Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 48

• 30 411
  • 798
  •   1
Отговори
# 510
Maria - не разбирам родителите, които купуват маломерни апартаменти на децата си в ст. град понеже ставали студенти. Там си има прилични общежития, има бол квартири където могат да живеят 2-3 човека. За 1ви курс студент е най-яко да се живее с други млади хора, а не сам в страни от останалите. Да не говоря че излиза и в пъти по-евтино. А след като завърши човек и си намери работа или се задоми, студентски не е оферта за такъв тип живот и е далеч от много фирми и офиси. Изобщо родителите не мислят какво правят ами дай тука да гръмнем едни пари пък да има. А сега с ковида и вероятно отдалеченото учене, студентите, живеещи сами, хептен ще изтрещят в началото докато не не познават никого и нищо наоколо. Но те си знаят.

# 511
Общежитията съвсем не стигат за всички.

# 512
Когато казвате,че нещо е скъпо или евтино,не забравяйте че то е такова от вашата гледна точка.
Ако излезете на общежитие,хвърляте пари които не можете да върнете. Ако купите скромна гарсониера в Студентският град,по-късно можете да я продадете и да върнете вложените пари. А може и да сте на печалба.

# 513
Общежитията никога не стигат, особено за софийския. Техническия май са ок. Но излизане под наем за 2-3 човека винаги е вариянт.

По мое време наемите на общежития бяха символични, сега вероятно да са около 100-150лв макс. Според мен 1200-1500лв на година или 5-6к за цялото следване не са особена сума на фона на 77к. На печалба не виждам как бих модъл да съм предвид обстоятелствата. Но виж по-скоро бих купил и отдавал под наем и бих се издържал с наема докато живея на общежитие.

# 514
Ами не искат хората - и студентите, и родителите, да са в общежитие. Не знаеш какво чудо ще ти се падне, както и наоколо. Пък има и студенти, които искат да учат, не само да живеят без надзор от родителите.

Мария, това от обявата му казват студио, не е е гарсониера (стая и кухня, 2 отделни помещения). Според мен, ако няма някаква реална перспектива цените в твоя град да се вдигнат, панелна гарсониера в Надежда, дори в Надежда, е много по-ликвидна и по-перспективна дори от голям тухлен 3-стаен в провинцията, където няма перспектива за икономически подем. Но ти си знаеш, аз само си изказвам мнението.

# 515
В момента общежитията са в много прилично състояние. Преди 15-20 години бяха много мизерни и пак си спомням с носталгия за това време. Аз и моя кръг от познати си учихме стабилно, че някои дори и работиха, но си имаше време и за живот. Няма студент, който да учи 24/7, но темата не е да се обсъжда целта на следването на младите, те си знаят най-добре.

Иначе явно са решили да си ходят на село Simple Smile
https://stolica.bg/raion-studentski/studentski-grad-opustya-zara … LXeBpB2yjXV3iKZ2E

# 516
Няма как да контролираш с кого ще си в стая, нито пък тези до теб, над теб, под теб какви купони ще вдигат нон-стоп, какви пияни и друсани ще се разхождат по коридорите...

# 517
Какво ще кажете за панелен апартамент, кухня, хол, спалня, детска, в кв. Красно село, 4ти етаж от 6, за 80000 евро? Има нужда от ремонт. На хубаво място, тихо, спокойно, изложение изток-запад.

# 518
3-стаен, нали? Сигурно е към 82-85 квадрата. 6 етажа - може би е от по-старите панели, казвам може би, няма как да съм сигурна. Цената е добра, според мен, приблизително 1000 на квадрат излиза. Дори и за ремонт, за този район е съвсем ОК.
Огледайте входа и блока, да не са силно занемарени - по това можете да се ориентирате как са съседите.

# 519
Мандаринка - ти живяла ли си в общежитие на времето? ... аз съм живял и знам как е. Винаги съм бил с който поискам в стая, има си процедури при кандидатстване и процедури за разместване. Отделно блоковете бяха групирани по факуктети/университети.

А ако си мислиш че жилищни апартаменти, пълни със студенти под наем или собствено жилище няма да има купони, пиене и шум се бъркаш.

# 520
Не, не съм живяла. Аз съм си от София. Купони съм правила в моето жилище и съм ходила при колеги в техните - не, не е било купон нон-стоп. В и от собственото жилище ги каниш или гониш като решиш, в чуждите жилища също не ходиш насила.
Но имам познати, които търсеха скромно жилище за децата си-студенти, за да се махнат от общежитието. За студентКи става дума.
Споделено жилище не е единственият вариант за под наем. Т.нар. студиа са един от тях, пригодени за живеене тавани - също. Неремонтирана гарсониера в по-евтините квартали, на ниска цена - също.
Просто приеми, че Студентски град и студентските общежития не са раят на земята, поне не за всички студенти.

# 521
3-стаен, нали? Сигурно е към 82-85 квадрата. 6 етажа - може би е от по-старите панели, казвам може би, няма как да съм сигурна. Цената е добра, според мен, приблизително 1000 на квадрат излиза. Дори и за ремонт, за този район е съвсем ОК.
Огледайте входа и блока, да не са силно занемарени - по това можете да се ориентирате как са съседите.
Да, 3 стаен. Вероятно е от старите панелки. Входът е добре поддържан, много чист, съседите са по възрастни.

# 522
Мандаринка, по принцип си права, но животът под наем хич не е евтин. Въпросните студиа са по 550-600 лв., ако си наемат апартамент с две спални, пак се връзва към 400 лв. на човек. Не е много лесно това за родители от провинцията. А ако ще се дават такива пари, определено е по-добре да се купи гарсониера.

# 523
Мока, аз не споря по въпроса кое е по-евтиното. Само казвам, че има хора, нормални хора, интелигентни с висше образование, но с доходи като в по-западналата провинция, които въпреки финансовото натоварване биха предпочели децата им (а и децата също предпочитат) да не са на общежитие, а в жилище извън Студентски град, без големи претенции за големина, ремонт и обзавеждане и т.н.

# 524
Имат ли право брокерите да искат такса за оглед на имот? Брокерът не е на купувача, а на продавача.

Общи условия

Активация на акаунт