Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 25 599
  • 748
  •   1
Отговори
# 270
  • Несебър
Ние бяхме така, по час и половина я кърмех. Направо в чудо се бях видяла, не можех да се наям дори. Съветвам за слинг, защото единствено беше спокойна, когато я кърмя или я нося. А със слинга можех поне да свърша нещо, а тя заспиваше. Няма нужда да дохранваш с АМ.

# 271
Днес бях до личната, тъй като имам суха дразнеща кашлица и сякаш някакъв секрет надолу, който не мога да изкарам, та жената си ми каза че незнае какво да ми изпише точно, защото кърмя...изписа ми Лихенсед сироп и исла, питах в аптеката и казаха че няма проблем да кърмя с тези лекарства, но искам да попитам и тук. Другото, което е моята лична каза, че ако не се повлияя трябва да започна антибиотик и в най-добре за мен е да е Аугментин или Оспамокс. Те съвместими ли са с кърмене?

# 272
Как се справяте със запушените канали на гърдата??

# 273
Карма, виж активната съставка в този сайт и ще ти изпише кое е съвместимо и кое не
http://www.e-lactancia.org

С много кърмене, винаги приоритетно тази гърда. Един ели два пъти слагах леко топъл компрес.

# 274
Днес бях до личната, тъй като имам суха дразнеща кашлица и сякаш някакъв секрет надолу, който не мога да изкарам, та жената си ми каза че незнае какво да ми изпише точно, защото кърмя...изписа ми Лихенсед сироп и исла, питах в аптеката и казаха че няма проблем да кърмя с тези лекарства, но искам да попитам и тук. Другото, което е моята лична каза, че ако не се повлияя трябва да започна антибиотик и в най-добре за мен е да е Аугментин или Оспамокс. Те съвместими ли са с кърмене?
И двата антибиотика за съвместими с кърменето, не се притеснявайте. Те са от най-щадящата човека група антибиотици.
Силно препоръчвам някоя инхалация да си направите, дори и по стария метод и тенджера с вода.

# 275
Привет, момичета.
Нуждая се от съвет...
Бебето ми е на 2 месеца и половина, досега е само на кърма, но от 2-3 дни кърмата ми намалява. Преди да намалее имаше период от 2 дни с голям дебит (по около 150-160 мл.  на кърмене 5 пъти на ден през 4 часа). Последните 3 дни обаче едва докарвам 90 мл., по-често е 70-80 мл., съответно и по-често кърмя, през около 2 часа и половина. Отделно, че последните 3 дни бебето се дърпа в началото и не иска да суче, вероятно заради намалялото количество кърма.
Почти не наддава последните 3 дни, но пълни памперсите с акане и пишкане.
Аз се старая да увелича дебита - пия Фенугрийк, лактогонни чайове, кърмя и през нощта.
Каква е причината за намалялата кърма? Възможно ли е, защото не се чувствам добре, имам хрема и лека Т и главоболие, вероятно вирус? Бебето засега е добре, няма Т или друг симптом, само корички в нослето, които боря с физиологичен разтвор.

# 276
И двата антибиотика за съвместими с кърменето, не се притеснявайте. Те са от най-щадящата човека група антибиотици.
Силно препоръчвам някоя инхалация да си направите, дори и по стария метод и тенджера с вода.
Правя си 3 пъти на ден само с физиологичен разтвор, чудех се нещо по силно мога ли да включвам?

# 277
Момичета, бързам да питам сега, защото ми е спешно. Ще разкажа подеобно като отшуми. Вчера вечерта съм яла малко риба тон, малко ядки и малко шоколад. Нищо неестествено за мен, постоянно ям такива храни, явно комбинацията е проблемна. Днес сутринта при първото кърмене се изприщи жестоко. Искаха да я приемат в болница, докато се натуткаме да влезем обрива и мина и аз отказах да я приемем с надеждата, че ще издържи един ден на размразена кърма,АМ, каша, пюре или все нещо ще поиска. Да,ама изяде малко пюре и успях да замажа положението. Довечера обаче не знам какще се справя. Няма да иска друга храна. Тя почти не яде пюрета и каши. Колко време трябва да изчакам за да я накърмя пак? Тя заспива само на гърда вечер, отделно никнат зъби... Ако не и дам ще бъде страшно.

