За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 32 470
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 5 605
Маскарпонето и сметаната се развалят бързо.
По-добре с мармалад или шоколад.

Масленки, войнишките курабии също могат с формички да се режат, всяко тесто, което може да се разточи.
    Благодаря за съвета, не го съобразих това с развалянето. Иска ми се да са мекички, войнишките курабии не стават ли твърди?

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 12:46 от beauty_magnolia

# 571
  • София
  • Мнения: 853
Искам да направя слепени сладки, каква рецепта да ползвам? Ще ги изрязвам с формички. Кремът подходящо ли е да бъде от маскарпоне и заквасена сметана?
Германска рецепта за маслени сладки от типа "линцер", меки, трошливи, много вкусни; слепват се с мармалад.
300 гр. брашно
120 гр. пудра захар
1 ванилия
щипка сол
200 гр. масло
2 жълтъка

След като се направи тестото, се оформят няколко топки, които се увиват във фолио и се оставят в хладилника поне за 1 час. Вадят се една по една, разточват се върху набрашнена повърхност (около 3-4 мм дебелина) и се режат с формичките. Пекат се до златисто на 180 градуса, обикновено са достатъчни 6-7 минути.

Правя ги всяка Коледа, като украсявам със захарна глазура.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 13:16 от Beretsheri

# 572
  • Мнения: 395
Благодаря на Labrex за рецептата https://www.bg-mamma.com/?topic=297129.msg8116980&utm_source … rtlink#msg8116980 . Направих половин доза, одобри се. Пасирах  сливите, наистина са с вкус на шоколад.
Сега правя още половин доза.
Не отпених сладкото от предишната доза и не сложих лимонтузу. Така ли трябва да е?

# 573
  • Мнения: 22 867
Благодаря на Labrex за рецептата https://www.bg-mamma.com/?topic=297129.msg8116980&utm_source … rtlink#msg8116980 . Направих половин доза, одобри се. Пасирах  сливите, наистина са с вкус на шоколад.
Сега правя още половин доза.
Не отпених сладкото от предишната доза и не сложих лимонтузу. Така ли трябва да е?

vili_ili_eva, става въпрос  за шоколадовото сливово сладко, че не съм чела назад? И аз не се престаравам да махам пяната, а лимонтозу просто няма в рецептата, не съм слагала.

Ще пробвам и още един вариант, ако не ми мине котка път. От същата тема на авторката за сливи в шоколад е. Само какао малко наизуст ще слагам, не е уточнено количеството. Обикновено по 100 грама е тяхното хубаво какао, та някак ще го нагодя на вкус.
Цитат
Правя по малко по-различен начин -  3 кг сливи, обезкостени, изсипвам 1 кг захар, варя 10 минути, добавям 250 грама краве масло и 1 опаковка какао на прах, варя още 15 минути, сипвам в бурканите и затварям с капачки. Зимата никакви нутели не ми трябват.
Ще напиша какво се получава, въпреки че ми е чудно с маслото, но ще видим. Ще пробвам с 1 кг сливи.

# 574
  • Мнения: 24 282
И аз имам извара с изтича срок, рецептата на Лабрекс ми харесва, но може ли да се замени маргарина със зехтин примерно и дали ще се получи? Имам и масло, но няма да ми стигне.

# 575
  • Мнения: 22 867
И аз имам извара с изтича срок, рецептата на Лабрекс ми харесва, но може ли да се замени маргарина със зехтин примерно и дали ще се получи? Имам и масло, но няма да ми стигне.

Ивекс, можеш да заменяш. Просто с маргарин беше дадена рецептата, така съм превела. Аз масло съм слагала и домашна мас, армерия някъде страница-две назад пишеше, че с всякакви мазнини е заменяла и стават. Ще взема с олио да пробвам и ще внеса редакция при рецептата.

# 576
  • Мнения: 395
Blue Heart
Скрит текст:
Благодаря на Labrex за рецептата https://www.bg-mamma.com/?topic=297129.msg8116980&utm_source … rtlink#msg8116980 . Направих половин доза, одобри се. Пасирах  сливите, наистина са с вкус на шоколад.
Сега правя още половин доза.
Не отпених сладкото от предишната доза и не сложих лимонтузу. Така ли трябва да е?

vili_ili_eva, става въпрос  за шоколадовото сливово сладко, че не съм чела назад? И аз не се престаравам да махам пяната, а лимонтозу просто няма в рецептата, не съм слагала.

