СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 81 264
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 195
Къде може да се ориентира момче с БЕЛ 80 и Мат 96.5 ? За СМГ/ НПМГ/ ТУЕС ?
Сядате и обсъждате желанията и възможностите/талантите. Трите училища са много различни като концепция. Висок бал не значи задължително някое от трите, а означава единствено по-голям избор според това, което го тегли детето. Съгласна съм с ganis да не се оказва натиск  за това, което не желае детето. Гимназията е по- осъзнатия период и е хубаво да са щастливи от избора си.
Не са много различни - за дете с интерес към математика/информатика/ИТ и висок бал, това са изборите за ДГ. Плюс ПЧМГ от частните. В темата се срещат и питания за далеч по-големи турлю-гювечи 🙂

# 196
Аз съм в голяма чуденка.
Момче с бал 419 т. София. Първото ни желание е 73-то, за където почти сигурно няма да ни стигнат точките.
И се колебаем кое да пишем след това - 35-то с НЕ и РЕ (минус- няма английски език в училището и на младежа не му се учи руски език, ще трябва да ходи на допълнителен курс по английски език) ИЛИ 32-ро с АЕ и НЕ (минус - нищо няма да научи от немския, ще трябва да ходи на курс, но пък ще усвои английския може би).
Дайте съвет и мнения, отзиви най-вече за 35-то - научава ли се немския език, каква е средата и всичко друго, което се сетите, нямам познати там.
И още един въпрос - може ли да се научи немския с курсове на ниво за продължаване на образованието в германски университети?

Моето лично мнение е, че на курс немски език не се научава на същото ниво като в езикова, ОБАЧЕ винаги водещи са мотивацията и наклонностите на ученика, защото може и да завършиш езикова, без да си отличен по езика.
С курс е постижимо релевантно езиково ниво, но на цената на нула свободно време. В езикова е достатъчно натоварваща подготовката, а ако трябва и да учиш допълнително паралелно, вече не ти остава въздух.

Ходихме днес да видим работите по МАТ и БЕЛ (Варна).
В Математическата други ентусиасти освен нас нямаше, но пък компютрите правеха номера и почакахме 10-тина минути, докато успеят да влязат в системата.
Оказа се, че 23-та задача ѝ е зачетена изцяло, а тя мислеше, че не  е доказала подточка б). На 22-ра не са зачели вярното решение от черновата на в) и г) (очаквано), но са ѝ дали 25 стотни за правилно съставено уравнение на подточка в), въпреки че после обърква изчисленията (защото решила да пресмята наново, вместо да преписва)...
По БЕЛ имаше и други желаещи като нас, но нямаше чакащи - до трима наведнъж могат да влизат за преглед. Грешките по първи модул бяха ясни, интересно ми беше оценяването на тезата и преразказа, после ги изкоментирах и с учителката ѝ по БЕЛ от училище. Реално е трудно да се ориентираш какво и защо са оценявали, защото просто са подчертавали разни места в текста. Учителката, която ни предостави достъп до работата, донякъде разясняваше, но и тя всъщност само предполага. Имаше неща, за които е ясно - пропуснати или ненужни запетайки, беше написала Малкия с малка буква, без да съобрази, че това е прякор и някои други заслужени поправки. Но напр. беше отчетено като грешка, че е написала, че Досьо се връщал от лекаря, а не била написала от лекарския кабинет; също обстоен оглед беше маркирано като неточност (в текста е "да извърши правилно оглед на мястото")?!? При предаване на пряката реч на учителя е написала, че казал така и така с възмущение - това възмущение вече с право е подчертано, тъй като вкарва елемент на разсъждение. Вместо пълните 35 т. има 30 т. за преразказа. За мен беше важно да си знае грешките, за да може да работи занапред върху тях.
На тезата има 5/6 и една излишна запетайка. Лично аз не съм доволна от тезата ѝ, на мен ми звучи като преразказ на цитат, а не като теза. Учителката ѝ коментира, че оценяването на тезата е много субективно, гледа се най-вече ключовите думи дали присъстват.
И на двете места първо карат детето да потвърди, че това е неговата работа.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 18:39 от SamoDiva

# 197
Само да вметна, че "малкия" не е прякор и в текста също е с малка буква.

# 198
А ключовите думи са все пак, само примерни

# 199
  • София
Как се сравняват два тотално различни профила - физика в НПМГ и японски. Има сериозни шансове и за двете. И как да му помогна в избора без да му натрапя моя такъв?

# 200

Беше отбелязано като грешка. Сега съвсем остава непонятно защо.

# 201
  • София
SamoDiva, благодаря за споделеното! Особено по БЕЛ.
Това затвърждава тъжното ми мнение, че образователната ни система ползва главите на децата предимно като харддиск, вместо като процесор.

Но и прави чест на проверяващите, че са внимателни и се стараят да спазват указанията, които са им дадени. Друг е въпросът, че не харесвам заложените критерии.

# 202
  • София
Как се сравняват два тотално различни профила - физика в НПМГ и японски. Има сериозни шансове и за двете. И как да му помогна в избора без да му натрапя моя такъв?
В какво трябва да го убедиш? Sunglasses

# 203
  • Пловдив

Беше отбелязано като грешка.
Още едно доказателство за търсенето на папагали, а не на умни хора при оценка по БЕЛ. Да не ти зачетат "обстоен преглед", което Точно показва за какво се отнася, и за мен дори трябва да се сложи бонус, да сложиш малкия за грешка и липса на ключови думи в теза и да оценяваш ей така, на хавая... Нямам думи. Папагалска работа. Благодаря за обясненията, и успех, имате си много умно дете!

