Правен въпрос!

• 4 420
  • 126
  •   1
Отговори
Здравейте!
Имам въпрос от правен характер.
Накратко с мъжа ми имаме транспортна фирма, преди 2 дни разбрах случайно от застрахователния брокер, че 2 от камионите (последните закупени) са прехвърлени на името на свекър ми. Бях леко казано шашната, и в същото време многк ядосана, защото всичко сме постигнали сами с много труд без чужда помощ.
Като го попитах как е прехвърлил без мое знание и без мен, ми каза че имал генерално пълномощно, но той има такова от баща си, защото те живеят в чужбина, а от мен няма такъв документ. Отново го питах и ми каза, че братовчедка ми, която е нотариус и досега всички сделки са минавали през нея, имала копие на моята лична карта, и така направили прехвърлянето към баща му. Подписала ме е помощник нотариуската.
Въпроса ми е къде мога да оспоря сделката? Има ли срок след сключването на сделката, за да се оспори?
Благодаря на отзовалите се!

# 1
  • София
Нямам представа от правната страна на въпроса, но моралната ме изуми. Как така някой (особено роднина) ще ме подписва и ще прави сделки зад гърба ми? Повече не бих ѝ проговорила!
Иначе доколкото знам, точно експертиза някаква може да се изиска и да се докаже, че този подпис не е твой

Едит: Няма значение каква е сделката. Ако ще на твоята майка да ги е прехвърлил, това става ЗАД гърба ти. Не знам как ще продължиш да общуваш с този мъж.
Оххх, много се ядосах!

Последна редакция: нд, 08 ное 2020, 10:16 от Светулчица

# 2
  • Варна
Имаш проблем с мъжа си, камионите са страничен такъв.

# 3
  • София

+100

# 4
това е отделна тема, която нямам намерение да коментирам. Проблема не е с мъжа ми, а с това че той е много привързан към майка си и баща си и страшно много ги слуша. След 15 год брак и 2 деца, човек не би очаквал такова нещо.

Последна редакция: нд, 08 ное 2020, 10:30 от bubanka

# 5
  • София
това е отделна тема, която нямам намерение да коментирам. Проблема не е с мъжа ми, а с това че той е много привързан към майка си и баща си и страшно много ги слуша. След 15 год брак и 2 деца, човек не би очаквал такова нещо.

Не, проблемът не е че е много привързан към майка си и баща си  и ги слуша (то, може би си е проблем за теб, но в случая не е е това). Проблемът е, че... дори не мога да го опиша толкова епитети ми идват на ум, че ще вземат да ме баннат. Както казах, и на твоята майка да ги е записал, постъпката е същата. Умът не ми побира как нещо, което и ти си купила, той ще го пише на името на Пенчо, Генчо или Драганка. БЕЗ твое знание!

Последна редакция: нд, 08 ное 2020, 10:30 от bubanka

# 6
  • Варна
Ами тогава - беж на консултация с адвокат. И то опитен. Хубаво ще е да му запишеш и телефона в указателя си, защото това няма да ти е последния подобен проблем, струва ми се.

# 7
Съжалявам да ти го кажа, но явно се подготвя за нещо друго освен прехвърлянето на бизнеса. Говори с адвокат и заведете дело. Доколкото знам, носи се наказателна отговорност за фалшифициране на документи, а особено щом и нотариус е замесен, проблемът е огромен, както и наказанията.
Действай бързо, да не те поставят пред свършен факт.

# 8
Намираш един адвокат. Казваш му, че е станала незаконна сделка и заповчвате с контраатакуването.

Първо адвокатът ти да звънне на съпругът ти и да му каже, че обстоятелствата по сделката, които е разкрил пред теб са незаконни и че първото, което ще направиш е сигнал срещу нотариуската ако не се върнат двата камиона на ваше име, както и че ще отидеш при медиите след като пуснеш сигнала, за да се знае.

И както Соул фрии е писала - най-вероятно се готви за развод преди да го хванеш с любовницата, примерно..

# 9
Камионите на името на транспортната фирма ли са били, преди прехвърлянето?
Кой е представляващо лице на фирмата, управител? Само мъжът Ви или и двамата сте представляващи с еднакви права?
Важно е да се знае, ако и двамата сте управители, дали имате представителни функции заедно и поотделно

Последна редакция: нд, 08 ное 2020, 10:35 от Kiki.mora

# 10
  • София
Ако камионите са купени на името на фирмата и я представлявате заедно и поотделно, нямате полезен ход.
Ако представлявате само заедно, може да заведете дело за документна измама и в хода му да се поиска графологична експертиза.
На първо време съветвам да оттеглите пълномощното в полза на съпруга.
Не съм юрист, отговарям от обща култура. Казусът е за юрист.

# 11
  • Пловдив
И вземи кажи на братовчедка си да спре да прави неща с твоето имущество без твое знание. Защото може да си е мислела, че ти прави услуга.

# 12
Фирмата се води на двамата. Камионите са купени на фирмата. Той няма пълномощно от мен. Досега за каквато и сделка да е било, винаги сме били двамата, а сега той ми се оправдава, че понеже имаме бебе и да не ме разкарвал, а това изобщо не е оправдание.

# 13
Значи си е чиста измама. Бебето не е оправдание. Подправянето на подпис е наказуемо, а документната измама води дори до ефективни присъди, доколкото знам. Задължително се консултирай с адвокат.

# 14
Минал е с този номер пред братовчедка ти, ама сега да върне собствеността или свекъра и свекървата ще видят внуците през крив макарон, а той ще види готвено на кръгла годишнина само.

Общи условия

Активация на акаунт