Машина за хляб - 66 тема

  • 43 461
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 107
Благодаря Вела 🥰 Пробвах, но като първи опит завърши с крах. Не пожела да втаса тестото ми, следващия път ще видим.
Скрит текст:
Просто исках печена филийка с масло, само тя ми липсва откакто минах на без глутен, от скоро, ама ще го измисля

# 226
  • Мнения: 24 618
Някакъв вариант с бакпулвер вместо с мая няма ли да е по-добре за безглутеновите? Тип содена питка ще е, не би трябвало да е зле.
Скрит текст:
Другите варианти са да видиш из нисковъглехидратните/кето рецепти, вече е пълно с тях и там също има нелоши заместители. То на тях само името им е хляб де, ама пак си е опция за от време на време. Те не са изобщо с брашна от зърно, камо ли с глутен в тях.

# 227
  • Мнения: 5 737
Аз я държа в буркан в шкафа маята и няма проблеми. Пакетът също ми е в шкафа, гледам да е добре затворен и отсипвам. От април някъде съм я отворила и имам като за още месец-два. Но аз слагам 7-8 грама, защото правя хляба с пълнозърнесто брашно, като слагам към 800-900 гр. За домакинства, където ядат по-малко хляб, може би е по-удачно да ползват малките пакетчета. Много съм доволна от маята на Долче маестро. Купувам я от Метро и преди едно пакетче го ползвах два пъти, но правех и по-малък хляб.

# 228
  • Мнения: 3 416
Пробвайте да сложите и хуск .

# 229
  • Мнения: 128
Правих кекс в новата хлебопекарна. Пишеше к.л. мая, аз взех кафена лъжичка и сложих мая в сместа. И не се надигна кекса.. И стана ужасен. И защо? Защото при бг превода някой е написал навсякъде к.л.,а то трябва да е ч.л., както е на англ. tsp, и както е в английската рецепта в същата книжка. Много яд ме хвана, ама вече ще змам. Споделям, за да имате едно на ум и вие.

# 230
  • Мнения: 3 416
Пробвайте рецепти , които са изпитани и имат коментари
Например тук https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8 … D0%BB%D1%8F%D0%B1
Може би и в този форум има .

# 231
  • Варна
  • Мнения: 4 284
как да го направя в хлебопекарната тоя хляб, че да стане нещо, което става за ядене

Ми няма как Sad  силно се съмнявам изцяло там да стане безглутенов хляб който може да се яде.Използвайте я само като тестомесачка , пък сетне с тестото - питки , стават нещо като арабските или тортили.

# 232
  • Мнения: 5 737
Правих кекс в новата хлебопекарна. Пишеше к.л. мая, аз взех кафена лъжичка и сложих мая в сместа. И не се надигна кекса.. И стана ужасен. И защо? Защото при бг превода някой е написал навсякъде к.л.,а то трябва да е ч.л., както е на англ. tsp, и както е в английската рецепта в същата книжка. Много яд ме хвана, ама вече ще змам. Споделям, за да имате едно на ум и вие.
Кексът не се ли прави със сода или бакпулвер? За пръв път чувам за кекс с мая. Иначе от опита си с козуначено тесто мога да кажа, че 1 чаена лъжичка мая, което е около 5 гр. е малко за тесто, което съдържа захар. То си иска повече мая.  Може би затова и не е станало.

# 233
  • Мнения: 93
Аз тестото си го правя в машината за хляб и след това си оформям по желание хляб, питки.. Ето последната ❤


Правила съм хляба и в машината, но повече ми харесва аз да си го оформя и изпека във фурната Simple Smile

# 234
  • Мнения: 33 651
Какво тесто забъркваш за тази питка?

# 235
  • Мнения: 93
Какво тесто забъркваш за тази питка?

1. Прясно мляко - 150 мл.
2. Вода - 150 мл.
3. Олио - 150 мл.
4. Яйца - 2
5. Захар - 1 с.л.
6. Сол - 1 с.л.
7. Брашно - 1 кг.
8. Мая - 1 кубче или 14 гр. суха

В тази последователност. Друга рецепта, която ползвам:

1. Прясно мляко - 200 мл.
2. Кисело мляко - 200 гр.
3. Яйца - 2
4. Олио - 5 с.л.
5. Захар - 1 с.л.
6. Сол - 1 с.л.
7. Брашно - 1 кг
8. Мая - 1 кубче или 14 гр. суха

Втората рецепта е от тук:  http://ilrai.blogspot.com/2011/03/blog-post.html , само че съм намалила прясното мляко от 300 на 200 мл и вместо 3 яйца слагам 2, защото веднъж я спазвах, но тестото ми стана много течно, лепкаво.. трябваше да омесвам после на ръка (зависи си и от брашното). Надявам се да съм била полезна Simple Smile

# 236
  • Мнения: 33 651
Благодаря много!

# 237
  • Мнения: X
Привет, сигурно е писано, но нямам време да търся.
По празниците ще дежуря на работа, та, много моля за рецепта за содена питка в хлебопекарна, че да насипя вътре каквото е нужно и мъжо само да я извади.

# 238
  • Варна
  • Мнения: 1 951
За такава не мога да помогна, но пък ми хареса вариантът на една "-"Златна содена питка" - месиш я предварително, престоява в хладилника, после вадиш и веднага печеш около 30-40`. Може да престои до 12ч в хладилника. Замесих я сутринта за проба, довечера ще пека и ще се отчета Simple Smile

# 239
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 899
някак си не върви (според мен) в хлебопекарната да се прави содена питка. ще получиш такава с правоъгълна/квадратна форма. не ми допада това.
но пък може да използваш машината само за месене и да се пече във фурната.
важното е да не се използват яйца, масло ....

Общи условия

Активация на акаунт