COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 123 026
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 345
Пюр, до 6 беше ваканция. Крепя образованието на детето, защото не им преподават в училище (за да е честно към неходещите). Тоест след работа (крепене на икономиката), обяснявам на детето каквото не е разбрало и се грижа да си напише домашните, снимам и пращам на учителя (всеки ден). Това наричам крепене на образованието. Може и да си въобразявам.

Бояна, никой не пита дали родителите са в хоумофис или не. Аз не смятам, че е възможно хем да работиш от вкъщи, хем да гледаш дете. Тук за малките няма никакво дистанционно обучение.

Благодаря за отговора! Може би ако беше доуточнила преди няколко дни в какво се изразява затварянето на училищата в Австрия, нямаше да изпадаме в тези полемики, защото от написаното от теб преди няколко дни, човек остава с впечатлението, че детето ти е на ДО до 24 януари. Аз не следя инфо за Австрия и каквото напишеш тук - това знам!

И колко деца ходят и не ходят на училище в момента - поне за вашия клас може би имаш представа? Защото работещите родители са болшинство и това предполага, че паралелките са си почти пълни, та не намирам логика защо не им се преподава на тези деца...

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 16:51 от Анонимен

# 12 346
Писала съм и други пъти, че затварянето на училищата е много условно.

В някои училища ходят 10-30 процента, в други над 60.
От класа на моето дете ходят 6-7 деца, но в занималнята (съвсем на друго място) ходят почти всички.

# 12 347
https://www.hln.be/nieuws/live-in-ruim-400-vlaamse-woonzorgcentr … ineerd~ab8e406fc/

05:25
Тази седмица се правят ваксинации в повече от 400 фламандски центъра за настаняване

В рамките на тази седмица 435 центъра за грижи за възрастни във Фландрия ще получат приблизително 45 000 ваксини, за да ваксинират жителите си срещу Covid-19. Това се отнася до повече от половината от 820 центъра за грижи за възрастни във Фландрия.

След няколко пробни изпитания в края на миналата година, кампанията за ваксиниране започна със старт миналата седмица. Жителите на 42 центъра за грижи за възрастни във Фландрия вече са получили ваксина, въпреки че през уикенда са добавени може би още 4 центъра за грижи. Общо около 7000 души вече са ваксинирани, казва Йорис Муунс, говорител на Агенцията за грижи и здраве.

Този брой все още не отчита шестата доза, която в много случаи може да бъде отстранена от флаконите, така че броят да може да достигне 8000. В допълнение към жителите, това може да включва и някои членове на персонала на центровете за грижа за възрастни: те могат да бъдат ваксинирани с оставащите дози.

Тази седмица кампанията за ваксинация превключва с по-висока скорост. Според настоящите планове 435 центъра за грижи за възрастни ще бъдат следващите, представляващи 45 000 дози ваксина. Днес това касае 60 центъра за грижи за възрастни, според Moonens.

Около 16 ч. Този следобед Агенцията за грижи и здраве ще публикува на уебсайта си списък с кои центрове за грижи за възрастни ще се работи точно кога. Отсега нататък това ще се случва всяка седмица, казва Moonens. Публикацията в понеделник трябва да даде на агенцията възможност да реагира на всякакви огнища на корона през уикенда: центровете за грижи за възрастни трябва да бъдат без корона за около две седмици, преди да може да се извърши ваксинацията.

Във Валония до момента са ваксинирани малко повече от 13 700 жители на центрове за грижи за възрастни. Тази седмица идват наред 268 грижи за възрастни, потвърди в неделя компетентният министър Кристи Мореале, подходящи за 35 000 ваксини.

До края на януари ще получат ваксина всички жители и служители във фламандските центрове за грижи за възрастни, които искат да получат първа доза ваксина, каза фламандският министър на социалните грижи Wouter Beke (CD&V) миналата седмица. След центровете за грижи за възрастни ще дойде ред на персонала в болниците, първичната медицинска помощ и колективните здравни заведения, след което от март нататък ще започне ваксинирането на хора над 65 години и на рискови пациенти.

От април нататък хората с основна професия могат да получат ваксина. Здравото възрастно население ще бъде следващото в настоящите планове от юни.

https://www.hln.be/binnenland/van-ranst-reizigers-uit-zuid-afrik … gekeerd~a9c88e73/

Ван Ранст: „Пътници от Южна Африка се завърнаха заразени“

Има един новооткрит случай у нас с по-заразния британски вариант на корона вируса. Понастоящем различни пътници се тестват за варианта с Южна Африка, след като се завърнаха от заразени от страната. Тези резултати са от преди сряда. „Ще виждаме този британски вариант все повече и повече тук. Не можете наистина да го спрете, но можете да го забавите ”, каза вирусологът Марк Ван Ранст пред HLN LIVE.

Средният брой на новите корона инфекции отново се увеличава, вече за трети ден, което отчасти се дължи на нарастващия брой тестове в края на коледната ваканция, при което много завръщащи се пътници са дали положителни резултати.

„Докато хоспитализациите, приемът в интензивно лечение и броят на смъртните случаи не се увеличават, ние имаме надеждата, че увеличението ще бъде само временно“, казва вирусологът Марк Ван Ранст. „Вземаме предвид, че може да бъде и различно. Тази седмица отново ще бъде важна, за да знаем в каква посока вървим и какви съвети трябва да дадем за в бъдеще. “

Отсега нататък започваме да виждаме ефектите от празниците в числата на короната. „При новите инфекции са завръщащи се пътниците, но тествахме и повече хора. Фактът, че тези числа се увеличават, означава, че ги намираме. Надяваме се, че това няма да окаже по-голям натиск върху нашата болнична система. “

Брюксел
В Брюксел обаче вече има увеличение от 76 процента, отчасти поради завръщащите се пътници.
Ето защо Ван Ранст иска да се забранят по-кратките командировки за по-малко от 48 часа от Обединеното кралство или най-малкото да се наблюдава по-стриктно. „Тези хора са по-струпани (в клъстери) около Брюксел. Те са пътници, които идват у нас директно от Лондон и това всеки ден."

„Ще виждаме този британски вариант все повече и повече. Не можете наистина да го спрете, но можете да го забавите. Трябва да направим повече, за да забавим това. Трудно е да се предскаже дали ще спечели надмощие, но се надявам да не “, каза Ван Ранст.

След това има и южноафриканският вариант. „Редица проби бяха тествани от завърнали се пътници и две от три са положителни. Може да е вариант, но резултатите от последователността (секвенирането) ще са готови чак в сряда. Хората са заразени и болни. " „Трябва да се тревожим за всеки вариант, който е или по-заразен, или не би бил обхванат от ваксината. Има доказателства, че британският вариант е обхванат. Това е все още несигурно за южноафриканския вариант.

# 12 348
Именно! Кои ученици носят маски?
Малките ли?
Ела да накараш 17-годишни да носят маски!

Охо, носят и още как. Когато има контрол, всичко може.

# 12 349
Скрит текст:
Писала съм и други пъти, че затварянето на училищата е много условно.

В някои училища ходят 10-30 процента, в други над 60.
От класа на моето дете ходят 6-7 деца, но в занималнята (съвсем на друго място) ходят почти всички.
Това предполага, че занималнята събира деца от различни училища.

# 12 350
Точно така. Което прави броя на контактите на детето огромен. Ако от следващата седмица започне и българското училище, там са нови 20 деца от различни училища, семейства, квартали...Сега всички допълнителни курсове са онлайн, та поне те отпадат. Че ако добавя хор и програмиране...А ако имаш две деца?

Затова и училищата са важен фактор в разпространението на всеки вирус.

# 12 351
  • София
Хеликаза, разкажи повече за затварянето на училищата при вас, ако и когато ти е удобно, моля. Опасявам се, че нещо ми се губи. Каква е идеята? За всички класове ли се отнася? Това с неученето в клас и за по-големите ли важи? Ако за малките е ясно, че все пак родителите трябва да ходят на работа и са организирали някой да ги гледа в училище и да кажем е някакъв компромис, то за големите ми се губи идеята. И двамата родители трябва да са работещи, за да не си остане детето вкъщи или само единия?

# 12 352
  • ВАРНА
Главен здравен инспектор - проф. Ангел Кунчев пред БНР:
 Ако има въобще някакво отпадане на някои от мерките това ще бъде най-рано от 1 февруари! 
  Предвид задаващите се февруарски празници,  не си помисляйте за отваряне на заведения и купони за трифон зарезан и св.валентин! 

Евентуално ще се обсъжда на  18  януари дали да върнем друга част от учениците от 4 до 8 клас.

За маските забравете за промени до първа пролет - 21 март!

# 12 353
  • София
Ами, че те 4-ти клас вече са си на училище...

# 12 354
  • ВАРНА
Над 4 клас до 8-ми.
  С две думи до  1 март  никакво разхлабване на мерките този път.
Само за учениците  някакво средно разхлабване.

# 12 355
  • София
Кунчев е казал точно това пред БНР, не знам Варнец от кой сайт ги гледа:
https://bnr.bg/horizont/post/101402018/doc-kunchev-sledvashtata- … havane-na-merkite

# 12 356
  • София
Кунчев е казал точно това пред БНР, не знам Варнец от кой сайт ги гледа:
https://bnr.bg/horizont/post/101402018/doc-kunchev-sledvashtata- … havane-na-merkite
Това е от вчера. Вероятно в момента говори по БНР.

Надявам се да поизчакат няколко дни, докато решат каквото и да е.

# 12 357
Хеликаза, разкажи повече за затварянето на училищата при вас, ако и когато ти е удобно, моля. Опасявам се, че нещо ми се губи. Каква е идеята? За всички класове ли се отнася? Това с неученето в клас и за по-големите ли важи? Ако за малките е ясно, че все пак родителите трябва да ходят на работа и са организирали някой да ги гледа в училище и да кажем е някакъв компромис, то за големите ми се губи идеята. И двамата родители трябва да са работещи, за да не си остане детето вкъщи или само единия?
От 5и клас нататък си имат някакво дистанционно обучение. Ако децата са на възраст, в която не могат да остават сами, пак могат да ходят на училище. Могат да ходят дори родителите да не ходят на работа, ако нямат подходящи условия за учене.

# 12 358
  • Mediterraneo
Четох донякъде и с почуда отново се сблъсках с въпроса подходящо ли е дете на 7-8 години да ходи с маска на училище... Не е подходящо! Ще се задуши и ще умре или поне ще получи някакви трайни последствия от носенето на маска. Това, ако е българче, разбира се, понеже децата на почти цяла Европа ходят с маски отдавна.

# 12 359
  • София
За маските - не мисля, че ще отпаднат преди по-масова ваксинация. И според мен ще са силно препоръчителни по време на грипни епидемии оттук нататък.

Общи условия

Активация на акаунт