Машина за хляб - 66 тема

  • 43 453
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
  • София
  • Мнения: 3 035
абе май е старичък този модел. Smiley
на пазара е от март 2014 г.


Това да не е лека кола бре, Бонго Joy Joy Joy

# 256
  • Мнения: 9 252
И какво като е стар моделът? Няма да има сила да меси и пече?

# 257
  • Мнения: 813
Моята майка е с такава на Финлукс от няколко години и е чудесна хлебопекарната.

# 258
  • Мнения: 24 613
Няма лошо в стар модел, те технологията няма да са я променили от тогава, все ще меси и ще пече. Може обаче това да се окаже проблем ако се наложи гаранционен сервиз или ако няма по-нови модели със същото казанче, понякога е зор намирането за стари модели. Ако казанчето е лесно за намиране и машинката е изгодна, проблем кой знае какъв няма.

# 259
  • Мнения: 14 305
Някой би ли споделил изпитана рецепта за содена питка, която да замеся в машината и след това да изпека във фурната. (Заради формата, да спазим обичая)

# 260
  • София
  • Мнения: 12 006
Някой би ли споделил изпитана рецепта за содена питка, която да замеся в машината и след това да изпека във фурната. (Заради формата, да спазим обичая)
За соден питка не ти трябва месене в хлебопекарна, тя и без това се меси 2 мин. на ръка. За по-лесно си купи готова смес и става съвсем мързеливо - смесваш с кисело мляко и печеш.

# 261
  • Мнения: 9 785
Някой би ли споделил изпитана рецепта за содена питка, която да замеся в машината и след това да изпека във фурната. (Заради формата, да спазим обичая)
За соден питка не ти трябва месене в хлебопекарна, тя и без това се меси 2 мин. на ръка. За по-лесно си купи готова смес и става съвсем мързеливо - смесваш с кисело мляко и печеш.

Абе то и за меденки не трябва хлебопекарна, ама там меся тестото.

# 262
  • София
  • Мнения: 12 006
Абе то и за меденки не трябва хлебопекарна, ама там меся тестото.
При меденките е друго, там заради меда, тестото става тежко, лепкаво и трудно за месене. Нищо общо с това за содена питка.

# 263
  • Мнения: 9 785
С теб само обикаляме по темите. Simple Smile Аз и содената меся в машината. От мързел, но затова съм си я купила, да помага.

# 264
  • Мнения: 24 613
То всичко може, има някои и каймата за кюфтетата месят там, че едно содено тесто ли няма да метне човек като не му се цапа Grinning
Иначе единствено виждам проблем ако се остави да се меси по-дълго време, тогава задължително трябва да се остави да си "почине" соденото тесто, за да се отпусне - на него развит глутен не му трябва, даже напротив.

# 265
  • Мнения: 2 918
Ехааа, кайма в хлебопекарна за пръв път чувам.
Иначе да дам отчет по моя въпрос.Направи ми тестото с по-малък грамаж перфектно. Питката се получи супер. Благодаря на всички за бързите отговори.

# 266
  • Мнения: 810
Радвам се, че намерих тази интересна тема.

Имам машина за хляб Мулинекс, която използвам успешно (с малко провали) вече 12 години.

Напоследък обаче не ми се изпичат хлябовете отгоре, и започнах да слагам върху капака алуминиево фолио, което да покрива прозорчето и част от вентилационните отвори (или както се казват) и върху него памучна кърпа. Хлябовете започнаха да излизат по-добре изпечени отгоре и съм доволна от "нововъведението" си.

Започнах обаче да се замислям да си купя нова машина, но в началото на локдауна се изкупиха всички машини в магазините и Амазон, и идеята ми отстъпи на заден план.

Миналата седмица, в момент на умопомрачение, си купих от местния Алди нова машина. Четох ревюта (след това де), в които хората изразяват колко са доволни и как машината пече прекрасни хлябове, та и снимки бяха сложили на прекрасни такива.

Първият ми опит, използвайки програмата на машината за базов хляб (времетраене някъде 3 часа), беше горе-долу успешен. За съжаление следващите два опита бяха провал. Хлябовете не се надигнаха достатъчно, станаха много плътни, отгоре не се опекоха хубаво, и като цяло не ставаха за ядене.

При тези ми два неуспешни опита използвах два вида специализирани брашна за хляб (strong), единият път с по-евтино, другият път - три пъти по-скъпо (extra strong) на пазара. Винаги пресявам брашното когато го слагам в казанчето. Всички други параметри (с изключение на брашното) бяха еднакви (а и първият, успешният опит, беше с по-евтиното брашно и други еднакви съставки). Сложих на запичане на средна коричка единия неуспешен път, вторият неуспешен -  на по-запечена коричка. И в двата случая хлябовете отгоре си останаха бледи.

Чудя се защо се получи така, не е като да нямам опит с машини за хляб.

Винаги използвам хладка вода (от чешмата, не я затоплям), или смес - част е прясно мляко, останалата - вода. В старата машина и яйце винаги слагам направо студено от хладилника, като съответно намалявам количеството на водата с около 50 мл. Използвам суха мая от пакетче, което държа добре затворено в хладилника. Слагам винаги съставките в правилния ред.

В новата машина сложих зехтин (не олио) - дали това е допринесло за провала, не знам (но и в старата съм слагала на програмата за основен хляб зехтин, а на най-използваната от мен двучасова програма - масло).

Прочетох всички мнения в настоящата тема, както и схемата гледах в първия пост, но така и не стигнах до заключение какво съм направила грешно, макар и следвайки пропорциите в книжката на машината.

Ще пробвам утре рецептата за основен хляб от старата машина, както и да сложа на капака алуминиево фолио и кърпа, закривайки част от вентилационните отвори, макар да ми се струва, че силата на реотаните е достатъчна за изпичане.

Благодаря предварително за съвети, които бихте ми дали.

# 267
  • Мнения: 9 252
Аз съм с хлебопекарна от Aldi. Ами работи като луда и прави великолепен хляб, при това не правя нищо особено, не пресявам хляб, сухата мая ми е в шкафа. Ползвам обикновено кратката двучасова програма. Да уточня, че правя хляб само от бяло брашно, просто не понасям семки и разни пълнозърнести.

# 268
  • София
  • Мнения: 3 035
От моя опит - най-честите издънки при отработена програма се дължат на лошокачествено брашно. За начало купете един пакет брашно от друг магазин и друга марка и опитайте пак. Съставете си една рецепта по табличката от блога в темата и я усъвършенствайте. Ползвал съм няколко марки и модели хлебопекарни и установих, че добре отработената рецепта върви за всяка машина. Евентуално има някой и друг нюанс, най-вече от влажността на брашното. В момента ползвам 10-годишна хлебопекарна Мидеа, която е и първата купена от нас. Съхранявам брашното в един шкаф, под който минават тръбите на парното и явно то се изсушава допълнително, та се налага да слагам до 70+ процента течност, но иначе всичко друго си е същото в процентно отношение.

  П.П. Винаги ползвам кухненска везна за продуктите, най-вече за брашното и водата.

# 269
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 899
само не разбрах защо трябва да закриваш вентилационните отвори на капака ???
и каква е ролята на кърпата в/у капака ?

Общи условия

Активация на акаунт