Машина за хляб - 66 тема

• 43 466
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
  • София
А коя мая предпочитате - суха или жива?
Суха. Купувам няколко пакетчета и после имам когато ми потрябва, не ми се налага да излизам до магазин специално за мая. Освен това сухата не я бъркаш и чакаш да се активира, а директно се изсипва в машината (мързелива работа Bowtie )

# 211
И аз предпочитам суха, понеже рядко я ползвам и знам че ще си е същата дори и да престои повече. Даже последно бях взела голям пакет Саф Инстант, половин кило което разделихме със сестра ми. Ами стои си в хладилника в добре затворен буркан и май вече и срокът на годност може да е минал но още си работи маята.
За който ползва често предполагам че са еднаково удобни и сухата, и кубчетата.

# 212
Хляба оставям да поизстине или “да си почине”, както се казва само докато стрелката под този символ спре да мига. Това си е етап от приготвянето.  Не става мокър! Реже се без да става на трохи!За захарта и аз бях скептична, но резултата без нея е перфектен! Мляко добавят французите, затова и захар пише в книжките. Повечето им хлябове са сладки, багет е нещо като традиционнен хляб при нас, не сладък!

# 213
Само суха мая ползвам.

# 214
Аз ползвах прясна - тази лидълската - но скоро хляб в машината не съм правила . А лятото замразих и тя се разля на вода и нещо май е развалена .
От сухата като намеря зареждам доволно от френската . Добря вече има и в кварталното магазинче . Че преди едвам я намирах.

# 215
  • Добрич

Всичката мая е жива. Ако е умряла няма да бухне тестото. Едната мая е суха, а другата е прясна.
Ползвам само прясна мая.  Не активирам, а троша отгоре върху брашното.

През годините съм правила различни комбинации от мляко в тестото: сухо, кисело, прясно, а от години без мляко. Винаги се получава чудесен хляб.

# 216
Моята баба не активираше - натрошаваше маята директно върху брашното  - малко сол - по- малко вода и замесваше .
Маята беше от калъп - голям .
Каква ми беше изненадата преди години като бях на гости и имаше абсолютно от същата мая в магазините и я продаваха точно като едно време  - режеше се парче .
И сега има на калъпи в Метро, по половин килограм. Вземам си, особено покрай Великден за козунаците и правя хляб с нея. Не я замразявам, държа я в хладилника и си вземам колкото ми трябва. С 10-12 гр. мая правя пълнозърнест хляб около 1400-1500 гр. и става добре. Иначе март месец купих на Саф инстинкт половин килограм суха мая и още имам от нея, държа я в шкафа. Работи си, няма проблеми.
Иначе като течност доста време правех само с вода после с вода и кисело мляко. Напоследък правя с вода и прясно мляко, като понякога добавям и яйце. Ползвам само пълнозърнесто брашно, понякога добавям и малко типово и става доста вкусен хляб. Захар и сол слагам съответно голяма и малка лъжичка. Напоследък слагам и малко оцет и сякаш наистина не се рони толкова.

# 217
От Метро ли купихте половин кг суха мая ? Това си е огромно количество определено.

# 218
  • Пловдив

Само прясна мая ползвам,която предварително активирам в течността(прясно мляко или вода и сухо мляко) и 1с.л. захар.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 07:45 от bubanka

# 219
Здравейте, моля помагайте, някой има ли изпитана рецепта за оризов хляб в хлебопекарна? на коя програма се пуска, някакви особености има ли? Трябва да направя беглутенов хляб. Имам царевично, оризово брашно и бяло безглутеново. Четох доста за глутена и разбрах, че без него е трудно втасването - не знам как да го направя в хлебопекарната тоя хляб, че да стане нещо, което става за ядене

# 220
Нали новите модели имали и програма за безглутенов хляб .
Аз бих го направила във фурна .
Козунаци също пека там  .

# 221
Благодаря, Саня. Нашата пекарна е старичка Simple Smile Няма такава програма Ще пробвам на Френска багета, пък ще видим дали ще става за ядене

# 222
  • Добрич
Здравейте, моля помагайте, някой има ли изпитана рецепта за оризов хляб в хлебопекарна? на коя програма се пуска, някакви особености има ли? Трябва да направя беглутенов хляб. Имам царевично, оризово брашно и бяло безглутеново. Четох доста за глутена и разбрах, че без него е трудно втасването - не знам как да го направя в хлебопекарната тоя хляб, че да стане нещо, което става за ядене

Февруари ще станат две години, откакто не консумирам глутен. Правих много опити и четох доста, без ксантанова гума тестото с мая не се получава.

Програмата без глутен не е удачна според мен. Направих си домашна програма. За хляба от снимката:
 Месене 5 мин, втасване 5 мин, месене18 мин, втасване 1 час, печене 1 час  

Хляб с вкус като мъфини

420 мл вода
1 яйце ХL
3 г.л. олио
1 м.л. оцет
1 ½ м. л. сол
2 г.л. захар
520 г. брашно /100 царевично, 370 оризово, 50 соево/
2 м.л. ксантанова гума
8 г. прясна мая

А този хляб е без брашно, с фъстъчено масло:

Ето и рецептата за него:

Хляб с фъстъчено масло

340 гр натурално фъстъчено масло на Балчо
4 яйца XL
1/2 к. л. сода бикарбонат,
1 ч.л. оцет
1 м.л. /от хлебопекарната/ хималайска сол /5 мл./
150 мл. вода, за да стане кексово тесто.

Разбива се с миксер и се пече в казанчето на хлебопекарната за 45 мин., може и повече.
Последната рецепта се опича по-добре в голяма тава, на тънко:

Лично аз скоро не съм пекла без глутен в хлебопекарната. Измислих си вариант на содени пърленки,  които правя буквално с каквото имам. Всеки път стават различни и много вкусни. Чудесно заместват хляба и у дома ги харесват много. Пека ги в оптигрила. Качвам скрита снимка, не искам да спамя темата. Ако те интересува (приблизителна) рецепта, ми пиши на лични съобщения.

Скрит текст:

Тези са още от първите ми опити и само с оризово брашно.
Обикновено смесвам с царевично и малко от елда.  Понякога слагам яйце, понякога не. Тук има и доматено пюре:

# 223
От Метро ли купихте половин кг суха мая ? Това си е огромно количество определено.
От един сайт за биохрани. Беше през пролетта, при първия локдаун, когато навсякъде се беше изчерпала маята. Но ние ядем доста хляб, на 2 до 3 дни правя кило и половина хляб и още като за 2 месеца може би имам. Аз също се притеснявах доли ще изкара толкова време отворения пакет, но няма проблеми. Марката е Саф инстант сега забелязах, че коректорът на телефона ми го е променил. Simple Smile

# 224
Изкарва и по-дълго от срока си на годност написан на пакета даже, само че моята поначало  я държа в добре затворен буркан в хладилника. Някой май беше писал в предните теми че и извън хладилник пак дълго държи.
Количеството наистина е огромно за повечето домакинства, аз тогава разделих пакета със сестра ми и пак сума време изкарахме с него. Но пък разликата в цената е няколко пъти и си е траен продукт, според мен си заслужава ако се ползва сравнително редовно.

Общи условия

Активация на акаунт