# 204
  • София
В какво трябва да го убедиш? Sunglasses
Мисля да му пусна оня албум с рисунките от клуба по ИИ на НПМГ Simple Smile

# 205
Още едно доказателство за търсенето на папагали, а не на умни хора при оценка по БЕЛ. Да не ти зачетат "обстоен преглед", което Точно показва за какво се отнася, и за мен дори трябва да се сложи бонус, да сложиш малкия за грешка и липса на ключови думи в теза и да оценяваш ей така, на хавая... Нямам думи. Папагалска работа. Благодаря за обясненията, и успех, имате си много умно дете!
Според учителката на място, която предоставяше достъпа, обстоен оглед е прекалено сложен израз за дете на възрастта на Досьо, а нали се преразказва от негово име... Сякаш децата имат поглед над цялото повествование и героите.

SamoDiva, благодаря за споделеното! Особено по БЕЛ.
Това затвърждава тъжното ми мнение, че образователната ни система ползва главите на децата предимно като харддиск, вместо като процесор.

Но и прави чест на проверяващите, че са внимателни и се стараят да спазват указанията, които са им дадени. Друг е въпросът, че не харесвам заложените критерии.

Това беше основната причина да преместя дъщеря си след 3-ти клас от "елитно" основно училище в квартално. Класната в старото беше много дребнава и не смо по български. Ако не си написал нещата точно както са в учебника, значи отговорът ти е непълен. Дъщеря ми се чувстваше нещастна и демотивирана и това още в трети клас.
Беше ми ясно, че в кварталното училище нито средата, нито преподаването ще са отлични, но спокойствието на детето ми е по-важно. А както се видя, се представи отлично на изпитите и без допълнителни уроци.
Днес учителката по БЕЛ ми сподели, че е била не само проверител, но и арбитър на изпитни работи. Според нея, ако не беше ДО, резултатите на конкретно техния клас (тя е зам.-директор и преподава само на тях, по принцип е гимназиален учител) са щели да са още по-добри и самото училище е щяло да организира пробен изпит.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 18:41 от SamoDiva

# 206
  • София
Грийн, можеш да кажеш, че езикът на физиката и математиката е универсален за целия цвят и за много професии. Да не се притеснява от това, че много се учи, защото е способен младеж. В НПМГ се уважават всички деца, с всякакви интереси и че точно паралелка физика е неговото място, защото там са най-артистичните деца! Факт, който и аз не мога да си обясня, но обърни внимание колко много рисунки са на деца от "В" паралелка...
 Да обещаеш, че ще го подкрепиш за японския във всякакви форми на извънкласни занимания и дори още от сега да видите какво можете да направите по въпроса....
Примерно Joy

# 207
Щом и двете са му еднакво силни желания, спретнете един разговор на тема "Какъв искам да стана като порасна" 🙂 Ще му помогне ли японския, ще му трябва ли физика за това...Само да не е решил да следва физика в Япония 🙂Време им е да почнат да мислят в тази посока...

# 208
  • София

Беше отбелязано като грешка. Сега съвсем остава непонятно защо.

Нищо ново под слънцето. Когато ходихме да гледаме преразказа на голямата ми дъщеря /"Акула" на Толстой/, една учителка също проявяваше голямо творчество, опитвайки се да обясни за какво са отнети съответните точки. "Денят бе прекрасен" - подчертано. Обяснението: "бе"кратка форма на беше - това по принцип е правилно и дори по-литературно, но... Толстой не е толкова елитарен, той не би написал "бе" и в текста е написано "Денят беше прекрасен". "Носеше се горещият сахарски вятър" - подчертано. В оригиналния текст - носеше се горещият вятър от Сахарската пустиня. Почти всички точки бяха отнети за такива неща и аз тотално се обърках в  представите си що е това преразказ. Губеше й се една точка от първи модул, която можеше да е само от тезата. Обаче се оказа, че по тезата няма нищо подчертано, дори и една точица нямаше. Тук жената много се затрудни, но накрая го обясни с това, че уводното й изречение за автора и произведението трябвало да е на ред и половина, два, пък тя го е написала на два и половина. Simple Smile Та, така - Досьо не може да се изказва сложно, Толстой не е елитарен...
При малката нямаше такива работи, там ми стана ясно защо са отнети точки.

# 209
  • София
Изпитите, поне тази година спокойно можеха да бъдат преборени без уроци и школи.

мисля, че не разбираш напълно за какво става дума. ще дам пример с моето дете.
ако го бях оставила на училищната подготовка по математика, която му осигуряваха от 5-ти клас нататък, най-вероятно щеше да изкара не повече от 40 точки. сега изкара 90.
школата и частните уроци ЗАМЕСТИХА, а не надградиха училището. нуждата от допълнителни уроци е защото в училище се преподава лошо, а не защото на НВО дават някакви нестандартни или супертрудни задачи!

аналогично е по БЕЛ.

ето това не се разбира масово от умуващите по темата.
Не, ти не разбираш.
90 = 40 от училище + 50 от уроци
Само с едното от двете щеше да се класира в училище, за което са необходими 40-50т. Но понеже ти искаш детето ти да учи в училище, за което са необходими 90т, си го записала на школа, в която е надградило с още 50т училищните знания.
Това казва и министъра.

А какво ще кажеш за следното изчисление:
Училище - 0 (нула, не е буква), школа 1 преподава онези 40, школа 2 - останалите 50.
По преживяно (и платено), само цифрите са други, но достатъчни за класиране в 1 ешалон (без 164, СМГ, НЕГ, които не са сред желанията).

Общи условия

Активация на акаунт