НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 135

• 34 680
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Мерси Долче.
При мен решиха, че е този синдром, защото (приблизителен цитат) "няма никакво основание да се подозира наличието на метаболитен проблем". Аз, като човек "горял" с лекари не им вярвам много. Както няма,  няма така и направо отсичат "диабет ", имаме в родата от дядо ми.
И сама правя ферментирал сок , но по-бързо го изпивам отколкото го ферментирам. Помагам си и с купен, когато съм в Германия. Има рецепта в рецептите ВМНВХ от Ваня Паскалева.

# 346
Благодаря, ще погледна в рецептите, напоследък ми се появи желание за ферментиране Simple Smile
По принцип, не е зле човек да има едно на ум и да внимава малко повече. Още повече, че ИР и диабет са...бих казала коварни и човек може с години да върви към тях, без изобщо да подозира. При вас кое се приема за нормална КЗ?

# 347
КЗ от 0, 74 до 1,09 g/L се смята нормална, но си е висока според мен. Пак добре, защото преди години до 1, 20 g/L смятаха нормална.
Френските лекари много по-отдавна от българските са станали търговци. Няколко пъти съм била шокирана от реакцията им.
Оказва се, че връзката между високо кръвно и висок инсулин им е отлично известно /учили са, но им е много по- удобно да изписват лекарства без да търсят и лекуват причината. Ей така, за всеки случай или защото си "на години" си изпасват за кръвно, за сърце, за холестерол, за черен дроб и т.н.

# 348
Моят глюкомер е настроен да мери в mg/dl- не съм го променяла да мери в ммол, но свикнах да си го изчислявам по бг стандарт. 10,9 трябва да е около 6 в ммол. Да, и при някои лаборатории тук е похвално, че са сложили такава горна граница (нищо, че е високичка, ако всеки ден е така). Но на старата ми лаборатория например горната граница беше 6,5, а аз тогава бях с КЗ 5,6- 5,7. Добре, че сама започнах да се интересувам и да чета кое трябва да е оптималното ниво на гладно- защото иначе щях да си мисля, че "не е чак толкова зле". Simple Smile
Междудругото, днес още -400 грама.
Скрит текст:
По принцип не след всеки фаст свалям- да не си помисли някой, че съм се стопила Grinning Понякога имам минуси след 36 часа, друг път след 48 часа.

# 349
Каква е идеята с оцета? Като нова, да питам Blush

# 350
Помага за понижаване на КЗ, подобрява инсулиновата чувствителност...но сам по себе си (без други мерки) оцетът съвсем не прави чудеса. Simple Smile

# 351
....и понижава ГИ на храните.
Ако искате картоф да хапнете , най-добре е картофена салата с оцет. Имаме късмет,  че съществува в българската кухня. Франсетата много се жалват.
Не е задължително ябълков оцет, може и ферментирали зеленчуци, но и по това хич не си падат франсетата.
Да кажа за ябълковия оцет: био, не пастьоризиран и с "майка" (утайка/мътилка).

# 352
Помага за понижаване на КЗ, подобрява инсулиновата чувствителност...но сам по себе си (без други мерки) оцетът съвсем не прави чудеса. Simple Smile
Да попитам и аз, едно време пиех супена л.оцет в 200 мл вода, на гладно.Така ли го пиете?
Е, тогава го пиех за отслабване, около мен все казваха, че им действа точно така, но аз не видях такъф ефект за себе си:)

# 353
Интересно е това с оцета, но аз съм с повреден стомах и май няма да го пробвам.

# 354
Аз пия оцет в топла вода сутрин на гладно, когато нямам лимон. Иначе топлата вода ми е с изстискан лимон. Но не го пия това нещо за отслабване. А за своеобразно почистване на стомаха и алкализиране на организма сутрин. И оцетът и лимонът имат алкализиращо действие.

# 355
Интересно е това с оцета, но аз съм с повреден стомах и май няма да го пробвам.
Има и капсули. Не знам как и дали действат и дали дразнят стомаха.

# 356
Seeflower, по 1-2 с. л. слагам от оцета в около 200 мл вода (на око смесвам вече) и после пия по още 50-100 мл вода.
Таня, аз все не мога да се наканя да направя домашен ябълков оцет, но някой ден ще се пробвам. Simple Smile Като знам някои италианци как се мръщят на солени неща за закуска- повечето са свикнали със сладки неща и евентуално солени крекери...За щастие, аз обичам ферментирали зеленчуци и "наоцетена" картофена салата с много лук и подправки. Някой ден, когато подобря показателите още, мисля че няма да е проблем да хапвам по няколко лъжици картофена салата, макар и рядко. Засега ще карам на "картофена" салата от целина/жълта ряпа... Grinning
Някои твърдят, че оцетът прави средата в стомаха по-кисела (каквато всъщност трябва да бъде) и помага да се усвояват по-добре витамини и хранителни вещества.

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 18:46 от dolce miele

# 357
И аз съм фен на картофената салата с много оцет 😍 Но имам още килца за сваляне и за сега само ще си мечтая. Скоро трябва да се изследвам да видя и показателите как са и имам ли нужда отново от метформин. Преди да забременея пиех, сега реших да пробвам без.
И да се похваля и тук остават ми още 2 кг докато достигна теглото си от преди да забременея. От 15 юни насам общо 15 кг.
След това мисля да сваля още докато стигна теглото си от преди репродуктивните проблеми и после ще видим дали се харесвам.

# 358
  • Балчик
Ох, аз още 800 гр като сваля, ще достигна теглото, с което ме изписаха след раждането. Днес съм 78.8 кг, - 300 гр от вчера. Общо свалени 12 кг от 15.06. Много съм доволна от резултата.

Днес не се сдържах и след обяда от 3 бъркани яйца, малко кашкавал, карфиол и 1 прясна пиперка със зехтин, изпих 500 мл кефир. 4.3 гр въглехидрати има в 100 гр. Загриза ме съвестта, но после си казах, хората диня ядат и не им пука, аз за един кефир се кахъря.

# 359
Браво за свалените килограми! Simple Smile И аз ще си мечтая за картофена салата още дълго време. Но пък и вече не ми липсват особено картофите, та не ми пречи да чакам...
Джемма, браво и на теб. Чудесен резултат! Sunglasses Не го мисли този кефир! Аз си позволявам понякога млечни от този тип, само прясното мляко спрях от края на юли.

Общи условия

Активация на акаунт