НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 135

  • 34 443
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 18 539
Честно казано не съм ровила много назад да чета, но имате ли "кето грип" първите стриктни дни? Общо взето 4 дни съм абсолютно стриктна - закуска -кафе, обяд - салата, вечеря - салата и риба, салата и домашна наденичка, салата и яйца. Но от вчера ме мъчи ужасно главоболие, съвпадна и с МЦ. Спи ми се, отпаднала съм и ми е супер смотано. Пия по поне 3 л. вода. Приемам като добавка хром и отделно вечерна иглика за изчистване на едни кистички.
Достатъчно сол приемаш ли? Ако си свикнала да ядеш по-безсолно, определено трябва да коригираш това и да ядеш повече сол. В началото много често има недостиг на електролити. Многото вода без наваксването им пък още повече усложнява положението.

dolce miele, това твоето е друго. Аз и не съм била голям фен на плодовете де. На динята само сърцето обичах (щото нали е най-сладкото). Вече ме влече само спомена за вкусът на някои неща, но колкото пъти съм ги опитвала, откакто съм на режим, са ми отвратително сладки и изобщо не са това коет опомня, та и не ме изкушава нищо вече.

# 76
  • Мнения: 32 303
Миоки, аз хапнах квадратче 2 на 3 см от една сладка диня (няма да си кривя душата- много беше сладка, но не ми беше противно сладка), другото беше от друга диня, не от най-сладките чак, но много сочна. Но аз харесвам и дините които не са сладки. Blush

# 77
  • Мнения: 15 106
Леле, като ви чета и ме хваща срам. Аз режа три огромни резена диня, изяждам я, докато ме заболи корема, чакам час и пак режа. Blush Много я обичам, много. Поне хубавото е, че след нея не ям нищо, тя ми стига. Докато след пъпеш не се чувствам сита и търся и нещо друго. Затова го зарязах него, скоро не съм купувала. Решила съм да си запека сини сливи, пълнени със сирене.
Днес си нося обяд от 250 гр. рикота и резен ементал, запържени с масло. Към тях добавих 4 яйца, които не се усещат от рикотата, ама аз знам, че има. Joy Добавих и малък домат, това ми е обядът. За вечеря планирам пак яйца, вероятно омлет. Рикотата е доста, но срокът й беше до 29.07., а я отворих да видя дали се е развалила и не можех да я оставя така. Тъй като съм на вълна обзавеждане на кухня, бях позарязала темата на Узунов, но снощи я нагледах. Доста снимки са качили, надъхах се пак, няма да с*ра на метеното, я. Поприбрах сланинките, изглеждам и се чувствам по-добре, и заради някакви си вафли да се върна на изходна позиция. Крайно време е да доведа нещата докрай.
По въпроса за месото. Имам чувството, че това е храната, която мога да ям всеки ден. Винаги съм мислела, че въглехидратите са моята храна, а като започнах преди години 90-дневната, установих, че всъщност месото е моята "слабост".

# 78
  • Мнения: 32 303
Мисля, че до голяма степен вкусовете са навик. Спомен за дадена храна, за вкуса, за консистенцията и т. н. И от тази гледна точка, вкусът и навикът се възпитат. Отрязах си не твърде голямо парче диня, защото предварително бях решила да ям и да отрежа толкова. Не че нямаше да мога да изям повече Grinning Ако бях отрязала повече- естествено, че щях да го изям. Пак си ми харесва много динята. Преди ядях много плодове, още са ми вкусни като ги ям- просто вече не ми се прияждат често. Ако ще ям плод, то избирам някой който наистина си заслужава и в разумно количество. Така ограничавам последствията. Като минах на режим най-трудно "прежалих" плодовете- те бяха последното нещо което ограничих...

# 79
  • Мнения: 18 539
Аз имам много отчетлив барометър, когато някоя храна не ми е ок. Веднага получавам напрежение на слабите места - дясно рамо/ръка и лява тазобедрена става. Качеството на живот ми се влошава рязко и отчетливо, за това и не ми е трудно да спазвам режим и дори да ме поблазни нещо от старите боклуци. Понякога изяждам по някое изкушение, ако някой довлече вкъщи, но винаги е много скромно количество, еднократно и изключително рядко.  Знам, че ако посегна към съответното нещо, ще плащам с лихвите - не си заслужава. За сметка на това, "добрите" храни са ми вкусни и си ги ям с кеф. Продължавам да не страдам от "дефицит" на фибри. Кръвните ми показатели са съвсем прилични. Желязото ми е малко ниско, макар хемоглобинът да е отличен и Б12 не оптимален, но пък нямам симптоми на дефицити, косата ми се възстановява и мускулната маса увеличава без да се счупвам от упражнения. 20 месеца съм на режим вече, 18 от които изключително на животински продукти. 
Не си обяснявам феномена с желязото, би трябвало да се е вдигнало, а то е спаднало, но като нямам симптоми, не съм притеснена.

