Али, лек път и да е готино!
Лилс, поздрави морето, от мен! Силно стискам палци, да се подредят нещата, както ги искаш! Онази, махнаха ли я вече?
Съни, добри новини за зъбчето!
Мари, нали не се е наранил ТМ?
Аз, съм за бой! Вчера пак правих зимнина. Една мързелива лютеница на фурна. Ще сложа и рецептата в скрит текст, защото наистина става бързо и е много вкусна, но за следващата доза, ще намаля захарта, защото ми е много. Цялата хамалогия е за около 2,5 часа и излязоха 7 бурканчета х 400 мл.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 1.5 - 2 кг чушки (може и дребни чушлета)
• 1 кг патладжани (може и без него, на вкус)
• около 3 кг домати
• 2-3 глави лук
• 1 глава чесън
• моркови - слагам, колкото имам
• 1 ч.ч. захар (може да варира - на вкус)
• 2 с.л. сол (може и повече - на вкус)
• 1 или повече люти чушлета
• 1/3 ч.ч. вино
• 1/3 ч.ч. оцет
• 1 ч.ч. олио
• подправки по избор (аз не добавям)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Доматите се почистват от дръжките, нарязват се на едро, посоляват се и се оставят да се отцеди излишната вода, докато подготвим останалите продукти. Обелваме и нарязваме - също на едро - патладжана, осоляваме и него, за да си *пусне черната вода*. Почистваме от семената чушките и ако са едри, нарязваме на 2-3 части. Обелваме чесъна и лука. Почистваме морковите.
Всички продукти смесваме в разлата (желателно дълбока) тава. Печем в силна фурна, като от време на време разбъркваме да не загори. След около 2 часа вадим *ястието* и пасираме малка част в отделен съд, за да преценим дали е достатъчно гъста лютеницата. Ако не е - продължаваме да печем, докато остане почти на мазнина.
След това смиламе с пасатор докато постигнем желаната консистенция, пълним в буркани и заваряваме за стерилизация.
* Може да променяте съотношението на продуктите според наличност и вкус.
Хубав да е денаят ни, момичета!
Не съм мазала, Мари, но те и продуктите, не са големи количества! Виждала съм порязано при затваряне на буркани, та затова питах. Бързо да му мине!
, стига да не е расла и на ширина.