Гестационен диабет - тема 3

• 40 805
  • 756
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Само и едниствено от кръвна захар 5.1 не може да се постави диагноза ЗД.

# 91
Благодаря, Sea. Имаш ли представа какви стойност трябва да е тогава КЗ мерена с глюкомер сутрин на гладно? Ако така и не ми падне под 5 сутрин на гладно, но и след ядене да успявам да я контролирам до 7 на 60-та минута, и през останалото време около 5, може ли да съм спокойна?

Кога се минава на инсулин примерно?

# 92
  • София
Аз малко се преплитам в историите вече. Ти беше ли правила обременяване, то най-точно ще покаже. За сега( дано и не се налага) не съм на инсулин и за него нищо не мога да кажа.

# 93
Аз малко се преплитам в историите вече. Ти беше ли правила обременяване, то най-точно ще покаже. За сега( дано и не се налага) не съм на инсулин и за него нищо не мога да кажа.

Точно така.
5.1 е за измерване в лабаратория, а с глюкомера не е толкова точно.
Аз трябва да меря 1-2 пъти в месеца на гладно в лаборатория и тогава ще измеря и с глюкомера да видя колко е.
Мерете, записвайте и покажете на ендокринолог.

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 14:43 от -INA-73

# 94
Да, правих преди 4 дни, защото КЗ при рутинни изследвания досега винаги е била между 5.1-5.6, въпреки че АГ каза, че няма нужда. На обременяването излезе 10.3 на 60 мин и 8.8 на 120 мин.
От този ден, махнах “забранените” храни, но още се лутам в комбинации и грамажи. КЗ от събота насам, сутрин на гладно винаги е над 5, като с 1-2 изключения след това я поддържам до 7 на 1 час след храна.
Но е факт, че въпреки това, не мога да стигна до под 4-4.5 например.
Затова и толкова питам дали са ОК тези стойности все над 5, защото различните лекари говорят различно. Затова търся и вашият опит 😊

# 95
Дагея , почти винаги има разлика между резултатите в лаборатория и глюкомер . Съответно и между венозна и капилярна кръвна захар . Когато повтаряш КЗ в лаборатория , засечи има ли разлика и калко с глюкомера ти . При моя излиза доста разлика и , когато ми покаже 5.7 примерно вкъщи , знам , че всичко е наред и венозната е под 5 със сигурност . За това още вчера те посъветвах и ти да сравниш .

# 96
Дагея , почти винаги има разлика между резултатите в лаборатория и глюкомер . Съответно и между венозна и капилярна кръвна захар . Когато повтаряш КЗ в лаборатория , засечи има ли разлика и калко с глюкомера ти . При моя излиза доста разлика и , когато ми покаже 5.7 примерно вкъщи , знам , че всичко е наред и венозната е под 5 със сигурност . За това още вчера те посъветвах и ти да сравниш .

Мерси, Мери, определено ще го направя. Това е доста полезено. Предполагам другата седмица, че напоследък много ходя по болници и лаборатории и заради други проблеми с бременността, та малко почвам да се напрягам да не осъмна и с някой вирус...
И сега един глупав въпрос - боцкам пръстите само на лявата ръка. Мислите ли, че има значение лява или дясна? Не съм пробвала дали дава отклонение, но утре сутрин ще го направя.

# 97

Мери, имаш ли опит или инфо за отклонението на 1ч. и на 2ч. ? Благодаря,че споделяш !

# 98

Мери, имаш ли опит или инфо за отклонението на 1ч. и на 2ч. ? Благодаря,че споделяш !

Ина , правила съм профил , но тогава нямах глюкомер в мен и не съм засичала . Моя не е нов , взех го от баща ми . За жалост няма как да го питам при него каква разлика е давал Sad
Но много често следя КЗ в кръвта и винаги ми дава почти 2 единици разлика . Още тогава ми даваше 5.5/5.7 на апарата , а венозната излизаше 3.8/4 . В началото помислих , че е грешка , повторих в друга лаборатория и пак така . Та , моя апарат дава голямо отклонение . Имам близък приятел с диабет тип 1 . Неговия апарат също е засичан много пъти и също дава 1.5 разлика . Което според важи за всички боцкания , независимо от часа . Също си мисля , че може да има нещо индивидуално . Може при мен да е по-голяма разликата - вена/пръст . Както и за храната се убедих , че е до организъм . Аз от ориз вдигам доста захарта , за разлика от картофите , които явно си преработвам и е ок след тях .

# 99
Относно питането ми по-горе дали има значение на коя ръка мерим, се случи следното след вечеря - пил. пържола и карфиол. На 60-та мин. показа 4.8. Усъмних се, и боцнах на другата ръка и показа 6.4. Твърде голяма разлика. Като краен вариант, изчаках още 3-4 мин. и отново премерих на двете ръце. На едната беше 5.4, на другата 5.6.
Досега не съм мерила по толкова много пъти, но това ми беше от любопитство.

# 100
Да не би на първото боцване (4,8) да ти е било малко кръвта? При мен така се е получавало.

# 101
Вчера си купих глюкомер и снощи мерех за първи път. Малко се лутахме докато разберем къде трябва да е капката кръв, но се оправихме, то трябва и да се чете указанието Blush Имам малко тъпо питане - иглите, които са еднократни колко пъти използвате ? Една за деня или една за сутрешни мерения или друго ?

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 11:57 от -INA-73

# 102
Максимум за 2 боцкания, ако забравя да я сменя или съм в движение. Иначе се сменя след всяко боцване, затова са еднократни .

# 103
Аз иглите ги ползвам еднократно, освен в случаите когато меря и на другата ръка т.е. меря на левия пръст, и след секунди със същата игла боцкам и пръста на другата ръка. За след 1 час, слагам нова игла.
Верче, не, винаги стискам пръста да има достатъчно, и лечнитката си “засмуква” колкото трябва и веднага почва да отброява секундите до резултата.
Днес сутринта пак имаше разлика на гладно на двете ръце 5.7 и 5.1. След един тост с авокадо (1 филия), след 60 мин резултата беше потресаващ - ляв пръст 7.6, дясно 8.8. Нямаше как, боцнах в дясно още един пръст, и ооо, 7.4.
Няма постоянно да ги меря така, но е изнервящо - не стига, че и преди не ядях кой знае колко “вредно”, ами и сега след като съм ограничила всичко и като количество, проклетата захар не пада под 5.1 сутрин вече 5 дни. Ям около десетина определени неща по малко, като ги въртя, и пак!!!!

# 104
Dageya, колко часа имаш между вечеря и закуска ? Вечерта на второто мерене колко ти е било, когато сутрин ти е над 5.1 ?

Общи условия

Активация на акаунт