпълни много неща. Трябва да е на достъпна цена. Трябва да генерира силен, дълготраен имунитет. Необходима е проста система за разпределение в хладилник и производителите трябва да могат бързо да увеличат производството.

СЗО, UNICEF и Medecins Sans Frontieres (MFS / Лекари без граници), вече разполагат с ефективни програми за ваксинация по целия свят с така наречените съоръжения за „студена верига“ - хладилни камиони и слънчеви хладилници, за да поддържат ваксините на правилната температура.
https://www.bbc.co.uk/news/health-54027269

# 28 824
  • sofia
Моля да споделите, как преминаха родителските срещи при вас! Аз, въпреки, че бях подготвена, че в нашето училище, ситуацията ще е зле...пак се изненадах...
Промените се изразяват с монтиране на 1 диспенсър в класната стая, обещание за сапун и топла вода в тоалетните, някакви стрелки, които ще лепят по пода, за да се движат децата по тях. Обаче, учителите, които идваха да се представят, бяха с лигавници, една си размахваше маската в ръка, тези, чиито маски бяха на лицето, не покриваха носът. Както и родителите на децата, които ще са в стая с моето...А една майка изобщо и не носеше маска...Седя най-отпред и през цялото време се хилеше и блещеше. Заяви с гордост, че работи в МВР, на висока позиция...Върхът на този цирк беше, когато дойде да ни поздряви зам.директорката, с маска, вързана кокетно на китката?!?
Ето, така ще е. За това никак не съм оптимист...Дано го караме леко и не ни повтаря често!

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 12:38 от Кришка

# 28 825
Скрит текст:
Скрит текст:
Габито, ако нямаше хора, които да пропагандират масово заразяване и масово да разпространяват вируса, нямаше да има нужда тези хора да се крият и да не се виждат с близките си.
А това че щели да умрат така или иначе, затова дай да ги изложим и на ковид... без коментар. Rage Дори Мангъров с половин уста казва, че уж трябвало да ги пазим, което е ясно, че никога не е било от някаква искрена загриженост.

Какво ще кажеш да не ми изопачаваш думите? Колкото и да не ти харесва, с течение на времето вероятността да умреш се увеличава прогресивно. И без ковид. И особено от 70 години нагоре. И това няма нищо общо нито с Мангъров, нито с мен. Говори си по въпроса с природата, с Господ, защо това е така.

Gabito, не знам какъв човек и лекар си, но дано не работиш с пациенти ( хора). Rage
( “ браво”, че с медицинското ти образование ни обясни за продължителността на живота и риска на възрастта).

Да, ужасен човек и лекар съм, защото ми е мъчно за тези хора, че трябва да са абсолютно сами месеци наред. Бива ли такова нещо, посипвам си главата с пепел. Close

Пък и не разбрах нещо излъгах ли? Не съм, но някои хора очевидно си живеят в някакъв друг свят, в който всички сме безсмъртни. Ами не сме.

# 28 826
  • София
Не разбирам, честно казано, този голям отпор, който се дава на мерките. Или не могат да обяснят учените нормално защо и как, или наистина хората имат повече доверие на интернет. Което не би трябвало да ме учудва, предвид новините за майки, даващи на деца с аутизъм белина, за да ги "лекуват". Отново тенденция тръгнала от "специалист" преди няколко години. И все пак... Не вярвах, че толкова много хора са склонни да вярват на всичко в нета.

Не вярват на нета, а на собствените си усещания и здрав разум.
Когато чувстваш, че с маска ти е гадно и не можеш да дишаш и си наясно, че повече вреди, отколкото предпазва, просто не носиш. Аз вече никъде не слагам маска, преди слагах от страх да не ме глобят.

# 28 827
Много интересно наистина да тролиш от Австрия, която  няколко месеца държа вируса под контрол и да се правиш, че това не се е случило. Нищо, по-важното е да измисляш разни неща, за да ме коментираш мен. Joy

А всъщност няма никаква мистерия, нито магия. Там, където се спазват мерките и се прилагат средства за контрол - там хората се справят. Там, където не ги спазват, рано или късно случаите се покачват. Някои хора вече 8 месеца след началото на пандемията продължават да обсъждат теорията на инфекциозните заболявания, дали заболяванията са заразни, дали физическата дистанция помага и т.н.
Виж какво....

Това, че ти виждаш нещата в черно и бяло си е само твой проблем. Други хора имаме и аналитични умения.  Хайде да не напомням как в началото твърдеше, че ей още малко да си поседим вкъщи и вирусът ще изчезне. Още тогава ти обяснявах, как няма начин. Помня също как даваше за пример Чехия, Израел, Япония, да Австрия също и твърдеше как се били справили. И пак се оказах права, когато ти казах, че справяне няма, има временен успех.

И да, в Австрия през цялото време си имахме маски в градския транспорт, хранителните магазини( с две седмици пауза), и да, 99% спазват всички предписания, и да, вчера имаше над 700 нови случая! Това как го тълкуваш?

Но нали да величаем нелепите български мерки от март и април когато така.и така нямаше никакво разпространение е много важно. Много е важно да обясняваш как хората просто са неинформирани, тъпи и недисциплинирани и на фона на чудесната българска стратегия от март-юни са провалили избавлението ни от коронавируса!

# 28 828
Хеликаза, много те бива в измислиците. Когато аз обяснявах как епидемията може да се контролира с по-леки мерки и за стратегияга чук и танц, която прилагат повечето държави, дори и твоята Австрия, ти обясняваше как щяло да има контролирано заразяване с цел всички да го изкараме, но по-бавно, с по 30-40 човека на ден... Да ти имам "аналитичните умения" и особено математическите такива. Joy
Както и да е това ми е последния отговор на твоите провокации, защото те всеки път са едни и същи и наистина няма смисъл.

# 28 829
Но нали да величаем нелепите български мерки от март и април когато така.и така нямаше никакво разпространение е много важно. Много е важно да обясняваш как хората просто са неинформирани, тъпи и недисциплинирани и на фона на чудесната българска стратегия от март-юни са провалили избавлението ни от коронавируса!
Кое казваш е нелепо? Трябваше като в Турция да забраним да се излиза от къщи и отвън да дебне въоръжен полицай нали? Цял свят (най вече Европа) по това време предприеха някакви мерки ако и ние не бяхме взели щеше да е абсурдно. Още по-доброто в нашия случай, че се случи по-рано от други държави и това даде повод по-късно да се каже, че така сме овладели нещата по-рано и не е имало пандемичен взрив. Тук съм склонен да се съглася донякъде, но не изцяло. Никой не е твърдял, че вирусът у нас ще изчезне с карантината март-април, това си е някаква твоя измислица. Тогава силен глас надаваха разни "експерти", че хубаво да се заразим масово за да придобием стаден имунитет, че било някаква настинка и се лекува с чай аспирин и витамини и много хора им повярваха. В резултат обществото са рездели на такива с лозунг "вирОс нЕма" и такива които не смееха да излязат от къщи ... е няма как да се овладее пандемия при подобна нагласа в обществото особено като добавим и неадекватните послания от властта.

Общи условия

Активация на акаунт