Гестационен диабет - тема 3

• 40 795
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
Мюслито има сушени продове+ядки, което си е калорично.
Пробвай с чисти 3-4-5 с.л. овесени ядки+кисело мляко. Ако не вдига много КЗ може +1/4 ябълка, за да се подобри вкус.
Аз като стойности знам на гладно до 6 и след 60 мин. до 8. Глюкомерите мерат малко не точно и затова е малко висока реф.ст-ст

# 76
Dageya, най-добре направи консултация с ендокринолог - той ще ти назначи диета, ще ти каже в какви граници да се придържаш и като цяло ще отговори на всякакви твои въпроси.

За себе си мога да кажа, че следях да съм <5.1 на гладно, <7.8 един час след хранене, <6.7 два часа след хранене. В началото много се тествах и си записвах за различните храни, за да добия представа какво мога да ям и колко (важен е и размера на порцията). После вече само отвреме на време се следях колкото да видя какво е положението - с напредване на бременността, инсулиновата резистентност расте и е възможно храни, които преди са ти били ОК, от някакъв момент нататък да не са.

Относно захарта ти препоръчвам да четеш внимателно етикетите на всичко, защото има много скрита захар навсякъде особено в  пакетираните храни. Внимавай и с хлябовете, аз няколко пъти се излъгах да си взема хляб, на който пише "пълнозърнест"... Ама след 2 филии ми скочи захарта и видях, че в съставките пише 20% пълнозърнесто, 80% бяло брашно... Истински пълнозърнестия е много тъмен на цвят и твърд/плътен (например Живена, Вита), ако е светъл и дунапренен - брой го за бял. Може да пробваш и с ръжен, при мен беше ок, ако не прекалявам.

# 77
  • Сан Франциско
Моята закуска беше вариации на: препечена филийка ръжен/пълнозърнест хляб, козе или овче сирене и варено яйце. Плод в никакъв случай за закуска. Междинните хранения - шепа фъстъци и малка ябълка или кисело мляко и половин банан. Но наистина, диетата ми беше изготвена до последното грамче от диетолог. Ревеше ми се, като извадех мерителните лъжички и чашки, ама успяхме да контролираме диабета без инсулин.

# 78
Благодаря момичета. Да от днес почвам да си търся ендокринолог, защото резултата го имам от петък и нямаше как през уикенда.
Но определено е изнервящо, защото снощи след салата с домати, моркови, авокадо и моцарела - захарта след 1 час беше 5.8. Днес, на гладно, 12 часа след хранене е 5.6!!! Е, от къде толкова много?
Сега си направих 2 принцеси с кашкавал (с подходящ хляб) и ще видя как ще е.
Но все пак докато се консултирам с ендокринолог, някой може ли да ми каже до колко е допустимо нивото на КЗ 1 час след храна и колко след 2?

# 79
Аз лично не бих яла хляб без значение колко е подходящ, защото дори и пълнозърнестите вдигат кз много (просто една идея по-бавно). Аз съм с много лека инсулинова резистентност, която ми се отключи от хормони и неуспешна бременност. Сега си меря кз с глюкомер, внимавам с храненето много и се движа, за да оправя този проблем. Почти една година вярвах на тия глупости с пълнозърнестите храни дето ги разправя всеки диетолог и всеки ендокринолог - бях изключила всякакви рафинирани храни (брашно, ориз), захар, картофи и т.н. Е кз не ми се подобри, дори леко се влоши. Взех си глюкомер и що да видя хапка, а не филия, пълнозърнест хляб (домашен,с домашно смляно брашно) ми вдигна кз на 8, толкова не ми се е дигала дори след торта, нито дори след обременяване. Ябълките също ми я вдигат страшно много. Просто плодове и зърнени храни са си напълно противопоказни според мен и това е.

# 80
  • София
На всеки даден продукт му влияе различно, за това не трябва да се обобщава.
Виж колко ще ти е захарта след хляба и дали се е вдигнала много и ще прецениш дали можеш да продължиш да го консумираш. На мен на този етап например от ориз изобщо не ми се вдига захарта и си е в съвсем нормални стойности, картофите например много ми я вдигат.
  Скоро и аз бях питала за стойности на 1 и 2 час и мисля, че ми писаха мяксимум 7.5 на 1 първи и 6.5 на втори, ама да не те заблудя нещо.

# 81
На мен са ми казвали да поддържам стойности до 7,8 на първия час и до 6,7 на втория.
sea.sea много си права за различното влияние на храните при всеки. За пример на мен от картофите не ми се вдига така както от ориза. А от домашен пълнозърнест хляб съм вдигала доста. Хляб  си взимам само на "Вита" и то определени и "Здраве".

# 82
Както е казала Нирвана, 7,8 на първи час и 6.7 на втори. И все пак по-добре не стой на горната граница. Сутрин е така при повечето бременни, аз също не успях да овладея високата кз сутрин и минах на инсулин вечер.

# 83
Мммм да, прави сте. Захарта отиде в тавана след тези 2 филии - 8.6 на първи час. Ще видя след малко и така. Само ме е страх да не стане нещо на бебка за тези няколко дни, че аз съм в 7 месец и досега трябваше вече отдавна да съм го направила обременяването и да съм се ориентирала, а то тепърва започвам ☹☹

# 84
Хапвай повече протеини. Пробвай една филийка с шунка, по-дебело парче и кашкавал, ако не можеш без хлебчето. Не отказвай въглехидратите все пак, просто нека бъдат в по-малки количества. Щом ще ходиш на обременяване, трябва поне седмица преди това да си яла нормално въглехидрати. Пробвай и картофи и ориз как ти действат, но намали порцията наполовина, увеличи месото и салатите.

# 85
2 филии са много.

# 86
Момичета, искам да споделя/ се оплача за да ми размине малко....
Явно тази ми бременност (втора) няма да успея само с диета Sad Цяла седмица сутрин измервам стойности на гладно 5,3/ 5,4 и след хранене 7,7/ 8,0. Днес ще пиша на ендокриноложката, но се чувствам много подтисната, защото от към хранене не виждам какво мога да подобря - вечерям в 18,30 със зеленчуци и месо или малко сирене/ кашкавал и закусвам в 07,00 с половин кофичка кисело мляко и 2 с.л. овесени ядки.
За деня имам 3 хранения, без никакви междинни (картофи и ориз абсурт) Даже не си позволявам да опитвам храната на дъщеря ми, която е на година и 2 месеца, за да не си вдигна случайно захарта.
Излишно е да ви казвам, че през повечето време чувствам глад, плодове съм яла по-малко пъти от пръстите на ръцете ми и много рядко си позволявам хляб. До тук съм качила 5 кг. В 32 гс съм и се притеснявам за тази седмица да не съм навредила на бебето.
Благодаря, че ме изчетохте Cry

# 87
Момичета, искам да споделя/ се оплача за да ми размине малко....
Явно тази ми бременност (втора) няма да успея само с диета Sad Цяла седмица сутрин измервам стойности на гладно 5,3/ 5,4 и след хранене 7,7/ 8,0. Днес ще пиша на ендокриноложката, но се чувствам много подтисната, защото от към хранене не виждам какво мога да подобря - вечерям в 18,30 със зеленчуци и месо или малко сирене/ кашкавал и закусвам в 07,00 с половин кофичка кисело мляко и 2 с.л. овесени ядки.
За деня имам 3 хранения, без никакви междинни (картофи и ориз абсурт) Даже не си позволявам да опитвам храната на дъщеря ми, която е на година и 2 месеца, за да не си вдигна случайно захарта.
Излишно е да ви казвам, че през повечето време чувствам глад, плодове съм яла по-малко пъти от пръстите на ръцете ми и много рядко си позволявам хляб. До тук съм качила 5 кг. В 32 гс съм и се притеснявам за тази седмица да не съм навредила на бебето.
Благодаря, че ме изчетохте Cry
Щом се вдига кз и се чувстваш гладна, значи въглехидратите са много - те вдигат кз, а после от инсулина прегладняваш. По принцип млечните също понякога действат инсулиногненно. Защо не пробваш да разкараш тези овесени ядки и хляба напълно. И да ди увеличиш храната като количество - много е малко и да има повечко мазнина, която би те държала сита. Аз бих заложила на яйца за закуска - 3 яйца и зеленчуци и зехтин за закуска. Големи салати основно с листни зеленчуци (голяма купа)+ зехтин + авокадо (цяло)+ месо, такова хранене би трябвало да те държи сита. И след всяко хранене движение/разходка. Аз не съм бременна но тези неща ми помагат да държа по-ниска кз. След всяко хранене - разходка, ако е съвместима с бременността. Това най-много ми помага - веднага след хранене

# 88
Зарежи комбинацията от кисело мляко и овесени ядки, това е придимно въглехидрат и малко протеин, тази закуска не става при проблеми с кз! Повтарям го от не знам колко време насам, ама никой не чете 😕. Яж яйця, шунка, сирене, извара, някоя зелена сурова чушка, краставица. Прави си супи, богати на зеленчуци, за крем супите аз заменям картофа с тиквичка. За да е по-ниска сутрешната захар, трябва вечер като лягаш, да се е смъкнала, макар че това при бременните може и да не се получи. Смъкването става с движение - разходки, упражнения. Ако обичаш гъби също можеш да хапваш много от тях, както и карфиол, броколи, патладжани, тиквички, аспержи, спанак. И тъй като си бременна, можеш да пробваш как ти се отразяват бобовите и пълнозърнестите и да хапваш и тях. Плод никога сутрин, а когато го ядеш , яж и малко протеин преди него, например, шунка, кашкавал, яйце.
Не се притеснявай, бебето си е добре, нищо няма да стане от 2-3 вдигания на захарта, въпросът е да не е системно висока. И инсулинът не е страшен, ако се наложи, не се притеснявай. От притеснения и недоспиване също се вдига кз.
И пак да повторя,
Моля всички бременни с гестационен диабет, спрете да ядете мюсли или овесени ядки с мляко! Не става!

# 89
Добро утро. Аз днес на гладно измерих 5.4, за закуска само 3 големи лъжици кисело мляко и след 60 мин КЗ беше 5.8.
Но съм си гладна 😂. Имам вече горе долу представа какво да ям и какво не, но мен вярвам захарта ми да падне сутрин на гладно на 3.5-4.5. Смятам, че все ще си е от 5 нагоре. Единствено, мога да в контролирам евентуално да не скача много след храна, до 7 примерно. Но какъв е смисълът след като така или иначе все ще си е над 5? А над 5.1 моята ендокриноложка каза, че жените се диагностицират с ГД.

Общи условия

Активация на акаунт