Ще пробвам и още един вариант, ако не ми мине котка път. От същата тема на авторката за сливи в шоколад е. Само какао малко наизуст ще слагам, не е уточнено количеството. Обикновено по 100 грама е тяхното хубаво какао, та някак ще го нагодя на вкус.
Цитат
Правя по малко по-различен начин -  3 кг сливи, обезкостени, изсипвам 1 кг захар, варя 10 минути, добавям 250 грама краве масло и 1 опаковка какао на прах, варя още 15 минути, сипвам в бурканите и затварям с капачки. Зимата никакви нутели не ми трябват.
Ще напиша какво се получава, въпреки че ми е чудно с маслото, но ще видим. Ще пробвам с 1 кг сливи.
Много благодаря, Labrex!
Вече го направих, пасирах и затворих в бурканчета. Без лимонтузу.

Благодаря ти и за споделената рецепта на TheNMaster за картофената запеканка. Страхотна е!
Всички твои и на Пеп-4о рецепти, които съм пробвала са много сполучливи. Когато търся рецепта, гледам при вас.
Благодаря и на двете, че сте толкова отзивчиви!:hibiscus:

# 577
  • Мнения: 24 282
Много благодаря, ще ги направя със зехтин и ще пиша и аз.
Съжалявам, не съм видяла коментара, пропуснах няколко страници.

# 578
  • Мнения: 10 688
Купих едно бурканче бг сладко от вишни от бг магазин при нас. Като го отворих цялото в захар и хрупа. Първо мислех че е само отгоре. Пообрах с е дна лъжица и го хвърлих. Но и по-надолу е такова. Може ли да се направи нещо или да хвърлям целия буркан? Що за боклуци се праевят и предлагат.... Направи ми също впечатление, че много леко се отвори капачката.

# 579
  • Мнения: 5 605
Искам да направя слепени сладки, каква рецепта да ползвам? Ще ги изрязвам с формички. Кремът подходящо ли е да бъде от маскарпоне и заквасена сметана?
Германска рецепта за маслени сладки от типа "линцер", меки, трошливи, много вкусни; слепват се с мармалад.
300 гр. брашно
120 гр. пудра захар
1 ванилия
щипка сол
200 гр. масло
2 жълтъка

След като се направи тестото, се оформят няколко топки, които се увиват във фолио и се оставят в хладилника поне за 1 час. Вадят се една по една, разточват се върху набрашнена повърхност (около 3-4 мм дебелина) и се режат с формичките. Пекат се до златисто на 180 градуса, обикновено са достатъчни 6-7 минути.

Правя ги всяка Коледа, като украсявам със захарна глазура.
Скрит текст:
          Благодаря, 🏵

# 580
  • Мнения: 22 867
Купих едно бурканче бг сладко от вишни от бг магазин при нас. Като го отворих цялото в захар и хрупа.
Скрит текст:
Първо мислех че е само отгоре. Пообрах с е дна лъжица и го хвърлих. Но и по-надолу е такова. Може ли да се направи нещо или да хвърлям целия буркан? Що за боклуци се праевят и предлагат.... Направи ми също впечатление, че много леко се отвори капачката.

vici75, може да се завърти в микровълнова както е в буркана или изсипано в друг съд. Или буркана в съд с топла/гореща вода на котлон до разтопяване на захаросаното. Или в сладкиш, имаше един стар, хич не е лош, пускана му е рецептата във форума, елементарен е, май две яйца, кисело мляко, някакво останало по бурканите сладко.....не помня пропорциите и продуктите, но може да се намери.

# 581
  • Мнения: 395
Купих едно бурканче бг сладко от вишни от бг магазин при нас. Като го отворих цялото в захар и хрупа. Първо мислех че е само отгоре. Пообрах с е дна лъжица и го хвърлих. Но и по-надолу е такова. Може ли да се направи нещо или да хвърлям целия буркан? Що за боклуци се праевят и предлагат.... Направи ми също впечатление, че много леко се отвори капачката.
Вероятно се е захаросало. Сложи го на водна баня, докато върне нормалния вид.

# 582
  • Мнения: 10 688
Благодаря и на двете ви 💐 Аз веднъж на 2 години купувам сладко в буркан и то се случи скапано. В бисквитената торта на Пепчо щях да го влагам. Умишлено взех българско, но се разочаровах. Като ви чета през годините, съм останала с впечатление че не купувате твърде бг продукти. Явно има защо.

# 583
  • Мнения: 22 867
Ами знам ли, да се "похваля", че съм имала захаросано и от моите бурканчета с домашно варено сладко. Уж сухи буркани, уж добре затворени, не знам защо, от едно и също сладко захаросано и незахаросано бурканчета. Намирам им приложение, де, не хвърлям. Simple Smile

# 584
  • Мнения: 24 282
Момичета, станаха, не снимах умишлено, защото нямат така да кажем търговски вид, следващия път малко повече брашно ще добавя, сложих 150 мл зехтин, мисля да опитам с 150 гр масло как ще се получат, много лесна рецепта, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт