Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 21

• 40 806
  • 822
  •   1
Отговори
# 705
Аха, еми реално това не променя нещата - като не са се виждали, не бих му плащал нищо, без значение дали наемател или наемодател.
Заради такива тарикати после хората бягат от брокери, и с право.

# 706
  • София
Правила съм грешката да се занимавам с фейсбук групи. Яко паплач и клетви. Претенции без покритите, които си мислят, че някой им е длъжен.
Предпочитам доверен брокер, давам му ключ, той води хора които прецени. Знае да не ме прецаква, че следващият път сама ще му се обадя пак. С Кеф съм му платила 2 смени на наематели за 8 години.

# 707
Вие като си пускате сами обявите и като почнат да ви звънят агенции и брокери, съгласявате ли се да им плащате комисиона или им казвате, че няма да им дадете?

Аз винаги съм го казвал, независимо дали става дума за отдаване под наем или за купуване, след като не съм ви наел, защо трябва да ви плащам комисиона. Като почнат да ми обяснват, че така се правило и не знам си какво...въртят сучат, но не могат да обяснят защо трябва да им се плати.

# 708
  • София
По принцип е така, но като оставяте да ви водят хора един вид се съгласявате и ви тормозят.
След време ще разберете, че за под наем е в пъти по-добре да работите с ваш, изпитан брокер.
То и за продажба е така. Обаче и за мен 3% са много. Нашият ни взе 1% като продавахме, взел е и от купувачите, ама бях много доволна.
Като купувахме си платих 3%, независимо, че се обадих на обява от имот.бг и реално не съм искала да бъда представлявана. Обаче така работи пазара

# 709
  • София
Като почнат да ми обяснват, че така се правило и не знам си какво...въртят сучат, но не могат да обяснят защо трябва да им се плати.

Най-лесно е да им се откаже на такива нахални брокери, не виждам проблем да ги отрежеш от самото начало и да им е ясно, за да не те изнудват в последствие.

Аз съм на принципа, че евтиното излиза скъпо и предпочитам да си платя комисионна.

# 710
Преди бая години като наемах жилище в София, го наех през брокерка. Звъннах на обявата, изобщо не познавах жената, която ми вдигна, че и откъде да я познавам?! Срещнахме се на паркинга на близък магазин, дори не се сещам дали подписах нещо. Заведе ме на оглед, където отвориха собственици, хареса ми на момента и веднага подписах договора. As simple as that. Апартаментът отговаряше на изискванията ми, но брокерката изобщо не ме е разпитвала. Тя хал хабер си нямаше какви хора води Simple Smile. Естествено, аз нямаше как да не вдъхна доверие на собствениците ( хахахах, минутка за реклама)та си стиснахме  ръцете, но те също виждаха брокерката за първи път него ден.

Като продавах апартамента на моите роднини, пренебрегнах съветите тук във форума и си дадох собствения телефон. Ми не беше пък чак някакво толкова негативно преживяване. То верно, че се продаде буквално за минути и обявата стоя броени дни в нета, но след това няколкото брокера, които ми бяха запаметили номера, бяха много учтиви..Само казвах, че е продаден и не са ми досаждали повече.

# 711
Аз дирекно им отказвам на такива, защото това си е една тяхна измислица. По същата логика можем всички, които сме от другата страна да им искаме комисиона на тях понеже имат удоволствието да работят с нас.

Преди 10на дни, звънях на една обявя за продажба на апартамент. Още по телефона ми казват, че трябва само да попълниме една декларация за оглед, че са го показали бла бла. Стандартно, казвам ок. Виждаме се, тя тръгва да попълва, казвам може ли само да прочета за какво точно става дума, чета, чета и пише, че ако купя апартамента им дължа комисиона. Казвам им, че няма нищо да плащам защото аз не съм ги наел и няма смисъл даже да го гледам. Почнаха да ми се обясняват как така било стандартно. Викам нали собственика ви е наел да му продавата жилището и от него си взимате комисионата, от какъв зор, вообще по какво логика трябва да ви плащам, че съм го купил от вас. При което тя ми отвръща "вие без пари ли работите" при, което аз отвръщам "ми не, но нали затова са ме наели, да върша дадена работя за определени пари, но аз не съм ви наел". Питаме защо тогава съм звънял и аз и казах, че ако в обявата пишеше, че искат комисиона вообще нямаше да звъня. Въпреки че се опитваше да ми обясни как всички работят така, от личен опит знам, че не е така и има нормални агенции и брокери. По същатата логиката, като отиваме в магазина да си купиме един хляб, да не би да плащама комисиона затова, че са ми продали хляба...

chiana2003 - съжалявам, но докато има хора да се водят от "така работи пазара" и да им се връзват на измишльотините, ще си искат за тия тяхни измислици пари.
Колкото повече хора спрат да им се връзват и да им плащат за нищо, толкова по-добре и един ден може нещатата да си дойдат на мястото. В мой обяви винаги съм писал, че агенции и брокери са добре дошли, но да не очакват комисиона от мен. Когато аз ги наема, ще си платя това, което сме се разбра ли.

# 712
При продажбата изрично споменавах на брокерите, че са свободни да водят техни клиенти, но аз не съм ги наела и не дължа комисион, съответно моите роднини не дължат комисион. Теоретично изиграх ролята на брокер: отворих имота за огледи. Беше интересно преживяване Simple Smile

# 713
Когато си продавач/наемодател, имаш възможност да разкараш брокерите и техните напъни за комисионна с "така работи пазара". Обаче купувачите и наемателите са в доста неизгодна позиция и, искат или не, им се налага да платят. Иначе може да се разминат изобщо с имота.

# 714
Да, така е. Сори, че продължавам да спамя темата за наемите с опита ми от сделката за продажба- интересното беше, че аз си бях пуснала имота като частно лице, но все пак имаше хора с брокери.  Знам, знам, не всеки има възможност да следи обявите, но като нямаш време, ще си плащаш. Това е...

# 715
Купувачите знаят, че така или иначе ще ги принудят да си платят комисионна, дори и да не са търсили с брокер, така че предпочитат от самото начало да ползват услугите на такъв. В този случай ще платят на него, а иначе на брокера на продавача, който просто ще ги изнуди.

# 716
Вие като си пускате сами обявите и като почнат да ви звънят агенции и брокери, съгласявате ли се да им плащате комисиона или им казвате, че няма да им дадете?

Режа ги много остро, и съм супер пряма с тях.
Но като ми доведат читав човек, плащам.
Юни тази година настаних нов наемател, платих на фирмата която го доведе половин наем. Така ми беше по
изгодно, вместо да губя време в чакане на друг приличен, че и да дойде без брокер.
Не е правилно, ама то кое в България е?

# 717
Съгласен съм в bmf. Като купувач един брокер работи за мене тогава, когато съм му казал какво искам и той търси вместо мен, ако трябва ходи на огледи (!!) вместо мен, накрая идва при мен и ми казва този имот има проблем с това и това, но пък онова е предимство, този е добър, но пък цената е завишена, може да се свали, и така нататък. Тогава той реално ми пести време и пари, свършил е някаква смислена работа и е напълно заслужено да получи възнаграждение за това.
Когато аз сам си търся, активно звъня по обяви, ходя по срещи и сам си правя огледите, за какво да плащам на брокера? За това че без да искам съм звъннал точно на неговата обява? Каква добавена стойност е създал той за мене, че да иска пари от мен?

Соул, така или иначе всички комисиони ги плаща купувача, дали директно или са предварително включени в цената. За всяка стока е така - който купува, плаща масрафа на всички назад по веригата, но целта е поне да съкратим веригата...

# 718
  • София

Като продавах апартамента на моите роднини, пренебрегнах съветите тук във форума и си дадох собствения телефон. Ми не беше пък чак някакво толкова негативно преживяване. То верно, че се продаде буквално за минути и обявата стоя броени дни в нета, но след това няколкото брокера, които ми бяха запаметили номера, бяха много учтиви..Само казвах, че е продаден и не са ми досаждали повече.
Щом се е продал за минути сте подценили яко цената. Ако бяхте намерили читав брокер е щял да си изработи комисионната.  Wink

chiana2003 - съжалявам, но докато има хора да се водят от "така работи пазара" и да им се връзват на измишльотините, ще си искат за тия тяхни измислици пари.
Колкото повече хора спрат да им се връзват и да им плащат за нищо, толкова по-добре и един ден може нещатата да си дойдат на мястото. В мой обяви винаги съм писал, че агенции и брокери са добре дошли, но да не очакват комисиона от мен. Когато аз ги наема, ще си платя това, което сме се разбра ли.
По принцип е така. Аз предпочитам да си спестя общуването с една камара народ.

# 719
Така е, но, ако продавачът обяви примерно 105 хил. и тези 5 хил. са комисионната на продавача, то купувачът реално трява да се бръкне за 110 хил., ако и той плати на брокера. За съжаление се случва точно така, особено при закупуване на имот.
Като купуваш, е доста важно, понеже има голямо значение параметрите на имота. Плащаш си и това е. Причината е липсата на читави имоти.....
С наемите е подобно, макар и в по-мек вариант, понеже не става въпрос за толкова големи суми.

Общи условия

Активация на акаунт