Когато дядо ми кажеше шарлан имаше предвид орехов, но в интернет, като пусна щарлан излизаше винаги слънчогледов шарлан. Много си го обичаше, но в края на 20ти век имаше останали само няколко души, които можеха да извлекат голямо количество шарлан от орехи и трябваше човек да им занесе поне 50кг готови, избелени ядки за да тръгнат да се занимават.
Някой попита за конфискуването на кравите от войската - вярно е. Влизат в Драма, но и останалите южнотракийски градове, конфискуват масово кравите на хората в цялата околност и ги качват на влакове до Дунав, а от там на корабите до Германия. Задържат гръцките евреи с помощта на българската армия и ги товарят на вагони до Лом, от там на кораби до Виена, откъдето са заведени в лагера Треблинка и избити. Сред тях е приятелка на баба ми. Дядо и баба са и предложили да я скрият, но тя е искала да остане с рода си, а те са имали място за не повече от 3-4 човека. Държали са ги затворени във вагоните 3 дена преди да тръгнат. Воят им се е чувал на километри от гарата. Понеже дядо работел на гарата, баба отишла с храна и вода, но я арестували. Излъгала, че я носи за мъжа си и да праща на роднини. Настаняват войници по къщите на хората и тикат семейства с деца в една стая. Всичко това толкова погнусява и разярява населението, че мъже, сред които и дядо ми хващат гората.
Взетите крави не са били за млеконадой като днешните породи, а дребнички и многофункционални - за месо но и за мляко.
Биволи е имало доста и май са били повече от кравите, защото са се гледали по-лесно, но това е било на север.
В тогавашните условия отглеждане на стада крави и биволи, както и на повече прасета не е било възможно. Овцете са ги гледали на стада, като лятото са ги качвали до Стара планина, а зимата са ги сваляли по южните склонове на Родопите. Саракацаните, които говорят български са се занимавали с това.
Преди 20 век повечето семейства са образовали 1-2 момчета. Някои са ставали попове, отивали са в манастир. Земята и къщата са оставали за първородния син, следващия ако първородният е умрял. За момиче максимум гимназия и ако е от село са я държали мома до 28-30г за да работи на къра, в града са я ценели като приготвят чеиза.
wishmaster, отдавна не съм само на мазнини и протеини, но и когато бях, не ядях сланина. Наситените омазняват черния дроб, а аз нали заради него се сложих на кетогенна. Алкохол не близвам. Това за ракията беше шега. Като идем някъде другите гаврътват ракии, а аз ям салатите със зехтин.
Виждаш само тъмната страна на живота. Още малко ще кажеш,че Ромео и Жулиета са се водили само от плътски нагони и инатливото желание да натрият носа на родителите си.