# 278
Карма, виж активната съставка в този сайт и ще ти изпише кое е съвместимо и кое не

С много кърмене, винаги приоритетно тази гърда. Един ели два пъти слагах леко топъл компрес.
.     А ако не иска да суче?

# 279
Правя си 3 пъти на ден само с физиологичен разтвор, чудех се нещо по силно мога ли да включвам?
Аз имах хрема, после стана една кашлица, подобна на твоята. Имам хрип сякаш, който не винаги мога да изкашлям, личната каза Тавипек, отхрачващо и си предписах пулмикорт инхалация, една на ден. От днес съм много по-добре, отхрачвам по-лесно, ще видим утре как ще съм.

# 280
Да, антибиотиците са ок. Ислата е ок,стига да не е от варианта с ментол. Почти всичко за смучене на пазара става,без тези с ментол, салвия,силни етерични масла като евкалипт.

Лихенсед съдържа котешки нокът,който не е достатъчно изследван и поради това попада в оранжева зона на съвместимост - нисък риск, има и други билки, също недостатъчно изследвани. Честно казано, ако става дума за малко кърмаче, бих посъветвала да се избере друг сироп. Помолете за някой алтернативен лекаря си.

.     А ако не иска да суче?
Следвате описаните съвети тук http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
Ако искате по-конкретно съвет как за действате,ни разкажете малко от кога е запушването,как е организирано кърменето, колко е голямо бебето,от кога отказва и избощо всичко,което смятате за релевантно.
Момичета, бързам да питам сега, защото ми е спешно. Ще разкажа подеобно като отшуми. Вчера вечерта съм яла малко риба тон, малко ядки и малко шоколад. Нищо неестествено за мен, постоянно ям такива храни, явно комбинацията е проблемна. Днес сутринта при първото кърмене се изприщи жестоко. Искаха да я приемат в болница, докато се натуткаме да влезем обрива и мина и аз отказах да я приемем с надеждата, че ще издържи един ден на размразена кърма,АМ, каша, пюре или все нещо ще поиска. Да,ама изяде малко пюре и успях да замажа положението. Довечера обаче не знам какще се справя. Няма да иска друга храна. Тя почти не яде пюрета и каши. Колко време трябва да изчакам за да я накърмя пак? Тя заспива само на гърда вечер, отделно никнат зъби... Ако не и дам ще бъде страшно.
А от какво смятат,че е бил обрива лекарите? Кърми си, ако е било от храна,отдавна вече е усвоена. Казваш,че по принцип хапваш от тази храна,т.е. нищо ново не си яла нали? Ваксина скоро да е правена? Някакъв друг симптом, температура? Къде беше обрива? Нова козметика,дреха,лекарство?
Привет, момичета.
Нуждая се от съвет...
Бебето ми е на 2 месеца и половина, досега е само на кърма, но от 2-3 дни кърмата ми намалява. Преди да намалее имаше период от 2 дни с голям дебит (по около 150-160 мл.  на кърмене 5 пъти на ден през 4 часа). Последните 3 дни обаче едва докарвам 90 мл., по-често е 70-80 мл., съответно и по-често кърмя, през около 2 часа и половина. Отделно, че последните 3 дни бебето се дърпа в началото и не иска да суче, вероятно заради намалялото количество кърма.
Почти не наддава последните 3 дни, но пълни памперсите с акане и пишкане.
Аз се старая да увелича дебита - пия Фенугрийк, лактогонни чайове, кърмя и през нощта.
Каква е причината за намалялата кърма? Възможно ли е, защото не се чувствам добре, имам хрема и лека Т и главоболие, вероятно вирус? Бебето засега е добре, няма Т или друг симптом, само корички в нослето, които боря с физиологичен разтвор.
5 пъти на ден хранене за 2 месечно е много малко и недостатъчно. Недопустим е такъв интервал.
Нормално да намалее кърмата при такива интервали,като няча стимулация,организмът получава сигнал не произвеждай повече.
На 2 часа вече е добър интервал на кърмене за възрастта.
Може ли да угочните как е организирано кърменето в момента? Казвате,че цедите (защо и какво го налага?) Казвате,че кърмите,пък говорим в мл,не разбрах точно как седи ситуацията,моля да обясните.

