Как да разпознаем фалшиво богати хора

• 34 844
  • 1 349
  •   1
Отговори
# 1 245
  • Paris, France
кукумицинка, голямо благодаря за статията за шарлана 💐💐💐💐💐💐💐💐💐

Когато дядо ми кажеше шарлан имаше предвид орехов, но в интернет, като пусна щарлан излизаше винаги слънчогледов шарлан. Много си го обичаше, но в края на 20ти век имаше останали само няколко души, които можеха да извлекат голямо количество шарлан от орехи и трябваше човек да им занесе поне 50кг готови, избелени ядки за да тръгнат да се занимават.

Някой попита за конфискуването на кравите от войската - вярно е. Влизат в Драма, но и останалите южнотракийски градове, конфискуват масово кравите на хората в цялата околност и ги качват на влакове до Дунав, а от там на корабите до Германия. Задържат гръцките евреи с помощта на българската армия и ги товарят на вагони до Лом, от там на кораби до Виена, откъдето са заведени в лагера Треблинка и избити. Сред тях е приятелка на баба ми. Дядо и баба са и предложили да я скрият, но тя е искала да остане с рода си, а те са имали място за не повече от 3-4 човека. Държали са ги затворени във вагоните 3 дена преди да тръгнат. Воят им се е чувал на километри от гарата. Понеже дядо работел на гарата, баба отишла с храна и вода, но я арестували. Излъгала, че я носи за мъжа си и да праща на роднини. Настаняват войници по къщите на хората и тикат семейства с деца в една стая. Всичко това толкова погнусява и разярява населението, че мъже, сред които и дядо ми хващат гората.

Взетите крави не са били за млеконадой като днешните породи, а дребнички и многофункционални -  за месо  но и за мляко.

Биволи е имало доста и май са били повече от кравите, защото са се гледали по-лесно, но това е било на север.

В тогавашните условия отглеждане на стада крави и биволи, както и на повече прасета не е било възможно. Овцете са ги гледали на стада, като лятото са ги качвали до Стара планина, а зимата са ги сваляли по южните склонове на Родопите. Саракацаните, които говорят български са се занимавали с това.

Преди 20 век повечето семейства са образовали 1-2 момчета. Някои са ставали попове, отивали са в манастир. Земята и къщата са оставали за първородния син, следващия ако първородният е умрял.  За момиче максимум гимназия и ако е от село са я държали мома до 28-30г за да работи на къра, в града са я ценели като приготвят чеиза.

wishmaster, отдавна не съм само на мазнини и протеини, но и когато бях, не ядях сланина. Наситените омазняват черния дроб, а аз нали заради него се сложих на кетогенна. Алкохол не близвам. Това за ракията беше шега. Като идем някъде другите гаврътват ракии, а аз ям салатите със зехтин.

# 1 246
  • София
Черна станция наистина си черна станция! Joy Виждаш само тъмната страна на живота. Още малко ще кажеш,че Ромео и Жулиета са се водили само от плътски нагони и инатливото желание да натрият носа на родителите си.
За патриотизмът. Току-що научих,че главният прокурор на Нагорни Карабах Карен Григорян е загинал с оръжие в ръка на първа бойна линия защитаващ свободата на родината си. Сещате се накъде бия...! Blush

Всъщност, да, точно от това са се водили - плътско желание и натриване на носа на родителите. Пуберска работа. И е имало един възрастен, който да им стане съучастник в образа на свещеника. А той по сегашните мерки трябваше да е в затвора за поставяне в опасност или непредумишлено убийство.

# 1 247
Andariel,би ли дала своето мнение какво е искал да каже авторът Деян Енев с разказа си "Заложна къща"? Ето вижте филмче по разказа. То е кратко. И е точно по темата:

https://youtu.be/PYWk5iFvfys

# 1 248
  • София
По-скоро ще прочета разказа, отколкото да гледам филмче по него.
Не знам какво е искал да каже авторът. Прилича ми на мъж около 40-годишен, в екзистенциална криза, който най-после започва да вдява, че остарява, и че повече няма нужда да се бунтува срещу баща си, а корените имат значение. Най-вероятно самият той вече има син и иска да остави нещо на него. В общи линии е някаква фантазия. Интересно е авторът кога го е писал този разказ и какъв е бил неговият проблем.

Последна редакция: сб, 17 окт 2020, 14:43 от Andariel

# 1 249
Ние нямаме нито аристократи, нито потомствен интелектуален елит, та всичките претенции за уникален произход изглеждат нелепи.
Абе вие, мандраджиите, кога ще се научите да не говорите от името на народа?

Бая се постарахте да избиете елита, ама още се намира. Мъка!

Най-сладката ви дъвка е, че "Народът е прост!" Промиване на мозъци и зомбация в най-подъл вид.
Онова плешивото чучело, Слави, и той слуга на комундерите, и той все това му е мантрата.
Разпозна сЪ аристократът, расъл в къща на мегдана у прованса, чието родителско тяло продавало имоти, за да си купи брички! Simple Smile
Когато фактите говорят и боговете мълчат, но пещерните антикомунисти крякат ли крякат! Аристокрацията са я бастисали турците преди мнооооого време, а от Съединението до 1945 г. сме водили пет войни, ама „мандраджиите” криви.
Колкото до народа, ако комунистите вярваха, че е прост, нямаше да вкарват толкова ресурс в образоването му. Факт е, че най-образованите поколения са баш тия, които завършиха поне средно по времето на соца.

# 1 250
Ние нямаме нито аристократи, нито потомствен интелектуален елит, та всичките претенции за уникален произход изглеждат нелепи.
Абе вие, мандраджиите, кога ще се научите да не говорите от името на народа?

Бая се постарахте да избиете елита, ама още се намира. Мъка!

Най-сладката ви дъвка е, че "Народът е прост!" Промиване на мозъци и зомбация в най-подъл вид.
Онова плешивото чучело, Слави, и той слуга на комундерите, и той все това му е мантрата.
Разпозна сЪ аристократът, расъл в къща на мегдана у прованса, чието родителско тяло продавало имоти, за да си купи брички! Simple Smile
Когато фактите говорят и боговете мълчат, но пещерните антикомунисти крякат ли крякат! Аристокрацията са я бастисали турците преди мнооооого време, а от Съединението до 1945 г. сме водили пет войни, ама „мандраджиите” криви.
Колкото до народа, ако комунистите вярваха, че е прост, нямаше да вкарват толкова ресурс в образоването му. Факт е, че най-образованите поколения са баш тия, които завършиха поне средно по времето на соца.

До тук ли я докарахте след 80 страници?
Я пак си помисли за аристокрацията? Може би наистина не сме имали такава в истинския смисъл, аристократични родове от векове, живеещи в замъци, но сме имали ЕЛИТ. Интелектуалци, политици, генерали и висши офицери, сражавали се за родината на първа линия. Войните сме водили с цел постигане идеалът ни за национално обединение, останал мираж заради игричките на великите сили, в т.ч. и Русия. Между другото Армения може би е най-пострадалата от тези игрички, защото ние ако сме в момента на около 1/3 от етническото си землище от турско време, те са на 1/6.
Относно елитът ни, дори из селата е имало достатъчно качествени хора, така наречените колаци след 44-та. Аз произхождам от такъв род, братя на дядо ми са завършили в Германия преди войната, след 9-ти целият ни род е съсипан, в тамошното село сега има само цигани и пенсионери, а на времето е кипял живот.
И въпреки всичко баща ми успява да се издигне, въпреки пречките като син на "враг на народа". Така че пак си помисли за аристокрация. Опитът за създаване на червен елит през комунизма се проваля заради липсата на капацитет и потенциал, както написах по-рано понеже властта и капиталът остава и след демократичните промени в този фалшив елит, за това сега сме на този хал.

# 1 251
  • София
Ох, хора. Само за последните 100 г /1920-2020/ толкова сме се омешали, че няма никакъв смисъл да спорим кой откъде произлиза.
Аз имам пък прадядо, участник в Септемврийското въстание.

# 1 252
rf22, ако репресиите бяха такива, каквито тръбеше пропагандата след 90-та, баща ти нямаше да помирише университет. Прадядото и прабаба  ми са били заможни за времето и района си. Повечето имоти са били наследство от семейството на прабаба ми, но никога не ми е хрумвало да се пиша потомствена аристократка, щото още по турско предците ми минавали за заможни. Никой от наследниците на прабаба и прадядо не е обявяван за класов враг, щото е потомък на хора, които са били имотни, но прадядо е имал проблеми преди 09.09, защото е бил земеделец.
Освен това горе говорех за потомствен интелектуален елит, а не просто за елит и ми се струва, че няма смисъл да обяснявам разликата.

# 1 253
Сори за спама, просто ми стана интересно - българите навън по-скоро не поддържат контакт, ако ще да са врата до врата сякаш, но във форумите е чудо
И аз съм различно поколение, на твоите години съм, но ми е много приятно с няколко потребителки, то не пречи.
Явно е до хора. Simple Smile
И в реала имам в близкото си обкръжение доста хора 45-55, всякакви.
Ясно е за вируса, по принцип. Simple Smile

Жреб, не съм усетил, в доста ситуации не вниквам чак толко. Simple Smile
Че много неща правя и е мултитаскинг.
Вярно, жените май са малко по-добри от нас в това, ама все пак. Wink
Повечето поддържат основно с българи, чак второ поколение спира.

# 1 254
Фактът,че през комунистическият режим границите на България бяха затворени отвътре,слага точка на спора за "прелестите" и кусурите на онова време.

# 1 255
  • София
То имаше по едно време "врагът с партиен билет". Много удобно за разчистване на сметки  и конкуренти.

# 1 256
  • Пловдив
Отслабваше, защото си дебел и има какво да сваляш.
Моя незаможна съседка, която е на двадесет и няколко години, е тройно по-широка от мен, именно защото си поръчва пици всеки ден и я мързи да отлепи четирибуквието си до магазина, намиращ се на 300 метра. А аз пици не ям като нея, явно защото не съм с дълбок портфейл като нейния. Smiley

Отслабват тези, които посредством движение и спорт изразходват повече калории, отколкото приемат. Също и спят достатъчно часове в подходящото време, а последното им хранене е доста по-рано от часа за лягане. Защото има и други, които изяждат по-малко или повече храна, но и в двата случая пълнеят, защото водят застоял начин на живот, вместо да се движат и спортуват. Аз точно и затова качих тегло миналата година - след месец на обездвижване. Сега се храня повече и въпреки това отслабвам. Познай защо!? Smiley

А горните ти думи са смехотворни, защото все едно да твърдиш, че някоя жена станала още по-умна, само защото била глупава преди това. Ами, не - може да е станала по-умна, дори да е била умна и преди това. Прочети отново удебеленото.

# 1 257
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
rf22, ако репресиите бяха такива, каквито тръбеше пропагандата след 90-та, баща ти нямаше да помирише университет.

Само това изречение ми стига, за да си направя изводи за нивото ти на интелект.

# 1 258
Ох, хора. Само за последните 100 г /1920-2020/ толкова сме се омешали, че няма никакъв смисъл да спорим кой откъде произлиза.
Таквоз въстание не е имало, ако питаш някои тук! Гео Милев си го е измислил, а после е избил   хората в Ястребино, после и приятелите си, закопал ги е, след това се е самоубил и самозакопал, за да наклепа омразната власт. Преди 09.09.1944 г., ако не броим „мандраджиите”, тук е било земен рай и ни преврати, ни Септемврийско въстание, ни политически убийства е имало.

# 1 259
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Таквоз въстание не е имало, ако питаш някои тук! Гео Милев си го е измислил, а после е избил   хората в Ястребино, после и приятелите си, закопал ги е, след това се е самоубил и самозакопал, за да наклепа омразната власт. Преди 09.09.1944 г., ако не броим „мандраджиите”, тук е било земен рай и ни преврати, ни Септемврийско въстание, ни политически убийства е имало.

Само в едно свободно от тоталитаризъм общество, но не казвам демократично, защото сме далеч, можеш да си позволиш да ръсиш хвалебствия за престъпни режими. Да не си на 16?

Общи условия

Активация на акаунт