COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 891
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 360
Човек ще рече, че маската е най-големия проблем на бг образование и здравеопазване. Само за това се говори и се оглежда.

# 12 361
  • София
Четох донякъде и с почуда отново се сблъсках с въпроса подходящо ли е дете на 7-8 години да ходи с маска на училище... Не е подходящо! Ще се задуши и ще умре или поне ще получи някакви трайни последствия от носенето на маска. Това, ако е българче, разбира се, понеже децата на почти цяла Европа ходят с маски отдавна.
Именно. И за неприятно си е неприятно, но далеч по-неприятно да се стои вкъщи до второ пришествие. Ама ние сме юнашко племе, не се предаваме лесно и няма да кандисаме на маските. Ще си стоим вкъщи и ще мрънкаме, а от другите страни ще виждаме само, че ходят на училище, но не и как точно става номерът.

# 12 362
Писала съм и други пъти, че затварянето на училищата е много условно.

В някои училища ходят 10-30 процента, в други над 60.
От класа на моето дете ходят 6-7 деца, но в занималнята (съвсем на друго място) ходят почти всички.

6-7 деца не са много от да кажем цял клас от 30-на деца (не знам вашият клас колко е голям).

Аз писах преди, че дъщеря ми трябваше да е на ДО през тази седмица. Е, днес половината клас е на училище. Някои преподаватели са решили, че някои предмети като "slöjd" и "музика" трябва да са присъствено. И след тези предмети,  тези 16 деца  няма да имат възможност да се приберат бързо вкъщи, за да сварят за следващия предмет, който ще бъде дистанционно за целия клас от 32 деца и затова тези 16 деца ще останат в училище в някакъв салон, където ще проведат следващия предмет онлайн. Поне са разделили децата в две групи по 16 ученици - днес само 16 са в училището за присъствените предмети, после всички заедно са онлайн за останалите предмети и така ще се въртят. Малко ми се обезсмисля идеята, ама каквото - такова.

Ето това получих като информация:

Както вече знаете, дистанционното обучение се прилага тази седмица, но някои от учителите в училището са направили преценката, че имат нужда от вас на място в училището, за да могат да провеждат преподаване, и са получили одобрение за това от ръководството на училището. Това се отнася за предметите "занаяти" и "музика", които са теми, които имате в понеделник. Така че за утре важи следното:

16-те ученици, които ще имат занаяти (вижте по-долу списъка) идват на училище както обикновено. За да имате след това време за езиковия урок, можете да изберете да останете в училищните помещения и да провеждате езиковия си урок там чрез компютъра. Препоръчва се да се качите на етаж 4-5, където е доста празно и има нови приятни места за сядане. След това обяд, който ви се сервира както обикновено, а след това ще ще имате присъствен предмет "музика".

# 12 363
Аз пропуснах да прочета статията по-назад и не разбрах коя е първата по ефективност мярка?

# 12 364
  • София
Кунчев е казал точно това пред БНР, не знам Варнец от кой сайт ги гледа:
https://bnr.bg/horizont/post/101402018/doc-kunchev-sledvashtata- … havane-na-merkite
Това е от вчера. Вероятно в момента говори по БНР.

Надявам се да поизчакат няколко дни, докато решат каквото и да е.
От вчера е, да. Не, че няма логика Кунчев всеки ден да е пред БНР, но... все пак.
Не откривам интервю с Кунчев от днес в БНР.

И, ако Варненец е имал предвид интервюто му от вчера, ето така тръгват лъжливите новини...

# 12 365
  • В заешката дупка
Скрит текст:
Според това проучване, публикувано в Nature, затварянето на училищата е посочено като втората най-ефективна мярка по отношение на намаляване на разпространението на инфекцията.

в линка има подробна графика кои са най-ефикасните мерки за намаляване на R-номера
https://www.nature.com/articles/s41562-020-01009-0

Не точно на училищата, а на учебните институции. Няма разграничаванена на ДГ, училища, гимназии, колежи, университети. Възрастовият компонент липсва, което всъщност е ключов въпрос.

А най-добре и всяка страна да може да анализира собствените си данни, защото как се разпространява заразата в уч. заведения зависи и от характерните условия, обстоятелства, противоепидемични мерки конкретно на място. За да се вземат възможно най-адекватни решения, иначе всеки може да си спекулира както му е угодно.

ЧеКа, недей да гледаш само от твоята камбанария и да ми говориш за спекулации!
Скрит текст:
И аз какво съм написала, ти ми отговаряш нещо съвсем друго, явно си недоразбрала, та ще повторя - става въпрос за това след като имаш висок R-номер, сиреч вече си се омазал тотално, кои са най-ефективните мерки за сваляне на R-номера. Затварянето на образователните институции, в това число и училищата според това проучване са втората най-ефективна мярка за сваляне на R-номера.

И съм склонна да вярвам, че е така - Швеция имаше най-дългата първа вълна в цяла Европа, защото според мен не затвори училищата. Кривите потънаха едва през юли, когато училищата излязоха в лятна ваканция от средата на юни.

България се омаза тотално през ноември и декември, затвориха училищата и сега кривите са надолу.

Каква камбанария?! Уточнявам, че в модела не става дума точно за училищата, а за учебните институции. На български понятието “училища” има обикновено тесен смисъл и изключва някои учебни заведения. Не разбирам реакцията ти, при положение, че въсщност ти не представяш коректно информацията.

И, да, наличието на местни данни и анализи много помага за вземането на по-адекватни решения иначе са възможни спекулации. С кое точно тук не си съгласна?

Нито съм коментирала Швеция, нито Исландия, нито България, че да ги намесваш.

# 12 366
Каква камбанария?! Уточнявам, че в модела не става дума точно за училищата, а за учебните институции. На български понятието “училища” има обикновено тесен смисъл и изключва някои учебни заведения. Не разбирам реакцията ти, при положение, че въсщност ти не представяш коректно информацията.

И, да, наличието на местни данни и анализи, много помага за вземането на по-адекватни решения иначе са възможни спекулации. С кое точно тук не си съгласна?

Нито съм коментирала Швеция, нито Исландия, нито България, че да ги намесваш.

Това подчертаното ме хвърля в тъча! Съжалявам, но не ти разбирам тезите!

Хайде де, не коментирала нито Исландия, нито България, а вече за втори път повтаряш, че "на български понятието “училища” има обикновено тесен смисъл и изключва някои учебни заведения"!!! Това твърдение също е неразбираемо за мен!

Какво по-точно не разбираш от понятието в доклада "затварянето на образователни институции"(educational institutions). Тези образователни институции включват и училищата!

Educational institution - An educational institution is a place where people of different ages gain an education, including preschools, childcare, primary-elementary schools, secondary-high schools, and universities.

За втори път изпадам в някаква абсолютно безсмислена дискусия с теб!

По същата логика мога да кажа, че и ти "спекулираш както ти е удобно". И ако имаш възражения, обърни се към авторите на проучването и им кажи, че спекулират. Аз все пак имам повече доверие на тяхното проучване и не чакам ЧеКа ни в клин, ни в ръкав да ми обяснява, че "на български понятието “училища” има обикновено тесен смисъл и изключва някои учебни заведения" и "че не става въпрос за училища, а за учебни институции!!!" и да доказва незнайно какво с тези твърдения!

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 16:06 от Анонимен

# 12 367
Вероятно са работещите, които не могат да работят от вкъщи. Или не?
Зависи от училището и това колко учителя са също с малки деца. В нашето основно може да си запише детето само с имейл до директорката и твърдението, че и двамата родители нямат хоум офис или подходяща база за учене. През предния локдаун ми разрешиха да водя единия син и за два часа, ако имам работна среща или някакъв друг ангажимент. Обаче в други училища съм чувала, че не искали причина. В училища на принципа "цял ден" също приемат децата за гледане без причина, доколкото мога да вярвам на колегата. В гимназията явно нямат желание за ходене, днес се разходих по един въпрос до секретариата и от 600 ученика имали около стотина в най-силния ден. Обаче на всички вече им липсват контактите - и на учители, и на ученици.

Скрит текст:
С хоум офиса през локдауна е същото - зависи къде си. Моя приятелка от Унгария спокойно може да си върши работата дистанцирано, но продължава да пътува с влака всеки понеделник до офиса, защото не им дават вече хоум офис.

ПП Дообяснавах на лични и реших да допълня и в темата.
Скрит текст:
Това ходене на училище не е с преподаване, за да не се прави атрактивно за другите. Съответно, ако детето не е разбрало нещо, родителите след работа му и преподават. Това е много натоварващо, защото материалът е за няколко часа, както в учебния план.

Основно училище: имат седмичен план по страници, детето си носи учебниците и работи самостоятелно на чина. Детето може да си носи и книга, телефоните (в нашето) са забранени. Основното училище (нашето, но не всички) също има два пъти по два часа онлайн през този локдаун, но е мъчение, защото днес например им се разпадна четири пъти връзката. Не им се плаща за приложение явно и каквото има безплатно - с това.

В гимназията (тук е от пети клас) им е позволено да носят лаптоп и имат интернет, тъй като три предмета се преподават онлайн, а и много деца пишат директно в аппс, а не ръкописно. Най-разпространен в този локдаун е google classroom и сме доволни от приложението. Имаха през март три различни едновременно и станаха разногледи. В гимназията са позволени и телефони, ако се ползват тихо. Като цяло- доколкото разбрах от други ученици- наблюдателите могат и да не са учители и не проверяват какво правят учениците, което пак води до проблема, че може и нищо да не свършат.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 18:55 от Анонимен

# 12 368
  • Далечният изток
По темата за ДО - в Италия:

Италианският министър на образованието Lucia Azzolina заяви, че онлайн обучението „вече не работи“. Ученици и учители протестираха в понеделник срещу отлагането на отварянето на училищата.

Azzolina също предупреди за психологическото въздействие и нарастващия брой ученици, които изоставят онлайн уроците.

Изследване на Ipsos и Save the Children миналата седмица показа, че 34 000 ученици рискуват да изоставят образованието си, докато се борят да поддържат онлайн обучение.

"Много съм притеснена", каза Azzolina пред Рай Радио. „Има социално затъмнение. Децата са ядосани и дезориентирани и се притеснявам от експлозия на отпадане от училище."

През последните дни се натрупват протести срещу ученето от разстояние сред ученици и учители. Една учителка от Равена, Глория Гети, протестира в класната си стая, включително да спи там през нощта.

Тя заяви пред италианските медии, че иска да демонстрира, че „искаме да сме в училище и да сме там в безопасност“.

Италия регистрира 18 627 случая на коронавирус в неделя и 361 смъртни случая. Имаше още 167 пациенти с Covid, приети в болница, и 22 в интензивно лечение. Приемът в болници е спаднал от около 1000 на ден в средата на ноември.

https://www.theguardian.com/

# 12 369
https://www.dnes.bg/stranata/2021/01/11/po-10-lv-za-lekarite-za- … u-covid-19.476092
По 10 лв. за лекарите за поставена ваксина срещу COVID-19

Как ще коментирате това? Смятате ли, че е нужно да се плащат 10 лв за поставянето на една инжекция и то от медицинско лице, на което по принцип това му влиза в задълженията? На мен лично ми се струва повече от прекалено.

# 12 370
https://m.dnevnik.bg/sviat/2021/01/11/4161951_dani_kupi_vaksini_ … _shte_prikljuchi/https:// Дания купи ваксини за почти всички и ще приключи кампанията преди юли

# 12 371
Май всички в Европа ще са приключили, докато ние тук си кретаме с нашите милион и половина дози, които са планувани.

# 12 372
Индонезия  одобри ваксина срещу коронавирус, произведена от китайския Sinovac.

По-рано този месец Боливия също я одобри, заедно с руския Sputnik V.

Известно е също, че Sinovac има сделки с Турция, Бразилия и Чили.

Ваксината на компанията, наречена CoronaVac, е втората, произведена в Китай и използвана в чужбина, като миналия месец другата китайска ваксина Sinopharm получи спешна употреба в ОАЕ и Бахрейн.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-55614993

# 12 373
UK
Пред центровете за ваксинация има опашки
Повече от 2,4 милиона души са получили първа доза ваксина

https://www.bbc.co.uk/news/live/world-55614993

# 12 374
  • София
Опозицията в Гърция също натиска страната да пренебрегне ЕС и сама да преговаря за ваксини - https://bnr.bg/horizont/post/101402491/opozicionni-deputati-v-ga … -na-covid-vaksini

Общи условия

Активация на акаунт