# 80
  • Някъде там край морето
  • Мнения: 512
Здравейте, момичета!
Чета редовно и сега като видях как се раздвижи темата, реших да не стоя само на балкона, ами да вляза и да се представя😀
На режима съм вече почти 5 месеца и имам 8 свалени килограма като всичките ги свалих за 3 месеца и оттогава задържам. Случиха ми се поредица от неприятни неща и не съм супер стриктна, но и гледам да не изпускам прасето в себе си, че да не изгубя постигнатото.
Сега съм 62 кг, които за 170см височина са ми перфектни, така че отслабването вече не ми е водещ мотив, по-скоро това, че се чувствам безкрайно по-добре на режима. Изчезна ми акнето, нямам неконтролируем глад за сладко, промяна в настроенията и т.н екстри. С ПКЯ съм от много години, скоро ми предстои годишния профилактичен при гинеколог и се надявам и там да отчета макар и минимално подобрение.
Иначе режимът сякаш е създаден за мен - обожавам месо и салати. Много обичам млечни и сирена и си признавам, че грам не ги ограничавам, а и не съм видяла да ми пречат нито на отслабването нито на друго. Както и при вас плодовете са ми болното място, но ако ми се прияде хапвам половин праскова, една кайсия или малък резен диня - не си го слагам на сърце.

# 81
  • Мнения: 32 303
Миоки, за желязото имам 2 предположения- може би трябва да включиш източник на вит. Ц когато ядеш месо (доматен сок, магданоз примерно), за да се подобри усвояването. Другото което си мисля, е че не се знае в индустриалното месо колко точно желязо има. Но ако похапваш по-често дроб (особено телешки) ще компенсираш. Феритин и желязо, ЖСК са по-точни показатели от хемоглобина. Трансферин и сатурацията му също. Добре е, че нямаш симптоми на дефицит.
Днес обядвах 2 малки домата, червена чушка, сирене, зехтин и балсамов оцет. Мъча бутилка от 250 мл от няколко години, предимно на салати с рукола го слагам, днес реших да се поглезя. Blush Довечера ще е нещо месно с малко готвен зеленчук. Евентуално и едно варено яйце.

# 82
  • Мнения: 19 885
А коя е темата за Узунов?

# 83
  • Мнения: 18 539
Другите железни изглеждат добре (поне са в границите, не съм спец по хематология), само феритина който е паднал с горе-долу пропорционално на колкото се е качил хемоглобина.
 
Hb - 143 g/L (120-160) - стар 129
Iron (Fe) - 14.32 μmol/L(6.6 - 34)
Ferritin (serum) - 27.61 μg/L(13 - 150) - стар 49,4
Свободен ЖСК (UIBC) - 34.6 μmol/L (20 - 62)
Тотален ЖСК (TIBC)  - 48.92 μmol/L (42 - 78 )

MCV - 96,1 fL (80 - 96) - стар 92
MCH - 31.2 pg (27.0 - 33.0) - стар 29,7
MCHC - 325 g/L (300 - 360) - стар 329
Ширина на тр р-ие SD (PDW) - 16.9 fL (8 - 23)


Домати не обичам, магданоз също няма да паса. Наблягам на черния дроб Simple Smile

# 84
  • Мнения: 32 303
Да, добре изглеждат другите. ЖСК-тата са повишени когато има недостиг, твоите не ми се виждат такива. Следи ЩЗ по-нататък, тя има връзка с феритин. Засега си си добре. Simple Smile Аз паса с удоволствие магданоз Laughing И домати лятото, зимата съм на доматен сос.
Ядете ли ферментирали зеленчуци?

# 85
  • Мнения: 43 917
Разбира се. Как без туршийка.

# 86
  • Мнения: 15 106
А коя е темата за Узунов?

Не е тема, група във фейсбук е. Аз я следя заради снимките.

# 87
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 876
Долче, зимата задължително ям зеленчуци, правени по метода на дивата ферментация.
Сега - домати, краставици, чушки, зеле и тиквички, патлажан...
Обичам много чушки - довечера ще правя миш-маш, като слагам повечко яйца и сирене.

# 88
  • Мнения: 32 303
Лейди, ще споделиш ли как правиш "дивите" зеленчуци, затваряш ли капачките?
Аз имам микс бяло и червено зеле, правих ги в тенджера със солена вода, отгоре с обърната чиния и капак.

# 89
  • Мнения: 7 234
Леле, като ви чета и ме хваща срам. Аз режа три огромни резена диня, изяждам я, докато ме заболи корема, чакам час и пак режа. Blush Много я обичам, много.
И аз съм така, но като и свърши сезона на динята, няма да правя прегрешения,  почти няма да посягам към плодове.Relaxed

Днес си направих супер салата от продълговати домати и рукола със зехтинче и лимонов сок. Толкова хубава, че  ми посегнаха на режимната салата Joy Joy И със сирене и яйце.
Изобщо, класиката домати  и сирене много я обичам. Изобщо зелентия  ръфам всякаква, без забранените. Blush
А тези малки дълги доматчета нали знаете колко са вкусни. Blush Баба ми имаше такива в градината, та не знам сантимент ли е, какво ли... Ама са си хубави, не ще да е само от емоцията.Smiley
Довечера още не съм решила, може омлет с краставици.

Общи условия

Активация на акаунт