НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 135

• 34 418
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
О, да няма нищо общо преяждането с режимна храна (което ми е почти невъзможно) и спомените ми за издут корем и оловна тежест, след преяждане с въглехидрати (което се случваше адски често и неусетно).

# 661
Да, преди с вгх ми се случваше най-редовно да не усещам моментът между ситост и преяждане, така неусетно ставаше. Знаех, че с Х количество трябва да съм се наяла, а не се чувствах сита/доволна...Постоянно изчислявах по колко е нормално да ям, калории, размер на порции...ежедневието ми беше свързано с планиране какво ще ям, кога...Сега нямам нужда от междинни похапвания, а когато се случи да имам такива те са засищащи и не ме оставят с чувството, че "имам още малко място" за нещо дребно... Grinning

# 662
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
За пореден път си потвърждавам, че качеството на храната е определящо. Попринцип много обичам разни гнусни кренвирши, пастети, колбаси. Някак имам сантимент към тях - в студентските години преживявахме някак с тях. Това нещо не засища. Сякаш ядеш въздух. В комбинация с невероятните "хлебни" изделия на пазара, с консистенция на нещо средно м/у дунапрен и стериопор....
Можех да изям цял хляб, а усещане за ситост и нахраненост - няма. И след час-два, търсиш нещо да хрупаш, а си приел половината, ако не и повече от дневните си калории...
Ужасно! Като животно за угояване се чувствам, като се върна в годините назад...

# 663
Цвете, аз пък харесвах черен, пълнозърнест хляб, със зърна, "дунапренени" не харесвах. Т. е. възможно най-засищащ и с фибри. И пак често не ми се получаваше. Като че ли връзката между устата и стомаха липсваше. На ресторант обаче се наяждах лесно (което ми беше доста странно). Права си за качеството на храната, решаващо е. А и в какво настроение си когато се храниш. Blush

# 664
И аз съм от тези, които при стрес и нерви губят апетит. Даже и да не губя, само от напрежението смъквам килограми.

# 665
Нормално е това с незасищането. Еволюционно ни е заложено като видим захар да ядем колкото може повече, защото захарта не се е срещала често в природата и не е била лесно достъпна. Лисва обратнтата хормонална връзка между стомаха и мозъка, която казва "стига толкова". Единственото ограничение е обема на стомаха. За това и винаги има място за десерт.
Не знам как е при вас, но с пържола или яйца например, аз имам точка след която и да искам да ям още, започва да ми се повдига. Такова нещо с въглехидрати не ми се е случвало никога.

# 666
Нормално е това с незасищането. Еволюционно ни е заложено като видим захар да ядем колкото може повече, защото захарта не се е срещала често в природата и не е била лесно достъпна. Лисва обратнтата хормонална връзка между стомаха и мозъка, която казва "стига толкова". Единственото ограничение е обема на стомаха. За това и винаги има място за десерт.
Не знам как е при вас, но с пържола или яйца например, аз имам точка след която и да искам да ям още, започва да ми се повдига. Такова нещо с въглехидрати не ми се е случвало никога.
И при мен е така. Винаги има място за още. Ако не сега, след 15 мин

# 667
Да, с яйца, масло. риба и месо започва да ми се повдига много преди да се натъпча до такава степен, че едва да дишам. А с козунак примерно....пръскаш се, но продължаваш.

# 668
Момичета, понеже вчера повдигнахте темата за интервалното гладуване и ефективността му при много състояния се разрових малко. Открих клипче на д-р Берг, който твърди, че чрез пости може да се спрат рецидивите на херпес. Намерих и някакви проучвания, но те са върху онкоболни.
 От както забременях страдам от херпес на пръстите на ръката. Това изключително много ме измъчва и се отразява на начина ми на живот. Готова съм да опитам всичко за да спра рецидивите. В момента съм на продължителна терапия с ацикловир, но съм наясно, че това няма как да продължава вечно.
Има ли някой, който страда от херпес и забелязали ли сте промяна в честотата на рецидивите при кето хранене и фастове?

# 669
За първи път чувам, че има херпес на ръцете...
Скрит текст:
Аз нямам, майка ми има- обаче винаги и се появява около устните. Тя се хранеше по едно време либерално-режимно и точно тогава не и избиваха херпеси. Но дали е било от това- не знам. Нито е била на кето, нито на гладувания. Обаче имаше подобрение в кръвното. Но се отказа от режима, защото много обича плодовете и някои други вгх (без боклуци) и и липсваха. Но тя е с КЗ около 4,2 и инсулин на гладно около 2- 2,5 и не и понасят зле така наречените здравословни/бавни/пълнозърнести въглехидрати. По принцип като разбере, че ще избива херпес и започва да маже с клеева тинктура (прополисови капки). Така минава много бързо. Аз използвам капките при възпалени венци и много помагат.

# 670
  • На острова
Лимонче, аз имам също рецидиви на едно и също място не е видимо, но е доста неприятно, защото и при мен влияе на начина на живот. Появява се веднъж годишно обаче, следвам си интервалното хранене от години (НВ-ВМХ от май), преди тази година съм правила и всички християнски пости за над 15 г.

Колко често на година ти излизат?

Долче, това е хепрес зостер, може да излезе навсякъде по тялото, много е болезнено и сърбежно.

# 671
Аз имам
Скрит текст:
дисхидроза на ръцете и краката- малки сърбящи мехурчета с прозрачна течност. Понякога прерастват в рани. А и как сърбят, имало е лета когато съм била със сандали и чорапи.. . Flushed . Тази година имах в началото на лятото, пръсках със сребърна вода и вече съм ок. Не знам дали и периодичното гладуване е оказало влияние, но сребърната вода помогна със сигурност.  

# 672
И аз не знаех, че там може да излиза херпес докато не забременях. Явно имунитета ми е спаднал и още не може да се възстанови. Преди това никога не ми е излизал никъде. На устните също. Не е херпес зостер, обикновен херпес тип 1 е, този, който излиза на устните, изследвала съм го. Пречи много на начина ми на живот. Постоянно треперя дали няма да излезе, дали няма да заразя децата или да си го пренеса някъде другаде.
Иначе и аз имам дисхидроза, наскоро диагностицирана, и атопичен дерматит. Дерматита е нарушил кожната бариера и така се е стигнало до заразяване. Сега много внимавам и пазя кожата на ръцете и тялото си. Мия само със специални продукти за атопичен дерматит, мажа със специални кремове. Наскоро изкарах две седмици на кортикостероиди за дисхидрозата. И сега имам забрана от дерматолог изобщо да влизам в кухнята.
Видеото на д-р Берг ми звучи доста обещаващо, но не знам как да го кача от телефона. Сега всеки ден правя фаст 18/6, но мисля да започна постепенно да увеличавам часовете.
Не знам обаче дали е проблем да се пият лекарства по време на фаста?
За влиянието на кето храненето също намирам логика. Скоковете в кръвната захар помагат на вирусите да се репликират. Ниската кръвна захар предполагам действа обратно.

# 673
Лимонче, много неприятно Confused А и ръцете си използваме почти за всичко и постоянно да трепериш дали няма да заразиш децата...Можеш да пробваш със сребърна вода за дисхидрозата- със сигурност няма да навреди.

# 674
  • В полите на Пирин планина
Аз и преди съм казвала, че преди да започна да се храня по този режим, ми излизаха огромни гнойни пъпки на гърба (още от тийн), даже имам и белези от тях. Така и не намерих решение през годините, а и "едни пъпки", както се изрази старата ми лична лекарка - не са болка за умиране... Вече, много се радвам, не ми излизат изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт