Искам да кажа ... (174) през септември 2020

• 47 354
  • 939
  •   1
Отговори
# 75
  • На брега на реката
Добро утро.

Али, лек път и да е готино!

Лилс, поздрави морето, от мен! Силно стискам палци, да се подредят нещата, както ги искаш! Онази, махнаха ли я вече?

Съни, добри новини за зъбчето!

Мари, нали не се  е наранил ТМ?

Аз, съм за бой! Вчера пак правих зимнина. Една мързелива лютеница на фурна. Ще сложа и рецептата в скрит текст, защото наистина става бързо и е много вкусна, но за следващата доза, ще намаля захарта, защото ми е много. Цялата хамалогия е за около 2,5 часа и излязоха 7 бурканчета х 400 мл.
Скрит текст:
Лютеница на фурна

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
•    1.5 - 2 кг чушки (може и дребни чушлета)
•    1 кг патладжани (може и без него, на вкус)
•    около 3 кг домати
•    2-3 глави лук
•    1 глава чесън
•    моркови - слагам, колкото имам
•    1 ч.ч. захар (може да варира - на вкус)
•    2 с.л. сол (може и повече - на вкус)
•    1 или повече люти чушлета
•    1/3 ч.ч. вино
•    1/3 ч.ч. оцет
•    1 ч.ч. олио
•    подправки по избор (аз не добавям)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Доматите се почистват от дръжките, нарязват се на едро, посоляват се и се оставят да се отцеди излишната вода, докато подготвим останалите продукти. Обелваме и нарязваме - също на едро - патладжана, осоляваме и него, за да си *пусне черната вода*. Почистваме от семената чушките и ако са едри, нарязваме на 2-3 части. Обелваме чесъна и лука. Почистваме морковите.

Всички продукти смесваме в разлата (желателно дълбока) тава. Печем в силна фурна, като от време на време разбъркваме да не загори. След около 2 часа вадим *ястието* и пасираме малка част в отделен съд, за да преценим дали е достатъчно гъста лютеницата. Ако не е - продължаваме да печем, докато остане почти на мазнина.
След това смиламе с пасатор докато постигнем желаната консистенция, пълним в буркани и заваряваме за стерилизация.

* Може да променяте съотношението на продуктите според наличност и вкус.

Хубав да е денаят ни, момичета!

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 07:41 от Бубoлина

# 76
  • Ямбол
Да, Бубс, махнаха я и то принудително. Не я оставиха да ѝ изтече предизвестието. Обаче е оплела много работи преди това и едната заместничка все още действа по нейно командване. Дано колежката, която сега е временен директор и ми е близка, да успее да намери начин да се наложи.

# 77
Добро утро.
Буб, поряза се ММ, но не дълбоко. Бройката на бурканчетата лютеница е ню-ню. Да не си мазала филии директно от тавата?
Али, къде пътуваш? Съни, по- добре еднообразно, отколкото по- лошо. Определено много ти се насъбра. Айде, с новия месец и повече късмет ти пожелавам.
Цвети, идва края на седмицата, дишай.
Лиляна, каквото, такова. Всичко ще се подреди с времето.

# 78
  • На брега на реката
Joy Не съм мазала, Мари, но те и продуктите, не са големи количества!  Виждала съм порязано при затваряне на буркани, та затова питах. Бързо да му мине!

Лилс, няма как, кофти човек, да си тръгне ей така. Такива "хора", винаги оставят мини след себе си и като за последно се наслаждават на поразиите, които са свършили, па било то и "дистанционно"!

# 79
  • Бургас
Добро утро!

Съни, всеки следващ ден да е по-успешен!
С детските дрехи и аз очаквам изненади, не вярвам на пълните рафтове в гардероба. Вики на училище иска да ходи само с клинове, та те поне позволяват експерименти с дължината Wink, стига да не е расла и на ширина.

Лили, то тва страшен октопод бе. Ще кажеш, че ѝ е бащиния, ще живее с орлите и все директор ще е, плела, плела...Ще се подредят нещата, но явно ще е по трудния начин.

Мазането на филии, обирайки дъното на тавата, ми беше любимо като дете. Участвахме активно в цялата хамалогия преди това, без бъркането с часове на огъня. Откакто са се родили децата ми е трудно да се включвам, а би ми било приятно. И тази година, да ми е жива и здрава мама, пак си имаме домашна лютеничка.

Але, лек път!

Цвети, не остана, петък иде.

Днес сме на фризьор с децата, че вече и вързаните коси не помагат.

Хубав ден, момичета!

# 80
Привет!

Отново чакам, но при зъболекарката. И понеже ми е криво, минах та се почерпих с блузка и две клинчета за работа. Мина ми, но до утре. Изнервяща е обстановката.

А ми се пие кафе...преди да тръгна пих, но малко ми дойде.

# 81
Цвети, леко да мине.

# 82
Благодаря, Мари!  Отдавна съм вкъщи, добре мина. Пак ще ходя, но за да напълнят каналите и да го пломбират. Днес изчистиха кариеса и извадиха нерва, че беше станал пулпит. След две седмици пак.

Така ми спи, ама няма за кога. Отивам да простирам, да се разсъня.Smiley

# 83
Къде сте девойки?
Готвя аз и нямам търпение да вечеряме вече;)

# 84
  • Ямбол
Привет!
Всичко е точно. Утре трябва да подпиша. Обаче голям зор докато стане. Все пак има хора, които разбират и надделяха.
Досега основните ми часове бяха по ИТ и информатика и много малко математика. Сега минавам на математика и съвсем малко ИТ. Сменихме се с една колежка, която искаше обратното. На пръв поглед нищо кой знае какво, но оная като се беше запънала... Та така вече ще имам повече математика, а това ми е по приятно, вместо всяка година да уча нови програми и да се чудя какво да преподавам, защото учебници няма.
Утре газ към морето и ще се почерпя с приятелите ни.

Лека да ви е вечерта.

# 85
Честито, Лили. Преди време беше споделила желанието си, радвам се, че ти се е сбъднало.
Аз и ядох, и пих вече, сега релаксирам.
Селесте, вчера забравих да те поздравя за свежата снимка на Марти.

# 86
  • Бургас
Тъкмо хапнахме и ние. Пиенето го пропуснах, че следобед ме завъртя нещо главата, мм и той сега се оплака, чак и хапче взе.

Лили, браво, че така бързичко се подредиха нещата. Весело на морето!

# 87
И аз приключих с пиенето и яденето.
Браво, Лиле.Това се искаше, нали? Нещата почват да се случват. Бавно, но са факт.

# 88
  • На брега на реката
Добро утро.

Много рехавичко в темата тия дни, но пък хубавата новина на Лиляна ме зарадва.

Лилс, най-после ще си отдъхнеш и ще правиш това, което ти носи удовлетворение! Честото!

Ще се върна да видя за снимките на Селесте, ама най-вероятно съм ги изтървала.

Честит петък, на работещите и хубав ден, на всички!

# 89
Добро утро!
Петък е! Много дълга ми се стори седмицата.
За утре съм планирала лютеница, а детето от месец говори как ще дегустира с филията Simple Smile
Тъй като събота и неделя сме заети, исках в понеделник да го заведа на цирк Балкански, те пък точно тогава нямат представление. Но ще ходим на училищен пазар, за да набавим умалелите дрехи.
Хубав и усмихнат да е денят ви с по-малко напрежение и стрес.

Общи условия

Активация на акаунт