С чайове и сминдух няма да увеличите количество кърма,ако няма добре организирани кърмения и честа стимулация. Както вечи казах, големите ви паузи и малкото кърмения са причината.
Консултирали ли сте се с консултант? Кой предписа сминдух?

# 281
Кактусче, благодаря за отговора.
Не изцеждам (изключая по 30 мл., което ми е необходимо за Омнибиотик панда). Знам с точност колко изяжда, защото я тегля преди и след кърмене.  Предните дни сама направи такава пауза, спеше и не се събуждаше, затова и я оставях да се наспи.
Кърменето е организирано на принципа на поискване. Опитах да направя режим, но не ми се получава добре засега.
Обикновено така изглежда един ден:
03:00
07:00
10:00
13:00
15:30
18:00
19:30
21:00

Като след 21 не се събужда, а спи до 3 и аз не я събуждам да я храня.
Фенугрийк ми беше препоръчан при кърменето с първото ми дете, когато нямах достатъчно и се налагаше да дохранвам.

# 282
Кактусче абсолютно нищо ново няма. Докторката в приемния започна с "да сте яли риба, шоколад, ядки...?". При положителен отговор от моя страна се прие, че това е причината. Педиатърката ни посъветва 24ч да не кърмя. И на мен ми се стори че причината е това. То просто нищо ново няма,а се случва непосредствено след първото дневно кърмене. Реално нищо не е яла от почти 12 часа. Предния ден яде малко пюре от круша и каша от елда. Крушата е въведена отдавна, елдата е 3- 4 прием. Не ми се вярва да е от това. Не знам... Страх ме е чепосред нощ може нещо да се усложни. Ще и дам ако не успея да я приспя по друг начин и ще я вардя да я наблюдавам. Опитвам се да се свържа с Хедра. Засега неуспешно. Какво мислиш Кактусче? Страх ме е ако натрупа алергена да не стане задушаване, подуване... Не дай си Боже.

# 283
30мл са излишно много за омнибиотика, една лъжица е 10мл и то супената, ако не ме лъже паметта. Но това го обсъждахме назад помня.

Кърменето преди и след кърмене не ти дава обаче реална представа, защото няма как да вземеш предвид пишкането преди или след кърмене, нито акането. Ако държиш да знаеш как върви наддаване, тегли детето веднъж дневно при едни и същи условия, рано сутрин на голо. Така ще знаеш дневно наддаване. Ако ми припомниш възрастта, ще ти кажа нормата за дневно наддаване.

Защо го теглиш всеки ден всъщност? Преждевременно родено? Или друг медицински проблем? Какво е наддването до сега, рождено тегло, тегло на изписване?
Ако детето е здраво, напълно излишно упражнение е всекидневното кърмене, седмична база и месечна са достатъчни.

Не приемай сминдух на своя глава, без да е ти е даден от ibclc консултант или медицинско лице. Второ, със всяка бременност жлезистата тъкан се развива, тоест това, че първия път е била нужна добавката, не значи, че сега е. Тя не може и да се приема дълго. Не е препоръчителна при проблеми с щитовидната жлеза.

Това са 8 кърмения и това е минимума на хранения за 2-месечно. Обикновено са около 10, дори 12. Опитай поне през деня да иниицираш по-чести кърмения, ако желаеш да увеличиш кърмата, но казваш бебето само го е направило на 2 часа, което е супер.
Не се оставя малко бебе да спи и да прави такива паузи, знам, че бабите ще ме линчуват, но на тоя етап, още не ти се е регулирала кърмата, бебето не е заякнало и ако е поспаливо - се буди и кърменето се иниицира от мама. Именно, за да не се случва описаното от теб - намаляване на количествата кърма.

Кристалин,
Няма значи основание да се смята, че от твоето хранене, по-скоро ще е от нова храна в нейното меню. Ама казваш няма такава. Къде беше обрива точно, снимка да имаш случайно. Накърми я, то няма какво да се гадае, трябва да накърмиш и ако се обрине, ще е ясно, че е от това. Панадол да си й давала?

# 284
Кактусче, Панадол не съм давала. Обривите бяха навсякъде, само не и по корема и гърба. Пламна цялата за минути. Приличаха на ухапано от комар, с бяла бабунка в средата, после се сляха в голямо червено петно, но не изпъкнало,с бели точки в средата.

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт